Sjednice Vijeca sigurnosti svakako lice na sjednice NSRS-a ili HNS-a.
Ukrajina
-
meridiyan
#31451 Re: Ukrajina
-
Osmi Socrates
#31452 Re: Ukrajina
Je l' iko primjetio dvije stvari;
1. Putinu se lice izmijenilo otkad je počela ova kriza?
2. Oblači se k'o da je pokisao?
Na stranu ovi dugi stolovi. Čak i danas dok je pričao sa Lavrovom, dugi sto.
Putin je paranoičan. I to ne samo zbog covida.
1. Putinu se lice izmijenilo otkad je počela ova kriza?
2. Oblači se k'o da je pokisao?
Na stranu ovi dugi stolovi. Čak i danas dok je pričao sa Lavrovom, dugi sto.
Putin je paranoičan. I to ne samo zbog covida.
- GandalfSivi
#31453 Re: Ukrajina
A sta ti mislis koliko vojnika treba?meridiyan wrote: ↑14/02/2022 21:50Cirkus i jest. Cca 100 hiljada vojnika napada zemlju od preko 40 miliona stanovnika i to 16 februara.GandalfSivi wrote: ↑14/02/2022 21:45
Ja ba, obicno se tako dovede preko 100 hiljada vojnika, sva oprema, zalihe krvi, poljske bolnice, sve redom na granicu da bi se cekalo da USA lazira napad.
Cirkus sve veci i veci...
I nisu na granici...
I sta ce im vojska tamo? Ako Amerikanci “napadnu”. Losa propaganda skroz…
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#31454 Re: Ukrajina
nakon izlaska danasnjeg UK presjednika na tv, mislim da je deeskalacija u tijeku...
-
Romanija
#31455 Re: Ukrajina
Pokrenuo invaziju ili ne Putin se preracunao, mislio je da ce USA, i EU narocito, ustuknuti i isporuciti mu Ukrajinu na tanjiru. A sad dobija sve vise NATO efektiva na svojim granicama koje ubrzano opremaju UKrajince. Najlakse ce biti objasniti prvih 1000 mrtvih vojnika raji iz Omska i Irkutska, poslije ce stvari ici malo teze. Najgre je sto vdje na zapadu jos postoje komentatori, uglavnom u liberalnim ljevicarskim novinama, koji bi zrtvovali ne samo Ukrajinu, nego i pola vlastite zemlje za nesmetan rad bojlera u hladne februarske dane i dvije sedmice duskanja na Mediteran, da im to sve ne pokvari neka tamo kriza.
-
Samprotivsviju
#31456 Re: Ukrajina
Ma nece napasti, ako napadne bice samoubistvo i sav taj mit o bilo kakvoj mudrosti Putina ode niz vodu. Da je imao namjeru napasti uradio bi to na foru, a ne ovako da su svi na nogama.
- desni
#31457 Re: Ukrajina
Evo sa lica mjesta iz Ukrajine zanimljiv dokumentarac od VICE news. Na početku snimci sa sahrane poginulog koji je bio 1993. godište. Majka poginulog krivi i ukrajinske i ruske vlasti. Ukrajinski vojnici su bolje opremljeni i obučeni nego 2014. Međutim, žale se da dosta lokalaca podržava Ruse. Osmijehuju nam se kaže a prenose informacije Rusima. Ukrajinsko vodstvo misli da i nema baš podršku svih iz EU i NATO.
- Kikibombona
#31458 Re: Ukrajina
Nema nikakve sanse da bi ruska armija ulazila u Harkiv ili Marijupolj. Po staroj ruskoj taktici, okruzili bi gradove i nastavili dalje u dubinu.jefff wrote: ↑15/02/2022 00:06U sada vec izvjesnoj invaziji i konkretno na terenu u startu najteza i najslabija tacka ukrajinske odbrane jeste grad Harkiv od milion stanovnika i mozda najrazvijeniji grad Ukrajine. Tu su se proizvodili sovjetski tenkovi. Bolna mu je tacka da je tik do ruske granice.
Druga slaba tacka je Mariopol na moru. Veliki grad na dometu pobunjenika.
U tim gradovima ima dosta Rusa i proruskih Ukrajinaca koje bi koristili u propagandnom ratu i vrsenju pritiska da ukrajinska vojska polozi oruzje u zamjenu za amnestiju i sl.
O nekakvim sukobu u Harkivu je suludo razmisljati. Poginulo bi dosta vojnika, civila i grad bi bio unisten, uz milijarde stete. Nema logika ni racunice.
