Ni jedan zakon nije teško implementirati. Treba samo raditi svoj posao i ne biti korumpiran. I to je to.laik1981 wrote: ↑17/02/2022 10:22 Zuljevic je u jednom dijelu u pravu. Donijeti zakon koji je tesko implementirati je kontraproduktivno. Imamo milion zakona koji se ne sprovode i ne postuju u realnosti. Tako bi bilo i sa ovim zakonom. Prvo izgradi sposoban sistem koji moze implementirati zakone, pa onda donosi iste. Kod nas sve naopako i reda radi..
Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
BadBoy
#876 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Bloo
- Globalna šefica
#877 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da, ocito.
U Engleskoj nema pusenja ispod nadstresnice (otjerao me zastitar). U Njemackoj, na malim bus stajalistima, pepeljara je izvan stajalista. Hoces pusiti dok cekas busic a pada kisa? Too bad, kisni.
I ljudi se sami preodgojili. Plus kazne.
- FunkyzeitGames
#878 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Možda bi bilo bolje prvo jasno definisati infrastrukturu kafića potrebnu da se dozvoli pušenje. Dobra ventilacija, izolacija i slično. I primjenjivati to.
Recimo znam za slučaj nargilhane u Hrasnom koja je zagorčala život stanarima sa prvog sprata (koji je odmah iznad objekta), svima im je narušeno zdravlje zbog konstantnog dima od silnih aroma i bilo je tu beskrajno puno prijava koje ne vjeujem da su dale bitnije rezultate. Ono što sam iz priča tu saznao je da jednostavno postoji toliko rupa u zakonu oko toga (a vjerovatno i korumpiranih inspektora) da ovaj vlasnik nargilhane uspjeva već godinama da izbjegava bilo kakve bitnije sankcije i objekat radi sasvim normalno i dan danas na istom mjestu i sa istim efektom na stanare iznad.
Recimo znam za slučaj nargilhane u Hrasnom koja je zagorčala život stanarima sa prvog sprata (koji je odmah iznad objekta), svima im je narušeno zdravlje zbog konstantnog dima od silnih aroma i bilo je tu beskrajno puno prijava koje ne vjeujem da su dale bitnije rezultate. Ono što sam iz priča tu saznao je da jednostavno postoji toliko rupa u zakonu oko toga (a vjerovatno i korumpiranih inspektora) da ovaj vlasnik nargilhane uspjeva već godinama da izbjegava bilo kakve bitnije sankcije i objekat radi sasvim normalno i dan danas na istom mjestu i sa istim efektom na stanare iznad.
- Vitezanin
#879 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Imate prijedlog zakona na sajtu Parlamenta FBiH, tamo je detaljno objašnjeno oko primjene i gdje se i dalje smije pušiti.
-
laik1981
#880 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nije mozda toliko tesko ako pricamo o Sarajevu, Tuzli, Zenici.. U manjim mjestima, kao i na teritoriji gdje drzava postoji samo na papiru, vlada totalna anarhija. Vise vazi rijec lokalnog kabadahije nego drzave. U tim mjestima je fiskalni racun spansko selo, a ne ove zajebancije..BadBoy wrote: ↑17/02/2022 11:16Ni jedan zakon nije teško implementirati. Treba samo raditi svoj posao i ne biti korumpiran. I to je to.laik1981 wrote: ↑17/02/2022 10:22 Zuljevic je u jednom dijelu u pravu. Donijeti zakon koji je tesko implementirati je kontraproduktivno. Imamo milion zakona koji se ne sprovode i ne postuju u realnosti. Tako bi bilo i sa ovim zakonom. Prvo izgradi sposoban sistem koji moze implementirati zakone, pa onda donosi iste. Kod nas sve naopako i reda radi..
A i ovo sto sam boldirao je nedokucivo i direktno se odnosi na ovo sto sam i ja napisao. To je izgradnja sistema koji je u stanju kvalitetno implementirati zakone.. Prvo pravosudje.. Od njih sve krece i zavrsava, a onda sve ostalo.. Ovako nam samo mazu oci i daju nam teme za rasprave.. Da se zakoni koje imamo postuju i sprovode mi bi bili Svica..
