Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
konami666
#851 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ja smatram da bi pušače trebalo u zatvor na jedno 3 mjeseca u slučaju da zapale na javnom mjestu. Kako bi se svi naučili pameti u roku od odma!
-
broj dva
#852 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Moralisanje drugim je odvratna, prljava tendencija. Mahom ljudi koji nemaju obzira prema drugima i gledaju samo svoj interes. Žao mi je ljudi koji su izloženi tom sranju. Ljudi mogu pokušati relativizirati ali moralisanje je štetno za sve.crveni_makovi wrote: ↑15/02/2022 14:39 Pušenje je odvratna, prljava ovisnost. Pušači ovisnici su mahom jako samoživa bića, okrutni i bešćutni prema ljudima oko sebe kao većina ovisnika.
Duhanski dim mi oduvijek smeta. Guši me, gadi mi se i smanjuje mi kvalitet života. Žao mi je ljudi koji su svakodnevno prisiljeni raditi u prostorijama u kojima se puši nemilice.
Ljudi mogu pokušati relativizirati svašta ali duhanski dim je štetan po sve ljudi koji su mu izloženi.
-
laik1981
#853 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Koliko se covjek zajebe kad udje na ove neke teme i vidi s kim zrak dijeli. Tacno napad panike dobijes..
-
Mariella
#854 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Vitezanin wrote: ↑17/02/2022 08:21 Hajde da riješimo par stvari ovdje:
- prvo, zakon nije usmjeren protiv pušača nego protiv konzumiranja duhana. Razlika je značajna
- dalje, zakonom se NE zabranjuje pušenje nego se definira gdje ne možeš pušiti. Razlika je golema prema tome nema pozivanje na ljudska prava i slobodu nemaju smisla ovdje
- dim u Bosni nije drukčiji nego u ostatku svijeta stoga pozivanje na neke naše "specifičnosti" u ovom slučaju nema nikakvog smisla
- pušači uopće nisu većina stanovništva u BiH: dakle, komentari kako glasna manjina opet maltretira većinu nemaju statističko uporište
- ako neko misli da će dobre i popularne kafane i pubovi (restorani i sl.) propasti jer ne možete zapaliti unutra, onda bi bilo dobro preispitati ekonomski model po kojem ti objekti uopće posluju. Je li neko stvarno misli da će naš narod prestati ići u kafane jer će unutra biti zabranjeno pušenje?!
- funkcija restorana i kafića nije "mjesto za zapaliti" nego da naručite nešto za piti ili pojesti
- ako se bavimo brojevima: je li se iko zapitao koliko ljudi NE ide u zatvorene objekte upravo zbog dima?!
Puno pušača nema problem s ovim zakonom, barem je to moj dojam s ljudima s kojima sam razgovarao, a pušači su.
-
konami666
#855 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Najveći problem sa ovim zakonom imaju nargilasi jer neće onda moći provoditi 7sati dnevno cuclajuci crijevo sa torbicom u krilu
-
laik1981
#856 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ukljucuje li ovaj zakon zabranu koristenja vape proizvoda?
- ljevoruki
#857 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Zabraniti pusenje u zatvorenim objektima, naravno.
Donijeti jedan civilizirani zakon o zastiti zdravlja i pusaca i nepusaca, odrediti gdje se moze pusiti, strogo provoditi zakon da djeca ispod 18 ne mogu kupiti cigarete…..
Ugostitelji bi se trebali prliagoditi, odrediti prostor za pusace koji ne ugrozava nepusace i rijesiti problem.
Prije par dana odem na cevape kod Hodzica i odmah izadjem jer se unutra pusi. Za mene je to neprihvatljivo.
Ipak, veliki sam skeptik da ce se ovaj zakon usvojiti, u zemlji gdje je polovina populacije konzument duhana to nece ici bas lako.
Donijeti jedan civilizirani zakon o zastiti zdravlja i pusaca i nepusaca, odrediti gdje se moze pusiti, strogo provoditi zakon da djeca ispod 18 ne mogu kupiti cigarete…..
Ugostitelji bi se trebali prliagoditi, odrediti prostor za pusace koji ne ugrozava nepusace i rijesiti problem.
