Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dany97

#1551 Re: Kruzni tok

Post by Dany97 »

I ja bas razmisljam o tome ako vec postoji horizontalna signalizacija npr kruzni sa dve trake,desna traka ima desno i pravo strelice,lijeva traka pravo i lijevu strelicu onda znaci ovi u desnoj traci bi se trebali iskljucivati na samo prvom i drugom izlazu,ukoliko nema signalizacije onda pretpostavljam da bi se mogla vanjska traka koristiti i za kruzenje sto mozda opet i nije ispravno?...Ali kao sto darius rece da smo u savrsenom svjetu to bi islo kao "podmazano" bez problema,ali vidim mnogi se plase unutrasnjom voziti upravo zbog te situacije da nekog ne "zviznu" sa desna.A da si najsigurniji u vanjskoj to stoji,ali opet predstavlja problem ako se neko odluci kruziti na treci izlaz vanjskom onda taj neko blokira i ometa drugi izlaz ovom iz unutrasnje i tu dolazi do (bliskih) sudara i na kraju ispadne da je ovaj iz unutrasnje kriv i isjekao ovog...Sto i radi,ali opet kazem ovi iz vanjske da se drze samo prvog i drugog izlaza do takvih situacija vjerovatno ne bi ni doslo...
Neki cini mi se govore da bi se iz vanjske trake trebalo iskljucivati samo na prvom izlazu,ali ne vidim problem ako zeli da se iskljuci i na drugom izlazu,ne ometa ovog iz unutrasnje koji se npr iskljucuje na prvi izlaz ukoliko koristi zmigavac znaci tad se ovaj ne bi trebao ni ukljuciti u kruzni tok u vanjsku traku dok ne propusti ovoga,valjda? Bar ja to tako vidim.
Last edited by Dany97 on 09/02/2022 10:53, edited 1 time in total.
kakotakonikako

#1552 Re: Kruzni tok

Post by kakotakonikako »

darius_maximus wrote: 09/02/2022 09:00
Dany97 wrote: 08/02/2022 23:00 Malo zamrla tema?ajde da osvjezim hehe...Citao sam prosle postove ali nisam mogao uspjeti baas svee i nisam uspjeo naci bas za sebe odgovor,mada....
Nadjoh https://i.ibb.co/PT09MSw/maxresdefault.png ovu sliku pa da postavim pitanje.Kruzni sa dve trake eto,jeli vanjski (skroz desno) prsten samo namjenjen za prvi i drugi izlaz ili mozemo ici i na treci,cetvrti izlaz i kruziti dok smo u vanjskom prstenu,a da li je unutrasnji i za prvi i drugi i treci i cetvrti izlaz?
Evo recimo da se vozim unutrasnjim prstenom i namjeravam izaci na drugi izlaz sa slike,a iza mene neko koristi vanjski prsten i namjerava produziti i izaci na treci izlaz,ja ako iz unutrasnje trake krenem skrecati na drugi izlaz,a on nastavlja dalje kruziti vanjskom trakom dolazi do sudara i ko je onda tu kriv?Pretpostavljam da sam ja jelda jer pravilo desne strane?ali ako bi ja bio kriv zasto i on nebi bio ako je vanjska traka samo za prvi i drugi izlaz?a ne za cijeli kruzni?
Ili koji bi bio savjet? koristiti vanjsku traku za iskljucivanje u prvi i drugi izlaz,ne iskljucivati se u drugi izlaz koristeci unutrasnju traku? ili ako se vec iskljucujem u drugi/treci izlaz iz unutrasnje trake da uvjek desno pogledam jeli ima neko pored mene u vanjskoj traci ko je odlucio da kruzi?
Evo i ovaj primjer https://imgur.com/8XRKyZa
Ovisi od signalizacije.
Općenito, da.
Vanjska traka je za prvi i drugi izlaz, unutrašnji je za drugi, treći, četvrti, itd.

Ako ti iz unutrašnje trake misliš izaći na drugi izlaz, ne smiješ to učiniti dok se neko kreće vanjskom trakom.
Međutim, ovaj vanjskom trakom isto tako ne bi smio ići vanjskom, ako će koristiti treći izlaz.
U savršenom svijetu, ako obojica uđete na isti ulaz, ti bi znao da će on izaći maksimalno na drugom izlazu i mogao bi se slobodno isključiti i ti na drugom izlazu.

