Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#23976 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Ma razumijem ja vas sve
ali malo drzite neki nivo, desetak prijava na postove, dajte srž problema a ne sad ko je veci prevarant u cijeloj prici ili je to najveca zapreka, ko ce bolje ušičarit u cijelom procesu
.
-
Naslovnica
- dr_Evil
#23978 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Project Sejuani wrote: ↑10/02/2022 09:43Pa šta se onda buniš kad te nazovem seljačićem kad to i jesi. Ne može jer su ljudi rekli da ne može i nema rasprave, ajd zdrao.dr_Evil wrote: ↑10/02/2022 09:40
Rekoh ti da sam hercegovac od "stoljeca sedmog" sto bi rekli susjedi. Sve te rijeke u krugu 20-30km su moje. Spustao se kanuom, camcem, gumomg od FAPA, skakao cupice, laste, stangle. Hvatao curice navecer oko Bunice.
Eh sada ti odgovori na moje pitanje, zasto ne moze autocesta ici kuda je planirana i zasto si protiv planskog razvoja?
Ali mi je cast kada me stranacki placenicki trol nazove seljakom, kamo srece, znao bih sam ispeci lozu i napraviti vino.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#23979 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Odmorit će ovaj neko vrijeme...
Mislim da će prije se završiti ovaj autoput nego što će on pod svojim imenom napisati novi komentar.
Vratimo se temi
Mislim da će prije se završiti ovaj autoput nego što će on pod svojim imenom napisati novi komentar.
Vratimo se temi
- dr_Evil
#23980 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
A krivce znamo svi, znamo i zasto. Pitanje je samo da li mozemo uraditi nesto po tom pitanju, evo recimo vec u Oktobru, vjerovatno ne, ali fina je zamisao!
-
neki
#23981 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Pa hajde navedi nam tu studiju i gdje piše to o čemu pričaš, argumentuj svoje tvrdnjedr_Evil wrote: ↑10/02/2022 09:00To apsolutno nije istina sta govoris, cak ni studija izvodljivosti koju je radio Institut za saobracaj, a koja je napisana sa navodjenjem vode na mlin nije mogao zakljuciti da je ovo najbolja trasa. Jednostavno su rekli da iako nije najpovoljnija po parametrima uzima se. Prevodom, evo dogovorili se politicki da ce biti ova, pa hajde gradi.neki wrote: ↑10/02/2022 08:41
Kako god, autoput mora sići u dolinu i opet se popeti na dubravsku visoravan, sve ostale alternative podrazumijevaju megalomanske vijadukte i tunele i ne bi se nikako svidjele stanovnicima Blagaja i okoline.
Koliko god se nekome ovo rješenje ne sviđalo, ono je najjeftinije i prolazi kroz najmanje naseljen dio mostarskog polja
- dr_Evil
#23982 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Hajd brisem, pa kad stignem fino cu napisati, vidim da je nabacano
- dr_Evil
#23983 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Multikriterijska analiza za dionicu autoputa na Koridoru Vc: Mostar jug - Počitelj

i onda uvodimo trecu trasu(pokraj aerodrom) koja je 500 metara nize od "prve trase", pa kaze, u Knjiga 1, Studija okolisa:
Multikriterijska analiza otkrila je da je s aspekta tehničko-operativnih troškova varijanta autoceste u blizini aerodroma povoljnija, dok je s aspekta prostorno-ekonomskih i prostorno-ekoloških kriterija, varijanta autoceste u zaleđu Blagaj povoljnija. Rezultati ove multikriterijske analize33 su pokazali da je alternativno rješenje trase autoceste u blizini mostarskog aerodroma najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH.
EDIT: Ako neko nije upucen, ja zagovaram ljubicastu trasu
Onda rade jos jednu analizu pa kaze Bacevici jeftiniji.
-
neki
#23984 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Pa upravo potvrđeno ono što sam napisao, aktuelna trasa je najjeftinije i "najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH"dr_Evil wrote: ↑10/02/2022 14:51Multikriterijska analiza za dionicu autoputa na Koridoru Vc: Mostar jug - Počitelj
i onda uvodimo trecu trasu(pokraj aerodrom) koja je 500 metara nize od "prve trase", pa kaze, u Knjiga 1, Studija okolisa:
Multikriterijska analiza otkrila je da je s aspekta tehničko-operativnih troškova varijanta autoceste u blizini aerodroma povoljnija, dok je s aspekta prostorno-ekonomskih i prostorno-ekoloških kriterija, varijanta autoceste u zaleđu Blagaj povoljnija. Rezultati ove multikriterijske analize33 su pokazali da je alternativno rješenje trase autoceste u blizini mostarskog aerodroma najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH.