Prije par dana odem na cevape kod Hodzica i odmah izadjem jer se unutra pusi. Za mene je to neprihvatljivo.
Ipak, veliki sam skeptik da ce se ovaj zakon usvojiti, u zemlji gdje je polovina populacije konzument duhana to nece ici bas lako.
-
The BEN10
#858 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
U koroni smo naučili da je svaka zabrana moguća i da će se ljudi privići. Iskreno se nadam da će se zakon usvojiti jer bi to bio fin iskorak naprijed kada je u pitanju mentalni sklop naroda.ljevoruki wrote: ↑17/02/2022 09:00 Zabraniti pusenje u zatvorenim objektima, naravno.
-
laik1981
#859 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Usvojice se zakon ali tesko da ce biti kvalitetne implementacije, bar u prvim godinama.. U Crnoj Gori taj zakon postoji vec duze vrijeme i jos uvijek se nije implementirao na pravi nacin.. Negdje se postuje, negdje ne. Tako ce biti i ovdje..
@The BEN10 U koroni smo isto naucili da su se mjere postovale parcijalno i uglavnom u vecim sredinama.. U manjim sredinama niti su se postovale, niti je neko provjeravao da li se postuju..
@The BEN10 U koroni smo isto naucili da su se mjere postovale parcijalno i uglavnom u vecim sredinama.. U manjim sredinama niti su se postovale, niti je neko provjeravao da li se postuju..
- Vitezanin
#860 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
U čemu je fora da već dva člana SDP-a nisu za ovaj zakon? Prošle godine je Čengić (mada ne nužno eksplicitno) bio protiv (navodno je u međuvremenu revidirao svoj stav, nisam siguran), sad i ovaj Žuljević. Ili je to samo u mojoj glavi, ali meni je neshvatljivo da članovi stranke koja ima predznak "socio" ovako nastupaju kod ovog zakona, stvarno ne kontam.
-
Trappist
#861 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ni ja ne mogu da skontam, evo citam Zuljevica. Hajd razumijem da se ugosittelji bune, oni se bune za sve i svasta, i kad treba i ne treba, ali da jedan clan sosijaldemokratske partije bude protiv ovog zakona mi je totalno nejasnoVitezanin wrote: ↑17/02/2022 09:25 U čemu je fora da već dva člana SDP-a nisu za ovaj zakon? Prošle godine je Čengić (mada ne nužno eksplicitno) bio protiv (navodno je u međuvremenu revidirao svoj stav, nisam siguran), sad i ovaj Žuljević. Ili je to samo u mojoj glavi, ali meni je neshvatljivo da članovi stranke koja ima predznak "socio" ovako nastupaju kod ovog zakona, stvarno ne kontam.
-
foxlife
#862 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pa mozda je i on ugostitelj sa strane ili njegovi ko zna?
-
elk
#863 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa ovaj nas sdp i generalno "ljevica" vec odavno nisu socijaldemoktratija. Da se ne lazemo.
-
foxlife
#864 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
kod nas manje vise svi politicari su kako vjetar puse i kako njima odgovara
iz sdp prelazi u sda ona neka iz sda u liberale i sl
mozda jedina stranka koja se koliko toliko drzi tih nekih principa mada i kod njih ima svega je nasa stranka
iz sdp prelazi u sda ona neka iz sda u liberale i sl
mozda jedina stranka koja se koliko toliko drzi tih nekih principa mada i kod njih ima svega je nasa stranka
-
laik1981
#865 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Zuljevic je u jednom dijelu u pravu. Donijeti zakon koji je tesko implementirati je kontraproduktivno. Imamo milion zakona koji se ne sprovode i ne postuju u realnosti. Tako bi bilo i sa ovim zakonom. Prvo izgradi sposoban sistem koji moze implementirati zakone, pa onda donosi iste. Kod nas sve naopako i reda radi..
