Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

kakotakonikako

#25551 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

klix wrote: 01/03/2022 14:50 Kad nemaš odgovor, onda ide bijedni pokušaj argumentum ad hominem. :mrgreen: To sam od tebe i očekivala.

Šta misliš o Murizovoj amneziji, da zna ko je ubica, pa onda odjednom ne zna? A tek o amneziji vezanoj za prvu optužnicu za ubistvo?
Yo.u.Ar.e.My.De.sti.ny

Cuj ona od mene ocekivala :lol: :lol: :lol:

Moracu sa komsijom Suljom da provjerim da me ne znas. Zna Suljo puno toga.

I ovi postovi tvoji govore puno o tebi. Kada nemas argumenata onda vrijedjas. Ne valja ti to. Nikako.
YouAreMyDestiny

#25552 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

:roll:

Šta misliš o Murizovoj amneziji?
bitangeIprinceze

#25553 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

Jel lanjski snijeg bio 17 cm ili 117 cm?
denden

#25554 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

klix wrote: 01/03/2022 14:50
Šta misliš o Murizovoj amneziji, da zna ko je ubica, pa onda odjednom ne zna?
Sve najbolje, eto ga postao mudar ko Sokrat.

Image
YouAreMyDestiny

#25555 Re: Slučaj Dženan Memić

:mrgreen:
Ili ko Ekrem: Eto, sta znam - nista ne znam. A dje da znam
dzolix

#25556 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

Sve vise znam a ustvari ne znam
Sve sto vise znam bolje da ne znam
Bolje da mislim da znam nego da ne znam
Znam ali u stvari ko da i ne znam.
Ja mislim da znam a ne mislim da ne znam.
bitangeIprinceze

#25557 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

Izgleda da je Šerif sinoć negdje gostovao, carska pjesma: šta on to ima što nemam ja ....
zijancer

#25558 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zijancer »

Ništa bez Giganove "dzaba vam novci"
YouAreMyDestiny

#25559 Re: Slučaj Dženan Memić

Suđenje u slučaju "Dženan Memić" u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je danas. Sudi se bivšoj djevojci tragično stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”, s kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Danas je jedan od svjedoka izjavio da je dr. Hamza Žujo na obdukciji tijela stradalog Dženana Memića 15. februara 2016. godine kazao da je riječ o ubistvu.

Povodom ove izjave otac stradalog mladića Muriz Memić je nakon pretresa rekao:

- Prvi put danas smo mogli čuti da je zaključak obdukcije bio ubistvo. Dupovac je bio neovlašteno na obdukciji, ali čuli smo advokata Kadriju Kolića, za njega je to trač, a mi vidimo kakav je to dokaz da se radilo o ubistvu, a on kaže da su ovi svjedoci-tračalice. Znači, idemo dalje, ovaj narod će čuti šta je bitno, da narod čuje šta su bili sve spremni uraditi. Ja mislim da je danas bilo "Hasane, sjedni jedan" - kazao je Memić.

Doktor je rekao Hasanu Dupovcu da napusti obdukciju
Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić, također se osvrnuo na konstataciju da je na obdukciji rečeno da je riječ o ubistvu.

- Ja bih rekao da je ovo u svakom smislu šokantno. Optužnicom se prvooptuženom stavlja na teret da je sredinom februara 2016. organizirao grupu za organizirani kriminal, čiji je zadatak bio da se spriječi dokazivanje stvarnog načina stradanja Dženana Memića i stvarnih počinilaca tog događaja. Čuli smo u sudnici od advokata kako doktor nema pravo da mijenja pravnu kvalifikaciju i još neke gluposti. Ovdje se samo radi o utvrđivanju okolnosti koje upućuje na mogući zaključak o kojem krivičnom djelu je riječ. Pravnu kvalifikaciju ne mijenja čak ni tužilac, ovdje se radi samo o pravnoj ocjeni. Međutim, doktor je samo na osnovu okolnosti slučaja, na osnovu onoga što je vidio prilikom obdukcije, rekao Hasanu Dupovcu da napusti obdukciju zato što nije to predmet koji se tiče saobraćaja. Hasan Dupovac je napustio, ostao je inspektor za krvne delikte i doktor je vrlo jasno saopćio da se radi o njegovom mišljenju na osnovu povreda koje je konstatirao, a ocjena tih činjenica pripada samo vještaku koji pripada medicinskoj struci. I njegov stav je bio izričit i vrlo jasan, dakle, 15. februara je rečeno da se radi o ubistvu. Svi oni koji su naknadno prikupljali kojekakva vozila, vještačili nešto što nije relevantno za predmet su na taj način postali dio grupe za organizirani kriminal i sudjelovali u zataškavanju ubistva Dženana Memića.

Zaštićeni svjedok je pričao o plavoj koverti koja je bačena.

