Znam.Vitezanin wrote: ↑21/02/2022 17:49Nije čak ni jezički sukob, pitanje jezika je tek naknadno pomenuto kao sredstvo podjele. Ogromnom broju Ukrajinaca ruski je maternji jezik, ali im ne pada na pamet da podržavaju Rusiju u ovom slučaju niti su rusofili... U svim velikim ukrajinskim gradovima (osim Lavova) ruski je dominantiji od ukrajinskog u svakodnevnom govoru, čak i u Kijevu (iako se u Kijevu situacija po tom pitanju lagano mijenja). Također, vekiki dio Ukrajinaca govori kombinaciju ruskog i ukrajinskog koji se zove "suržik" i dosta je rasprostranjen u ruralnim dijelovima Ukrajine. Prije koju godinu sam bio u Ukrajini i čim sam se odmaknuo od zapadne Ukrajine ruski je postao dominantan gdje sam se god kretao.
O tome sam pisao na temi, više puta, postavljajući rezultate istraživanja Lingvističkog univerziteta iz Kijeva. Ruski i suržik apsolutno dominiraju, ukrajinski je govor Galicije, Bukovine i Podoline (Podolja).
p.s.
Gdje si ti, pomenuo sam te jednom, po dobru, na temi. Ostavi koju, da šalabajzeri ne dominiraju.