Politika Hrvata u BiH - III

Locked
JohnnyS

#576 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by JohnnyS »

sehohari wrote: 19/02/2022 22:25
JohnnyS wrote: 19/02/2022 21:53

Ja se ne mogu više složiti s tim da je povijest hrvatske politike u Bosni i Hercegovini zapravo 30 godina pogrešaka, autodestrukcije i ničeg dobrog. U krajnjem slučaju, HDZ s obje strane granice je kriminalna organizacija od kojeg je gora samo alternativa (meni je najjače kad su spominjali HRS kao neku zamjenu za HDZ, bez da su znali da su gole ustaše u pitanju). Ja ih prezirem npr bezgranično, danas mi je muka bila proći preko Rondoa jer su svi oni uhljebi s akreditacijama zaposjeli sve terase. Fuj. Ali... Sve to ne znači da se meni prvom sviđa postojanje Željka Komšića. Generalno sam bio indiferentan prema njemu, malo zavidan jer ima nešto bolju plaću od mene za kudikamo manje posla, ali recimo kad su bili izbori u Mostaru i kad je došao podržati bošnjački blok nije se udostojio preći "liniju razgraničenja". I što bih ja prihvatio takvu osobu koja se još ponaša kao da su devedesete i punkt na bulevaru. Ovdje na forumu ljudi misle da ako si protivnik izbora Komšića da si automatski separatist, uzpovac, hadezeovac što ja znam... ja mogu razumjeti da bi nekog iz Donje Mahale frustriralo da je Mostar u nekoj "hrvatskoj izbornoj jedinici". Kako vi ne razumijete da Hrvate frustrira Komšić i mogućnost potpune političke marginalizacije?
Zato što je teško razlikovati između botova i ozbiljnih učesnika razgovora, kojih zasigurno ima!!!

A sada se i ja osjećam neugodno kad vidim da je toliko Hercegovaca na ovoj temi :|
Ako netko od prisutnih Hercegovaca ima djecu koja skupljaju Životinjsko carstvo sličice nek pošalje pp, sad sam složio preko 300 duplih koje imamo, a fali nam pedesetak :D
Nespin

#577 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Nespin »

Šta ako je sve ovo što složna braća rade aminovano od EU i Amerike? Šta ako je Dodik založio šume i rijeke da bi digao kredit od zapadnjačkih investitora? Šta ako je njima bitnije naplatiti dug, nego jedinstvo i cjelovitost Bosne i Hercegovine? Šta ako bi Evropska Unija radije primila u svoje članstvo nezavisnu Republiku Srpsku, kao što je primila Kipar, nego jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu (i muslimane u njoj)? Samo razmišljam...🤔
Bloo
Globalna šefica

#578 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

Nespin wrote: 19/02/2022 23:01 Šta ako bi Evropska Unija radije primila u svoje članstvo nezavisnu Republiku Srpsku, kao što je primila Kipar, nego jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu (i muslimane u njoj)? Samo razmišljam...
Koliko muslimana ima u Njemackoj, Austriji i Francuskoj, nas ne bi ni osjetili u EU. :mrgreen:

Još je veliki broj Bošnjaka muslimana već u EU tehnički - što radno, što odseljeno trajno.
Gandalf

#579 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Gandalf »

Nespin wrote: 19/02/2022 23:01 Šta ako je sve ovo što složna braća rade aminovano od EU i Amerike? Šta ako je Dodik založio šume i rijeke da bi digao kredit od zapadnjačkih investitora? Šta ako je njima bitnije naplatiti dug, nego jedinstvo i cjelovitost Bosne i Hercegovine? Šta ako bi Evropska Unija radije primila u svoje članstvo nezavisnu Republiku Srpsku, kao što je primila Kipar, nego jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu (i muslimane u njoj)? Samo razmišljam...🤔
To ti i jest tako bar 90%. Za državu se svi probosanci moraju politički izboriti, te jednom zauvijek zbaciti užasnu deytonsku ludačku košulju sa sebe. Nije BiH niko pomagao ni u ratu, ni poslije rata, pa ni dan danas, ništa se nije promijenilo, osim što su secesionisti malobrojniji i zbog toga nervozniji, a pad esdea sve bliži. ProBiH strana se mora ujediniti oko te ideje bosanstva a tri nacionalizma poslati u tri lijepe materine. Ne dozvoliti podjelu Bosne a ni Hercegovine.
daddy-kool

