Ukrajina

zigzag

#47826 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

apsidejzi wrote: 28/02/2022 09:40
lajkujMe wrote: 28/02/2022 09:08 I da napokon zaustavim tu propagandu kako Rusi cuvaju najbolje za kasnije.

Ne cuvaju, poslali su najbolje opremljene i najbolje trenirane jedinice.
Digli su sav potencijal VDV, Spetnatz i elitnih postrojbi.
S najbolje servisiranom i najmodernijom opremom s kojom raspolazu.
I ne ide, stalno dolaze slike kolona i kolona Ruskih vozila koje gore.
Ima jedan faktor koji mnogi previdjaju a ocit je. Rusija nije koristila artiljeriju u punom kapacitetu. Ustvari nije je koristila nikako. Da su ameri izvrsili invaziju, oni bi prvo bombardovali boga u ukrajini, sravnili sve redom i onda tek usli sa pjesadijom. Tako je bilo i u Iraku i u Afganistanu. Ubi avijacijom i artiljerijom. Rusi jos uvijek nisu krenuli tim putem. Nekako su pristali da zrtvuju vojnike a ne civile i koliko god ja mrzio rusku vojsku, moram biti iskren i ovo priznati. Jos uvijek nije pocinjen neki veliki ratni zlocin, ako izuzmemo samu agresiju. Jer ovo je trebalo prvo sravnit sve aerodrome, puteve, struju, vodu, grijanje, komunikacije i uci tek za dvije sedmice sa pjesadijom.

Prije nego je pocela ova invazija, kad se jos govorilo o "vojnim vjezbama", gledao sam na YT analizu nekih americkih vojnih strucnjaka o mogucem ruskom napadu i kao ako se desi kako bi mogao teci. Njihova teorija je bila da opkole velike gradove i zauzmu dobar dio zemlje sa juga. Od krima. Nakon tog koraka idu pregovori kako bi se slomila ukrajinska vlada. Ako pregovori ne upale onda zauzeti istocni dio ukrajine i opet pregovori. U medjuvremenu iscrpljivati opkoljene gradove sa hranom i vodom tj nedostatkom istih. Ako ni ti pregovori ne uspiju onda ide zauzimanje velikih gradova i zapadne ukrajine. Moracu ponovo potraziti taj video i analizu.

Ako ja gledam situaciju na terenu, cini mi se da je prvi dio plana ispunjen manje vise. Nisam siguran koliko su veliki gradovi u okruzenju jer informacije koje stizu sa terena su neprovjerljive. Haj vidicemo kako ce se razvijati situacija u nastavku. Sad ulazimo u period kada je rat u Ukrajini postao stara vijest i polako nestaje sa naslovnica. Cak je i na forumu ovdje malo popustilo. Jutros je po prvi put medju zadnjih 5 postova falila tema "Ukrajina". A borba tek pocinje. Ako poredimo sa nama, tek je sredina aprila 1992-e...
Ali čemu tolika šteta vlastitoj zemlji. Možda oni i poklope dio Ukrajine ili skoro svu ali to ne vrijedi ovoliko gubitka ljudi, imidža, ekonomije. Ništa strateški ne dobijaju. Svakako su imali Krim.
Capajebo

#47827 Re: Ukrajina

Post by Capajebo »

GAU8 wrote: 28/02/2022 09:38
lajkujMe wrote: 28/02/2022 09:28 Zato dobro slusajte Amere i Nato jer ako nas spominju znaju nesto sto mi ne znamo, dobro pratite izjave istih i ako kazu sprema se nesto to odmah prihvatite kao istinu
A (teoretski) su Ameri to mogli "znati i predvidjeti" i zato jer su ONI vodu navodili na taj mlin i isli sa tim ciljem da Rusiju prinude na intervenciju... Partija Saha, Pokera ili kako vec...