- Svjedok Senad Mešić je bio jasan, 9. februara poslije ponoći izuzeti su određeni tragovi koji su zapakovani u koverte, stavljene su evidencijske trake, izvršeno je potpisivanje, a ovi komadi stakla o kojima smo danas razgovarali prikupljeni su bez ikakve naredbe Tužilaštva, samovoljno, i kako smo mogli čuti od svjedoka, moglo se zaključiti da su ti komadi stakla bačeni. Međutim, ovdje se postavlja jedno vrlo važno pitanje, a ja odgovorno tvrdim i imamo dokaze o tome, ovdje nije bilo uviđaja, ovdje je fingiran uviđaj saobraćajne nesreće. Ne kažem da su ljudi koji su zatekli nešto na licu mjesta, poput tehničara i inspektora koji je rukovodio uviđajem, to uradili, ali moramo znati da su od vremena stvarnog stradanja Dženana Memića do dolaska ekipe na uviđaj prošla dva sata - rekao je Feraget i dodao:

Šokantno je da se tragovi ne poklapaju
- Za dva sata izvršena je priprema lica mjesta i zbog toga je inspektor po dolasku na lice mjesta rekao tužiocu „ovo nije saobraćajna nesreća". Evo, danas smo čuli da je dr. Žujo rekao 15. februara da je to ubistvo, ipak se cijeli aparat svih ovih šest godina svojski trudio da dokaže da se ne radi o ubistvu. Od posljednjeg svjedoka smo čili da je padala kiša, što je laž. U zapisniku o uviđaju vrlo jasno stoji da je bilo suho, nije bilo kiše. Ono što je šokantno jeste da se tragovi čak ne poklapaju ni prema zapisniku o uviđaju i crtežu lica mjesta. Negdje se navodi da su tragovi pet, šest i osam, komadi stakla, a negdje se navodi da su komadi plastike. Dakle, sve to upućuje na to da su svi tragovi podmetnuti i da je otpočetka postojala namjera da se zataška ubistvo Dženana Memića.

On je dodao da ovaj slučaj ima veliki značaj po cijelu državu i pravosuđe.

- Ne samo da trebamo dokazati ko je ubio Dženana Memića i ko je učestvovao u zataškavanju, nego na ovaj način se diže svijest građana o tome koliko je važno da svi zajedno sudjelujemo u ovakvoj borbi, jer kuća koju imamo nam je zajednička, ali temelji joj ne valjaju. Moramo ih popraviti - zaključio je Feraget
YouAreMyDestiny

#25560 Re: Slučaj Dženan Memić

Dakle, lažovi Ifet i Muriz opet u akciji.
uglavnomja

#25561 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

sokiran, sokantno, sok za sokom ... :-)

a svaki stanovnik ove zemlje koji zna 30 slova abecede (a nema amneziju) sve ovo zna 5-6 godina

pogotovo ova dvojica sokiranih

koji besmisleni gubitak vremena i para na ove "svjedoke" koji nista konkretno, a pogotovo novo nisu rekli, i na citavo sudjenje generalno jer se ne zna uopste za sta sudi

eeee sud za ratne zlocine :roll:
kakotakonikako

#25562 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

klix wrote: 03/03/2022 13:02 Dakle, lažovi Ifet i Muriz opet u akciji.
Yo.uAr.eMy.Des.ti.ny

Kako to zakljuci ?????

Ako imas validnije dokaze - pravac u Sud i iznesi ih. To ti je obaveza i duznost.
YouAreMyDestiny

#25563 Re: Slučaj Dženan Memić

Šta misliš o tome, da je Muriz govorio godinama, da zna ko je ubica, a nikada nije kao savjestan građanin to prijavio nadležnim organima?
dzolix

#25564 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

klix wrote: 03/03/2022 14:05 Šta misliš o tome, da je Muriz govorio godinama, da zna ko je ubica, a nikada nije kao savjestan građanin to prijavio nadležnim organima?
Jeste,,,prijavio je ali nema dokaze.

Zijad Mutap.

A sad price kao da ne zna su price za malu djecu,,,,
YouAreMyDestiny

#25565 Re: Slučaj Dženan Memić

Je li rekao nadležnim organima imena trojice ubica iz aleje? Rekao je da zna, da su bila trojica i ko su.
dzolix

#25566 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

klix wrote: 03/03/2022 14:52 Je li rekao nadležnim organima imena trojice ubica iz aleje? Rekao je da zna, da su bila trojica i ko su.
Odkako su pusteni da se brane sa slobode vise ne prica da zna ko je ubica.Prijavio je da sumnja.
Zijad je prvi pritvoren na osnovu price Stojnica da je on ubica a najvjerovatnije i Muriza.

--------------------------------------------------------------------------------------------

"'Jedan je ubica (palicom u aleji Z.M ) a dva su pomagaca (zataskavanje dokaza H.D J.B.)"'

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nece tuzilastvo otvoreno reci koga je on prijavio .
Last edited by dzolix on 03/03/2022 15:11, edited 3 times in total.
pinkman

#25567 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pinkman »

Pa na ovoj temi je neko kopirao clanak gdje je bio izvjestaj sa obdukcije gdje je pisalo da je smrt nasilna. I oni sad prvi put culi? :?
kvinoja

#25568 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kvinoja »

Sa fokus.ba:
"Inače, za razliku od većine svjedoka Tužilaštva BiH koji su ili puni suosjećanja u vezi sa stradanjem Dženana Memića pa njihova svjedočenja često prate vidljive emocije tuge kada govore o dešavanjima nakon Dženanove smrti, Alisa Mutap Ramić, nema taj problem, jer sudeći po njenom stalnom smijanju ispred zgrade Suda BiH uoči početka suđenja ili u pauzama ročišta u ovom predmetu, ona je uvijek dobro raspoložena.