#580 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by daddy-kool »

Nespin wrote: 19/02/2022 23:01 Šta ako je sve ovo što složna braća rade aminovano od EU i Amerike? Šta ako je Dodik založio šume i rijeke da bi digao kredit od zapadnjačkih investitora? Šta ako je njima bitnije naplatiti dug, nego jedinstvo i cjelovitost Bosne i Hercegovine? Šta ako bi Evropska Unija radije primila u svoje članstvo nezavisnu Republiku Srpsku, kao što je primila Kipar, nego jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu (i muslimane u njoj)? Samo razmišljam...🤔
Pa ništa.
Nespin

#581 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Nespin »

Bloo wrote: 19/02/2022 23:15
Nespin wrote: 19/02/2022 23:01 Šta ako bi Evropska Unija radije primila u svoje članstvo nezavisnu Republiku Srpsku, kao što je primila Kipar, nego jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu (i muslimane u njoj)? Samo razmišljam...
Koliko muslimana ima u Njemackoj, Austriji i Francuskoj, nas ne bi ni osjetili u EU. :mrgreen:

Još je veliki broj Bošnjaka muslimana već u EU tehnički - što radno, što odseljeno trajno.
Ne razumijemo se očito. Nije problem relativno mali broj muslimana, to se može apsorbovati i tolerisati, problem je "muslimanska država" uslovno rečenu, odnosno država u kojoj muslimani čine relativnu većinu i koja može donositi samostalne odluke. Evropljani su alergični na samu pomisao na takvu državu na tlu Evrope, a kamoli u Evropskoj uniji. Šta više, nakarada zvana Dejtonski mirovni sporazum je i napravljena da se udovolji evropskim željama, tako da se većina ni za šta ne pita i ne može donositi nikakve odluke. Ovo što mi živimo je privid demokratije, zapravo klasični aparthejd i tvorci Dejtonskog mirovnog sporazuma su to znali i ciljano su takvo rješenje nacrtali i nametnuli. Ne vjerujem da će Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina ikada ući u Evropsku uniju, to je čista budalaština. Srbija, s druge strane je poželjna, ali je malo jebe sveprisutnost kriminalnih klanova ala Veljko Belivuk, koje Evropljani baš ne žure da uvezu.
Novak20

#582 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

Gandalf wrote: 19/02/2022 23:19
To ti i jest tako bar 90%. Za državu se svi probosanci moraju politički izboriti, te jednom zauvijek zbaciti užasnu deytonsku ludačku košulju sa sebe. Nije BiH niko pomagao ni u ratu, ni poslije rata, pa ni dan danas, ništa se nije promijenilo, osim što su secesionisti malobrojniji i zbog toga nervozniji, a pad esdea sve bliži. ProBiH strana se mora ujediniti oko te ideje bosanstva a tri nacionalizma poslati u tri lijepe materine. Ne dozvoliti podjelu Bosne a ni Hercegovine.
Nitko nije branio probehajcima da se na popisu 2013. izjasne kao Bosanci i Hercegovci i s.ebu koncept konstitutivnih naroda. Nakon toga, a vjerojatno i prije, trebalo je prestati krasti, početi plaćati sve poreze i doprinose, uništiti mito, korupciju, nepotizam, platiti radnika kako treba, pa se onda držati zakona kao pijan plota da se ostvari pravna država.....

Ovako kako je rađeno i urađeno u zadnjih 30 godina, sve ostaje na psovkama kao izrazu nemoći.
Bloo
Globalna šefica

