Ukrajina

Kikibombona

#40951 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote: 25/02/2022 17:59 #BREAKING: Reports Russian forces have launched an ongoing amphibious assault to the west of Mariupol, with “potentially thousands of naval infantry ashore there” senior defense official says via @MattSeyler

Svaki novi napad, svaki sat, svaka nova zrtva sve sto rade dalje im je!
Zestok napad na Marijupolj sa kopna, mora i zraka.

U Harkovu takodje zestoke borbe u industrijskoj zoni, gori sve. Ukrajinci pruzaju herojski otpor.
mist

#40952 Re: Ukrajina

Post by mist »

eltroxin

#40953 Re: Ukrajina

Post by eltroxin »

Vitezanin wrote: 25/02/2022 14:51 Ako sve ove sankcije upale, pa Putina će sami Rusi smaknuti. Ne možeš sto godina biti izoliran od svih svjetskih kretanja, pogotovo kada si tolika zemlja koja je umrežena s ostatkom svijeta.
Ma kakvi, nisi ti pricao sa jednim vrlo jakim rusom. Oni su htjeli biti samo obicni turisti ali "судьба зовёт", tako da im nista nece biti tesko.
ljubicasti limun

#40954 Re: Ukrajina

Post by ljubicasti limun »

RagibUzoriti wrote: 25/02/2022 18:00 Mogu li ja reci koju a da ne budem odmah okarakterisan kao zlocinac, četnik ili rusoljubac?
Cisto da iznesem svoje misljenje...

Ja podrzavam u ovoj situaciji Putina. Zasto? Pa zato sto Putin nije glupi Alija da pusti da mu mečka zaigra pred vratima. Hoce malo da pokaze zube, snagu... Nista specijalno ali ipak dovoljno da im svima kaze, upetljate li se, nayebat ce te i vi.

Dosli ste mi pred vrata i ne smijem da poduzmem nikakve korake?
Kod nas 92ge kad je belaj zapocinjao, naivni bošnjo mislio neće mene, a ako mi dodje na vrata, ja cu mu pepela u oci baciti.
Pa sa nama "onamo oni" napunise masovne grobnice.
Nejse...

1 opcija: Ukrajinu nafurali da je cijeli svijet podržava (ko nas ono fol nekad). Kad ih ovi počeše po guyici udarati, ovi izgleda izrazavaju zabrinutost. Niko svoje guzice za Ukrajinu da poturi. Ukrajinci ispali naivni, vjerovali podlom i licemjenom zapadu. Sad ce platiti ceh.

2 opcija: Da je Ukrajina pokazala privrženost Rusiji, vise nego ovim drugim licemjerima, ja sam debelo ubjedjen da u slucaju eventualnog sukoba Ukrajine protiv neke zemlje sa zapada, Rusija bi u svakom smislu stala uz Ukrajinu. I materijalno i vojno. Pa haman, isti je to narod.

Ovako moje misljenje jeste da je Ukrajina na neki nacin izdala Rusiju.

Za ove eventualno koji bi da me pljuju za ove moje izjave, cisto informativno da se zna: ovo vam pise neko ko je proveo 4 godine rata u Sa, Bošnjak, kojeg su ti isti ukrajinci gledali dok su četnici sa brda gadjali i nista nisu poduzeli da bi kao snage "mirovne misije" nesto sprijecile...
Analogijom si fulio stadion. Nije ovdje Alija Putin, vec je Milosevic to bio, samo en miniature.

Osim toga, Rusija NATO koristi kao izgovor, plus NATO nije okupirao okolne zemlje, vec su one same izrazile zelju da pristupe NATO--u, upravo zbog straha i od Rusije, buduci da su sve osjetile rusku cizmu. Plus, one imaju pravo odluciti kome ce se pridruziti.

