basar wrote: ↑22/02/2022 11:06
Novosti wrote: ↑22/02/2022 10:59
Ako Asad to prizna onda bi lako moglo doć do povećanog nacionalizma i fundametnalizma u Siriji, u prevodu Kurdi bi mogli tražiti svoju državu a Idlib bi se mogao službeno odcijepiti i biti pod zaštitom Turske.
Moglo bi svašta nešto. Ko je jači odcjepljuje a onaj slabiji kuka i jadikuje. Idlib je pod kontrolom Turske jer je Turska jača od Sirije, isto kao što je Al Tanf i mjesta gdje žive Kurdi pod kontrolom Amerike jer je Amerika jača od Sirije i Iraka.
To je to međunarodno pravo. Amerika je bespravno u Iraku, jel EU zabrinuta zbog toga?
EU i Amerika ubiju generala zvanične vojske sa diplomatskim dokumentima u zvaničnoj posjeti druge suverene države, jel EU i Amerika zabrinuta ili su se radovali i zapravo to uradili i bili izvršioci?
Jel takozvana tvorevina Izrael okupira teritorije Sirije i Palestine, jel EU zabrinuta?
Akcija- Reakcija.
Ko je pametan, on se naoruža i ne da na se. Ko je debil zove upomoć.
(nek je sa srećom svakom ko čeka da ga neko drugi brani)
Dobro si ovo rekao svaka cast!
Mislim da bi ova kriza treba biti skola za nas u BIH.
Mi nismo puno drugaciji od Ukrajine, jedina i najbitnija razlika je sto su izmedju nas i Rusije Pola NATOa.
A slicni smo u mnogo cemu, od toga da veliki dijelovi naroda ne prihvataju Ukrajinu kao svoju drzavu do mjere da je mrze, zovu drugu zemlju svojom maticom, do susjednih drzava koji upravo iz tog razloga i te slabosti love tvoju teritoriju, tvoje bogatsvo, i da nametnu svoje vrijednosti i svoja pravila.
Izigravaju silu nad slabijim.
Tako da nasi separatisti a tu prvenstveno mislim na Srbe a i u dobroj mjeri Hrvati bi jedva docekali Rusku Sapu da ih "oslobodi" od muslimanskih hordi i zleg zapada.
Samo nedaj boze suzivota, mira i razvoja.
Mislim da smo svi pali pod zapadnjacku ideologiju i stratesko razmisljanje a to je postivanje medjunarodnog prava i suverinitet drzava.
Pada sve u vodu kad se pojavi neko dovoljno jak kome taj isti zapad moze samo da place, jer im ti ideali ne vrijede dovoljno da bacaju svoju omladinu u smrt i mozda sami svoj suverinitet ugroze.
Mi smo se ali i dalje se vodimo onom nama ce neko pomoci, doce Amerika i EU i usutkati Mileta i co. Doce nam neko da ih rjesi. Takvim nacinom vodjenja narodne politike cemo i docekati veoma teska vremena za Bosnjacki narod i pro Bosanske strane.
I namjerno sam rekao narodne politike jer kod nas ne postoji drzavna politika ne moze ni postojati kad je 3 glave 3 cudi.
Mislim takodjer da mozemo zaboraviti san o jedinstvenoj BIH mirnom suzivotu i napretku.
To se nikada nece desiti, veci je razlaz izmedju naroda sada nego 1996.
Tad smo se mrzili ali tad nije postojalo u ovoj mjeri osjecaj drzavnotvornosti i lojalnosti srba prema RS, ne kao danas.
Uspjeli su se politicki organizovati na relativno visok nivo.
A to je problem jer ne ostavlja mogucnost stvaranja privrzenosti Bosansko Hercegovackoj drzavi i narodu.
Nazalost Ukrajina je jos jedan dokaz u historiji, da bi kao narod i kao drzava opstojao moras biti jednako jak ili jaci od svojih rivala.
U nasem slucaju Rivali su Direktno Srbija i Hrvatska koji kroz razne projekte stvaraju privrzenost dva naroda prema sebi umjesto prema BIH.
Samim tim nas neprijatelj koji ugrozava teritorijalni suverinitet BIH i opstojnost u sadasnjem formatu su unutrasnje snage to jest Srbi i Hrvati.
Sto vise vremena protece tako ce te dve zemlje da asimiliraju i anektiraju dijelove BIH teritorije i naroda.
Ukrajina ima nesrecu sto je komsija Rusiji, Bosna ima srecu sto nam je Rusija daleko. I to je to.
Ukrajina da bi vratila te regije i sprijecila daljne agresije od strane Rusije mora da krene u direktnan rat protiv Ruske Federacije, i to ne da se brani nego da vrati oteto.
Diplomatijom nece nista dobiti, zapad im nece fizicki pomoci, sankcije nece biti dovoljne da natjeraju Rusiju da vrati teritorije jer za njih to nije samo politicka igra nego i emotivna.
Ukrajina da bi sprijecila Rusiju mora da im opali takav samar da nece znati kako se zovu.
Samo tu je jedan problem.
Ukrajina je kao podhranjeni mrsavi covjek od 1.50cm koji jedva hoda a Rusija kao profesionalni MMA borac u superteskoj kategoriji.
Ukrajina ne moze ni za 20 godina da parira Rusiji u vojnoj moci.
Ukrajincima jedino preostaje da se mole bogu da Rusija nece htjeti dalje ici.
Sto je pod upitnikom jer ne bi me cudilo da Rusi ovih dana podrze dodatni sepatarizam unutar Ukrajine i da i njih zastite "mirovnjacima".