- Pošto se u narednih deset godina ne nazire kvalitetna alternativa ruskom plinu, SADA JE PRAVO VRIJEME da se sklopi dugoročni ugovor sa Gaspromom i dobije povlaštena cijena i tako se oslobodi od tršišnih fluktuacija. I sa povoljnom cijenom energenata obezbjedi temelj stabilnom poslovanju privrede.
- Ako mogu Turska, Njemačka, Mađarska i Srbija, može i BiH. Ali, čujem glasove iz daljine: "ali, mi smo protektorat". Možda, ali i Njemačka je još uvijek okupirana zemlja pa se lavovski bori za svoje ekonomske interese. Ako je potrebno, trebalo bi otići Predsjedništvo i VM u ponom sastavu i zaključiti posao. Naravno, za to su potrebne samostalnije i kapacitiranije političke figure od onih koje su sada u igri, one ličnosti koje svoje pileće mozgove ne deponuju u frižideru jedne ambasade.
A takvi se, čini mi se, vidljivo naziru. Mislim na bošnjački korpus. Srbi i Hrvati će se već postaviti pragmatično. Može biti bolje, dok je mnogima gore, sa malo vizije. Pod temeljnim preduslovom da 1. svi vežu svoje kerove i da se 2. ni pod razno ne pristaje na tuđe, proxi-ratove u potenciji, jer od tog posla nikom nema dobra.
________