EDIT: Ako neko nije upucen, ja zagovaram ljubicastu trasu
Onda rade jos jednu analizu pa kaze Bacevici jeftiniji.
Ostale dvije trase (crvena i plava na skici koju si priložio) podrazumijevaju megalomanske tunele i vijadukte...pored svega crvena trasa podrazumijeva prolazak kroz naseljeni dio Blagaja, a plava vijadukte iznad naselja i starog grada Blagaja...pitaj tamošnje stanovnike kako im se sviđa bilo koja od te dvije varijante..
- dr_Evil
#23985 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Mislim da ja i ti moramo jos jednom da ovo procitamo.. da izbjegnemo nesporazum. LJUBICASTA je u ovome slucaju trasa koja ide zaledjem Blagaja, terminologija je malo ukrivo:)neki wrote: ↑10/02/2022 15:03
Pa upravo potvrđeno ono što sam napisao, aktuelna trasa je najjeftinije i "najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH"
Ostale dvije trase (crvena i plava na skici koju si priložio) podrazumijevaju megalomanske tunele i vijadukte...pored svega crvena trasa podrazumijeva prolazak kroz naseljeni dio Blagaja, a plava vijadukte iznad naselja i starog grada Blagaja...pitaj tamošnje stanovnike kako im se sviđa bilo koja od te dvije varijante..
90% stanovnika i vise Blagaja i M.Polja je za trasu preko Podvelezja, nije mi jasno zasto je i ova Ljubicasta ovako previse dosla Blagaju.
Hajd sad malo bolje procitaj sta sam gore okacio, Nova Varijanta je ljubicasta, prema dokumentima je jeftinija i prihvatljivija. Stara varijanta je crvena, skuplja i ide kroz naseljeni dio, kao i ova treca koja nije na mapi. Plavo su rijeke.
Ja sam spreman uvijek da te ugostim i da ti pokazem kuda ide, te da popricamo sa ljudima, ako je ovo nesto sta te zaista zanima.
- dr_Evil
#23986 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?

Evo i ova mapa. Ljubicasta je i dalje ljubicasta, iznad Blagaja, 539miliona, crna je crvena 545miliona, i zuta je ovaj novi modifikovani projekat koji ide linijom ratnom HVO/ARmija BiH, 500 metara ispod crvene poljem.
-
neki
#23987 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Dakle, tekst koji si postavio kaže: "Rezultati ove multikriterijske analize33 su pokazali da je alternativno rješenje trase autoceste u blizini mostarskog aerodroma najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH." , a to je trasa po kojoj se trenutno planira graditi autoput kroz mostarsko polje..Slažeš li se??dr_Evil wrote: ↑10/02/2022 15:11Mislim da ja i ti moramo jos jednom da ovo procitamo.. da izbjegnemo nesporazum. LJUBICASTA je u ovome slucaju trasa koja ide zaledjem Blagaja, terminologija je malo ukrivo:)neki wrote: ↑10/02/2022 15:03
Pa upravo potvrđeno ono što sam napisao, aktuelna trasa je najjeftinije i "najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH"
90% stanovnika i vise Blagaja i M.Polja je za trasu preko Podvelezja, nije mi jasno zasto je i ova Ljubicasta ovako previse dosla Blagaju.
Hajd sad malo bolje procitaj sta sam gore okacio, Nova Varijanta je ljubicasta, prema dokumentima je jeftinija i prihvatljivija. Stara varijanta je crvena, skuplja i ide kroz naseljeni dio, kao i ova treca koja nije na mapi. Plavo su rijeke.
Ja sam spreman uvijek da te ugostim i da ti pokazem kuda ide, te da popricamo sa ljudima, ako je ovo nesto sta te zaista zanima.
Dalje, ljubičasta trasa (nije plava, moja greška, loš monitor) podrazumijeva vijadukt visok cca 50m dugačak preko kilometra uz rub naseljenog dijela Blagaja, tunel ispod starog grada Stjepana Kosače (to bi tek bilo dozvoljeno)..meni se to ne bi svidjelo da živim u Blagaju..
U studiji navode da je ljubičasta trasa jeftinija od crvene (?) ali ne porede je sa aktuelnom trasom pored aerodroma koja je daleko jeftinija od obje navedene zbog daleko manjeg broja objekata (tuneli, vijadukti, mostovi) i manjeg otkupa postojećih objekata na trasi..
I sama studija se dovodi u pitanje, objasni mi kako trasa koja je duža 3 km, ima 2km više tunela i otprilike isto vijadukta, može biti jeftinija???