Naravno da svako ima pravo na dobro raspoloženje, ali kada se osoba koja je jedini svjedok dešavanja u noći prije šest godina kada je ugašen jedan mladi, nevini život svih ovih godina ne otkriva šta se desilo te noći, a u procesu koji bi to trebao otkriti se smije, onda je je to najblaže rečeno nepoštivanje porodice i svih onih koji se smrt Dženana Memića itekako tiče."

Novinarki kapa do poda. :thumbup:
YouAreMyDestiny

#25569 Re: Slučaj Dženan Memić

Jest, jest, treba da plače. Zna da je ovo sve ubleha.

Ovo je isto, kao kada je Arijana kmečala što je Dupovca sestra nazvala ljubavi.
Polupismeni novinarčići.
uglavnomja

#25570 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

kvinoja wrote: 03/03/2022 14:59 Sa fokus.ba:
"Inače, za razliku od većine svjedoka Tužilaštva BiH koji su ili puni suosjećanja u vezi sa stradanjem Dženana Memića pa njihova svjedočenja često prate vidljive emocije tuge kada govore o dešavanjima nakon Dženanove smrti, Alisa Mutap Ramić, nema taj problem, jer sudeći po njenom stalnom smijanju ispred zgrade Suda BiH uoči početka suđenja ili u pauzama ročišta u ovom predmetu, ona je uvijek dobro raspoložena.

Naravno da svako ima pravo na dobro raspoloženje, ali kada se osoba koja je jedini svjedok dešavanja u noći prije šest godina kada je ugašen jedan mladi, nevini život svih ovih godina ne otkriva šta se desilo te noći, a u procesu koji bi to trebao otkriti se smije, onda je je to najblaže rečeno nepoštivanje porodice i svih onih koji se smrt Dženana Memića itekako tiče."

novinarki treba uzeti novinarsku iskaznicu

jer je prekrsila sva pravila novinarskog izvjestavanja

ovo je taman za arijanine stranice i generalno ifet/memici manira mahale, navijanje i propaganda, licni stavovi, huskanje ... preuvelicavanje, ...
i naravno - samo je ona vidjela to stalno smijanje
i tugu i ouno emocija prilikom svjedocenja svih ostalih svjedoka
ljudima je 10. put da svjedoce, da ih javnost razvlaci ...

a 6 godina je puno, jako puno vremena
YouAreMyDestiny

#25571 Re: Slučaj Dženan Memić

Vjerujem da je novinarka Arijanina drugarica.
dzolix

#25572 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

Već na dan smrti Dženana Memića doktor je konstatirao da je riječ o ubistvu
Prije 1h
Komentari

U neko doba kad je rađena obdukcija doktor Žujo je rekao Hasanu Dupovcu “ovo nije za vas”. Hasan Dupovac je izašao, ostali smo Olga Vukša i ja. Nakon toga, kada Dupovac odlazi, uzimaju se uzorci noktiju, dlake i krvi i kaže se da je ubistvo. Ja sam to zapisao u knjigu ostalih radnji i tada se sve okreće. Upoznajem načelnika s tim da nije saobraćajna nesreća, nego ubistvo – ispričao je svjedok Nikšić

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži, a usljed kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.
PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Svjedok Edin Nikšić, bivši uposlenik MUP-a KS, prisustvovao je u svojstvu kriminalističkog tehničara obdukciji tijela Dženana Memića obavljenoj 15. februara 2016 .godine u prosekturi Groblja “Bare” u Sarajevu.
DOKTOR ŽUJO DUPOVCU: OVO NIJE ZA VAS

Nikšić je ispričao da je proces obdukcije predvodio vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, a da su prisutni još bili obducent Ado Mušić, Hasan Dupovac, šef Jedinice za saobraćajne istrage i Olga Vukša, inspektorica iz Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS-a.

Svjedok je opisao proceduru i radnje koje su se provodile pri obdukciji, te je kazao da je on fotografisao sve faze tog procesa. Nikšić je ispričao i da je tokom obdukcije tijela Dženana Memića, doktor Hamza Žujo kazao da je riječ o ubistvu, nakon čega je Dupovac morao napustiti prostoriju gdje je vršena obdukcija.

– U neko doba kad je rađena obdukcija doktor Žujo je rekao Hasanu Dupovcu “ovo nije za vas”. Hasan Dupovac je izašao. Ostali smo Olga Vukša i ja. Nakon toga, kada Dupovac odlazi, uzimaju se uzorci noktiju, dlake i krvi i kaže se da je ubistvo. Ja sam to zapisao u knjigu ostalih radnji i tada se sve okreće. Upoznajem načelnika s tim da nije saobraćajna nesreća, nego ubistvo – ispričao je svjedok Nikšić.

On je pojasnio da je o svemu sačinio izvještaj, a da za daljnje radnje u ovom predmetu nije bio nadležan, nego je nakon što je doktor Žujo konstatirao da je riječ o ubistvu, a ne o saobraćajnoj nesreći korake trebao poduzeti načelnik.

Ermin Gačanović, advokat optuženog Hasana Dupovca, pokušao je relativizirati Nikšićevo svjedočenje na način da je konstatirao da će se se svjedok saglasiti s tvrdnjom Gačanovića “da koje je krivično djelo ne govori obducent , nego …”

Međutim, svjedok se usprotivio pokušaju predstavljanja rezultata nalaza obdukcije kao jednog od ključnih dokaza za prekvalifikaciju djela iz saobraćajne nesreće u ubistvo, te je kazao da je veoma važno ono što je rekao doktor Žujo, a podsjetio je da je to rekao u prisustvu inspektorice iz Odjela za krvne delikte Olge Vukše.