Rusija ako planira napad, cilj je desetkovati tehniku ukrajinske vojske, onemoguciti vece akcije. Presjeci vazne rute, paralisati drzavu. I onda insistirati na politickom dogovoru.
Rusi su vec pokudjeni od strane zapada, neka velika razaranja i velike civilne zrtve, kao ni dugotrajan rat, uopste nisu opcija. Zato je Rusija nagomilala ogromnu vojsku, ako udare krenut ce sa velikom silom, sve sa ciljem da rat bude sto prije zavrsen.
A nadat se politickom rjesenju vec sada, da rata ne bude. Valjda i Solc nesto napravi.
-
zavrzlama
#31459 Re: Ukrajina
Rusi cekaju kraj OI u Kini i tad krecu..zasad nosaju mosti po ukrajini i osvjescuju pradjedovska ognjista...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#31460 Re: Ukrajina
koliko je Erdo ispred Pute jbt; erdo udario po armenima za vrijeme zuce, znao je garant sa starom kajlom nema zeze 
- jeza u ledja
#31461 Re: Ukrajina
- jeza u ledja
#31462 Re: Ukrajina
Romanija wrote: ↑15/02/2022 00:57 Pokrenuo invaziju ili ne Putin se preracunao, mislio je da ce USA, i EU narocito, ustuknuti i isporuciti mu Ukrajinu na tanjiru. A sad dobija sve vise NATO efektiva na svojim granicama koje ubrzano opremaju UKrajince. Najlakse ce biti objasniti prvih 1000 mrtvih vojnika raji iz Omska i Irkutska, poslije ce stvari ici malo teze. Najgre je sto vdje na zapadu jos postoje komentatori, uglavnom u liberalnim ljevicarskim novinama, koji bi zrtvovali ne samo Ukrajinu, nego i pola vlastite zemlje za nesmetan rad bojlera u hladne februarske dane i dvije sedmice duskanja na Mediteran, da im to sve ne pokvari neka tamo kriza.
Pogotovo za ovo zadnje.
-
jefff
#31463 Re: Ukrajina
Pod Harkivom i Mariopolom sam i mislio na te citave rejone, kako se oni sluzbeno i nazivaju.Kikibombona wrote: ↑15/02/2022 01:58Nema nikakve sanse da bi ruska armija ulazila u Harkiv ili Marijupolj. Po staroj ruskoj taktici, okruzili bi gradove i nastavili dalje u dubinu.jefff wrote: ↑15/02/2022 00:06U sada vec izvjesnoj invaziji i konkretno na terenu u startu najteza i najslabija tacka ukrajinske odbrane jeste grad Harkiv od milion stanovnika i mozda najrazvijeniji grad Ukrajine. Tu su se proizvodili sovjetski tenkovi. Bolna mu je tacka da je tik do ruske granice.
U tim gradovima ima dosta Rusa i proruskih Ukrajinaca koje bi koristili u propagandnom ratu i vrsenju pritiska da ukrajinska vojska polozi oruzje u zamjenu za amnestiju i sl.
O nekakvim sukobu u Harkivu je suludo razmisljati. Poginulo bi dosta vojnika, civila i grad bi bio unisten, uz milijarde stete. Nema logika ni racunice.
Rusija ako planira napad, cilj je desetkovati tehniku ukrajinske vojske, onemoguciti vece akcije. Presjeci vazne rute, paralisati drzavu. I onda insistirati na politickom dogovoru.
Rusi su vec pokudjeni od strane zapada, neka velika razaranja i velike civilne zrtve, kao ni dugotrajan rat, uopste nisu opcija. Zato je Rusija nagomilala ogromnu vojsku, ako udare krenut ce sa velikom silom, sve sa ciljem da rat bude sto prije zavrsen.
A nadat se politickom rjesenju vec sada, da rata ne bude. Valjda i Solc nesto napravi.
Ja sam svu Ukrajinu pretresao od pojave interneta jer su tamo nasi ginuli u prvom i drugom svjetskom ratu i stoga sto je neko moj poginuo kao pripadnik dobrovoljacke 369. Vrazje pukovnije u jednom selcetu kod grada Valkog u rejonu Harkiv. Tako da imam neke kompetencije na ovoj temi.
Razvoj situacije zavisi i od geografske konfiguracije terena.
Kijev isto stoji lose po strateskom pitanju. Preblizu je Bjelorusije i od granice ga dijeli Cernobil a to znaci da ih dijele one divlje zivotinje sto lutaju tamokana. Kazu da ima i barovitih predjela u tom dijelu UE. Jedina prepreka.