- dr_Evil
#23988 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Tekst " multrikriterijske analize33" je dosao u studiji kasnije kada je vec odluceno koja ce trasa biti i onda su radili unazad da nabave potrebnu dokumentaciju za banku, koja je shvatila da je dokumentacija, pa da se fino izrazim nedovoljna. Knjiga 1 Maj,2021.neki wrote: ↑10/02/2022 15:25
Dakle, tekst koji si postavio kaže: "Rezultati ove multikriterijske analize33 su pokazali da je alternativno rješenje trase autoceste u blizini mostarskog aerodroma najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH." , a to je trasa po kojoj se trenutno planira graditi autoput kroz mostarsko polje..Slažeš li se??
Dalje, ljubičasta trasa (nije plava, moja greška, loš monitor) podrazumijeva vijadukt visok cca 50m dugačak preko kilometra uz rub naseljenog dijela Blagaja, tunel ispod starog grada Stjepana Kosače (to bi tek bilo dozvoljeno)..meni se to ne bi svidjelo da živim u Blagaju..
U studiji navode da je ljubičasta trasa jeftinija od crvene (?) ali ne porede je sa aktuelnom trasom pored aerodroma koja je daleko jeftinija od obje navedene zbog daleko manjeg broja objekata (tuneli, vijadukti, mostovi) i manjeg otkupa postojećih objekata na trasi..
I sama studija se dovodi u pitanje, objasni mi kako trasa koja je duža 3 km, ima 2km više tunela i otprilike isto vijadukta, može biti jeftinija???
Bas lijepo da 6 godina niko nije radio analizu da vidi nesto o toj trasi, zar ne?
Ove prve slike su iz multikriterijalne analize objavljene ranije. Maj 2011. Posto je tlo takvo kakvo jeste, mene ne cudi da je jeftinije, a i da je skuplje govorimo o kikiriki parama za drzavu i znacaj brze izgradnje ceste. Izmedju Crvene i Zute nema znacajne razlike u geografiji govorimo o 500 metara polja, sve je vecinom privatna zemlja te vojna zemlja za koju nisu dobili dozvolu Ministarsvva Odbrane i Predsjednistva jer se Vojni aerodrom vodi pod perspektivnu vojnu imovinu.
Nas mostarski urbanizam nije htio da im potpise ovaj plan koji su zacrtali zutom linijom.
-
neki
#23989 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
I dolazimo do zaključka, koji sam i naveo prije ove cijele rasprave, da je trenutna trasa najjeftinija i najprihvatljivija...dr_Evil wrote: ↑10/02/2022 15:33Tekst " multrikriterijske analize33" je dosao u studiji kasnije kada je vec odluceno koja ce trasa biti i onda su radili unazad da nabave potrebnu dokumentaciju za banku, koja je shvatila da je dokumentacija, pa da se fino izrazim nedovoljna. Knjiga 1 Maj,2021.neki wrote: ↑10/02/2022 15:25
Dakle, tekst koji si postavio kaže: "Rezultati ove multikriterijske analize33 su pokazali da je alternativno rješenje trase autoceste u blizini mostarskog aerodroma najprihvatljivije rješenje za građane i državu BiH." , a to je trasa po kojoj se trenutno planira graditi autoput kroz mostarsko polje..Slažeš li se??
Bas lijepo da 6 godina niko nije radio analizu da vidi nesto o toj trasi, zar ne?
Ove prve slike su iz multikriterijalne analize objavljene ranije. Maj 2011. Posto je tlo takvo kakvo jeste, mene ne cudi da je jeftinije, a i da je skuplje govorimo o kikiriki parama za drzavu i znacaj brze izgradnje ceste. Izmedju Crvene i Zute nema znacajne razlike u geografiji govorimo o 500 metara polja, sve je vecinom privatna zemlja te vojna zemlja za koju nisu dobili dozvolu Ministarsvva Odbrane i Predsjednistva jer se Vojni aerodrom vodi pod perspektivnu vojnu imovinu.
Nas mostarski urbanizam nije htio da im potpise ovaj plan koji su zacrtali zutom linijom.
P.S. ipak bih dodao da je značajna razlika između žute i crvene, dovoljno je reći da crvena prolazi KROZ SAMI BLAGAJ i dijeli ga na dva dijela. Po meni dovoljna činjenica da se takva trasa u startu odbaci
- Haris033
#23990 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Da li neko ima novu informaciju o otvaranju tendera za izgradnju dionice od Ivana, pa kroz Prenj, do sjevernog Mostara? 