Pred Sudom BiH svjedočila je i zaštićena svjedokinja M5. Zbog mjera zaštite koje je dobila, ime i fotografiju ove svjedokinje mediji ne smiju objaviti.

Riječ je o dugogodišnjoj uposlenici MUP-a KS, a kako se ispostavilo tokom njenog svjedočenja i bliskoj prijateljici Hasana Dupovca za kojeg je ona sama kazala da nakon “10 godina rada postanete kao porodica”.

Inače, svjedočenje ove svjedokinje bilo je specifično po tome jer je djelovala uplašeno, zbunjeno, a na više pitanja odgovorila je da se ”ne sjeća”.

Tako se svjedokinja M5 nije mogla čak sjetiti ni s kim je dijelila kancelariju u kojoj je radila, ali je na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića, da li je u kancelariju u kojoj je ona radila dolazio Hasan Dupovac odgovorila potvrdno.

Ova svjedokinja je ispričala da je jednom prilikom kada je Dupovac pregledao spis za koji ona misli da je onaj o predmetu Dženana Memića primijetila da je plava koverta koja je ranije bila u predmetu, završila u korpi za otpatke.

Ona je to ocijenila neuobičajenim, te je pitala kako je kazala “svog šefa” da li im treba ta koverta, a da joj je on odgovorio: “Ne treba, sve što je trebalo već smo dali”.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da imenuje osobu koju naziva šefom, svjedokinja M5 tiho je izustila “Hasan Dupovac”.

Iz ponašanja ove svjedokinje danas je bilo očigledno da se ona nelagodno osjeća i davala je neodređene odgovore o koverti iz spisa Dženana Memića koja je završila u smeću, te se svjedokinja danas na pitanja tužitelja uglavnom ograđivala odgovorima “da pretpostavlja” da je to bila ta koverta, kao i da ne zna šta je bilo u njoj, jer nije izvršila uvid u sadržaj koverte.

Na pitanje tužioca Hasanspahića da li se radi o koverti u kojoj su bili komadi stakla koji su naknadno doneseni, svjedokinja je kazala: “Da, pretpostavila sam da je to ta koverta”.

Međutim, tužitelj Hasanspahić je kazao da su ovakvi, neodređeni odgovori svjedokinje u koliziji s njenim iskazom koji je dala ranije, tokom istrage u ovom predmetu i da se ona u iskazu konkretno izjasnila o okolnostima o kojima je svjedočila.

U prilog tome tužitelj je i pročitao dio iskaza, što je kod svjedokinje izazvalo dodatnu nelagodu.

Ona je svoju današnju zbunjenost i smušenost pravdala time da su joj tokom istrage postavljana direktna pitanja, pa joj je prema njenim riječima bilo lakše odgovarati, a Sudskom vijeću je kao razlog njenog navodnog nesnalaženja navela i to da je prvi put pred Sudom u svojstvu svjedoka, kao i da nije znala šta će biti pitana.

Međutim, kasnije tokom svjedočenja, svjedokinja je kazala da je u vrijeme davanja iskaza imala porodičnih problema i da je zbog toga iskaz dala tako što je ispričala sve o saznanjima koja je imala. A, svi prisutni danas u sudnici mogli su čuti da tužitelj Hasanspahić postavlja direktna pitanja ovoj svjedokinji poput onog “je li koverta koju je vidjela u kanti za otpatke bila zatvorena”, ali je svjedokinja uprkos tome tražila da je se ispituje “direktno”.

Advokat Kadrija Kolić, branitelj optuženog Josipa Barića prigovorio je na, kako on tvrdi, načinu na koji je sastavljena izjava ove svjedokinje, te je pokušao osporiti zakonitost te izjave, odnosno kompletnog iskaza.

Međutim, sama svjedokinja nije imala nikakav prigovor na način na koji je dala iskaz.

Tužitelj Hasanspahić ovu je svjedokinju pitao da li ju je on izložio nekom pritisku ili prijetnjama kada je davala iskaz, na što je ona odgovorila da nije.

Advokat Ermin Gačanović koji brani optuženog Hasana Dupovca, svjedokinju je pitao da li je ona vidjela ko je i kada bacio kovertu iz spisa Dženana Memića u kantu za otpatke, na što je ona kazala “ne sjećam se samog momenta”, a kada ju je Gačanović pitao da li je u vrijeme kada je ona vidjela plavu kovertu u kanti za smeće, na stolu pred Dupovcem bio spis Dženana Memića i da li je mogla vidjeti o kojem je spisu riječ, svjedokinja je kazala “da samo pretpostavlja”.

Na pitanje advokata Kadrije Kolića kako je došlo do toga da ona bude svjedokinja, M5 je odgovorila da je i ranije bila pozivana u Kantonalno tužilaštvo, a na Kolićevu sugestiju da njena izjava u Tužilaštvu BiH nije snimana, svjedokinja je kazala da je “bila zbunjena zbog svojih problema” i da se ne može sjetiti detalja, ali je potvrdila da je davanje njene izjave ranije u Tužilaštvu BiH potrajalo između ostalog jer je bila “pogubljena i optuženi je bio moj lični prijatelj”.

