Ukrajina

kluz franjo

#56251 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Bloo wrote: 05/03/2022 00:13
Johny12 wrote: 05/03/2022 00:07

A mozemo, naravno, al da se ne lazemo 70% Rusa ovo sad podrzava. Naravno ovisno kako rat bude tekao, broj zrtava i sankcije, taj procenat ce pasti.

Na zalost Putin je sada stub ruskog nacionalizma.
Glupo je i zatucano zvati ljude rusofilima, a koji ne podrzavaju politiku Putina, ali gaje simpatije prema zemlji, jeziku, knjizevnosti, muzici, ljudima...
I jos to koristiti kao uvredu.
Prošetajte onda do sarajevskog Filozofskog fakulteta, pa lagano stepenicama do Odsjek za slavenske jezike i književnosti i svim profesorima i studentima koji proučavaju ruski jezik i književnost lijepo onako barbarski recite da su rusofili.
Evo može li "neutralofili"?
Ja stvarno ne razumijem "pozive" na "neutralno i objektivno" izjednačavanje ruske i ukrajinske pozicije u ovom momentu.
Postojanje antisemitizma u Poljskoj prije 2. svjetskog rata, religijsko-aristokratske autokratije u Kuvajtu prije Sadamove invazije ili korupcijske tranzicije u Ukrajini, ne mijenja ništa na stvari da je Putin, u diktatorskom stilu, bez najave i bilo kakvog racionalnog obrazloženja naredio invaziju na susjednu, manju i slabiju zemlju.
Tankoćutnost očekujem prema građanima Ukrajine, npr. i posebno od Odsjeka za slavenske jezike Filozofskog fakulteta u Sarajevu ili dirigenta minhenske filharmonije.
Tankoćutnost spram nečije "neutralnosti" je po meni u ovom, ali i svakom sličnom istorijskom momentu potpuno sekundarna.
Bloo
Globalna šefica

#56252 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Osmi Socrates wrote: 05/03/2022 00:39 Počnite se navikavati. Niko ga nije tjerao na ovu glupost, niti tjera one majmune u Srbiji da ga danas podržavaju. Niti bilo koga drugog. Dosta ljudi je i Hitlera podržavalo u Evropi i svijetu.

Nije ni to poenta. Poenta je da se svi radikaliziraju kada im rat dođe na vrata. I meni se čini da Putler uživa u tome. Da radikalizira čitavu Evropu.
Naravno da necu da se navikavan na barbarsko ophodenje. :)
Svi? Srecom ne svi. Ali svako ima pravo na svoje misljenje. :-D
noviforumas

#56253 Re: Ukrajina

Post by noviforumas »

#Serbia trending na Twitteru, ljudi se ibrete :lol: Zasto moramo da zivimo pored ovih krvozednih barbara? Bas smo pehovi.

Last edited by noviforumas on 05/03/2022 00:45, edited 1 time in total.
madner

#56254 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 05/03/2022 00:01
madner wrote: 04/03/2022 23:49

Realno Njemci su za sve izmislili struku. Sto se tice Amera, to ne znamo, izbjegavaju protivnike koji imaju naostrena koplja.

Rusi su puno bolje izgledali kada su rotirali djelove formacija, ili slali manje formacije.
Ovo sad je generalna inspekcija, ko vrijedi, ko ne. Zaplatio je po meni vec jedan komadant korpusa, po Staljinovom receptu, oficijelno u borbi.
:lol: tacno sam znao,
Madner je u proslom zivotu bio prus. Ko je upratio teme hvalio je svabe skoro uvijek :mrgreen:
Ameri su presisali svabe, sistem radi ko doksa u RT.u
Nema vise madnere nema zlatnih rezervi. Jos 10ak btg u rezervi. A rotacija?
Ruje vise opasno i dalje je kvota 1.5 za slobodnu evropu ove godine :D
Jos da ljuljnu na odesi i da im udese bar jedan brod moja zelja :chmoljava:
Sve je to Njemacka skola, studiraju Mansteina kao sto ovi gledaju Zhukova.