#583 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

Nespin wrote: 19/02/2022 23:39

Ne razumijemo se očito. Nije problem relativno mali broj muslimana, to se može apsorbovati i tolerisati, problem je "muslimanska država" uslovno rečenu, odnosno država u kojoj muslimani čine relativnu većinu i koja može donositi samostalne odluke. Evropljani su alergični na samu pomisao na takvu državu na tlu Evrope, a kamoli u Evropskoj uniji. Šta više, nakarada zvana Dejtonski mirovni sporazum je i napravljena da se udovolji evropskim željama, tako da se većina ni za šta ne pita i ne može donositi nikakve odluke. Ovo što mi živimo je privid demokratije, zapravo klasični aparthejd i tvorci Dejtonskog mirovnog sporazuma su to znali i ciljano su takvo rješenje nacrtali i nametnuli. Ne vjerujem da će Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina ikada ući u Evropsku uniju, to je čista budalaština. Srbija, s druge strane je poželjna, ali je malo jebe sveprisutnost kriminalnih klanova ala Veljko Belivuk, koje Evropljani baš ne žure da uvezu.
Pa primili su Kipar :D koji ima svoje "entitete" i jedan od tih "entiteta" je većinski muskimanski?
mishic

#584 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mishic »

Pošten, razuman i iskren promatrać u analizi ove situacije jasno i nedvosmisleno vidi ove činjenice:
- Pri disoluciji Jugoslavije Bošnjaci su se pouzdali da će zajedno sa Hrvatima spasiti BiH te su goloruki krenuli u pružnje otpora agrsiji sa istoka,
- Tuđman je u dogovoru sa miloševićem krenuo u velikodržavne projekte, izdao, prevario a onda i sam zabio nož u leđa Bošnjacima
- HDZ-ova megalomanija i nakon Dejtona svako malo je dolazila do izražaja i bošnjački odgovor na nju bio je Željko Komšić
- Čovićev odgovor na to bio je u vidu brojnih ucjena i ultimatuma što je dodatno zaoštravalo odnose i vračalo nacionalističke pretenzije ( Stolac i dr.)
- Otvorena podrška Dodiku i njegovoj politici samo je potvrdila da dogovor Tuđmana i Miloševića nije bio slučajna i prolazna greška te politike
- Javno pozivanje na dogovor i razgovore uz ultimatume i "crvenu liniju" samo je izgovor jer do dogovora HDZ-u nije stalo, oni žele HZHB,
- Ukupna situacija je katastrofalna, svi gubimo i propadmo, narod masovno seli i žrtvovan je radi spašavanja ratnih profitera, kriminalaca i njihovog
enormnog nelegalno stećenog imetka o čijem porijeklu postoje tragovi koje žele prikriti i zataškati te imetak "oprati" političkom prekompozicijom
- Kakva god dalja sudbina BiH bila, ma koliko svi gubili i izgubili zbog svega ovoga Hrvati u BiH postaće najveće žrtve i gubitnici politike HDZ-a
- Čovićev udio u svemu ovome (kriminalu, pljački, megalomaniji, ličnom interesu i dr.) je daleko najveći ali postoji i širi krug suodgovornih za sve
pobrojano
- Da kojim slučajem postoji iole smislena bošnjačka politika ili da su probosanske stranke imalo jedinstvenije ni Čović ni Dodik nebi imali šansu
nastavljati već presuđene projekte ali, nažalost, ne postoji ni upola žestok otpor kakav te politike zaslužuju, pa mogu da nastave sa kriminalnim
radnjama jer to je njihov način i bogaćenja i vođenja politike. Oni su narode prodali za vlast i bogatstvo a Bakir narod i državu za ženu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#585 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 19/02/2022 23:45

Pa primili su Kipar :D koji ima svoje "entitete" i jedan od tih "entiteta" je većinski muskimanski?
Kipar nema entitete, već je otok podjeljen.
Republika Kipar na jugu kao dio EU i sjeverna Turska Republika Sjeverni Kipar.
Jedna sa drugom nemaju neke veze, niti u Nikoziji priznavaju bilo kakvo drugo uređenje sem cijelo stavljanje otoka pod njihovu kontrolu.
PreWiBa

#586 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Muslimani u evropi trenutno i ne postoje politički.
Bloo
Globalna šefica

#587 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

sehohari wrote: 20/02/2022 00:18
Bloo wrote: 19/02/2022 23:45

Jedna sa drugom nemaju neke veze, niti u Nikoziji priznavaju bilo kakvo drugo uređenje sem cijelo stavljanje otoka pod njihovu kontrolu.
Kipar je primljen kao cjelovita drzava ako se dobro sjecam. :)
Nespin

#588 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Nespin »

