Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote: ↑23/02/2022 11:46
Pa ovdje imaš 2 tabora već duži period tako da ne vidim problem u takvom oslovljavanju. To je činjenica. Ovdje su oduvijek jednu grupu činili wewa, Bloo, hadzinica, Karlinka, dale i još neki, a drugu Hakiz, Nihilo, Niemand, annoy, ja i drugi/e. Samo sam ja lično ovdje ispisao vjerovatno jedno dvije do tri hiljade postova, tako da to ne govorim bez razloga. S obzirom da više nisam toliko aktivan na ovom forumu vidim da imamo i nove kolače i na jednoj i na drugoj strani.
Primijetila sam da tako ide, zato i napisah da se gubi smisao onda. Vjerovatno se cesto desi, na obje strane, da se u sebi slozi sa argumentom/emocijom koji dolazi iz drugog "tabora", ali mu/njoj blam to napisati i dati kredit, jer je on/ona treba biti kontra.
Ja nemam taj problem. Znao sam braniti mnoge stavove koje ces uobicajeno cuti od prve grupe ili se eventualno mozemo pribliziti istima ako je racionalno ili naucno utemljeno. Ili npr. kad sam Sampionu nwbrojeno puta rekao da pise gluposti. Tu i lezi ljepota slobodoumlja. Mogu samo govoriti u svoje ime.
Medjutim, te grupice su ostale takve po pitanju velikog broja tema.
Pa ovdje imaš 2 tabora već duži period tako da ne vidim problem u takvom oslovljavanju. To je činjenica. Ovdje su oduvijek jednu grupu činili wewa, Bloo, hadzinica, Karlinka, dale i još neki, a drugu Hakiz, Nihilo, Niemand, annoy, ja i drugi/e. Samo sam ja lično ovdje ispisao vjerovatno jedno dvije do tri hiljade postova, tako da to ne govorim bez razloga. S obzirom da više nisam toliko aktivan na ovom forumu vidim da imamo i nove kolače i na jednoj i na drugoj strani.
Primijetila sam da tako ide, zato i napisah da se gubi smisao onda. Vjerovatno se cesto desi, na obje strane, da se u sebi slozi sa argumentom/emocijom koji dolazi iz drugog "tabora", ali mu/njoj blam to napisati i dati kredit, jer je on/ona treba biti kontra.
A i unutar tabora postoje razlike.
MarlboroGold nikada neće pisati kao što ja pišem.
Sa druge strane, hadžinica nikada nije rekla da opravdavam silovanje ili da me treba hapsiti.
Pa će biti da nije baš da se mora slijediti čopor.
Sa druge strane, zar ne govore same žene da ih muškarci ne mogu razumjeti u tim stvarima jer nisu žene. To mi je logično. Što bi značilo da najviše možete očekivati empatiju, ili naše racionalno prihvatanje da se osjećate kako kažete da se osjećate, bez stvarnog razumijevanja, ali i bez oponiranja.
A to je, u suštini, povlađivanje
Mene muškarci odlično razumiju, i ja njih. Pišem o osobnim iskustvima, naročito bliski iz veza i prijatelja. Meni ste, u mom životu divni, tako da na forumu pisanja svatkoga me ne uzrujavaju.
Mene muškarci odlično razumiju, i ja njih. Pišem o osobnim iskustvima, naročito bliski iz veza i prijatelja. Meni ste, u mom životu divni, tako da na forumu pisanja svatkoga me ne uzrujavaju.
nikad to nisam tako gledala. gledam sta je napisano. a ne ko je u kojem "taboru" - niti sam znala da postoje strane i tabori. dunno.
nismo svi isti I guess....
Bloo wrote: ↑22/02/2022 22:40Mogao si i ti meni postaviti pitanje da li sam ikada bila toliko uzbudena da diram nekoga bez njegovog pristanka.
Odlično pitanje. Pitanje nad pitanjima, zapravo. Jer...
Civilizacija, po Frojdu, zahteva odricanje od nagonskih zadovoljenja i savladavanje animalnih instinkata, što je teza koju je izneo u svom delu Nelagodnost u kulturi (1969)
'Nači, puštanje nagonima na volju = običan čin divljaštva. Zato je Džordi tako popularan. Na braniku prava da se podivlja
No, ima tu dodatnih uzročno posljedičnih faktora, npr. fizička snaga i ponašanje mladih, samopouzdanje, svašta.
