Ukrajina
- Point.
#49626 Re: Ukrajina
Nadam se da će Ukrajinci skršiti i poslati u vječna lovišta ovaj dugi konvoj što je blizu Kijeva.
- General War
#49627 Re: Ukrajina
Sto?mk ultra wrote: ↑28/02/2022 23:28Dovukli su panciraGeneral War wrote: ↑28/02/2022 23:26
Glavnog dusmana tog bajre jos nema, sto je jako cudna stvar a trebao bi da stiti konvoje:
![]()
Ali pancir ne moze ovom dronu nista
-
Lopez1981
#49628 Re: Ukrajina
Tu je i Pancir i sav PVO sto imaju na raspolaganju. Armeni su imali bukvalno sve PVO sisteme koje imaju i Rusi pa su nastradali, gadjao ih dok im je aktivan radar bioGeneral War wrote: ↑28/02/2022 23:26Glavnog dusmana tog bajre jos nema, sto je jako cudna stvar a trebao bi da stiti konvoje:mishic wrote: ↑28/02/2022 23:22 Malo su iritantne postale i ove upadice o Bajraktaru i drugim dronovima. Pa de malo proguglajte da vidite da to nije kubura koja puca kad zapališ fitilj.
Složena i osjetljiva je to oprema, zahtijeva puno toga da se ima, zna i posloži kako bi bila efikasna, I skupa, jako skupa oprema ide uz Bajru da bi on bio efikasan. Školovanje operatera ( kao i pilota) je prilično složeno i dugotrajno te zahtjeva "kondiciju". Piste poput stakla i još puno opreme koji Bajru vezuje za satelite. Potom svaki projektil puno košta i oni su različite snage i moći. E od svega toga mi imamo nešto već osposobljenih i nešto operatera na osposobljavanju a sve ostalo nam fali. I da, Bajra kao i svi dronovi imaju puno dušmana koji im mogu dohakati. Nije dakle samo rokaj...
![]()
Definitivno je da Ruska tehnika tesko moze izaci na kraj sa ovim dronovima. Dokazano u vise ratova.
-
Svzbjm
#49629 Re: Ukrajina
Avonmusk wrote: ↑28/02/2022 23:36Aman covjece, citam, al azeri objavljivali videe gdje god su usli, recimo stavljaju shusha uzeta stavljaju zastavu, a war govnoo kaze nije i snima tamo na lijevon mjestu.
Znalo se brate sve odmah, a ovdje je malo yebebo za obe strane, ukri gube teritoriju to je ocito, al braco imaju i rusi gubitaka bar pola od onoga sto se tvrdi, onda veliko je ratiste ovo, pa samo harkiv i kjev da se puskaraju ima ko drva a ne cijeli istok, jug i pola sjevera.
Vidjeli smo regrute, djecu koja su zarobljena ili ubijena, pa oni dokumenti ruskih vojnika na onoj stranici.
Naravno da se i pretheruje, al opet u rusiji ljudi ne znaju cak ni da im djete lezi mrtvo spaljeno u ukrajini, ukri malo lazu za komradove iz moskve.
Na kraju rata se svode racuni...yko je sto osvojio. Ni tada nije bilo jasno...pamtis?
I sada je Zelenski posthumno onih 13 vojnika darovao ordenima....pa?
Ni on nije znao sto se desilo, a kamoli mi....zato sabur....i cekajmo ishod. Tada cemo znati tko je slagao i koliko.
-
A_A_AKCIJA
#49630 Re: Ukrajina
Pa, to jeste njihova, ruska priča.sportman1 wrote: ↑28/02/2022 23:33elcaliente wrote: ↑28/02/2022 23:29 Ja nekako imam osjecaj da ce tek rat da krene, da su se Rusi samo malo zagrijavali.
Nije normalno da nisu iskljucili telekomunikacije, vodu, struju i pogotovo da nisu djelovali bombarderima.
Ispade da Ukrajinci imaju masu ovih dronova a Rusi nemaju ni jedan. I Ukrajinci ih kao masovno ubijaju a oni se ne brane. Rusi glupi pa neznaju odakle dronovi poljecu.
Ja koliko Ruse poznajem po dosadanjim ratovima oni nisu nesto bas obzirni, hebe im se za zrtve, ostavljaju spaljenu zemlju.
Moglo bi uskoro biti hebeno krvoprolice ako Putin popizdi i Bjelorusija se ukljuci.
Masovno djelovanje bombardera iz Zraka po aerodromima i ukrajinskoj artiljeriji.