Bloo wrote: 19/02/2022 23:45 Pa primili su Kipar :D koji ima svoje "entitete" i jedan od tih "entiteta" je većinski muskimanski?
Pa ne bih baš rekao da Kipar ima entitete, a još manje da su u EU primili nekakav "muslimanski" entitet... Možda sam izabrao pogrešan primjer. Činjenica je da je Kipar ratom podijeljena država i da su u EU primili "grčki" dio nakon što je pokušaj integracije propao.
Bloo
Globalna šefica

#589 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

sehohari wrote: 20/02/2022 00:19 Muslimani u evropi trenutno i ne postoje politički.
Ne kontam ovo. Mislis kao stranka koja u svom politickom programu ima neke islamske postulate ili mislis na politicare u Evropi koji su muslimani?
Bloo
Globalna šefica

#590 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

Nespin wrote: 20/02/2022 00:20
Bloo wrote: 19/02/2022 23:45 Pa primili su Kipar :D koji ima svoje "entitete" i jedan od tih "entiteta" je većinski muskimanski?
Pa ne bih baš rekao da Kipar ima entitete, a još manje da su u EU primili nekakav "muslimanski" entitet... Možda sam izabrao pogrešan primjer. Činjenica je da je Kipar ratom podijeljena država i da su u EU primili "grčki" dio nakon što je pokušaj integracije propao.
Zato navodnici.
https://european-union.europa.eu/princi ... /cyprus_en
Despite joining the EU as a de facto divided island, the whole of Cyprus is EU territory. Turkish Cypriots who have, or are eligible for, EU travel documents are EU citizens. EU law is suspended in areas where the Cypriot government (Government of the Republic) does not exercise effective control. Cyprus has two official languages: Greek and Turkish; only Greek is an official EU language.
Nespin

#591 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Nespin »

Bloo wrote: 20/02/2022 00:22
Nespin wrote: 20/02/2022 00:20

Zato navodnici.
https://european-union.europa.eu/princi ... /cyprus_en
Despite joining the EU as a de facto divided island, the whole of Cyprus is EU territory. Turkish Cypriots who have, or are eligible for, EU travel documents are EU citizens. EU law is suspended in areas where the Cypriot government (Government of the Republic) does not exercise effective control. Cyprus has two official languages: Greek and Turkish; only Greek is an official EU language.
Pa sve što stoji u ovom navodu nakon prve rečenice - pobija prvu rečenicu. Mislim da nema potrebe da više diskutujemo na ovu temu.
LSD

#592 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

Ne razumijemo se očito. Nije problem relativno mali broj muslimana, to se može apsorbovati i tolerisati, problem je "muslimanska država" uslovno rečenu, odnosno država u kojoj muslimani čine relativnu većinu i koja može donositi samostalne odluke. Evropljani su alergični na samu pomisao na takvu državu na tlu Evrope, a kamoli u Evropskoj uniji.
Hoces reci da su evropljani klasicni islamofobi, ako su alergicni na samu pomisao muslimana ili islama...a mi kao želimo svim silama u takvu Evropu, evroatlanske intergracija, NATO, zapadna perspektiva, ovo ono, drž nedaj :-) realno, nismo ni baš bistar narod :lol:
Nespin

#593 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Nespin »

LSD wrote: 20/02/2022 00:36 Hoces reci da su evropljani klasicni islamofobi, ako su alergicni na samu pomisao muslimana ili islama...a mi kao želimo svim silama u takvu Evropu, evroatlanske intergracija, NATO, zapadna perspektiva, ovo ono, drž nedaj :-) realno, nismo ni baš bistar narod :lol:
Paaa, da :D
zlajaBHF

#594 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by zlajaBHF »