Advokat Kolić je kazao da “nije bitno” ko joj je prijatelj, međutim tužitelj Hasanspahić je pitao svjedokinju da opiše to prijateljstvo s Dupovcem , na što je ona kazala “ 10 godina smo radili zajedno i bili smo kao porodica”.

Senad Mešić, penzionisani službenik MUP-a KS-a svjedočio je danas o tome kako je on kao kriminalistički tehničar 2016. godine vršio uviđaj na mjestu događaja gdje je stradao Dženan Memić.
POSLIJEPONOĆNI UVIĐAJ

Iako su Dženan Memić i Alisa Mutap, sada Ramić na KCUS dovezeni oko 45 minuta prije ponoći, znači još uvijek je bio 8. Februar, Mešić je danas potvrdio da je on nakon dojave kako je kazao o saobraćajnoj nesreći u Velikoj aleji na Ilidži na uviđaj otišao 9. februara, odnosno da je tu noć bio u smjeni, ali da je na uviđaj otišao nakon ponoći.

Pojasnio je da je s vozilom i opremom otišao do Velike aleje, da tamo zatekao svoje kolege i tužitelja Kantonalnog tužilaštva Merisa Ćatu, te da su mu pojasnili da je bila saobraćajna nesreća, da ima povrijeđenih osoba, ali da on povrijeđene nije zatekao.

– Dobio sam dozvolu da počnem s dinamičkim pregledom mjesta događaja gdje sam pronašao tragove stakla, krvi, plastike i tragove boje. To lice mjesta nije bilo veliko, možda nekih 30-50 metara. Na zemlji je bila lokva krvi kao da je tu ležao povrijeđeni. Ostali tragovi krvi su bile kapljice, bilo ih je malo na zemlji i na ivičnjaku. Obilježio sam tragove koji su i fotografisani – ispričao je Mešić.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da li je tokom uviđaja uočio tragove kočenja automobile, Mešić je odgovorio odrečno.

– Ne, nije bilo nikakvih tragova kočenja – kazao je Mešić dodavši da je nakon što je prikupio sve tragove, nakon toga ih je složio, a potom ih je ujutro, pojasnio je, predao magacioneru.

Mešić je potvrdio i da je on preuzeo odjeću Dženana Memića i Alise Mutap koju je u kesama s KCUS-a donio Josip Barić. Svjedok je ocijenio da je to moglo biti oko pola sata nakon što je obavio uviđaj u Velikoj aleji. Rekao je i da je odjeću preuzeo u prostorijama Saobraćajnih istraga, te da su tome prisustvovale njegove kolege i tužitelj, a o čemu je kako je pojasnio zapisnik napravio Safudin Škrijelj.

Ovaj svjedok je kazao da se sjeća da je bilo mnogo više odjeće od Dženana Memića, nego od Alise Mutap.

– Memić je imao patike, čarape, pantalone, potkošulju, pištolj s tri metka, a od Alise su bile pantalone i jakna – rekao je Mešić dodajući da je nakon toga uslijedilo pakovanje svih tragova koji su predate magacioneru, te je svjedok o svemu napravio izvještaj koji je uputio.

Član Sudskog vijeća Nenad Šeleda pitao je Mešića da li je među stvarima Dženana Memića pronađen novčanik, na što je on odgovorio da nije, a na pitanje sudije je li uz pištolj bio oružani list, Mešić je kazao da nije provjeravao.

Sudiju Šeledu je zanimalo da li je u pištolju koji je bio u stvarima Dženana Memića metak bio u cijevi, a svjedok je kazao da nije, te da su meci bili u okviru, a ne u cijevi.

Sudija je pitao i da li je pištolj vještačen, na što je svjedok kazao da to radi druga služba, po naredbi tužioca i da on to ne zna. Šeleda je svjedoka pitao i da li je neko poslije njega išao prikupljati dokaze s lica mjesta, na što je svjedok kazao “da ne zna”, ali da je tu noć neko išao, on je ocijenio da bi to opet bio on jer je bio dežurni.

Rekao je da je sve popisano, upakovano i da je sačinio izvještaj o poduzetim radnjama, koji kazao je da ide prvo šefu na potpis, a potom načelniku i dalje gdje treba. Kazao je da zna da je “to otišlo dalje na vještačenje, a gdje, šta i kako, on dalje ne zna”.

Advokat Hasana Dupovca, advokat Gačanović pitao je svjedoka je li on siguran da je 9. februara vršio uviđaj ili je to bio 8. februar.

Svjedok je pojasnio da je dojavu od dežurnog operativnog dobio poslije ponoći i da je to već bio 9. februar.

Na pitanja Gačanovića da li ga je Dupovac zvao prije, tokom ili nakon uviđaja, kako bi na njega eventualno vršio neki utjecaj, svjedok je odgovorio da nije.

Na pitanja Kadrije Kolića, advokata Josipa Barića, da li je iko od njega tražio da neki dokaz sakrije, pogrešno evidentira ili slično, odgovorio je da “nije “ i da on to može samo za sebe reći.

Upitan da li je tužilac Ćato imao zamjerke na rad Josipa Barića, svjedok je kazao da “to veče nije.”

Danas je svjedočio i Fahrudin Keleta, uposlenik MUP-a KS, koji je u noći kobnoj za Dženana Memića radio kao pomoćnik šefa smjene Policijske uprave Ilidža. On je rekao da se te noći javio na telefon povezan direktno sa Operativnim centrom iz kojeg su ga obavijestili da je u Velikoj aleji udaren pješak i da pošalje patrolu.