Reče Lukašenko baš to juče.
Samo, jedno je sigurno. Nisu očekivali ovoliki otpor, a pogotovo gubitke. Ne ratuju kod njih roboti. Nije jednostavno običnom čovjeku ratovati bez velike moralne ideje koja to opravdava. Rusima baš to fali i to će ih i zaustaviti. Pogledaj količinu napuštene ispravne tehnike. Dva videa danas gdje se civili vozaju napuštenim tenkovima. Moral na nuli. Očekivali su doček raširenih ruku, gdje će ih tretirati kao oslobodioce, a dobili su dede sa molotovljevim koktelima.
Na N1 snimku, što je Kiki postavio, gost spomenu izjavu koja je trebala biti pročitana poslije uspješne akcije, gdje kažu, vratili smo Ukrajinu, pa ćemo sada mi Rusi, Bjelorusija i Ukrajina da se zajedno borimo protiv zapada. Šta si vratio ako si krenuo da ih ubijaš. Ako isključe struju, vodu, krenu rušiti, dobiće Sarajevo. Pitaj me kako znam. Nemaš šta da jedeš, po vodu ideš deset kilometara, a sanjaš kako da se osvetiš. To je najgore što mogu uraditi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#49631 Re: Ukrajina
Nemam pojma
Imaju snimci iz sirije neko je stavljao
Radi radar, dron iznad njega, ne vidi ga
Unisti ga ko zvecku
-
splinter
#49632 Re: Ukrajina
Pa agenda je bila da rat traje nekih 72 sata, okej gore dole koji sat (dan) nećemo cijepidlačiti, odnosno da u tom periodu Zelenski bude likvidiran, a Kijev sa instaliranom marionetskom administracijom.bhnapoleon1 wrote: ↑28/02/2022 23:13Oni mozda mogu dobiti attrition war, ali to je pobjediti u ratu a izgubiti sve ostalo. Nema smisla da im je to bila taktika otpočetka. Jednostavno korupicija je pojela Rusku vojsku
Raspored trupa ali i njihov sastav, nedostatak logistike, mehanizacija koja je uključena u dejstva upućuju na to da i nisu bili namijenjeni za neka opsežnija borbema dejstva, već za prebacivanje trupa u kontrolisanim uslovima, uz kontrolu neba, komunikacija, infrastrukture.
U toj fazi nije se nužno podrazumjevalo zauzimanje većih teritorija Ukrajine ali svakako jeste okruživanje većih gradova, obezbjeđenje komunikacija i pravaca snabdijevanja i vjerovatno prebacivanje dobrog dijela snaga na zapad, vjerovatno u Moldaviju i na samu granicu sa Poljskom
sa ciljem slanja jasne poruke Evropi, USA, NATO-u i tako to.
Koliko god zglajzao i pogubio konce, Putin neće toliko rizikovati i svoje najbolje jedinice niti oružje slati u Ukrajinu.
To će ostaviti u široj moskovskoj regiji za odbranu Moskve jer je sada sve moguće pa i totalni rat.
Vjerovatno nije očekivao ovakav otpor Ukrajinaca niti odgovor zapada. Vojno on može nešto napravati u Ukrajini ali teško da će se moći tu zadržati na duži period.
Svaki scenarij je moguć, a svakim danom linija poslije koje nema povratka je sve bliža i bliža.
-
Guadalajara
#49633 Re: Ukrajina
gledao sam danas neku Ukrajinsku bolnicu...Isto Dobrinjska bolnica u Sarajevu kod nas...neku djecu pobise...Dado dijasporitus wrote: ↑28/02/2022 23:36 Pocelo je ubijanje civilnog stanovnistva. Sarajevo 1992 = Kharkiv 2022
Samo da upozorim da nije za one sa slabim stomakomSpoilerShow
-
Dangubic
#49634 Re: Ukrajina
Danas je moja mama bila u Sberbanci da podigne novac i samo dio dobila, rekli joj da dodje ponovo u ponedjeljak.malakh wrote: ↑28/02/2022 23:09upratio sam, ali bi volio upoznati čovjeka koji vjeruje da su naše entitetske vlade jače od ruskog depozita. vidjeli smo što se dešava sa union, privrednom ili pavlović bankom, kada se entiteti ueptljaju u bankarski sektor.zippoo87 wrote: ↑28/02/2022 19:09
Mozda nisi upratio ali Sberbank su u BiH preuzele entiteske agencije i one su sada vlasnik a potrebno je osigurati likvidnost i da ljudi ne izgube novac.