palermo wrote: 19/02/2022 22:11
JohnnyS wrote: 19/02/2022 21:53

Ja se ne mogu više složiti s tim da je povijest hrvatske politike u Bosni i Hercegovini zapravo 30 godina pogrešaka, autodestrukcije i ničeg dobrog. U krajnjem slučaju, HDZ s obje strane granice je kriminalna organizacija od kojeg je gora samo alternativa (meni je najjače kad su spominjali HRS kao neku zamjenu za HDZ, bez da su znali da su gole ustaše u pitanju). Ja ih prezirem npr bezgranično, danas mi je muka bila proći preko Rondoa jer su svi oni uhljebi s akreditacijama zaposjeli sve terase. Fuj. Ali... Sve to ne znači da se meni prvom sviđa postojanje Željka Komšića. Generalno sam bio indiferentan prema njemu, malo zavidan jer ima nešto bolju plaću od mene za kudikamo manje posla, ali recimo kad su bili izbori u Mostaru i kad je došao podržati bošnjački blok nije se udostojio preći "liniju razgraničenja". I što bih ja prihvatio takvu osobu koja se još ponaša kao da su devedesete i punkt na bulevaru. Ovdje na forumu ljudi misle da ako si protivnik izbora Komšića da si automatski separatist, uzpovac, hadezeovac što ja znam... ja mogu razumjeti da bi nekog iz Donje Mahale frustriralo da je Mostar u nekoj "hrvatskoj izbornoj jedinici". Kako vi ne razumijete da Hrvate frustrira Komšić i mogućnost potpune političke marginalizacije?
Imam zaista razumjevanje za određene frustracije Hrvata. A usput znam da im nije ni lako, jer nažalost dovedeni su u situaciju da više unutar samih njih ne postoji (ili makar ja sumnjam da postoji) demokratski potencijal.

A Komšić, mislim da se on mogao davno riješiti.....al nažalost on je postao koristan i Bošnjacima a i Hrvatima. Bošnjacima da mogu pokazati da i oni imaju aduta iliti konja za trku....a Hrvatima je Komšić postao, kako rekoh u drugom postu, kao srpski svat....izgovor za sve i svašta. I da se opet vratim onom što sam sve rekao, uz svo razmjevanje frustracija hrvatskog čovjeka, ja zaista ne vidim šta je zapravo krajnji cilj ovog što radi HNS uz podršku zagrebačke klike.....zapravo znam, to je pretvaranje FBiH u hrvatsku koloniju.....al brate, to košta, toliko košta da se bojim da baš nije isplativa investicija....

A što se tiče foruma, jebat ga, ja sam odavno ovdje SDA bot, malo ljudi ovdje uloži trud da razmisli prije nego što pritisne ono submmit.....mislim, forum je ovo, već time što si član pristaješ da čitaš svašta i slušaš svašta......nemoj da te to sekira
Palermo, mozes li ukratko da objasnis tvoje razumijevanje hrvatskih frustracija?
O kojim se frustracijama radi?

Komsic se davno mogao rijesiti? Komsic je nesto sto se treba rijesiti?
moa

#595 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by moa »

konami666 wrote: 19/02/2022 22:24
mo-town wrote: 19/02/2022 20:36
I ta tri konstituentna naroda su u zajednici sa ostalima a tu su u istoj ravni kao i gradjani. Sve se to na istoj osnovi navodi u preambuli ustava.
I kada se odlucivalo o suverenosti i neovisnosti RBiH pitali su se gradjani kao svugdje na svijetu, nikakvi narodi.
To je bilo prije rata, trenutno je poslijeratna situacija koja je drugačija. Nekad je bila i kraljevina Bosna pa vise ne postoji. Pola teritorije BiH su ti isti koji su pokrenuli referendum za nezavisnost, odpisali u Dejtonu.
I još kada se na to doda da je Hrvatska u EU i NATO, mnogo bolje veze i sa istokom i sa zapadom, da se zaključiti u kojem smjeru ovo sve ide. To možemo vidjeti u izostanku osuda visokih zvanicnika istoka i zapada na politiku koja se vodi u Hrvatskoj i HNS-u, tacnije nikakvih reakcija nije bilo.
Reakcija na udruzenje gradjana?
PreWiBa

#596 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 20/02/2022 00:19
sehohari wrote: 20/02/2022 00:18

Kipar je primljen kao cjelovita drzava ako se dobro sjecam. :)
Pa da sad prime Srbiju u EU kao "cjelovitu"