Ispričao je da je na mjesto događaja upućena najbliža patrola, te da se i on, sa kolegom Nerminom Halilovićem, uputio na mjesto događaja.

Dalje, nastavio je ovaj svjedok, usput ga je zvao šef smjene i rekao mu da ode po komandira saobraćajne jedinice Samira Mujagića koji je bio u Sokolović Koloniji i nije bio na dužnosti, što je on i učinio, ostavivši Halilovića na mjestu događaja.

Tada je, kazao je ovaj svjedok, vidio patrolu policije, a povrijeđeni su već bili odvezeni na KCUS.

Kaleta je kazao da je na licu mjesta vidio tragove krvi i komadiće stakla, kao i da je “sipila neka kišica”, te da su njegove kolege pokrivale te tragove nekim kartonima da ih zaštite.

Kada se drugi put vratio, zajedno sa Mujagićem, tu je već bila uviđajna ekipa i tužilac Meris Ćato, sa kojim je, kako je naveo, ispušio cigaretu i nakon otprilike pet minuta i otišao, odnosno vratio se na radno mjesto.

Kazao je i da je na kraju smjene popunio dnevnik događaja, sa kraćim opisom šta se dogodila, kad i šta je poduzeto, a da je njegov kolega sačinio detaljniji izvještaj za bilten dnevnih događaja.
Suđenje se nastavlja 10. marta

Ovaj svjedok tvrdi da se već tu noć “tražio neki kombi, provjeravalo se, išlo se u Hrasnicu, Sokolović Koloniju i na Stojčevac”, kao i da je bila informacija “da neko od Roma ima takav kombi”.

Na pitanje tužitelja Dubravka Čampare je li spominjano ime Ploskić, kazao je da “misli da jeste”.

Na pitanja Gorana Dragovića, advokata optuženih Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić, jesu li oni te večeri uložili sve kapacitete da otkriju šta se desilo, kazao je da jesu, te da su “otišli i korak dalje, isto kao da su znali da će biti fatalna posljedica”.

Potvrdno je odgovorio na pitanje advokata Gačanovića da su sve patrole na terenu tragale za nekim vozilom, ne samo zelenim, već su “bile razne informacije”.

Sjećam se da je jedna od njih bila i za taj zeleni kombi – rekao je Keleta.

Suđenje će biti nastavljeno 10. marta, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka Tužilaštva BiH, od čega su dva sa mjerama zaštite.

Inače, za razliku od većine svjedoka Tužilaštva BiH koji su ili puni suosjećanja u vezi sa stradanjem Dženana Memića pa njihova svjedočenja često prate vidljive emocije tuge kada govore o dešavanjima nakon Dženanove smrti, Alisa Mutap Ramić, nema taj problem, jer sudeći po njenom stalnom smijanju ispred zgrade Suda BiH uoči početka suđenja ili u pauzama ročišta u ovom predmetu, ona je uvijek dobro raspoložena.

Naravno da svako ima pravo na dobro raspoloženje, ali kada se osoba koja je jedini svjedok dešavanja u noći prije šest godina kada je ugašen jedan mladi, nevini život svih ovih godina ne otkriva šta se desilo te noći, a u procesu koji bi to trebao otkriti se smije, onda je je to najblaže rečeno nepoštivanje porodice i svih onih koji se smrt Dženana Memića itekako tiče.

Pored Zijada Mutapa i Alise Mutap, udate Ramić, u ovom predmetu optuženi su i Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svjedočili bivši i sadašnji policajci koji su radili na slučaju "Dženan Memić"

Autor: M. M.

03.03.2022. / 12:37
9

Saslušanjem još četiri svjedoka optužbe jutros je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Memić". Kao svjedoci jutros su se pojavili bivši i sadašnji uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Prvi je svjedočio Senad Mešić, penzionisani policajac, koji je u noći stradanja Dženana Memića radio kao operativni krim-tehničar.

Kako je danas ispričao, kritične noći nakon ponoći od dežurnog operativnog je primio informaciju o saobraćajnoj nesreći u Velikoj aleji i upućen je na mjesto događaja.

Tragovi krvi, plastike i boje

Kada je stigao, zatekao je tužioca Merisa Ćatu, kolegu Sefedina Škrijelja i patrolu. Nakon što su ga oni pobliže upoznali o čemu se radi, obišli su mjesto događaja, obavili statički pregled lica mjesta, a zatim je po odobrenju tužioca krenuo s obilježavanjem tragova koje je našao. Kako je danas ispričao, na mjestu događaja pronađeni su tragovi stakla, više njih, tragovi krvi, plastike i boje.

Rekao je da su tragovi krvi bili na zemljanoj površini, tačnije bila je lokva krvi, gdje je, kako je pretpostavio, ležao povrijeđeni. Drugi tragovi krvi bili su u vidu kapljica, u krugu od neka tri metra, po zemlji, asfaltu i ivičnjaku. On je tragove obilježio brojevima, fotografisao, skicirao lice mjesta i izuzeo tragove. Tragova kočenja, kako je kazao, nije bilo. Izuzeti tragovi, kako je naveo, ujutro su predati magacioneru.