Pošto je teško dokazati na kojem je on ulazu ušao u kružni, ispast će da si ti kriv.
Zato kod nas većina i vozi samo vanjskom, jer se ne uzdaju u vještine i poštenje ostalih vozača.
:thumbup:
Qler

#1553 Re: Kruzni tok

Post by Qler »

Neki dan je moja prijateljica imala bas sudar u ovom scenariju. Zajedno usli, od pravca dobrinje, i ona krenula unutrasnjom i krenula izaci prema Nedžarićima, a lola vanjskom krug pravio krenuo prema aerodromu... ona mu presjekla putanju, i ona 100% kriva.... debilno...
S4mpion

#1554 Re: Kruzni tok

Post by S4mpion »

Jbg, nije gledala, mogao se tako uključit' čovjek iz pravca SOS sela i ona će ga opalit'.

Na tom kružnom toku se može fino isključit' iz unutarnje i lik je debil, ali činjenica je da ona nije pratila retrovizore.
kakotakonikako

#1555 Re: Kruzni tok

Post by kakotakonikako »

Qler wrote: 09/02/2022 13:02 Neki dan je moja prijateljica imala bas sudar u ovom scenariju. Zajedno usli, od pravca dobrinje, i ona krenula unutrasnjom i krenula izaci prema Nedžarićima, a lola vanjskom krug pravio krenuo prema aerodromu... ona mu presjekla putanju, i ona 100% kriva.... debilno...
Mogla je ( ne krseci propise) ici vanjskom, jer joj je izlaz prema Nedzaricima drugi izlaz i izbjegla bi sudar.
Qler

#1556 Re: Kruzni tok

Post by Qler »

Moglo je sad svasta nesto, ali i ja prvi idem uvijek u unutrasnju, i nerviraju me debili koji kruze vanjskom...
Dany97

#1557 Re: Kruzni tok

Post by Dany97 »

Ma jbg toga ce uvjek biti i ebes ga sta je tu je pa makar i svi vozili samo vanjskom za sve izlaze.
Kad se desi udes dzaba govoriti nekome trebas koristiti vanjsku za samo prvi izlaz i ostala objasnjenja...
Ako bi neko bio ljubazan da mi kaze jeli ima bas u zakonu ista odredjeno koja traka za koji izlaz se iskljucivo mora koristiti? Ili nije odredjeno?
Valjda jeste ukoliko ima signalizacija hm?
neki

#1558 Re: Kruzni tok

Post by neki »

Meni je besmisleno pravilo po kojem se iz vanjske trake može voziti dalje od prvog izlaza ako taj prvi izlaz ima dvije trake.. Zašto onda prave dvije trake na izlaznim pravcima???
Dany97

#1559 Re: Kruzni tok

Post by Dany97 »

neki wrote: 09/02/2022 15:48 Meni je besmisleno pravilo po kojem se iz vanjske trake može voziti dalje od prvog izlaza ako taj prvi izlaz ima dvije trake.. Zašto onda prave dvije trake na izlaznim pravcima???
E pa i meni to nije jasno sto neki kazu nije u redu voziti dalje od prvog,a upravo sto kazes imaju dvije trake,bila ne bila signalizacija....Ako je tako da vanjska sluzi za samo prvi izlaz onda najbolje gdje imaju dvije trake da su postavili ono kao ostrvce ili sta znam....

Edit:I moze mi neko linkati ovaj video sto svi toliko spominju neki taksi i kamermana.Toliko diskusija o tome procita,a snimak nigdje ne nadjoh.... :roll:
Laplace

#1560 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

Image
Laplace

#1561 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

namiami wrote: 09/02/2022 15:45 Samo vanjskom, ne mozes imati problema u slucaju saobracajne nesrece, a ne mozes biti kaznjen od organa gonjenja.
Da, ali će zato (ako se svi drže tog pravila) mnogo duže čekati da se uključiš na kružni tok.

Nerijetko naiđem na kružni kroz koji svi voze vanjskom dok je unutrašnja prazna i jasno - napravi se totalni zastoj i blokada, ono kreni-stani. Nije džabe narpavljen kružni tok sa dvije trake. Jedino su se zeznuli što nisu fizički onemogućili kruženje vanjskom, to je naše čuveno nerazmišljanje i loše planiranje.
NediM17

#1562 Re: Kruzni tok

Post by NediM17 »

Kružni tok na sjevernom ulazu u Mostaru svijetli primjer.

zLatk0

#1563 Re: Kruzni tok

Post by zLatk0 »

Ovakav kružni je idealno rješenje problema i nadmudrivanja prilikom izlaska iz unutrašnje trake odnosno vozanja u vanjskoj traci
Last edited by zLatk0 on 09/02/2022 18:39, edited 1 time in total.
Laplace

#1564 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 09/02/2022 18:10 Kružni tok na sjevernom ulazu u Mostaru svijetli primjer.