Ameri su sjajni kada imaju znatno slabijeg protivnika, ali nesto mi kaze da protiv ravnopravnijeg ne bi svaki vod mogao racunati na zracnu podrsku.

Kako nema vise rezervi? Mislis nema vise rezervi u regionu. Ali to je nebitno jer Rusi su limitirani svojom logistikom, ne svojim jedinicama. Ako rat potraje, mogu zamjeniti gotovo sve sa friskim, dok se ukupni broj ne povecava.

https://warontherocks.com/2021/11/feedi ... logistics/

Tako da treba pratiti u biti zeljeznicke linije.
Dupli_skalp

#56255 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

kluz franjo wrote: 05/03/2022 00:41
Bloo wrote: 05/03/2022 00:13

Glupo je i zatucano zvati ljude rusofilima, a koji ne podrzavaju politiku Putina, ali gaje simpatije prema zemlji, jeziku, knjizevnosti, muzici, ljudima...
I jos to koristiti kao uvredu.
Prošetajte onda do sarajevskog Filozofskog fakulteta, pa lagano stepenicama do Odsjek za slavenske jezike i književnosti i svim profesorima i studentima koji proučavaju ruski jezik i književnost lijepo onako barbarski recite da su rusofili.
Evo može li "neutralofili"?
Ja stvarno ne razumijem "pozive" na "neutralno i objektivno" izjednačavanje ruske i ukrajinske pozicije u ovom momentu.
Postojanje antisemitizma u Poljskoj prije 2. svjetskog rata, religijsko-aristokratske autokratije u Kuvajtu prije Sadamove invazije ili korupcijske tranzicije u Ukrajini, ne mijenja ništa na stvari da je Putin, u diktatorskom stilu, bez najave i bilo kakvog racionalnog obrazloženja naredio invaziju na susjednu, manju i slabiju zemlju.
Tankoćutnost očekujem prema građanima Ukrajine, npr. i posebno od Odsjeka za slavenske jezike Filozofskog fakulteta u Sarajevu ili dirigenta minhenske filharmonije.
Tankoćutnost spram nečije "neutralnosti" je po meni u ovom, ali i svakom sličnom istorijskom momentu potpuno sekundarna.
i još jedan moderator poziva na kulturu ophođenja s njima?

strašno...
Bloo
Globalna šefica

#56256 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

kluz franjo wrote: 05/03/2022 00:41 Evo može li "neutralofili"?
Ima ona pjesma, malo starija...You spin me round...
Osmi Socrates

#56257 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Bloo wrote: 05/03/2022 00:42
Osmi Socrates wrote: 05/03/2022 00:39 Počnite se navikavati. Niko ga nije tjerao na ovu glupost, niti tjera one majmune u Srbiji da ga danas podržavaju. Niti bilo koga drugog. Dosta ljudi je i Hitlera podržavalo u Evropi i svijetu.

Nije ni to poenta. Poenta je da se svi radikaliziraju kada im rat dođe na vrata. I meni se čini da Putler uživa u tome. Da radikalizira čitavu Evropu.
Naravno da necu da se navikavan na barbarsko ophodenje. :)
Svi? Srecom ne svi. Ali svako ima pravo na svoje misljenje. :-D
Sve zavisi koliko daleko ovo ode. Kao što rekoh, ljudi su po Evropi slobodno i otvoreno podržavali Hitlera prije Drugog Svjetskog Rata, a danas je to kažnjivo u mnogim zemljama.