Analogija sa Alijom je u rangu Nadrealista, sorry :lol:
MatoGuto

#40955 Re: Ukrajina

Post by MatoGuto »

madesa wrote: 25/02/2022 17:51 Rusija ako planira da ide dalje od Ukrajine sama ne moze. Koga planiraju vidjet cemo
preko Orbana i Mađarake do Srbije
nadam se da su Mađare slike iz Ukrajine podsjetile kako su ih gazili ruski tenkovi te da će zbacit govno sad na izborima
sumirprimus

#40956 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ukrainians fight like hell. Russians are well-equipped, but demotivated and often inexperienced.
Stop talking doom-and-gloom! It’s not over, far from it!

#StandWithUkraine
Olexandrscherba
House

#40957 Re: Ukrajina

Post by House »

sumirprimus wrote: 25/02/2022 18:06 Ukrainians fight like hell. Russians are well-equipped, but demotivated and often inexperienced.
Stop talking doom-and-gloom! It’s not over, far from it!

#StandWithUkraine
Olexandrscherba
slava!
detroit-mercy

#40958 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Ironmen wrote: 25/02/2022 17:58
GAU8 wrote: 25/02/2022 17:52
Ima i poslovica, lako je tuđim qrcem gloginje mlatiti...
USA u ovom slučaju podmeće evropski qrac, a ne vlastiti
A robna razmjena ??? "sarkazam"
Nista onda USA treba pustiti Ruje da istamburaju ovu evropsku buraniju koja bi se jos dogovarala i cesala po glavi sta da urade. Nesto se nisu bunili kad im je USA bila brana Varshawskom ugovoru kad su im svima gace tresle gdje jos ruski tenkovi mogu uletiti :mrgreen:.
1100 miliardi robne razmjene izmedju EU i USA nije bas malo puno vise od 20 milijardi njemackih ulaganja u Rusiju strucnjak :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#40959 Re: Ukrajina

Post by corolla02 »

Ovo je vojska, ne oni putinovi cetalji i izdajice!

apsidejzi

#40960 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

RagibUzoriti wrote: 25/02/2022 18:00 Mogu li ja reci koju a da ne budem odmah okarakterisan kao zlocinac, četnik ili rusoljubac?
Cisto da iznesem svoje misljenje...

Ja podrzavam u ovoj situaciji Putina. Zasto? Pa zato sto Putin nije glupi Alija da pusti da mu mečka zaigra pred vratima. Hoce malo da pokaze zube, snagu... Nista specijalno ali ipak dovoljno da im svima kaze, upetljate li se, nayebat ce te i vi.

Dosli ste mi pred vrata i ne smijem da poduzmem nikakve korake?
Kod nas 92ge kad je belaj zapocinjao, naivni bošnjo mislio neće mene, a ako mi dodje na vrata, ja cu mu pepela u oci baciti.
Pa sa nama "onamo oni" napunise masovne grobnice.
Nejse...

1 opcija: Ukrajinu nafurali da je cijeli svijet podržava (ko nas ono fol nekad). Kad ih ovi počeše po guyici udarati, ovi izgleda izrazavaju zabrinutost. Niko svoje guzice za Ukrajinu da poturi. Ukrajinci ispali naivni, vjerovali podlom i licemjenom zapadu. Sad ce platiti ceh.

2 opcija: Da je Ukrajina pokazala privrženost Rusiji, vise nego ovim drugim licemjerima, ja sam debelo ubjedjen da u slucaju eventualnog sukoba Ukrajine protiv neke zemlje sa zapada, Rusija bi u svakom smislu stala uz Ukrajinu. I materijalno i vojno. Pa haman, isti je to narod.

Ovako moje misljenje jeste da je Ukrajina na neki nacin izdala Rusiju.