Poanata je da silovatelj ima patološki, u glavi, pristup prisilnom seksu. On jeste normalan, ali je u tom odjeljku "pomaknut" u glavi, kužiš.
Kužim, zašto misliš da ne kužim?
Pokušavam samo reći, mnogi svojim životom izgledaju normalno, ali neki su pomaknuti, to otkriju sebe, svjesno ili tek pod utjecajem situacije. Teško je otkriti zašto takvi profili osoba siluju, ali se otkriju uzroci, pritisak sredine, najčešće. Jučer pročitah, u nekim kulturama, društva nepravilno usmjeravaju dominanciju muškaraca u seksualnom sektoru. Treba mjenjati takve stavove društava.
Uzrok silovanja nije toliko sexualna privlacnost ili privlacnost opcenito, vec kontrola i demonstriranje moci te stav da musko ima pravo na zensko, sto bi se na engleskom reklo entitlement. Naravno, da ima i bolesnika, ali u sustini se radi o polaganju prava na objekt (zenu) kako bi se zadovoljila potreba muskarca.
Postoji cijela jedna izlozba o odjeci koju su zrtve nosile u trenutku silovanja. Nema provokativnih odjevnih predmeta, ali imaju recimo djecje haljinice ili odjeca za bebe. Ili odjeca starica. Djevojki sa posebnim potrebama, itd.
Ne bih se složio sa uzrokom, jer istom prethodi proces selekcije žrtve, a on često jeste zasnovan na tome šta silovatelja privlači. Da je kukavičluk i da znaju da se osoba ne može odbraniti ganjali bi samo bolesne i hendikepirane žrtve, a što nije slučaj.
Sve zavisi kojim studijama barataš.
Nema tu nikakvog 'baratanja' studijama. A one su neumoljive. Silovatelji su mahom neizbirljivi oportunisiti. Ima ih u staračkim domovima koliko i za porodičnim stolom i u blizini oltara.
Civilizacija, po Frojdu, zahteva odricanje od nagonskih zadovoljenja i savladavanje animalnih instinkata, što je teza koju je izneo u svom delu Nelagodnost u kulturi (1969)
'Nači, puštanje nagonima na volju = običan čin divljaštva. Zato je Džordi tako popularan. Na braniku prava da se podivlja
Ja podržavam civilizirano usmjeravanje naših nagona.
Impulsivnost je opasna, jer se ista često podvlači kod nasilnih osoba.
MarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 21:58
Ne bih se složio sa uzrokom, jer istom prethodi proces selekcije žrtve, a on često jeste zasnovan na tome šta silovatelja privlači. Da je kukavičluk i da znaju da se osoba ne može odbraniti ganjali bi samo bolesne i hendikepirane žrtve, a što nije slučaj.
Sve zavisi kojim studijama barataš.
Nema tu nikakvog 'baratanja' studijama. A one su neumoljive. Silovatelji su mahom neizbirljivi oportunisiti. Ima ih u staračkim domovima koliko i za porodičnim stolom i u blizini oltara.
A tekovina te civilizacije je presumpcija nevinosti
Nevinosti? Kako? Ne razumijem
Pa, ti si nekoliko stranica ranije rekla da si ga zatvaranje samo na osnovu prijave. Znači, čak i kada tu prijavu ne prate materijalne ili druge indicije koje je podržavaju. Time se poništava civilizacijska pravna tekovina da niko nije kriv dok mu se ne dokaže.
Pa, ti si nekoliko stranica ranije rekla da si ga zatvaranje samo na osnovu prijave. Znači, čak i kada tu prijavu ne prate materijalne ili druge indicije koje je podržavaju. Time se poništava civilizacijska pravna tekovina da niko nije kriv dok mu se ne dokaže.
Prijavljivanje osobe je prvi korak skidanja nevinosti potencijalnom nasilniku, a nasilnik ima pravnu priliku dokazati nevinost.
Tvrdnja, da nitko nije kriv, dok se ne dokaže, nije eliminirana.
Tebi je izgleda potpuno normalno da je svaka osumnjičena osoba na slobodi. Meni su određene kategorije neprihvatljive, npr. ti takvim stavom daješ priliku nasilniku da ponovi silovanje.