-
Dzontra_Volta
#23991 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?

Valja ovo savladati.
- dr_Evil
#23992 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
neki wrote: ↑10/02/2022 15:38
I dolazimo do zaključka, koji sam i naveo prije ove cijele rasprave, da je trenutna trasa najjeftinija i najprihvatljivija...
P.S. ipak bih dodao da je značajna razlika između žute i crvene, dovoljno je reći da crvena prolazi KROZ SAMI BLAGAJ i dijeli ga na dva dijela. Po meni dovoljna činjenica da se takva trasa u startu odbaci
Crvena ne prolazi kroz Blagaj, nego preko Kosorske glavice, sto je solidno zapadno od Blagaja. Ne dolazimo do tog zakljucka, daleko od toga, kako mozemo kad u analizi kaze da je ljubicasta jeftinija, a moze je napraviti jos jeftinijom ako je baci malo prema istoku.
Kako god, trebao je sve varijante na stol staviti i prezentovati ljudima, a ne raditi iza ledja i bez javne rasprave, what do I know!
- dr_Evil
#23993 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Oho, masala nagiba!
-
Dzontra_Volta
#23994 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?
Eto ako ima neko zainteresovan.Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saradnji sa investitorom JP Autoceste FBiH u skladu sa čl. 70. Zakona o zaštiti okoliša (“Službene novine Federacije BiH”, br. 15/21) obavještava i poziva zainteresovane stanovnike grada Mostara i šire, cjelokupnu javnost i sve ostale zainteresirane subjekte na
JAVNU RASPRAVU
o Studiji uticaja na okoliš
za projekat izgradnje dionice autoceste na koridoru Vc
Mostar sjever - Mostar jug
Javna rasprava će se održati u Gradskoj vijećnici u Mostaru,u srijedu 16.02.2022. godine sa početkom u 11.00 sati.
Dnevni red:
1. Prezentacija zakonskog osnova u postupku izdavanja okolišne dozvole (predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma).
2. Prezentacija Studije utjecaja na okoliš (predstavnik konsultanata – ENOVA d.o.o. Sarajevo).
3. Pitanja, diskusija, odgovori i objašnjenja.
Dokumentacija za izdavanje okolišne dozvole dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ul. Hamdije Čemerlića br. 2 Sarajevo, soba 312/1 i na ovoj web stranici Ministarstva.
Primjedbe na Studiju mogu se dostaviti u pisanoj formi u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Studija uticaja na okoliš link: https://www.dropbox.com/sh/58jijclmrisk ... ege6a?dl=0
Kad krenu bageri, bude kasno za reagovanje.
-
llull
#23995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne znam postaviti video kao ostali, sta god da pokusam nece
Evo ovako, novi video sa Bosanske Race
EDIT: Evo može sad
(anex)
Evo ovako, novi video sa Bosanske Race
EDIT: Evo može sad
- nineinchnails
- Haris.ba
#23997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Turizam i poljoprivreda pored deponije.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220216139
Donosimo detalje dionice autoputa kraj Mostara za koju mještani tvrde da će ih iseliti
Stanovnici područja kroz koja treba da prođe autocesta su u Mostaru na javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš, kazali kako je za njih trasa koja je planirana pogubna, jer im uništava plodno tlo i mogućnost za turizam u mirnim destinacijama, koji je postao popularan posljednjih godina, te će dovesti i do potpunog iseljavanja.
-
neki
#23998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Plodno tlo koje niko nije ni prekopao već 40 godina..Haris.ba wrote: ↑17/02/2022 09:04 Turizam i poljoprivreda pored deponije.
Donosimo detalje dionice autoputa kraj Mostara za koju mještani tvrde da će ih iselitiStanovnici područja kroz koja treba da prođe autocesta su u Mostaru na javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš, kazali kako je za njih trasa koja je planirana pogubna, jer im uništava plodno tlo i mogućnost za turizam u mirnim destinacijama, koji je postao popularan posljednjih godina, te će dovesti i do potpunog iseljavanja.
Mirna destinacija kraj aerodromske piste i glavne magistrale u državi..
- Haris.ba
-
tec
#24000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne samo to nego 85% eksproprijacije je već završeno za Mostar jug – tunel Kvanj od koje dolazi najviše ovih nebuloza.neki wrote: ↑17/02/2022 10:31Plodno tlo koje niko nije ni prekopao već 40 godina..Haris.ba wrote: ↑17/02/2022 09:04 Turizam i poljoprivreda pored deponije.
![]()
Mirna destinacija kraj aerodromske piste i glavne magistrale u državi..![]()
![]()