Svjedok je nakon toga boravio u prostorijama Jedinice za saobraćajne istrage, gdje je preuzeo odjeću Dženana Memića i Alise Mutap, koju je iz bolnice u dvije kese donio policajac (optuženi) Josip Barić. Rekao je je Dženan imao više komada odjeće, između ostalog patike, čarape, potkošulju, pantalone..., kao i pištolj sa tri metka u okviru. Od Alise Mutap izuzete su samo crne farmerke i jakna.

Alisa Mutap

Rekao je da je sve popisano, upakovano i da je sačinio izvještaj o poduzetim radnjama, za koji je kazao da ide prvo šefu na potpis, a potom načelniku i dalje gdje treba. Kazao je da zna da je "to otišlo dalje na vještačenje, a gdje, šta i kako, on dalje ne zna".

Na pitanja branioca Hasana Dupovca Ermina Gačanovića da li ga je Dupovac zvao prije, tokom ili nakon uviđaja, kako bi na njega eventualno vršio neki utjecaj, svjedok je odgovorio da nije, kao i da ga nije vidio prije, tokom ili nakon uviđaja.

- Da li sam se eventualno nekad čuo na telefon s njim, to ne znam, ali nikakvog pokušaja utjecaja ili nečega takvog nije bilo - rekao je ovaj svjedok.

Također, na pitanja Kadrije Kolića, advokata Josipa Barića, da li je iko od njega tražio da neki dokaz sakrije, pogrešno evidentira ili slično, odgovorio je odrično. Potvrdio je da ništa neuobičajeno nije rađeno tu večer u odnosu na inače, te kazao kako Barić od njega nije tražio da uradi bilo šta. Upitan da li je tužilac Ćato, koji je prisustvovao svemu, imao zamjerke na rad Josipa Barića, kazao je da tu noć nije.

Sudiju Nenada Šeledu zanimalo je da li je te noći nađen Dženanov novčanik, na što je svjedok odgovorio da nije, kao ni oružani list uz pištolj. Sudija je pitao i da li je pištolj vještačen, na što je svjedok kazao da to radi druga služba, po naredbi tužioca i da on to ne zna. Upitan da li je neko poslije njega išao prikupljati dokaze s lica mjesta, kazao je da nije.

- Opet bih ja išao jer sam bio dežurni - kazao je svjedok.

Svjedok Edin Nikšić, također penzionisani krim-tehničar MUP-a KS, prisustvovao je obdukciji koja je nakon smrti Dženana Memića obavljena u prosekturi Bare. On je sačinio fotodokumentaciju.

Obdukciji su, kako je naveo prisustvovali obducent Ado Mušić, vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, Hasan Dupovac, kao šef Jedinice za saobraćajne istrage i Olga Vukša, inspektorica iz Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine.

Svjedok je i opisao sam tok obdukcije i radnje koje je on poduzimao.

Kako je naveo, nakon vanjskog pregleda tijela doktor je Dupovcu kazao: "Ovo nije za vas", nakon čega je Dupovac napustio prostorije prosekture, a on i Olga Vukša su ostali do kraja obdukcije.

Kako je kazao, "rečeno je da se radi o ubistvu", nakon čega su izuzeti nokti, dlake i krv preminulog radi potrebnih vještačenja.

I njega je advokat Gačanović pitao da li je iko na njega u bilo kojoj fazi njegovog postupanja pokušao utjecati, na što je svjedok odgovorio da nije.

Dupovac s advokatom

Treća se na klupi za svjedoke pojavila zaštićena svjedokinja M5, koja je u kritično vrijeme radila u Jedinici za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo i kojoj je optuženi Dupovac bio šef.

Ona je ispričala da se spis ovog predmeta nalazio "gdje i svi ostali", te da "nije bilo neuobičajeno da se stalno uzima, da se nešto pohrani, pogleda i slično".

Jedino što je, kako je navela, za nju bilo neuobičajeno je, da je primjetila kovertu, za koju je mislila da treba da se nalazi u spisu, u korpi za smeće. Kazala je da nije vidjela ko ju je bacio, niti je gledala sadržaj te koverte, ali da je "pretpostavljala o čemu se radi". Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića da li se radi o komadima stakla koji su naknadno doneseni, svjedokinja je kazala: "Da, pretpostavila sam da je to ta koverta".

Rekla je da je Dupovca pitala: "Je l' to nama treba?", a da joj je on odgovorio: "Ne treba, sve što je trebalo već smo dali".

Na pitanje advokata Gačanovića jesu li krim-tehničari prije nego što je vidjela kovertu u korpi za smeće dolazili i gledali ta stakla, kazala je da jesu, da je bio "neki stariji kolega kojem zna lik, ali se ne sjeća imena", da su "išli tamo iza gdje je bilo to neko vozilo i misli da su i upoređivali to".

Advokat Kadrija Kolić prigovorio je na kompletan iskaz ove svjedokinje, kao i na njen iskaz dat u Tužilaštvu, kazavši, između ostalog, da on nije sniman, da je njen iskaz prepričan, da pitanja koja su joj postavljana nisu navedena u zapisniku.

Svjedokinja je danas djelovala dosta zbunjeno, a što je pokušala objasniti time što je, kako je navela, u vrijeme dok je davala iskaz u Tužilaštvu imala velikih porodičnih problema, kao i da joj je bilo neprijatno, kako tada, tako i sada, jer je "sa Dupovcem radila 10 godina, da nisu bili kolege, već kao porodica".