Za ove eventualno koji bi da me pljuju za ove moje izjave, cisto informativno da se zna: ovo vam pise neko ko je proveo 4 godine rata u Sa, Bošnjak, kojeg su ti isti ukrajinci gledali dok su četnici sa brda gadjali i nista nisu poduzeli da bi kao snage "mirovne misije" nesto sprijecile...
Sve je to uredu ali sada nastupa problem. Ukrajina se haman nije predala i rusi su usporeni. Sto ih ovi vise usporavaju to ce oni bivati sve agresivniji. Za dva dana pocinje granatiranje civila i sveopsti pokolj. Tad padaju argumenti o NATO-u, podrskama, bacanju pepela. Tad postaje realno. Agresija i genocid. Nazalost drugog puta nema. Ako se ukri predaju smirice se sve, a ako se nastave boriti ovo ce biti sve gore i gore. Jutros se ukrajinci setaju pored ruskih vojnika, danas ih vec pocinju ubijati.
last mohicans

#40961 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

darktheme wrote: 25/02/2022 17:42 Preporuka za internacionalni TV kanal koji detaljno prati situaciju u Ukrajini? Pratio sam na CNN ali mi bas i nije nesto jer puno pricaju iz americke perspektive. Vise me interesuje minute-by-minute praćenje situacije. Hvala!
Ma nista kanali, twitter bolji. Sinoc je sumir spominjao taj telegram. Ima nekih grupa, ukrainalive, sve s terena.
AleksoMKD

#40962 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

sumirprimus wrote: 25/02/2022 17:54 Majdan jer nije moglo drukcije kad stimaju ustave izbore ubijaju ljude po evropi kako ces ih skinut sa vlasti.
pito bi te ja makedonac da ti se spuste u makedoniju kakvu bi pricu prico.
Nemoj me pogresno razumeti, ja sam na strani Ukrajine, celovite i slobodne. Ne samo zato sto vidim paralelu izmedju njih i nas (nepriznavanje od komsija, "ma isti narod u dve drzave") i pritiska mocnijih komsija.

No fakt je da je majdan "malo" pomognut od strane Amerike (fuck the EU i setnja stranih politicara medju demonstrantime) i skinut je legalno izabran precednik i to neustavno jer su falila 2-3 poslanika a oni koji jesu glasalu su bili okruzeni maskiranim ljudima.

Ko god da je bio na vlasti u Rusiji ne bi dozvolio 1. gubitak Krima i 2. NATO trupe na liniji Ukrajinsko - Ruske granice. Da je Navalni bio na vlasti opet bi se desilo isto.

Kao primer, da sutra na ulice Skopja izadje 40.000 Makedonaca, skine vlast, izbaci Albanski kao sluzben jezik sta bi se desilo?

Posto to se desilo u Ukrajini, 2 puta za redom pro-Ruski (ili bar neutralan) precednik se skida sarenom revolucijom, prvo Narandzastom pa Majdanom. Realno oba legalno izabrana.

Opet, na stani sam Ukrajine, drago mi je sto smo sada u NATO-u, zelim i vas tamo i da zajedno odemo u EU no realnost na terenu je takva kakva je. NAs jebe Grcka i Bugarska a njih Rusija.

Mozemo ili ratovati sa njima ili pregovarati.

Ok, moram ici ali citamo se sutra. Ko god zei moze i na PP.
Last edited by AleksoMKD on 25/02/2022 18:08, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#40963 Re: Ukrajina

Post by Officer Crabtree »

RagibUzoriti wrote: 25/02/2022 18:00
https://youtu.be/LPquarz16wQ

Mislim da nisi upravu sta svojim stavovima, porediš potpuno različite stvari.
sumirprimus

#40964 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Damn ni njihova rodjena djeca ih ne podrzavaju :oops: :oops:
babanovac

#40965 Re: Ukrajina

Post by babanovac »

🇺🇦🌾Na ulazu u spomen-park u Kijevu nalazi se skulptura veoma mršave djevojčice izuzetno tužnog pogleda koja u rukama drži nekoliko klasova žita. Iza njenih leđa je Svijeća sjećanja, spomenik s detaljima koji podsjećaju na autentični vez koji se može naći na tradicionalnim ukrajinskim nošnjama. Ovo je spomenik koji obilježava historijski događaj poznat pod nazivom Holodomor(Gladomor). Ali šta je Holodomor i koji zločin ovaj spomenik uopće obilježava?