Nazovite me kako hocete, ali bar pokusajte onda dokazati da ni pod razno ne moze biti tako...
Kao što sam rekao, izgubili su rat, pa pokušavaju pobijediti jednu borbu. Takoreći, Putin će časno "umrijeti".
A za ove sto misle da Rusi ne paze i ne žele da idu u rušenje svega pred sobom :-)
Da je Vucic na mjestu Putina, a mi Ukrajina, davno bi Kijev bio ko tepsija.
Malo ste počeli da podcijenjujete previše :D
Ironmen

#47828 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

U 10 sati po nasem vremenu pocinju pregovori..
Vođa ruske delegacije bit će Vladimir Medinski, savjetnik Vladimira Putina. Pored Medinskog, delgaciju Rusije u pregovorima s Ukrajinom će prisustvovati zamjenik ministra odbrane Aleksander Fomin (Alexander), zamjenik ministra vanjskih poslova Andrei Rudenko, predsjednik Odbora za vanjske poslove Leonid Slutski i ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Grizlov (Gryzlov).
TomANDJerry

#47829 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Realno ni ja ne vidim da Rusi ciljaju civile --- iako ne vjerujem da je to iz humanitarnih ili nekih "naša braca" razloga, nego zato sto bi onda osuda bila jos veca i jos veci broj ljudi bi uzeo oruzje. Samo bi sebi napravili tezu situaciju.
systemrebel

#47830 Re: Ukrajina

Post by systemrebel »

jao_situacije wrote: 28/02/2022 09:40

iskreno ja imam neku svoju teoriju šta putin radi odnosno ekipa tih ruskih ultranacionalista, ali ne bih da ulazim u teoretiziranje jer će me napasti da sam ruski bot, a mrsko mi je da se kasnije branim objašnjavam tako da neću ništa teoretizirati

čini mi se da je sve proračunato i debelo isplanirano da se upravo ovakva reakcija desi.
haj da cujemo ako te banuju evo nek banuju i mene.... :-)
Haso_i_Huso

#47831 Re: Ukrajina

Post by Haso_i_Huso »

to mi radi

slava konju Putku

palermo

#47832 Re: Ukrajina

Post by palermo »

lajkujMe wrote: 28/02/2022 09:08 I da napokon zaustavim tu propagandu kako Rusi cuvaju najbolje za kasnije.

Ima jedan faktor koji mnogi previdjaju a ocit je. Rusija nije koristila artiljeriju u punom kapacitetu. Ustvari nije je koristila nikako. Da su ameri izvrsili invaziju, oni bi prvo bombardovali boga u ukrajini, sravnili sve redom i onda tek usli sa pjesadijom. Tako je bilo i u Iraku i u Afganistanu. Ubi avijacijom i artiljerijom. Rusi jos uvijek nisu krenuli tim putem. Nekako su pristali da zrtvuju vojnike a ne civile i koliko god ja mrzio rusku vojsku, moram biti iskren i ovo priznati. Jos uvijek nije pocinjen neki veliki ratni zlocin, ako izuzmemo samu agresiju. Jer ovo je trebalo prvo sravnit sve aerodrome, puteve, struju, vodu, grijanje, komunikacije i uci tek za dvije sedmice sa pjesadijom.

Prije nego je pocela ova invazija, kad se jos govorilo o "vojnim vjezbama", gledao sam na YT analizu nekih americkih vojnih strucnjaka o mogucem ruskom napadu i kao ako se desi kako bi mogao teci. Njihova teorija je bila da opkole velike gradove i zauzmu dobar dio zemlje sa juga. Od krima. Nakon tog koraka idu pregovori kako bi se slomila ukrajinska vlada. Ako pregovori ne upale onda zauzeti istocni dio ukrajine i opet pregovori. U medjuvremenu iscrpljivati opkoljene gradove sa hranom i vodom tj nedostatkom istih. Ako ni ti pregovori ne uspiju onda ide zauzimanje velikih gradova i zapadne ukrajine. Moracu ponovo potraziti taj video i analizu.