I Sberbank kao i sve ostale banke su morale poloziti odredjen depozit u CB BiH u slucaju ovakvih situacija.
Iz agencija kazu da novac gradjana nije ugrozen ali ne bih ja vjerovao.
danas sam razgovorao sa jednom uposlenicom, koja mi je jako bliska i u posljednjih par dana klijenti mahom dolaze i podižu novac i podnose zahtjeve za zatvaranjem računa. prema njenoj procjeni, u sarajevu su u za par dana izgubili klijenata koliko su ih skupili za cca godinu dana, pa ti vidi što će se u skorijoj budućnosti dešavati.
mislim, osobno sam ugasio račun u sberbanci prije 15 dana i otvorio račun u unicredit.
jednostavno ovdje je stvar povjerenja, a misliš da ljudi u fbih vjeruju sberbanci?
a onda vidiš što se dešava kod nas, a koliko smo mi mali. zamisli u velikim metropolama kada krenu. definitivno će sberbanku baciti na koljena i u veliki minus.
-
Svzbjm
#49635 Re: Ukrajina
elcaliente wrote: ↑28/02/2022 23:40Pa vec su poceli po gradovima da tuku.Svzbjm wrote: ↑28/02/2022 23:35
Nece biti toga. Niti masovnog granatiranja civilnih podrucja. Ne zele probuditi mrznju kod Ukrajinaca. Inace bi ih popalili ko rostilj. Rusi su monstrumi u ratu i prema svojima, a kamoli prema drugima. Idu na varijantu, mi smo protiv vasih vlasti, a ne prema narodu. Zato i tako mali broj civilnih zrtava.
Ovdje sam vise mislio na ukrajinsku vojsku i na aerodrome gdje im poljecu dronovi.
A pazi ti i sam znas da se lako moze nakaciti par stotina kolateralnih zrtava to Amerima redovno uspjeva.
A kamo li Rusima koje ce kao Srbi reci da se vojska sakrivala u civilnim objektima, sami su doveli do civilnih zrtava.
Aerodromi i vojska su legalna meta.
A ko sto smo dosad vidjeli, civilni objekti su maksimalno zaobidjeni....da se ne zavaravamo. Za razliku od drugih ratova, ovaj je najcisciji sto se civila tice
- General War
#49636 Re: Ukrajina
Ovaj pancir uopste nije u borbenom poretku, ali eto ako je to snimak..OK, do rusa je.Lopez1981 wrote: ↑28/02/2022 23:41Tu je i Pancir i sav PVO sto imaju na raspolaganju. Armeni su imali bukvalno sve PVO sisteme koje imaju i Rusi pa su nastradali, gadjao ih dok im je aktivan radar bioGeneral War wrote: ↑28/02/2022 23:26
Glavnog dusmana tog bajre jos nema, sto je jako cudna stvar a trebao bi da stiti konvoje:
![]()
tad su rusofili pricali da su to neke slabije verzije(export) i slicno.
Definitivno je da Ruska tehnika tesko moze izaci na kraj sa ovim dronovima. Dokazano u vise ratova.
-
kecho412
#49637 Re: Ukrajina
Ne mogu da vjerujem ovoliku neorganizovanost Rusa koriste nekriptovane frekfencije za komunikaciju, ljudi ih trolaju masovno

- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#49638 Re: Ukrajina
Objavili su i da su izbacili podatke za ruske spijune u inozemstvu!?
-
Naslovnica
- General War
#49640 Re: Ukrajina
To su izraelci gadjali drionom kamikazom...bolje rezultate je imao u Libiji gdje je obarao barjaktare...pancir je i napravljen za zastitu konvoja ali nema ga nigdje aktivnog u ukrajini.
-
systemrebel
#49642 Re: Ukrajina
ima slika dje covjek sam gura bajraktar - na 2 tocka - napravljen je od skupih kompozitnih materijala - s tim u vezi nema nikakvog obrisa na radarskim frekvencijama niti daje radijski otisak - jer ne komunicira sa komadom radio valovima docim satelitskom digitalnom enkripcijom .... u biti skoro pravi stelt dron....
-
elcaliente
#49643 Re: Ukrajina
Cist zato sto ne traje ni sedmicu, cekaj da malo zivci popuste.Svzbjm wrote: ↑28/02/2022 23:45elcaliente wrote: ↑28/02/2022 23:40
Pa vec su poceli po gradovima da tuku.