Ovo su pametno napravili. :thumbup:
mahalas505

#1565 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

I kod ovog novog kruznog toka u Mostaru, moze se opet, uslovno receno "unutrasnje" trake, napustiti kruzni tok odmah na prvom izlazu. Nema veze sto horizontalna signalizacija ispred toka govori da ne moze, kad horizontalna signalizacija unutar samog kruznog toka to dopusta. Ispada da je horizontalna signalizacija ispred kruznog toka samo preporuka :D .
mali_balon

#1566 Re: Kruzni tok

Post by mali_balon »

Ja samo vanjskom picim a zauzmem i unutrasnju.....boli me briga....
Laplace

#1567 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

namiami wrote: 10/02/2022 09:40
Laplace wrote: 09/02/2022 17:56

Da, ali će zato (ako se svi drže tog pravila) mnogo duže čekati da se uključiš na kružni tok.

Nerijetko naiđem na kružni kroz koji svi voze vanjskom dok je unutrašnja prazna i jasno - napravi se totalni zastoj i blokada, ono kreni-stani. Nije džabe narpavljen kružni tok sa dvije trake. Jedino su se zeznuli što nisu fizički onemogućili kruženje vanjskom, to je naše čuveno nerazmišljanje i loše planiranje.
Nemam ja problema s tim. Ulaz odradim iz vanjske, ili unutrašnje, biram onu u kojoj ima manje guzve. Onda se prešaltam u vanjsku i kruzim koliko treba.

Nit mi se kamikaze ubacuju, nit neko u unutrašnjoj ispred mene stoji u kruznom jer se ne moze uključiti, a ni u slučaju udesa nemam brige. Kad sam u EU i Zenici :D gdje ljudi znaju kako se vozi u kruznom, vozim i ja po pravilima.
Ne možeš se uključiti ni u jednu kad svi voze vanjskom pa blokiraju kružni tok.
Laplace

#1568 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

namiami wrote: 10/02/2022 10:47 Nije bas tacno, barem ne u slučaju u koji ja opsiujem. Ako je vanjska traka puna, untrasnjom se uključim i jer vecina skrece na prvom izlazu ja imam prostora da se vratim u vanjsku.

Meni ovaj način funkcioniše i dosta sam mirnij od toga kada sam vozio po "pravilima" i skrletio se na one što kruze vanjskom. If you can't beat them, join them.
Ne znam kakvu situaciju ti opisuješ. Ne znam kako se misliš uključiti u unutrašnju kad je vanjska puna auta na cijelom krugu. Još se iza kružnog na semaforu upali crveno, ovi stanu i saobraćaj na kružnog je stopiran (primjer: kružni sa obilaznice autoceste ka Drinskoj).

Prije par godina sam trebao na tom kružnom napraviti polukružno, jasno situacija kreni-stani. Nekako sam uspio naći rupu da se ubacim u unutrašnju (poslije nekih petnaestak minuta peglanja na kvačilu), za par sekundi napravio krug i onda imao sreće da nađem novu rupu da se isključim. Inače bih kružio dok ne padnem u bandak.
Naslovnica

#1569 Re: Kruzni tok

Post by Naslovnica »

Laplace

#1570 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 11/02/2022 15:12 Meanwhile, in Bosanska Krupa...

Image

Image

:-)

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... iti-733531
Polukružni tok. :D :D :D
Logovan

#1571 Re: Kruzni tok

Post by Logovan »

Čuj Osman Lindov se našao kritikovati

Halo natkrivanje Titove, Obale, Ferhadije, pokretne trake do Baščaršije tišina tamo, poklopi se :lol:
Laplace

#1572 Re: Kruzni tok

Post by Laplace »

Logovan wrote: 11/02/2022 16:08 Čuj Osman Lindov se našao kritikovati

Halo natkrivanje Titove, Obale, Ferhadije, pokretne trake do Baščaršije tišina tamo, poklopi se :lol:
To je on čitao Isaaca Asimova?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1573 Re: Kruzni tok

Post by mk ultra »

Osmanova tetka otisla u Bos Krupu da slika ovu magijy
Dok se ne vrati, zna se :lol:
tindbe

#1574 Re: Kruzni tok

Post by tindbe »

Naslovnica wrote: 11/02/2022 15:12 Meanwhile, in Bosanska Krupa...
Show će uslijedit tek kad se sapere horizontalna signalizacija :mrgreen:
B6Redhell

#1575 Re: Kruzni tok

Post by B6Redhell »

Meanwhile ne znam dje je. Ali ovdje kružni tok ima svoj kružni. Pa ti se snadji rodjo :D

Image
Post Reply