Ako ja gledam situaciju na terenu, cini mi se da je prvi dio plana ispunjen manje vise. Nisam siguran koliko su veliki gradovi u okruzenju jer informacije koje stizu sa terena su neprovjerljive. Haj vidicemo kako ce se razvijati situacija u nastavku. Sad ulazimo u period kada je rat u Ukrajini postao stara vijest i polako nestaje sa naslovnica. Cak je i na forumu ovdje malo popustilo. Jutros je po prvi put medju zadnjih 5 postova falila tema "Ukrajina". A borba tek pocinje. Ako poredimo sa nama, tek je sredina aprila 1992-e...
Ima ovo logike, al kad govorimo o pregovorima, onda mislim da su ti Rusi napravili zajeb. Vise ne pregovaraju sa Ukrajinom nego sa zapadom....ne dajes ti tolilo oruzje i dobrovoljno trpia finansijske gubitke da bi na nekim pregovorima neki ukrajinac rekao, haj moze tako....I naravno da je drugacije pregovarati sa Ukrajinom a drugacije sa zapadom.

A.kako je Rusija mnogo ulozila da bi mogla priznati poraz, cini mi se da je i zapad sada ulouio jako mnogo...
sumirprimus

#47833 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

onaj osjecaj kad lovac postane lovina :evil:
sad znamo da su prioret pvo sistemi, zbog bajri ,zbog nastavka kokanja i topljenja agresorskih snaga... :izet:
lajkujMe

#47834 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

invincible1921 wrote: 28/02/2022 09:47
Novosti wrote: 28/02/2022 09:44

I jesu imal sav arsenal, naspram ARBiH su bili Amerika pogotovo 92.

Koliko Rusi paze vidi se u Kijevu i ostalim mjestima.
Ne zelim glorifikovati ruse ali oni ociglrdno ratuju protiv politickog uredjenja ukrajine, kod nas se rat vodio protiv naroda. Glavni ratni cilj bio je zatiranje jednog citavog naroda
Istina ali do kad je uvijek pitanje, Rusi nemaju mogucnost preciznog ratovanja kao Ameri.
Ako Putin i dalje ne bude htio prekinuti sve ovo i hoce pod svaku cijenu da uzme Ukrajinu i njene gradove Ruska vojska pod tom naredbom nece moci nista drugo nego da pali te gradove i sravni ih sa zemljom i ljude u njima.
Da izgladnjuje narod i da ce se sporadicni desavati ratni zlocinci jer Rusi gube glave na svim stranama.
Naslovnica

#47835 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Morebit da Bajre lete iz Žitomira čim su ga iz Bjelorusije gađali Iskanderima.
Satrap_Darije

#47836 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

Kličko je bio rekao da je Kijev u okruženju.
To izgleda nije točno.
emigrazione

#47837 Re: Ukrajina

Post by emigrazione »

Haso_i_Huso wrote: 28/02/2022 09:49 to mi radi

slava konju Putku

Kakva panika ljudi regulara, mogu misliti kako bi kod nas ovo izgledalo
Haso_i_Huso

#47838 Re: Ukrajina

Post by Haso_i_Huso »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 28/02/2022 09:44
Haso_i_Huso wrote: 28/02/2022 09:34
:lol:
evo ga još jedan
što 92 kad ste JNA imali za leđima niste tu šuplju prosipali o braći slavenima (by the way Bošnje su Iliri, nisu Slaveni) i o iseljavanju, rat koji i jeste pokreno kako ratno iseljavanje izbjeglica tako i poratno
dobro je, znamo se ba :wink:
Ostao ti od cukundede rodni list pa znas. :razz: :lol:
nemaš pojma a nije tema :wink:
madesa

#47839 Re: Ukrajina

Post by madesa »

Satrap_Darije wrote: 28/02/2022 09:53 Kličko je bio rekao da je Kijev u okruženju.
To izgleda nije točno.
demantovano je to davno. Propaganda ruska
sunceKOtepsija

#47840 Re: Ukrajina

Post by sunceKOtepsija »

F&N wrote: 28/02/2022 09:12

Ako cemo realno ovo je k. od stete... Mostar i Sarajevo iz 1993 su za ovo Černobil

Ako sta treba priznati to je da Rusi poprilicno paze na civilne objekte. Da su četalji imali ovaj arsenal ne bi u Sarajevu kamen na kamenu ostao

zar ovo nije onaj ukrajinski buk sto je zaluto :?