Dakle, vidjećemo.
madner

#56258 Re: Ukrajina

Post by madner »

I pogodjen je neki dan brod ruske mornarice raketom, da sumi mirno spava. :D
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#56259 Re: Ukrajina

Post by Str0nz »

Str0nz

#56260 Re: Ukrajina

Post by Str0nz »

Possible? Yes. Probable? No.
dustaban

#56261 Re: Ukrajina

Post by dustaban »

noviforumas wrote: 05/03/2022 00:44 #Serbia trending na Twitteru, ljudi se ibrete :lol: Zasto moramo da zivimo pored ovih krvozednih barbara? Bas smo pehovi.
Ove proputinovske demonstracije u BG finansira Dodik, prca Vučića. U BL ne smije.
noviforumas

#56262 Re: Ukrajina

Post by noviforumas »

Veteran 13

#56263 Re: Ukrajina

Post by Veteran 13 »

Ovi rusi ko Korona. Uzimaju različita početna slova da obilježavaju vozila ko WHO grčki alfabet za sojeve virusa.
Svaki naredni val slabiji od prethodnog.
U međuvremenu ukrajinski seljak sjedi zaštekan u traktoru da pokupi ruski oklop jer najsmješnija vojska na svijetu posebno darežljiva ovih dana, a ukrajinski lovci umjesto zečeva love i tamane ruske specijalce i padobrance.
Str0nz

#56264 Re: Ukrajina

Post by Str0nz »

Ovako se finansira Putlerov rat
Last edited by Str0nz on 05/03/2022 01:00, edited 1 time in total.
kluz franjo

#56265 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Bloo wrote: 05/03/2022 00:47
kluz franjo wrote: 05/03/2022 00:41 Evo može li "neutralofili"?
Ima ona pjesma, malo starija...You spin me round...
Sada već "ravnaš" teškom artiljerijom... :stidljiva: (muški)
statixx

#56266 Re: Ukrajina

Post by statixx »

MUNAFIK wrote: 05/03/2022 00:14
palermo wrote: 05/03/2022 00:10

Ma ne samo verovatno, nego sigurno. Prihvatis sto Pitin trazi i rijesio si problem.
Ma nikad se ne mora prihvatiti sve sto neko trazi... Ali kompromisi se uvijek prave, ne treba se pravit lud kao da ruski uticaj nije velik u Ukraini... Sa druge strane boli briga neke USA stratege hocel u ovoj agresiji izginuti ukrainci i sta ce se sve porusiti.

Ko god misli da se tamo neko sikira oko toga taj je lud.
Ne treba se pravit lud da Srbija ima apsolutan uticaj na RS.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#56267 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

MUNAFIK wrote: 04/03/2022 23:59
Dado dijasporitus wrote: 04/03/2022 23:48

Bili rekao da su Bosanci koji su izašli na referendum on nezavisnosti 92. krivi za rat u BiH?
Pa ne bih tako lahko iskljucio teoriju da je USA i NATO uvalili Ukrainu kako bi uvukli Rusiju u probleme.

Ni prvi ni zadnji put da se 'sitna' buranija zrtvuje radi necijih interesa.

Naravno ovi ne opravdava agresiju Rusije na koju su svakako racunali u svojim planovima.

Bilo kako bilo Ukraini i dalje ostaje da kubure sa Rusijom i njenim uticajem u zemlji kao i do sada... Zato je vlada mozda mogla uraditi i drugacije, ne bi bio prvi put da se u Ukraini smjeni vlada i od Rusa i od USA I EU...

Kod nas je vec drugacije kod nas je bio rat sa ciljem etnkckog ciscenja i sistemskog ubijanja i protjerovanja bošnjaka, a taj se pokusaj veliko srba nikako nije mogao izbjeci jerjervec vec su poceli ratovi u SLO i HR...

Verovatno se moglo uraditi nesto da se sprijeci agresija Rusije.
Osim ako nemaš direktne dokaze da je Ukrajinska vlada instalirana od Amerikanaca a ne kroz legalne demokratske izbore nemamo o čemu raspravljati.