☭ Po završetku Prvog svjetskog rata Ukrajina je bila nezavisna država, ali ju je Sovjetski savez 1919. "usisao" u zajednicu sovjetskih država. Ukrajinci, koji su se i tada smatrali srednjoevropskim narodom poput Poljaka, a ne istočnoevropskim poput Rusa, pokušavali su vratiti Ukrajini njenu nezavisnost.

🥖 Ne želeći izgubiti kontrolu nad glavnom žitnicom Evrope, Staljin je 1932. pribjegao jednom od najgnusnijih oblika terora nad jednim narodom. U procesu nacionalizacije, ukrajinskim seljacima je oteo žitorodnu zemlju, ali i sve njene prinose, kreirajući tako vještačku glad. Cilj je bio "naučiti Ukrajince pameti" kako se više ne bi suprotstavljali službenoj Moskvi. Tako je narod koji je proizvodio najviše žita u Evropi ostavljen bez mrve hljeba. Vrhunac Holodomora je bio u proljeće 1933. U Ukrajini je tada od gladi umiralo 17 ljudi svake minute, preko 1000 svakog sata, a gotovo 24500 svakog dana! Ljudi su od gladi bukvalno umirali po ulicama.

🇷🇺 U ispražnjena ukrajinska sela Staljin je naselio rusko stanovništvo. Prilikom narednog popisa, pojavio se veliki manjak populacije. Stoga je sovjetska vlast poništila popis, uništila popisnu dokumentaciju, a popisivači su streljani ili poslani u gulag, kako bi se potpuno sakrila istina.

☠️ U Holodomoru je tokom 1932-1933. glađu ubijeno između sedam i deset miliona ljudi, više nego Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Njihov otrovni gas bila je glad. Njihov Hitler bio je Staljin. Njihov holokaust bio je Gladomor. Za njih je fašistički Berlin bila sovjetska Moskva, a koncentracioni logor im je bio Sovjetski savez. Danas 28 država svijeta klasificiraju Holodomor kao genocid, a o njemu niste mogli učiti u školi jer skoro svi dokazi su uništeni, a žrtva je decenijama bila ućutkana i donedavno nije imala pravo glasa.

💪 Holodomor možda jeste privremeno slomio ukrajinski otpor, ali je želju za nezavisnošću Ukrajine od Rusije učinio vječnom.
O'zone
Globalni moderator

#40966 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

apsidejzi wrote: 25/02/2022 17:47
O'zone wrote: 25/02/2022 17:25 Po ovim izjavama za Finsku i Švedsku izgleda da ruska vlast želi da ide u put bez povratka.
Ma mogu ga oni podudlat Svedskoj a pogotovo Finskoj. Finci su kivni na ruse jos iz 2 svj rata. Tad su se borili protiv njih zestoko i dan danas su ljuti zbog toga. Svedi s druge strane imaju tehnologiju kojoj rusi ne mogu prismrditi. Na zajednickim vjezbama sa NATO-om, svedska artiljerija i avijacija obavezno bude nadmocnija. Prodaju kamaru oruzja NATO-u.

Svedska jeste miroljubiva i svedi izgledaju kao placipicke ali ja zivim gore i znam da bi bili strasno jedinstveni ako bi rusi nesto pokusali. Ne bi bilo pete kolone kao u Ukrajini.
Nisam ja mislio da bi im nešto uber naškodio ali bi razvili sukob do globalnih razmjera jer u slučaju eskalacije prema Finskoj i Švedskoj ne vjerujem da bi Britanci sjedili skrštenih ruku a onda bi se upetljao još neko (na NATO ne računam) i eto ti belaja gdje bi na kraju neka budala mogla da pritisne crveni gumbić i jbga onda
Toffee karamela