Onaj bez posljedica vozi bez vozacke i sa 280000KM kazni, a mi pricamo o implementaciji zakona koji zabranjuje pusenje u zatvorenim javnim prostorima..
Last edited by laik1981 on 17/02/2022 11:54, edited 1 time in total.
-
BadBoy
#881 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Razumijem ja tebe šta ti govoriš, ali nije rješenje da kažemo "Eh pošto u Varešu država postoji samo na papiru i tamo riječ lokalnog baje vrijedi najviše, onda nećemo donositi nikakve zakone".laik1981 wrote: ↑17/02/2022 11:42Nije mozda toliko tesko ako pricamo o Sarajevu, Tuzli, Zenici.. U manjim mjestima, kao i na teritoriji gdje drzava postoji samo na papiru, vlada totalna anarhija. Vise vazi rijec lokalnog kabadahije nego drzave. U tim mjestima je fiskalni racun spansko selo, a ne ove zajebancije..
A i ovo sto sam boldirao je nedokucivo i direktno se odnosi na ovo sto sam i ja napisao. To je izgradnja sistema koji je u stanju kvalitetno implementirati zakone.. Prvo pravosudje.. Od njih sve krece i zavrsava, a onda sve ostalo.. Ovako nam samo mazu oci i daju nam teme za rasprave.. Da se zakoni koje imamo postuju i sprovode mi bi bili Svica..
- GAU8
#882 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
To ce postojati i dalje: terase i baste. Eventualno ko zeli da investira u posebnu opremu (nesto kao kabine na aerodromima i sl.) koja je u stanju da potpuno ukloni dim iz prostorije.
- ljubicasti limun
#883 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Al meni je cool naslov teme - KONZUMIRANJE DUHANA, bezbeli da je "pusenje" dobilo skroz drugu konotaciju sad.
Kontam da se moze duhan konzumirati i na druge nacine
, ali pusenje, dakle, stvaranje dima, je ovdje glavni predmet rasprave.
Kontam da se moze duhan konzumirati i na druge nacine
-
The BEN10
#884 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Slažem se da je problem sprovođenje zakona, ali gle, nek zakon postoji - i neka se za početak riješe veće sredine. Manje sredine će se regulisati naknadno. Većim sredinama će se svakako obuhvatiti većina stanovništva.laik1981 wrote: ↑17/02/2022 09:04 Usvojice se zakon ali tesko da ce biti kvalitetne implementacije, bar u prvim godinama.. U Crnoj Gori taj zakon postoji vec duze vrijeme i jos uvijek se nije implementirao na pravi nacin.. Negdje se postuje, negdje ne. Tako ce biti i ovdje..
@The BEN10 U koroni smo isto naucili da su se mjere postovale parcijalno i uglavnom u vecim sredinama.. U manjim sredinama niti su se postovale, niti je neko provjeravao da li se postuju..
-
laik1981
#885 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa rjesenje za sve je sistem. Mi u rikverc sve radimo.BadBoy wrote: ↑17/02/2022 11:53Razumijem ja tebe šta ti govoriš, ali nije rješenje da kažemo "Eh pošto u Varešu država postoji samo na papiru i tamo riječ lokalnog baje vrijedi najviše, onda nećemo donositi nikakve zakone".laik1981 wrote: ↑17/02/2022 11:42
Nije mozda toliko tesko ako pricamo o Sarajevu, Tuzli, Zenici.. U manjim mjestima, kao i na teritoriji gdje drzava postoji samo na papiru, vlada totalna anarhija. Vise vazi rijec lokalnog kabadahije nego drzave. U tim mjestima je fiskalni racun spansko selo, a ne ove zajebancije..
Vaznija je mogucnost kvalitetne implementacije zakona, kao i sistem koji ce se kvalitetno baviti onima koji zakone ne postuju, od donosenja samog zakona. Zakoni su sarene laze ako ne vaze za svakoga jednako..
Na kraju krajeva, ovaj zakon je nama najmanji problem. Volio bih i ja da ga izglasaju..
-
DonieBrasco
#886 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Covicevi i Dodikovi ce namjerno da obore ovo, kao da gledam da ce tako biti.
- GAU8
#887 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kratko i jasno, ljudi su uplaseni.