da zele ovako nastupati primjenili bi americki oprobani recept poznat kao carpet bombing i zavrsili pricu.
sumirprimus

#47841 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

slazem se. ja vidim i razumijem najbolje stvari iz svog vesa. i tu nema govora, rusi koriste i poslali su sve sto imaju, jedino je stvar kvantiteta e sad, tu ostaje pitanje logistike, ljudstva, volje. da li su u ovom tenutku mogli dignut sve odjednom a krenuli su tajno cak iza vlastite jedinice, pod velom tajne i lafo vojnih vjezbi.
Last edited by sumirprimus on 28/02/2022 09:55, edited 1 time in total.
Nespin

#47842 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 09:02, edited 1 time in total.
General War

#47843 Re: Ukrajina

Post by General War »

Ironmen wrote: 28/02/2022 09:15
General War wrote: 28/02/2022 00:19 Da rezimram; do sada nisam vidio: T90, Armatu, MAsu novih oklopnih vozila...nema Mi28, nema ruskih dronova skoro nikako, avijacija jedva da je ima s obzirom koliko je ima i koliko je treba...cudno, ko da se rjesavaju ratnih zaliha a ne da idu u rat.
Ovo za sada je smijurija od strane Rusije kao "druge" vojne sile u svijetu, naoruzanje iz 80 godina, prije par dana sam pisao da su dosta ozbiljnije izgledali u Siriji gdje su dosli kao pomoc a ovde vode svoj rat od prestiza sa nekim kamionima iz 60 godina sa okrecenim slovom Z na sebi da ih turski dron moze lakse naci, vojska bez goriva i hrane...

Cekamo svi sada pregovore ali mislim da je Putin totalno poludio i da nece pristati na nista manje od zacrtanog plana kojeg je i najavio.
Bas tako, na krimu su izgledali spremnije, u siriji, Libiji...ovdje ko kamperi.
Putin moze trazit sta hoce, pitanje je sta ce mu dat....ali nebi se iznenadiio ukrajinskog dejtona...zapad gubi isto gutu para.
Romanija

#47844 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Ima jedan faktor koji mnogi previdjaju a ocit je. Rusija nije koristila artiljeriju u punom kapacitetu. Ustvari nije je koristila nikako......
Zato sto je sasvim ocigledno da je Putin ovo zamislio kao policijsku akciju, i organizacijska struktura i tip trupa koje upotrebljava je nekompatibilna sa atriljerijskom podrskom. Front se nije formirao, niti se uvezao sa pozadinom, mozda je to trebalo biti u nekoj drugoj fazi, jer ocigledno artiljerijske jedinice idu ka Kkrajini. Ali ja sve manje mislim da je on ili bilo ko od njegovih generala ocekivao ovoliki otpor, ili da oni uopce i znaju kakav rat vode, sta radi vojska, sta radi avijacija, koji su pravci - ovo ko da im je Karavelic planirao ulazne pravce. A opet govoreci sve ovo, raketna artiljerija je definitvno mlatila oko Harkova.
Ja mislim da NATO generali, americki narocito, nisu bas posebno sretni sa ovakvim razvojem dogadjaja jer oni uvjek u svojim procjenama precjenjuju rusku vojsku a podcjenjuju mogucnosti svoje, ne bi li od senata dobili vise para za sebe i svoje igracke. Ovo nije ni V od vojske o kojoj ja citam poslednjih 40 godina.
Ironmen

#47845 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Eintracht Frankfurt's message before their Bundesliga game with Bayern Munich:

Image
Satrap_Darije

#47846 Re: Ukrajina

Post by Satrap_Darije »

General War wrote: 28/02/2022 09:55
Ironmen wrote: 28/02/2022 09:15

Ovo za sada je smijurija od strane Rusije kao "druge" vojne sile u svijetu, naoruzanje iz 80 godina, prije par dana sam pisao da su dosta ozbiljnije izgledali u Siriji gdje su dosli kao pomoc a ovde vode svoj rat od prestiza sa nekim kamionima iz 60 godina sa okrecenim slovom Z na sebi da ih turski dron moze lakse naci, vojska bez goriva i hrane...