Ko bi to vidio kao poraz? Albanci ili Srbi?
mo-town

#597 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mo-town »

mo-town wrote: 19/02/2022 20:36
I ta tri konstituentna naroda su u zajednici sa ostalima a tu su u istoj ravni kao i gradjani. Sve se to na istoj osnovi navodi u preambuli ustava.
I kada se odlucivalo o suverenosti i neovisnosti RBiH pitali su se gradjani kao svugdje na svijetu, nikakvi narodi.
To je bilo prije rata, trenutno je poslijeratna situacija koja je drugačija. Nekad je bila i kraljevina Bosna pa vise ne postoji. Pola teritorije BiH su ti isti koji su pokrenuli referendum za nezavisnost, odpisali u Dejtonu.
I još kada se na to doda da je Hrvatska u EU i NATO, mnogo bolje veze i sa istokom i sa zapadom, da se zaključiti u kojem smjeru ovo sve ide. To možemo vidjeti u izostanku osuda visokih zvanicnika istoka i zapada na politiku koja se vodi u Hrvatskoj i HNS-u, tacnije nikakvih reakcija nije bilo.
Pa nista onda. Najbolje je da se odmah kolektivno preselimo u Anadoliju, sta ce nam i ovih 15-20% sto su nam namijenili. Neka Ridjan sa Erdoganom vidi da to prodje.
konami666

#598 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by konami666 »

mo-town wrote: 20/02/2022 02:35

Pa nista onda. Najbolje je da se odmah kolektivno preselimo u Anadoliju, sta ce nam i ovih 15-20% sto su nam namijenili. Neka Ridjan sa Erdoganom vidi da to prodje.
I Turska je na strani susjednih zemalja, vidimo koja je robna razmjena izmedju njih a svi znamo da pare vrte sve..Ridjan jedino sto može je pozvati erdogana na vašar.

Mnogo bolja opcija bi bila okrenuti se ekonomiji. Da trideset godina nije bačeno niz vodu, danas bi situacija na terenu bila drugačija. Međutim ako se Bošnjaci kao najbrojniji narod u bih riješe onih koji su ih 30 godina vukli za nos i u potpunosti se okrenu ekonomiji, možda još uvijek postoji nada za unitarnu i građansku BiH.
Da su se proteklih 30 godina gradile ceste, razvijala infrastruktura u koraku sa vremenom, radilo na obrazovanju, zapošljavanju najbistrijih umova umjesto da su se zapošljavali podobni, ulagalo u sport, nagrađivao naučni razvoj, radilo na poboljšanju zdravlja i dobrobiti stanovništva, ulagalo u digitalizaciju umjesto administraciju, pa makar i samo u kantonima gdje su Bošnjaci većina - ja ti garantujem da bi situacija na terenu na današnji dan bila za, ako ne za 180 stepeni drugačija onda za nekih 150.

Nije Bosnu u ovo stanje doveo ni covic ni dodik a ni žuti nego nepotizam prisutan u apsolutno svim porama društva.
mO k3

#599 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mO k3 »

Politika hdz i jednog dijela hrvata izglefda ovako

mo-town

#600 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mo-town »

konami666 wrote: 20/02/2022 08:06
mo-town wrote: 20/02/2022 02:35
I Turska je na strani susjednih zemalja, vidimo koja je robna razmjena izmedju njih a svi znamo da pare vrte sve..Ridjan jedino sto može je pozvati erdogana na vašar.

Mnogo bolja opcija bi bila okrenuti se ekonomiji. Da trideset godina nije bačeno niz vodu, danas bi situacija na terenu bila drugačija. Međutim ako se Bošnjaci kao najbrojniji narod u bih riješe onih koji su ih 30 godina vukli za nos i u potpunosti se okrenu ekonomiji, možda još uvijek postoji nada za unitarnu i građansku BiH.
Da su se proteklih 30 godina gradile ceste, razvijala infrastruktura u koraku sa vremenom, radilo na obrazovanju, zapošljavanju najbistrijih umova umjesto da su se zapošljavali podobni, ulagalo u sport, nagrađivao naučni razvoj, radilo na poboljšanju zdravlja i dobrobiti stanovništva, ulagalo u digitalizaciju umjesto administraciju, pa makar i samo u kantonima gdje su Bošnjaci većina - ja ti garantujem da bi situacija na terenu na današnji dan bila za, ako ne za 180 stepeni drugačija onda za nekih 150.

Nije Bosnu u ovo stanje doveo ni covic ni dodik a ni žuti nego nepotizam prisutan u apsolutno svim porama društva.
I sad posto se (za razliku od Srba i Hrvata) nismo bili okrenuli ekonomiji, moramo prihvatiti ovo sto traze Cirilo i Dodik.
Locked