-
jefff
#31464 Re: Ukrajina
Ti si previse slusao Aliju.Samprotivsviju wrote: ↑15/02/2022 01:20 Ma nece napasti, ako napadne bice samoubistvo i sav taj mit o bilo kakvoj mudrosti Putina ode niz vodu. Da je imao namjeru napasti uradio bi to na foru, a ne ovako da su svi na nogama.
- eltroxin
#31465 Re: Ukrajina
Jbm ti inernet i ko ga izmisli.jefff wrote: ↑15/02/2022 02:23Pod Harkivom i Mariopolom sam i mislio na te citave rejone, kako se oni sluzbeno i nazivaju.Kikibombona wrote: ↑15/02/2022 01:58
Nema nikakve sanse da bi ruska armija ulazila u Harkiv ili Marijupolj. Po staroj ruskoj taktici, okruzili bi gradove i nastavili dalje u dubinu.
Ja sam svu Ukrajinu pretresao od pojave interneta jer su tamo nasi ginuli u prvom i drugom svjetskom ratu i stoga sto je neko moj poginuo kao pripadnik dobrovoljacke 369. Vrazje pukovnije u jednom selcetu kod grada Valkog u rejonu Harkiv. Tako da imam neke kompetencije na ovoj temi.
Kijev isto stoji lose po strateskom pitanju. Preblizu je Bjelorusije i od granice ga dijeli Cernobil a to znaci da ih dijele one divlje zivotinje sto lutaju tamokana. Kazu da ima i barovitih predjela u tom dijelu UE. Jedina prepreka.
I nije ti niko mogao tamokane
Last edited by eltroxin on 15/02/2022 03:03, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#31466 Re: Ukrajina
vražja nikada nije bila na istočnom frontu. slabo si ti to istražio.jefff wrote: ↑15/02/2022 02:23Pod Harkivom i Mariopolom sam i mislio na te citave rejone, kako se oni sluzbeno i nazivaju.Kikibombona wrote: ↑15/02/2022 01:58
Nema nikakve sanse da bi ruska armija ulazila u Harkiv ili Marijupolj. Po staroj ruskoj taktici, okruzili bi gradove i nastavili dalje u dubinu.
-
jefff
#31467 Re: Ukrajina
Da ne gubimo prostor i vrijeme na istorojska dogadjanja.
- drag_gost
#31468 Re: Ukrajina
Bice ovdje natezanja do zadnje sekunde...
- yamakashii
#31469 Re: Ukrajina
https://www.youtube.com/watch?v=TIViNY4lvP8
Malo druga strane medalje, srpski dobrovoljac sa ukrajinskog ratista. Sami donesite zakljucak.
Malo druga strane medalje, srpski dobrovoljac sa ukrajinskog ratista. Sami donesite zakljucak.
- madner
#31470 Re: Ukrajina
369 ojacani puk je bio na istocnom frontu, divizija nije bila.
Njemcima nije bio neki dil, 12 divizija izgubili za osiguranje, dobili godinu dana 1/3 divizije.
Sto se tice Ukraine, ovo je test za Njemacku, da li su zreli ili ne.
Njemcima nije bio neki dil, 12 divizija izgubili za osiguranje, dobili godinu dana 1/3 divizije.
Sto se tice Ukraine, ovo je test za Njemacku, da li su zreli ili ne.
Last edited by madner on 15/02/2022 06:18, edited 1 time in total.
- Point.
#31471 Re: Ukrajina
Kako se zove ova emisija o Ukrajini na HRT1 sinoć i ima li je na youtube?
-
zilog
#31472 Re: Ukrajina
Nikakva druga strana, nego najprimitivnija proruska propaganda. Nista istinito ovaj kasljo nece reci.yamakashii wrote: ↑15/02/2022 04:05 https://www.youtube.com/watch?v=TIViNY4lvP8
Malo druga strane medalje, srpski dobrovoljac sa ukrajinskog ratista. Sami donesite zakljucak.![]()
Gledao sam ga nekoliko puta, kada je poceo ratu u NK i odustao. Kasnije, u novembru, mu otvorim kanal, kada je Shusha vec oslobodjena, kad ono cetalj prica kako je Alijev doveo 2000 ISIL-ovih boraca koji napadaju Susu, ali se Armeni drze...
-
Avonmusk
#31473 Re: Ukrajina
Razocao brate putko, ocekivao sam jutros da je usao 20 km u dubinu po cijeloj granicnoj liniji, a on nije ni makeo.
Sramota za slavnu krasivaju armiju. Reko sam vam CKAPI.