- -Chesterfield-
-
foxlife
#867 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
mislim da ne treba gledati takolaik1981 wrote: ↑17/02/2022 10:22 Zuljevic je u jednom dijelu u pravu. Donijeti zakon koji je tesko implementirati je kontraproduktivno. Imamo milion zakona koji se ne sprovode i ne postuju u realnosti. Tako bi bilo i sa ovim zakonom. Prvo izgradi sposoban sistem koji moze implementirati zakone, pa onda donosi iste. Kod nas sve naopako i reda radi..
moze se zakon donijeti a onda se lagano poceti provoditi
to sto se ne provodi danas ne znaci da treba i ne donijeti isti
a i ne znamo da li je tesko implementirati to sve dok ne vidimo zakon na djelu
- cyprus
#868 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Jarane, uvela je cijela Evropa i svugdje se sprovodi, i nigdje nije propalo ništa zbog toga...
Jesmo li mi zaista toliko divlja stoka da je eto samo kod nas neprovodivo?
Jesmo li mi zaista toliko divlja stoka da je eto samo kod nas neprovodivo?
- Vitezanin
#869 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Samo da pepeljare maknu za početak uradili bi 50% posla.
- cyprus
#870 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sa smradom bijelog luka se susretnem možda jednom godišnje, nečiji znoj mi zasmeta možda jednom mjesečno, a sa ovim otrovom se moram nosit svaki jebeni dan...-Chesterfield- wrote: ↑17/02/2022 10:25
Znoj i kada se nadrobi bijelog luka. Ovo bi trebalo nekako zakonski riješiti.
- GAU8
#871 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Budimo realni, ovaj zakon, odnosno potpuna zabrana pusenja u zatvorenim javnim mjestima nema nikakvu alternativu.
Samo je pitanje vremena kada ce biti sproveden.
Profitirat ce i pusaci ni nepusaci, na vise nacina.
Samo je pitanje vremena kada ce biti sproveden.
Profitirat ce i pusaci ni nepusaci, na vise nacina.
- addem
#872 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Slazem se 100 posto. Kakvo crno pusenje zadnja smo taraba u evropi ovo je prije 10 godina trebalo donijeti. Zakone pravimo ko i autoput
-
Nierika
#873 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Meni je okej da se ne puši na javnim mjestima/u zatvorenim prostorima, kafićima itd, ali da imaju i npr. dijelovi kafića u kojima se može pušiti. Pišem iz perspektive pušača.
- -Chesterfield-
#874 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako živiš u zagađenom gradu, normalno je da ćeš konstantno udisati zagađen i prljav zrak.cyprus wrote: ↑17/02/2022 10:49Sa smradom bijelog luka se susretnem možda jednom godišnje, nečiji znoj mi zasmeta možda jednom mjesečno, a sa ovim otrovom se moram nosit svaki jebeni dan...-Chesterfield- wrote: ↑17/02/2022 10:25
Znoj i kada se nadrobi bijelog luka. Ovo bi trebalo nekako zakonski riješiti.

-
BadBoy
#875 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Top postVitezanin wrote: ↑17/02/2022 08:21 Hajde da riješimo par stvari ovdje:
- prvo, zakon nije usmjeren protiv pušača nego protiv konzumiranja duhana. Razlika je značajna
- dalje, zakonom se NE zabranjuje pušenje nego se definira gdje ne možeš pušiti. Razlika je golema prema tome nema pozivanje na ljudska prava i slobodu nemaju smisla ovdje
- dim u Bosni nije drukčiji nego u ostatku svijeta stoga pozivanje na neke naše "specifičnosti" u ovom slučaju nema nikakvog smisla
- pušači uopće nisu većina stanovništva u BiH: dakle, komentari kako glasna manjina opet maltretira većinu nemaju statističko uporište
- ako neko misli da će dobre i popularne kafane i pubovi (restorani i sl.) propasti jer ne možete zapaliti unutra, onda bi bilo dobro preispitati ekonomski model po kojem ti objekti uopće posluju. Je li neko stvarno misli da će naš narod prestati ići u kafane jer će unutra biti zabranjeno pušenje?!
- funkcija restorana i kafića nije "mjesto za zapaliti" nego da naručite nešto za piti ili pojesti
- ako se bavimo brojevima: je li se iko zapitao koliko ljudi NE ide u zatvorene objekte upravo zbog dima?!
Puno pušača nema problem s ovim zakonom, barem je to moj dojam s ljudima s kojima sam razgovarao, a pušači su.