Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nespin wrote: ↑
Malo historije: nije prvi put da posiju polja i proplanke svojim leševima do pobjede. Staljin je bio majstor za takve ratove. Npr. Prvi Sovjetsko-Finski rat koji je pokrenuo 1939 godine sa sličnim "sigurnosnim" zahtjevima kao sad Putin (tražio teritorijalne ustupke od Finske jer je zaboga Finska granica bila "previše blizu" Leningrada / Saint Petersburga) trajao je otprilike 3 mjeseca i Sovjeti su na kraju izvojevali pobjedu. Finska je potpisala mirovni sporazum kojim je izgubila desetinu svoje teritorije. Za ta tri mjeseca ratovanja na prosječnoj temperaturi od -40, Finska je imala oko 26 000 poginulih, 40 000 ranjenih i oko 1000 zarobljenih. Sovjetski savez je imao, PAZI SAD: između 120 000 i 170 000 poginulih, 190 000 do 200 000 ranjenih i preko 5000 zarobljenih!
Slike njihovih kolona tada neodoljivo podsjećaju na današnje:
Sovjetski savez je bio izbačen iz Lige naroda (preteče UN-a), a pirovu pobjedu Sovjeta Hitler je shvatio kao njihovu nesposobnost i ubrzo je pokrenuo akciju Barbarosa i izvršio invaziju na Sovjetski savez
Je li to sa Dobricom opet laganje i razbacivanje sa onim falsifikovanim citatom? I ismejavanje mrtvog čoveka? Stvarno svakakvog ološa ima ovde...
ah da, moje izvinjenje. da je Nikola ostao živ, topovi oko Sarajeva bi se u miru iskopali i svojim putem jer su završili vojnu vježbu. i 11.500 sarajlija ne bi izginulo.
nego, sad ozbiljno:
za nikolu me savršeno boli kurac, a nesoj mu je i ubica. smajli je za izgovor, ilitiga casus belli. Putin se ni toliko nije potrudio.
ali ne očekujem razumijevanje od Dobricinih sljedbenika.
Razlog zasto Finska i dan danas ima obavezan vojni rok od 3 godine mescini.
Finski vojnici su zaebana skupina ljudi. Na svim vojnim vjezbama su uvijek medju prvim a imaju i fine vojne tehnologije. Isto mogu po snjegu i minusima a nisu suplji kao Ruski
jasib wrote: ↑27/02/2022 00:40
Index.hr piše da je ukrajinska vojska digla je u zrak ešalon od 56 ruskih tenkova i da je tada ubijen čečenski general Tushayev, koji je komandovao 141. motornom brigadom ruske čečenske garde.
- Слава Україні!
56?
Da I'm nisu bacali deke pa ih przili molotovljevim?
Nisam vodio 56 tenkova kod Cecena, a svako deset minuta su na telegramu
Znam da boli, ali tako piše na mediju javnog portala, nisam izmislila
Tome jos dodaj da je Ruska tehnika stara i zahrdjala, sto znaci da bi ih otresli ko slinu. Jedina opasnost je nuklearno oruzje i Ruski brod budala koji njime raspolaze.
Meni je sve jasno.
Svako brani svoj interes.
Ali ja ne mogu da primim toliku dozu licemjerja sa zapadnih medija.
To vrijeđa inteligenciju.
Kapiraš?
Kako ti nije jasno da će prosječnom Europljaninu rat u Ukrajini biti daleko jasniji i da će mu prilike u Ukrajini biti bliže nego u Jemenu? Zašto je iznenađujuće da zapadni mediji jedan takav sukob više prate?
Tome jos dodaj da je Ruska tehnika stara i zahrdjala, sto znaci da bi ih otresli ko slinu. Jedina opasnost je nuklearno oruzje i Ruski brod budala koji njime raspolaze.
Upravo tako. Banana vojska, koja se samo na nuklearno poziva. Pa onaj Pakistan je normalniji od njih u svakom pogledu.
A nije ga FaceTime-ovo? Covjek koji se toliko voli gledati na live-ovima i na na monitorima nije nazvao svog generala kojeg zeli da dokaze da je ziv na kameru? Ili mozda mu cizme od 1800 USD skupe a roaming generala skup?
Ma i meni je ovaj poziv demant tanak k'o rizla, pogotovo što su vijest da je ubijen prenijeli ovaj Ponomarenko (svjetski priznati ratni reporter iz Ukrajine) i još jedan ukrajinski diplomata, njihov ambasador u Austriji.
Evo ovaj.
Na indexu piše da je bio u kolini tenkova koju su Ukri razbucali. Vrlo moguce..
ah da, moje izvinjenje. da je Nikola ostao živ, topovi oko Sarajeva bi se u miru iskopali i svojim putem jer su završili vojnu vježbu. i 11.500 sarajlija ne bi izginulo.
nego, sad ozbiljno:
za nikolu me savršeno boli kurac, a nesoj mu je i ubica. smajli je za izgovor, ilitiga casus belli. Putin se ni toliko nije potrudio.
ali ne očekujem razumijevanje od Dobricinih sljedbenika.
Šta više reći - ološ.
pa dobro, možemo se sad častiti do iznemoglosti, ali to stvarno nije prepreka da me argumentovano rastaviš na proste faktore da je budaletina koja se pomamila bila izgovor da se sruči ono što je već neko vrijeme bilo ukopano oko grada.
ali umjesto toga ćeš stoički glumiti moralnu vertikalu
znaš koliko me boli kurac za Nikolom dok se u isto vrijeme o meni i mom narodu u crkvenim, političkim i vojnim krugovima razgovaralo kao o nametnicima koje treba istrijebiti.
Ako Ukrajina nekim čudom preživi sve ovo, Zelenski ode ravno u legendu kao nikad niko prije njega. Neće bit popularnije političke figure još od John Kennedya.
Ovim potezom oko ukidanja SWIFT-a saveznici su dotukli Rusiju, Bjelorusiji, Vucica, Dodika i sve njihove sljedbenike.
Za nas u BiH jako bitan potez, Dodik je svu imovinu prebacio u ruske banke, sada je dotucen do koljena.
Nedavno je neko objavljivao racune njegovog sina u ruskim bankama, ovo im je kraj.
Dobro ce sada Vucic, Milanovic i Covic razmisliti sta ce pricati i raditi u Bosni
Upravo tako. Banana vojska, koja se samo na nuklearno poziva. Pa onaj Pakistan je normalniji od njih u svakom pogledu.
Nemoj tako ONAJ Pakistan.
Jedina drzava koja nam je istinski pomogla kad su nas ruska braca agresori napali.