pa i ovdje je zmigavac pomenut kao vozacka solidarnost a na zapadu u pojedinim drzavama kao propis
mislis li da je zmigavac u ovom slucaju vise koristan nego blicanje kad je potrebno blicanje?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
pa i ovdje je zmigavac pomenut kao vozacka solidarnost a na zapadu u pojedinim drzavama kao propis
Ne znam, mozda je bio nesporazum, ja sam tebe shvatio da tvrdis da je to ispravno po propisima dati lijevi zmigavac, nije bitno, sad se razumijemo.
Dobro, znaci tebe nervira kad neko vozi po zakonu, a da krse zakon ne bi te nerviraliDozer wrote: ↑23/02/2022 14:31Tema je "Sta vas najvisse nervira kod vozaca". U jednoj recenici - sporost u voznji gdje to nije potrebeno, samozivost, maltretiranje drugih ucesnika u saobracaju zaustavljanjem gdje kome padne na pamet, jer valjda debili misle "upalio sam sva 4, mogu izaci i ostaviti auto gdje hocu" (mozes, ali ako ne ometas druge. uz izuzetak neispravnog vozila).namiami wrote: ↑23/02/2022 14:09
Auuuu koje zamjene teza i gledanje iz vlastitog ugla...
Voznja 10-20km/h ispod MAKSIMALNOG ograničenja je opasna.
Voznja 10-20km/h iznad MAKSIMALNOG ograničenja je sasvim normalna.
Sta cemo s vozilima koji ostvarjuju maksimanu brzinu, npr 100km/h?u kojoj su kategoriji oni?
I nije to nikakva zamjena teza. Vozi kako vozi vecina. Ako vecina vozi 130-140 na AP, onda ne budi debil i vozi kao i ostali.
Ako u gradu vecina vozi 60 da bi uhvatila zeleni val, ne budi debil i vozi 60, ne smetaj drugima.
Jednostavnije od ovoga ne moze.
Jbg. onda ne govorimo istim jezikom. Šta bi trebalo da znači to "sasovati" u "vašem" jeziku ?
druže ovaj znak je minimalna dozvoljena brzina, a ako hoćeš mogu ti testove podastrijet iz 1960 ih....Dozer wrote: ↑23/02/2022 13:39Ovo mora da su pisali ovi novi "experti"... U moje vrijeme je to bio znak za obaveznu brzinu na nekoj dionici, radi specificnih uslova na cesti, a kako se ne bi saobracaj zaustavljao.
Danas i djecu uce da je za zaustavljanje nasred ceste dovoljno dati samo desni zmigavac. I stani gdje hoces. I onda se neko cudi kad se neko zabije u nekoga, a kriv ovaj sto se zabio... Nema veze sto je neki "inzinjer" smislio da se kandidati uce budalastinama koje onda primjenjuju na cesti...
Pa puno se druže busaš sa poznavanjem Zakona, a ovo ne znaš.Ateista wrote: ↑23/02/2022 14:08Ja prvi put cujem za to pravilo.drug_profi wrote: ↑23/02/2022 13:37
Nije. Ovo -10 se odnosi samo na ograničenja brzine. Ne na minimalnu brzinu.![]()
Maloprije na Alipašinom vozim iza obuke, crvena Fabija.
Pa i ne busam se, niti sam pravnik niti neki poznavalac, ali znam neke osnovne prakticne stvari koje mi trebaju i znam logicki protumaciti clanove zakona kad se stave u kontekst, to je sve, ali nikad se nisam smatrao nekim poznavaocem zakona.
Debili(debiluse), nema mi nista kretenskije kad ja stanem da propustim pjesaka a onaj kreten kojem je blize pjesak nece da staneNaslovnica wrote: ↑23/02/2022 16:39Maloprije na Alipašinom vozim iza obuke, crvena Fabija.
Vozi 20km/h.
Hladno čovjeku oduze prednost na ulazu/izlazu iz B-faze.
Nakon toga pješački kod škole, stoji žena sa djetetom sa namjerom da pređe, a ova u Fabuji ni da stane, samo prođe.
Ja stanem, propustim pješaka.
Meščini i vozač i instruktor žene.
Dupli užas.![]()
isto sto su i tebe,samo da poloze
Na AP se po nasim trenutnim zakonima ne mogu kretati vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 40kmhnamiami wrote: ↑23/02/2022 14:09Auuuu koje zamjene teza i gledanje iz vlastitog ugla...
Voznja 10-20km/h ispod MAKSIMALNOG ograničenja je opasna.
Voznja 10-20km/h iznad MAKSIMALNOG ograničenja je sasvim normalna.
Sta cemo s vozilima koji ostvarjuju maksimanu brzinu, npr 100km/h?u kojoj su kategoriji oni?
Ovaj znak imas na onim "osmicama"/nagibu, kad ides prema Kiseljaku,one krivine sto su rekonstruisane. Odozdo prema SA ima ovaj znak.pijo_zoljo wrote: ↑23/02/2022 15:24druže ovaj znak je minimalna dozvoljena brzina, a ako hoćeš mogu ti testove podastrijet iz 1960 ih....Dozer wrote: ↑23/02/2022 13:39
Ovo mora da su pisali ovi novi "experti"... U moje vrijeme je to bio znak za obaveznu brzinu na nekoj dionici, radi specificnih uslova na cesti, a kako se ne bi saobracaj zaustavljao.