Ovdje sam vise mislio na ukrajinsku vojsku i na aerodrome gdje im poljecu dronovi.
A pazi ti i sam znas da se lako moze nakaciti par stotina kolateralnih zrtava to Amerima redovno uspjeva.
A kamo li Rusima koje ce kao Srbi reci da se vojska sakrivala u civilnim objektima, sami su doveli do civilnih zrtava.
Aerodromi i vojska su legalna meta.
A ko sto smo dosad vidjeli, civilni objekti su maksimalno zaobidjeni....da se ne zavaravamo. Za razliku od drugih ratova, ovaj je najcisciji sto se civila tice
Sto duze bude trajalo ubjedzen sam da ce Rusi biti brutalniji jer ce biti nervozniji i htjeti ce da se prije zavrsi.
-
pinkman
#49644 Re: Ukrajina
mishic wrote: ↑28/02/2022 23:22 Malo su iritantne postale i ove upadice o Bajraktaru i drugim dronovima. Pa de malo proguglajte da vidite da to nije kubura koja puca kad zapališ fitilj.
Složena i osjetljiva je to oprema, zahtijeva puno toga da se ima, zna i posloži kako bi bila efikasna, I skupa, jako skupa oprema ide uz Bajru da bi on bio efikasan. Školovanje operatera ( kao i pilota) je prilično složeno i dugotrajno te zahtjeva "kondiciju". Piste poput stakla i još puno opreme koji Bajru vezuje za satelite. Potom svaki projektil puno košta i oni su različite snage i moći. E od svega toga mi imamo nešto već osposobljenih i nešto operatera na osposobljavanju a sve ostalo nam fali. I da, Bajra kao i svi dronovi imaju puno dušmana koji im mogu dohakati. Nije dakle samo rokaj...
Mi imamo osposobljenih operatera i onih na skolovanju - zasto? Nemamo glavnu igracku
-
Svzbjm
#49645 Re: Ukrajina
-
smijesni_ste
- Bloo
- Globalna šefica
#49647 Re: Ukrajina
Engleski?Pitar sa Kariba wrote: ↑28/02/2022 23:46
Objavili su i da su izbacili podatke za ruske spijune u inozemstvu!?![]()
-
Avonmusk
#49648 Re: Ukrajina
To jeste, al tvrditi da se u nk sve saznalo zadnjih 24 sata??? Je u najmanju ruku naivno.Svzbjm wrote: ↑28/02/2022 23:42Avonmusk wrote: ↑28/02/2022 23:36
Aman covjece, citam, al azeri objavljivali videe gdje god su usli, recimo stavljaju shusha uzeta stavljaju zastavu, a war govnoo kaze nije i snima tamo na lijevon mjestu.
Znalo se brate sve odmah, a ovdje je malo yebebo za obe strane, ukri gube teritoriju to je ocito, al braco imaju i rusi gubitaka bar pola od onoga sto se tvrdi, onda veliko je ratiste ovo, pa samo harkiv i kjev da se puskaraju ima ko drva a ne cijeli istok, jug i pola sjevera.
Vidjeli smo regrute, djecu koja su zarobljena ili ubijena, pa oni dokumenti ruskih vojnika na onoj stranici.
Naravno da se i pretheruje, al opet u rusiji ljudi ne znaju cak ni da im djete lezi mrtvo spaljeno u ukrajini, ukri malo lazu za komradove iz moskve.
Na kraju rata se svode racuni...yko je sto osvojio. Ni tada nije bilo jasno...pamtis?
I sada je Zelenski posthumno onih 13 vojnika darovao ordenima....pa?
Ni on nije znao sto se desilo, a kamoli mi....zato sabur....i cekajmo ishod. Tada cemo znati tko je slagao i koliko.
A na kraju ovog rata, ovaj rat ne zavrsava na ukrajini, nazalost, jer slijedi rumunija, odnosno onaj istocni dio, a tad ni mi nismo daleko.
-
Svzbjm
#49649 Re: Ukrajina
elcaliente wrote: ↑28/02/2022 23:49Cist zato sto ne traje ni sedmicu, cekaj da malo zivci popuste.
Sto duze bude trajalo ubjedzen sam da ce Rusi biti brutalniji jer ce biti nervozniji i htjeti ce da se prije zavrsi.
Ja pricam o ovome sto je do sada. Ne mogu gatati sto ce biti. Zasada je najkonvecionalniji rat sto je ikada bio. Sto ce biti...vidjecemo.