Nemoj svega ti postavljat tog klikbajtera, koji se razumije u rat ko mara u kriv k.
Svako ko komentarise situaciju postavljaajuci se da favorizuke jednu stranu nije objektivan, a taj lik je kukavica par ekselans, sto kaze ovaj iznad prica o odbrani suse, fuzulija, hadruta, a sve popadalo vec ko kruske, eto koliko se razumije, ko i onaj ruski kmecavac war gonzo, velika ckapiruna.
Sramota za slavnu krasivaju armiju. Reko sam vam CKAPI.
Nemoj svega ti postavljat tog klikbajtera, koji se razumije u rat ko mara u kriv k.
Svako ko komentarise situaciju postavljaajuci se da favorizuke jednu stranu nije objektivan, a taj lik je kukavica par ekselans, sto kaze ovaj iznad prica o odbrani suse, fuzulija, hadruta, a sve popadalo vec ko kruske, eto koliko se razumije, ko i onaj ruski kmecavac war gonzo, velika ckapiruna.
Last edited by Avonmusk on 15/02/2022 07:02, edited 1 time in total.
- Login77777
#31474 Re: Ukrajina
Jasno je da tebi i baketu nije lako gledati kako cure se bore.Black swan wrote: ↑15/02/2022 00:10 Bas su dosadni s ovim trebama vojjicima
Podsjecaju me na one gadafijeve divizije koka
@skafiskafsnjak
A sto se tice ukrajinki.
-
lajkujMe
#31475 Re: Ukrajina
Kikibombona wrote: ↑15/02/2022 01:58Nema nikakve sanse da bi ruska armija ulazila u Harkiv ili Marijupolj. Po staroj ruskoj taktici, okruzili bi gradove i nastavili dalje u dubinu.jefff wrote: ↑15/02/2022 00:06U sada vec izvjesnoj invaziji i konkretno na terenu u startu najteza i najslabija tacka ukrajinske odbrane jeste grad Harkiv od milion stanovnika i mozda najrazvijeniji grad Ukrajine. Tu su se proizvodili sovjetski tenkovi. Bolna mu je tacka da je tik do ruske granice.
Istina, Rusi i dalje koriste tu taktiku.
Okruzi neprijatelja i izgladni ga ako bas zapne napadni grad uz velike gubitke na obe strane.
To im je mozda i najveca mana ratovanja u današnjem svijetu.
To je bilo super u 2 svj ratu ali danas nije.
Ukrajinci bi trebali ako se to desi zabarkidirati u te gradove pustiti Ruse da ih okruze i ne dat im unutra.
Dobiješ nekoliko dobrih stvari iz toga.
Prvo zakovao si Ruske armije oko grada drugo mozes da vrsis propagandni rat. Snimaj i postavljaj kako Rusi granatiranju grad s civilima i bezobzirno unistavanje grada i zivota a usput i gladne Ukrajince koji nemaju sta da jedu.
To možda neće odmah pomoci ali definitivno bi zestoko ocrnilo Ruski napad i uticalo na globalnom nivou o podršci Rusima. I vjerovatno osudama istim i masovnijem pokusaju diplomatije i humanitarne pomoći.
Isto tako nemojte zaboraviti da veliki broj Rusa smatra Ukrajince bracom, i Rusi Nece moci izolirati dotok informacija s ratišta i grozotama istog.
Dovoljno je da par hiljada rodjaka iz Ukrajine pocne zvati u Rusiju familiju i prepričavati i to ce proci kroz narod i mozda biti dovoljno da se vrsi pritisak na Putina.
Putin iako diktator je itekako ovisan o javnom mjenju u Rusiji.
Možda ne kao demokratska društva ali definitivno bi se Rusi mogli okrenuti prema njemu ako im familija i prijatelji pocnu ginuti na obe strane.
Znam podsjeća na Sarajevo i slicno ali je cinjenica da se Rat ne vodi samo oruzjem nego i propagandom i drugim asimetričnim rjesenjima.
Ukrajinci da bi odbranili zemlju moraju koristiti sva sredstva na raspolaganju.
Ako je zele odbraniti to jest to je i dalje pod upitnikom.
Ali licno mislim da postoji kritična masa u Ukrajini koji stvarno vole svoju zemlju i zele da je odbrane pod cijenu zivota.
Da se razumijemo na pocetku rata u BIH puno je manje bilo onih koji je zele braniti nego ovih koji ne zele.
Tako je uvijek bilo, narod se tek odluci kad im neprijatelj udara po usima.
Last edited by lajkujMe on 15/02/2022 08:27, edited 2 times in total.