Tražio se kombi i spominjao Ploskić

Fahrudin Keleta, uposlenik MUP-a KS, kritične večeri je radio kao pomoćnik šefa smjene PU Ilidža. Kako je kazao, javio se na telefon povezan direktno sa Operativnim centrom iz kojeg su ga obavijestili da je u Velikoj aleji udaren pješak i da pošalje patrolu. Kako je kazao, odmah su uputili najbližu patrolu, a malo kasnije je i on, sa kolegom Nerminom Halilovićem, koji je bio dežurni komandir, otišao na mjesto događaja.

Usput ga je, kako je kazao, zvao šef smjene i rekao mu da ode po komandira saobraćajne jedinice Samira Mujagića koji je bio u Sokolović Koloniji i nije bio na dužnosti, što je on i učinio, ostavivši Halilovića na mjestu događaja.

Kada je prvi put stigao, kazao je da su zatekli patrolu, a da je Hitna pomoć već bila odvezla povrijeđene, da su vidjeli tragove krvi i komadiće stakla, kao i da je "sipila neka kišica, a kolege su pokrivale te tragove nekim kartonima da se zaštite ti tragovi.

Kada se drugi put vratio, zajedno sa Mujagićem, tu je već bila uviđajna ekipa i tužilac Meris Ćato, sa kojim je, kako je naveo, ispušio cigaru i otišao, odnosno vratio se na radno mjesto.

Kazao je i da je na kraju smjene popunio dnevnik događaja, sa kraćim opisom šta se dogodila, kad i šta je poduzeto, a da je njegov kolega sačinio detaljniji izvještaj za bilten dnevnih događaja.

Kazao je da se "tražio neki kombi, provjeravalo se, išlo se u Hrasnicu, na Stojčevac", kao i da je bila informacija "da neko od Roma ima takav kombi". Upitan je li spominjano ime Ploskić, kazao je da "misli da jeste".

Na pitanja Gorana Dragovića, advokata Zijada Mutapa i Alise Ramić (Mutap), jesu li oni te večeri uložili sve kapacitete da otkriju šta se desilo, kazao je da jesu, te da su "otišli i korak dalje, isto kao da su znali da će biti fatalna posljedica".

Advokati Dragović i Kisić

- Komandir i načelnik su naložili da se od kuće dovede pomoćnik komandira za saobraćaj, iako nije bio na dužnosti - rekao je svjedok.

Potvrdno je odgovorio na pitanje advokata Gačanovića da su sve patrole na terenu tragale za nekim vozilom, ne samo zelenim, već su "bile razne informacije".

- Sjećam se da je jedna od njih bila i za taj zeleni kombi - rekao je Keleta.

Suđenje će biti nastavljeno 10. marta, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka Tužilaštva BiH, od čega su dva sa mjerama zaštite identiteta.

U nastavku pogledajte videoisječak sa današnjeg ročišta koji je odabrao i medijima dostavio Sud BiH:
Last edited by dzolix on 04/03/2022 06:34, edited 3 times in total.
YouAreMyDestiny

#25573 Re: Slučaj Dženan Memić

"... ali moramo znati da su od vremena stvarnog stradanja Dženana Memića do dolaska ekipe na uviđaj prošla dva sata - rekao je Feraget..."

🙄🙄🙄🙄
kakotakonikako

#25574 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

kvinoja wrote: 03/03/2022 14:59 Sa fokus.ba:

:thumbup:

Po reakcijama ovdje pojedinih Novinarka je pogodila u centar. U osinje gnijezdo. Svaka joj cast. Treba dobiti Pulitzerovu nagradu.
dzolix

#25575 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

dzolix wrote: 03/03/2022 15:52 Svjedok Edin Nikšić, bivši uposlenik MUP-a KS, prisustvovao je u svojstvu kriminalističkog tehničara obdukciji tijela Dženana Memića obavljenoj 15. februara 2016 .godine u prosekturi Groblja “Bare” u Sarajevu.
DOKTOR ŽUJO DUPOVCU: OVO NIJE ZA VAS

Nikšić je ispričao da je proces obdukcije predvodio vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, a da su prisutni još bili obducent Ado Mušić, Hasan Dupovac, šef Jedinice za saobraćajne istrage i Olga Vukša, inspektorica iz Odjeljenja za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS-a.

Svjedok je opisao proceduru i radnje koje su se provodile pri obdukciji, te je kazao da je on fotografisao sve faze tog procesa. Nikšić je ispričao i da je tokom obdukcije tijela Dženana Memića, doktor Hamza Žujo kazao da je riječ o ubistvu, nakon čega je Dupovac morao napustiti prostoriju gdje je vršena obdukcija.

– U neko doba kad je rađena obdukcija doktor Žujo je rekao Hasanu Dupovcu “ovo nije za vas”. Hasan Dupovac je izašao. Ostali smo Olga Vukša i ja. Nakon toga, kada Dupovac odlazi, uzimaju se uzorci noktiju, dlake i krvi i kaže se da je ubistvo. Ja sam to zapisao u knjigu ostalih radnji i tada se sve okreće. Upoznajem načelnika s tim da nije saobraćajna nesreća, nego ubistvo – ispričao je svjedok Nikšić.
Svjedok Edin je na sudjenju izjavio da se na obdukciji posumnjalo i dogovorilo da se radi o ubistvu . To isto je izjavila i Olga uz razliku da je Olga spominjala da se na obdukciji spominjala palica .
Svjedok Edin nije spominjo ni palicu niti shlpku .
Locked