Cekamo svi sada pregovore ali mislim da je Putin totalno poludio i da nece pristati na nista manje od zacrtanog plana kojeg je i najavio.
Bas tako, na krimu su izgledali spremnije, u siriji, Libiji...ovdje ko kamperi.
Putin moze trazit sta hoce, pitanje je sta ce mu dat....ali nebi se iznenadiio ukrajinskog dejtona...zapad gubi isto gutu para.
Prošla su 4 dana. Četiri.

Ne zna se još ništa.

Sjeća li se itko Black Lives Matter pokreta? Više ih nitko niti ne spominje na zapadu, tako će biti i s ovim kada se sve skupa završi.
lajkujMe

#47847 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Naslovnica wrote: 28/02/2022 09:52 Morebit da Bajre lete iz Žitomira čim su ga iz Bjelorusije gađali Iskanderima.
Prije ce biti da su rasporedjeni po Putevima i sakriveni po sumama. Daleko od Aerodroma i baza.
Ne treba njima velika uzletno sletna staza.

Jos je odlicno sto Bayro moze ostati u zraku duze od 24 sata i ne trebaju neko posebno odrzavanje.
Cim sleti napuni gorivo, stavi projektile i nazad u zrak
Rusi izgleda ne znaju jer da znaju bazne stanice bi bile unistene vec.

Isto tako da napomenem, Bayre ne lete preko direktne Radio veze nego se koristi Turski satelit kao spona.
Samim tim Rusi ne mogu da nadji stanice kontrole ili cak da ometaju signal.
To je jucer rekao direktor proizvodnje Bayraktara.
General War

#47848 Re: Ukrajina

Post by General War »

sunceKOtepsija wrote: 28/02/2022 09:55

zar ovo nije onaj ukrajinski buk sto je zaluto :?

da zele ovako nastupati primjenili bi americki oprobani recept poznat kao carpet bombing i zavrsili pricu.
Jeste, to je pvo rakeTla najvjerovatnije, tehnicki kvar izgleda
Naslovnica

#47849 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

https://novayagazeta.ru/

Izgleda da je ovaj ruski portal, koliko-toliko, objektivan.
:thumbup:

Putin je u ratu sa Ukrajinom. Dan peti.

Ovo je peti dan Putinovog rata sa Ukrajinom. Ruska vojska je nastavila napad na Kijev, a u glavnom gradu Ukrajine i u Harkovu ponovo se čuju eksplozije. Sve administrativne zgrade Berdjanska u regiji Zaporožje došle su pod kontrolu ruskih trupa. Tri poslanika Državne dume već su osudila rat u Ukrajini, Australija je uvela sankcije Putinu, Lavrovu, Šojguu, Mišustinu i Kolokolcevu.

Stope eura i dolara na početku otvaranja trgovanja na Moskovskoj berzi dostigle su istorijski maksimum: dolar na Moskovskoj berzi je više od 110 rubalja, evro - 126,7 rubalja. Banka Rusije podigla je ključnu stopu na 20%.

"Novaya" prati krvoproliće u bratskoj zemlji i dalje iznosi samo provjerene činjenice o ratnim strahotama.

Image
Riddle

#47850 Re: Ukrajina

Post by Riddle »

madesa wrote: 28/02/2022 09:47 da je 92-95 bilo kamera ,mobitela i interneta, citav svjet bi se sjebao sta se radi. Pisu ljudi rat u uKrajini najkrvaviji od II svj.rata. E blago vama kad mislite tako
Maloprije sam ovo za doručkom spomenuo. I tada se izvještavalo iz Sarajeva naprimjer, ali to je ono bilo CNN, BBC, uglavnom televizija. Nije to bilo ovako lično kao na društvenim mrežama gdje mi u realnom vremenu možemo dobiti slike. Siguran sam da bi reakcija bila znatno drugačija da nam se to desilo danas.

Ja čim sam vidio da civili pričaju s ruskom vojskom, odahnuo sam, jer sam vidio da to nije ono divljaštvo koje smo mi kao civili morali izdržati.
Post Reply