Niko vise nece da se bori za pravu stvar jer ostane sam na vjetrometini. Nema zastitu sistema.
Zato niko nece da se buni, i zato vlada sila.
Trazili smo, eto nam ga.
Mozda nekad dorastemo zadatku i postanemo principijelno i karakterno drustvo umjesto drustva sicardjija poltrona i kukavivica kakvi smo trenutno.
Niko vise nece da se bori za pravu stvar jer ostane sam na vjetrometini. Nema zastitu sistema.
Zato niko nece da se buni, i zato vlada sila.
Trazili smo, eto nam ga.
Mozda nekad dorastemo zadatku i postanemo principijelno i karakterno drustvo umjesto drustva sicardjija poltrona i kukavivica kakvi smo trenutno.
- Vitezanin
#888 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pogledajte nam društva dragog ti poljubim. S tim da mislim da je u međuvremenu u Grčkoj skroz zabranjeno: krajem 2018. nigdje se nije moglo pušiti (osim u jednom noćnom klubu, ali bila je nova godina pa niko nije mario).

-
Hakiz
-
Hakiz
#890 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nakon donošenja zakona, ako ga izglasaju danas, kažnjavanje neće početi još 18 mjeseci. Ima vremena da se ugostitelji pripreme, da se ljudi naviknu piti kafe bez cigareta, da se inspekcije organizuju.foxlife wrote: ↑17/02/2022 10:42mislim da ne treba gledati takolaik1981 wrote: ↑17/02/2022 10:22 Zuljevic je u jednom dijelu u pravu. Donijeti zakon koji je tesko implementirati je kontraproduktivno. Imamo milion zakona koji se ne sprovode i ne postuju u realnosti. Tako bi bilo i sa ovim zakonom. Prvo izgradi sposoban sistem koji moze implementirati zakone, pa onda donosi iste. Kod nas sve naopako i reda radi..
moze se zakon donijeti a onda se lagano poceti provoditi
to sto se ne provodi danas ne znaci da treba i ne donijeti isti
a i ne znamo da li je tesko implementirati to sve dok ne vidimo zakon na djelu
A provođenje? Tabla u kafani, vidljiva, sa brojem telefona koji nazoveš ako neko puši a konobari ga ne spriječe.
Last edited by Hakiz on 17/02/2022 12:39, edited 1 time in total.
-
DonieBrasco
- Logovan
#892 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Čekam komentar tipa oduzeli ste ovom narodu sve, a sad još hoćete i cigarete da zabranite 
-
Hakiz
- cLo
#894 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
aaaaj nemoj ih vrijeđati, oni ne puše, oni PARE
-
foxlife
-
foxlife
#896 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
ova zadnja recenica zvuci kao opis nekog toplana partijacLo wrote: ↑17/02/2022 12:59aaaaj nemoj ih vrijeđati, oni ne puše, oni PAREKaže: "Prestao sam pušiti!", kaže: "Ja ne pušim, ja PARIM!", to je kao nešto mnogo sofisticiranije, prestao pušiti covjek, sad pari k'o lokomotiva ćihu ćihu ćihuhu, videli ga drugovi, pa za njim i oni potrčali, zahuktali k'o pravi vagoni
![]()
-
DonieBrasco
#897 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sve su prilike da se ovo nece usvojiti, zna se ko obara svaki zakon koji pravi mali korak ka boljitku.
- cLo
#898 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
foxlife wrote: ↑17/02/2022 13:05ova zadnja recenica zvuci kao opis nekog toplana partijacLo wrote: ↑17/02/2022 12:59
aaaaj nemoj ih vrijeđati, oni ne puše, oni PAREKaže: "Prestao sam pušiti!", kaže: "Ja ne pušim, ja PARIM!", to je kao nešto mnogo sofisticiranije, prestao pušiti covjek, sad pari k'o lokomotiva ćihu ćihu ćihuhu, videli ga drugovi, pa za njim i oni potrčali, zahuktali k'o pravi vagoni
![]()
![]()
![]()
-
Hakiz
#899 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da...DonieBrasco wrote: ↑17/02/2022 13:07 Sve su prilike da se ovo nece usvojiti, zna se ko obara svaki zakon koji pravi mali korak ka boljitku.