I nisi direktno odgovorio na moje jednostavno pitanje.
botsvana

#56268 Re: Ukrajina

Post by botsvana »

Diskusija ko o covidu a ista stvar se ponavlja. Sve unaprijed dogovoreno i uredno najavljeno. Od ratova nestasica poskupljenja itd. Dakle teorije zavjere
Hajvan

#56269 Re: Ukrajina

Post by Hajvan »

Rusi su rascerecili Poljsku s nacistima
Rusi su u savjetu brzbjednosti sprecavali pomoc licno meni, tokom srpskohrvatske agresije
Rusi su stopirali rezoluciju o Srebrenici
Rusi su agresori u Gruziji i Ukrajini

Ko je ljubitelj rusa, vrlo moguce je negator genocida
Ko je ljubitelj rusa, vrlo moguce je potencijalni agresor na mene
Ko je ljubitelj rusa, vrlo moguce je petikolonas i kolaboracionista u mogucoj agresiji
Last edited by Hajvan on 05/03/2022 01:05, edited 1 time in total.
Maliodmene

#56270 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Ljudi vrše agresiju na državu, a ovde se traže potencijalni krivci na zapadu, jebem te logiko
Haris.ba

#56271 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote: 05/03/2022 01:04 Rusi su rascerecili Poljsku s nacistima
Rusi su u savjetu brzbjednosti sprecavali pomoc licno meni, tokom srpskohrvatske agresije

Ko je ljubitelj rusa, vrlo moguce je petikolonas i kolaboracionista u mogucoj agresiji
:thumbup:

Karl Poper je to lijepo objasnio.

"Manje je poznat paradoks tolerancije: neograničena tolerancija mora dovesti do svojeg vlastitog nestanka. Ako neograničenu toleranciju proširimo čak i na netolerantne te ako ne budemo spremni braniti tolerantno društvo od njihovih napada, onda će tolerantni biti uništeni, a s njima i tolerancija.

- Time ne želim reći da svaki put treba spriječiti izražavanje npr. netolerantnih filozofija; sve dotle dok im se možemo suprotstaviti racionalnim argumentima i dok ih možemo držati u granicama uz pomoć javnog mnijenja, njihovo potiskivanje nipošto ne bi bilo mudro. Ali trebali bismo uzeti pravo da ih potisnemo čak i silom, ako to bude potrebno; jer moglo bi se lako pokazati da nisu spremni upustiti se u argumentiranu, racionalnu raspravu, nego da naprosto odbacuju racionalne argumente zato što su varljivi i mogu ih naučiti da na argumente odgovaraju šakama ili pištoljima.

Zato bismo u ime tolerancije trebali uzeti pravo da ne toleriramo netolerantne. Trebali bismo postaviti stvari tako da se svaki pokret koji propovijeda netoleranciju time stavlja izvan zakona te bismo poticanje na netoleranciju i progon trebali smatrati zločinom, isto kao što bismo zločinom smatrali poticaj na ubojstvo, otmicu ili ponovno uvođenje trgovine robljem."
Last edited by Haris.ba on 05/03/2022 01:11, edited 2 times in total.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#56272 Re: Ukrajina

Post by F&N »

Meni se cini da bi za 10 godina mogao neki serijal emisija na History TV ili na N.G. na temu kako su se rusi zajebali u Ukr, gdje je poslo po zlu itd...
Veteran 13

#56273 Re: Ukrajina

Post by Veteran 13 »

Hajvan wrote: 05/03/2022 01:04 Rusi su rascerecili Poljsku s nacistima

To je to
Osmi Socrates

#56274 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Moldova je danas podnijela zahtjev za prijem u EU.
Raigor Stonehoof

#56275 Re: Ukrajina

Post by Raigor Stonehoof »

botsvana wrote: 05/03/2022 01:04 Diskusija ko o covidu a ista stvar se ponavlja. Sve unaprijed dogovoreno i uredno najavljeno. Od ratova nestasica poskupljenja itd. Dakle teorije zavjere
I sto je zanimljivo isti likovi, antivakseri i "neutralni"/proruski orijentisani :lol:
Post Reply