Danas i djecu uce da je za zaustavljanje nasred ceste dovoljno dati samo desni zmigavac. I stani gdje hoces. I onda se neko cudi kad se neko zabije u nekoga, a kriv ovaj sto se zabio... Nema veze sto je neki "inzinjer" smislio da se kandidati uce budalastinama koje onda primjenjuju na cesti...
Čak koliko me sjećanje služi ovi znakovi su bili na Ivanu...
Jarane, između ostalog, mene učilo da je jedna od najvažnijih stvari da na semaforu, kada se upali zeleno, što prije postignem 40km/h, bez šlajdranja i gasanja. Ima logike.
a dobro danas su neke druge vrijednosti,na snazi su mjere stednje gorivaNaslovnica wrote: ↑23/02/2022 19:45
Jarane, između ostalog, mene učilo da je jedna od najvažnijih stvari da na semaforu, kada se upali zeleno, što prije postignem 40km/h, bez šlajdranja i gasanja. Ima logike.
Maloprije debil na semaforu na Alipašinom, upali se zeleno, krenu auta a krene i on, ali lagano, još samo da nešto otkucka. Umjesto da na semaforu prođe standardnih 7-8 automobila kada nema debila između njih, prođe 5-6 auta, ovaj zadnji na debelo žuto. Sve zahvaljujući tiktokeru u bijelom G7, ne vidi se iza volana.
Meni instruktor rekao da parkiram na ulaz za parking kod policijske stanice, dok on nesto obavi, blokirao sva auta tamo.
tedejice i ćunere si ispustio, namjerno ili...?artur morgan wrote: ↑23/02/2022 15:12 Na ovom forumu podjele idu švabe vs francuzi vs italijani vs korejci/japanci![]()
About štedna goriva, prošle godine sam iskoristio priliku kad sam bio sam na cesti da probam to kretanje bez gasa ili na laganom (minimalnom) gasu i uz to na board computeteru pratim potrošnju. Nije nimalo manja (prema tom istom board computeru) nego kod normalnog kretanja. To o manjoj potrošnji pri kretanju bez gasa je vjerovatno još samo jedan urbani mit.bitanga_sa_otesa wrote: ↑23/02/2022 19:56a dobro danas su neke druge vrijednosti,na snazi su mjere stednje gorivaNaslovnica wrote: ↑23/02/2022 19:45
Maloprije debil na semaforu na Alipašinom, upali se zeleno, krenu auta a krene i on, ali lagano, još samo da nešto otkucka. Umjesto da na semaforu prođe standardnih 7-8 automobila kada nema debila između njih, prođe 5-6 auta, ovaj zadnji na debelo žuto. Sve zahvaljujući tiktokeru u bijelom G7, ne vidi se iza volana.![]()
a taj tiktoker sto se ne vidi se zove ležaĆ![]()
Najefikasnije je ravnomjerno ubrzati do 50-60 km/h i zadržati se tu.Laplace wrote: ↑24/02/2022 07:45About štedna goriva, prošle godine sam iskoristio priliku kad sam bio sam na cesti da probam to kretanje bez gasa ili na laganom (minimalnom) gasu i uz to na board computeteru pratim potrošnju. Nije nimalo manja (prema tom istom board computeru) nego kod normalnog kretanja. To o manjoj potrošnji pri kretanju bez gasa je vjerovatno još samo jedan urbani mit.bitanga_sa_otesa wrote: ↑23/02/2022 19:56
a dobro danas su neke druge vrijednosti,na snazi su mjere stednje goriva![]()
Doduše, kad krenem oštro trenutna potrošnja poprilično skoči (preko 30 l/100 km) ali se to brzo poravna na prosječnoj potrošnji. Normalno kretanje i kretanje bez gasa se ne razlikuju po potrošnji, bar ne kod mene.
Ja nisam to isprobavao, ali jesam generalno znao testirati razliku kod vecih i manjih obrtaja kod ravnomjerne voznje i zakljucak je slican da nema velike razlike u potrosnji. Mislim da moderna vozila koja imaju elektronsku kontrolu ubrizgavanja, zavisno od opterecenja motora kontrolisu koliko goriva ce ubrizgati, pa ako vozis na jako niskim obrtajima ili bez gasa on ce svejedno ubrizgati vise da to nadoknadi i bice skicno kao da si u vecim obrtajima.Laplace wrote: ↑24/02/2022 07:45About štedna goriva, prošle godine sam iskoristio priliku kad sam bio sam na cesti da probam to kretanje bez gasa ili na laganom (minimalnom) gasu i uz to na board computeteru pratim potrošnju. Nije nimalo manja (prema tom istom board computeru) nego kod normalnog kretanja. To o manjoj potrošnji pri kretanju bez gasa je vjerovatno još samo jedan urbani mit.bitanga_sa_otesa wrote: ↑23/02/2022 19:56
a dobro danas su neke druge vrijednosti,na snazi su mjere stednje goriva![]()
Doduše, kad krenem oštro trenutna potrošnja poprilično skoči (preko 30 l/100 km) ali se to brzo poravna na prosječnoj potrošnji. Normalno kretanje i kretanje bez gasa se ne razlikuju po potrošnji, bar ne kod mene.