#40967 Re: Ukrajina

Post by Toffee karamela »

sumirprimus wrote: 25/02/2022 14:59
ENCIRCLE...a još jutros bilo da su uzeli Kijev...u pravu su oni koji kažu da su elitne jedinice popušile u napadu na institucije i sad dovlače tešku artiljeriju
detroit-mercy

#40968 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

MatoGuto wrote: 25/02/2022 18:01
sime_cipol wrote: 25/02/2022 17:43

Smijem se kladiti da imaju vece kredite sa Amerima. Dovoljno je da im Chryslerom zaprijete i cijeli FCA (Fiat) i stotine hiljada radnih mjesta se urusava kao kula od karata.
:lol: dobra dobra
valja plakat žabarima što ruskim spomzorušama neće moći prodavat Gucija i Armanija
Slusaj, Rusi ulozili 3 milijare u Italiju znas ti koliko je to, Ameri ulozili samo pisljivih 30milijardi u 2020 u Italiju :mrgreen:. Al, duzi Talijani Rusu :skoljka:
House

#40969 Re: Ukrajina

Post by House »

corolla02 wrote: 25/02/2022 18:07 Ovo je vojska, ne oni putinovi cetalji i izdajice!

ovo su moja braća, a ne čečenski kozojebi! :bih:
sinuhe

#40970 Re: Ukrajina

Post by sinuhe »

Znaci na Mariupol se ide i sa zapada od Primorsky Posad sto je za sada podaleko preko 150 km. Naravno zavisi i sa kakvim snagama.
boshniak

#40971 Re: Ukrajina

Post by boshniak »

O'zone wrote: 25/02/2022 17:25 Po ovim izjavama za Finsku i Švedsku izgleda da ruska vlast želi da ide u put bez povratka.
Svedska i ne granici sa Rusijom, Norveska granici na sjeveru i u NATO savezu je. Imaju i vojnu bazu na sjeveru kod granice. Finska ih je vec jednom isprašila.
SanskiBiser

#40972 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kikibombona wrote: 25/02/2022 18:02
sumirprimus wrote: 25/02/2022 17:59 #BREAKING: Reports Russian forces have launched an ongoing amphibious assault to the west of Mariupol, with “potentially thousands of naval infantry ashore there” senior defense official says via @MattSeyler

Svaki novi napad, svaki sat, svaka nova zrtva sve sto rade dalje im je!
Zestok napad na Marijupolj sa kopna, mora i zraka.

U Harkovu takodje zestoke borbe u industrijskoj zoni, gori sve. Ukrajinci pruzaju herojski otpor.
Harkov Rusi moraju kao prioritet uzeti industrijsku zonu, to i analiticari kazu, jer to je glavni remotni zavod vojnu opremu i mehanizaciju Ukrajine i najbitniji za remont tenkova i transportera, znaci svi tenkovi, transporteri, kamioni, topovi sve se remontuje tu ima jos manjih centara ali to je glavni centar. Bilo je tu tenkova i transportera koji su cekali da idu nazad na teren u jedinice i te su tenkove u gradu iskoristili sad za odbranu.

Image

Image
MatoGuto

#40973 Re: Ukrajina

Post by MatoGuto »

Peacean wrote: 25/02/2022 17:57 Nema ni Evrovizije za Rusiju
https://www.klix.ba/magazin/muzika/rusi ... /220225142
u najmanju ruku je i zaslužio/li sankcije ko milosević i srbija 92
nadam se da će tako na kraju i završit
llull

#40974 Re: Ukrajina

Post by llull »

Ceceni presli igricu, aman i srpsku zastavu nose

https://www.youtube.com/shorts/BSh0dR6pvjk
sinuhe

#40975 Re: Ukrajina

Post by sinuhe »

To za Svedsku i Finsku su stare izjave od prije 10,15 godina. Samo ponavljaju.
Post Reply