Politika Hrvata u BiH - III

Locked
dr_Evil

#326 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 09/02/2022 23:27
Romanija wrote: 09/02/2022 15:19 Koje je to politicko pravo koje imaju dva druga 'naroda' oduzeto Hrvatima u BiH?
Oduzeto im je pravo da samostalno biraju svoje predstavnike u DN F BiH i BiH kao i da u hrvatskom klubu DN F BiH o pitanjima nacionalnog interesa odlučuju prostom većinom kako je bilo predviđeno prvim Ustavom F BiH. Time su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na bošnjačku politiku koja se ne libi da popunjava 1/3 kluba hrvatskog naroda Edimima kao što popunjava klubove Srba i ostalih Plehama sa očitom namjerom da paralizira mogućnost postavljanja pitanja vitalnog interesa na koji hrvatski narod ima pravo kao i drugi konstitutivni narodi.

Kada se u ovome uspije, ništa ne stoji na putu bošnjačkoj politici da Hrvate proglasi svojom političkom i nacionalnom manjinom u 1/2 države za koju Novalić kaže
U Federaciji imamo Bošnjake i Hrvate. Bošnjaci čine više od dvije trećine ekonomije BiH. Kada analiziramo povijest, nama Bošnjacima ne treba više od 30 do 50 godine da ovladamo ovim prostorom.
.

Licemjeri će govoriti kao i Branković da je sve po zakonu, a oni koje taj zakon u svakom pogledu pogađa u sadašnjosti i budućnosti će gledati da se izvuku i spašavaju što se spasiti da. ne čini ova država narode u njoj nego oni čine ovu državu. Valjda će to nekada nekome biti jasno.

https://www.predstavnickidom-pfbih.gov. ... php?id=103
Ima tu istine, ali to radi i HDZ na opstinskim i kantonalnim nivoima. D

Hajde da se podsjetimo ko se sjetio toga, 1:00

Ja iskreno zelim da pronadjemo rijesenje gdje ce nasi katolici biti zadovoljni, ali sve dok imamo politiku Covica koja vodi ka vecem dijeljenju BiH ili njenom nestanku to ne smije da se desi. Ja sam odrastao medju katolicima, nazalost skutorima, i znam da bi 85% njih(skutora) sada potpisalo raspad BiH. HDZ BiH vodi skutorska linija, tu je srz svih nasih problema. Isto kao sto nasi muslimani, mahom muhadziri iz Srbije i Gacka vecinom mastaju o fildzan begovatu.

Samo lijevo!
Novak20

#327 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

mo-town wrote: 10/02/2022 00:01

Oduzeto im je pravo da samostalno biraju svoje predstavnike u DN F BiH i BiH kao i da u hrvatskom klubu DN F BiH o pitanjima nacionalnog interesa odlučuju prostom većinom kako je bilo predviđeno prvim Ustavom F BiH. Time su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na bošnjačku politiku koja se ne libi da popunjava 1/3 kluba hrvatskog naroda Edimima kao što popunjava klubove Srba i ostalih Plehama sa očitom namjerom da paralizira mogućnost postavljanja pitanja vitalnog interesa na koji hrvatski narod ima pravo kao i drugi konstitutivni narodi.

Kada se u ovome uspije, ništa ne stoji na putu bošnjačkoj politici da Hrvate proglasi svojom političkom i nacionalnom manjinom u 1/2 države za koju Novalić kaže .

Licemjeri će govoriti kao i Branković da je sve po zakonu, a oni koje taj zakon u svakom pogledu pogađa u sadašnjosti i budućnosti će gledati da se izvuku i spašavaju što se spasiti da. ne čini ova država narode u njoj nego oni čine ovu državu. Valjda će to nekada nekome biti jasno.

https://www.predstavnickidom-pfbih.gov. ... php?id=103
A sta je sa Predsjednistvom BiH? To obicno ide u kuku-lele paketu. Izdrzi Novace, ne odustaj!
Jos samo da saznamo ko im je i kada oduzeo to pravo i kakvo je stanje u Vijecu naroda RS.
Da je pameti davno bi bošnjačka i hrvatska politika riješile ove stvari koje su predodređene za konfrotaciju među društvenim kolektivima i poticanje političke nestabilnosti za koju je još uvijek nemoguće znati da li će i na koji način eskalirati.

A ako politička nestabilnost eskalira bojkotom, pobunom, ignoriranjem ili bilo čime drugo što ćeš onda ?
Gasiti požar u Širokom i Ģrudama ili doviti za NATO intervenciju ? Koja može doći samo iz RH ili CG. :lol:

Položaj Hrvata u RS je isti kao i položaj Bošnjaka u RS ili mrvu bolji. Ja se zbog toga ne mislim rugati nikome.
dr_Evil

#328 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 10/02/2022 09:12
Da je pameti davno bi bošnjačka i hrvatska politika riješile ove stvari koje su predodređene za konfrotaciju među društvenim kolektivima i poticanje političke nestabilnosti za koju je još uvijek nemoguće znati da li će i na koji način eskalirati.
Apsolutno se slazemo, vrijeme je da se ovo rijesi.
A ako politička nestabilnost eskalira bojkotom, pobunom, ignoriranjem ili bilo čime drugo što ćeš onda ?
Gasiti požar u Širokom i Ģrudama ili doviti za NATO intervenciju ? Koja može doći samo iz RH ili CG. :lol:
Listica i Grude vec skoro 30 godina nisu dio BiH. Nadji mi nekoga tamo ko ima BiH Pasos i pokazi mi jednu svadbu kad je vjencanje da ima BiH zastavu, pa makar bila izmedju dvije hrvatske zastave.

Okaci te prijetnje macku o rep, ne mozete nigdje, niti mi mozemo negdje bez vas. Ovo moze samo biti nadmudrivanje dok i katolika i muslimana nestane sa ovih podrucja, a dosele se afganistanci. Niti ce ko moliti za NATO niti vama ovaj put moze Hrvatska cuvati zaledje i ucijenjivati sa prolaskom konvoja, u zabludi si ako mislis da Hrvatska kao clanica EU i NATO-a ovaj put moze sudjelovati u podebljavanju pereca.

Nakon 10 dana gadjali bi se kamenjem sa svih strana.

Samo pravoslavci imaju bolju poziciju jer im drzava ne postuju niti jedan moguci zakon civilizacije te im moze doturiti oruzje kakvo zele. Dok imaju para naravno.
LSD

#329 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

Romanija wrote: 09/02/2022 15:19 Koje je to politicko pravo koje imaju dva druga 'naroda' oduzeto Hrvatima u BiH?

Kada se u ovome uspije, ništa ne stoji na putu bošnjačkoj politici da Hrvate proglasi svojom političkom i nacionalnom manjinom u 1/2 države za koju Novalić kaže
U Federaciji imamo Bošnjake i Hrvate. Bošnjaci čine više od dvije trećine ekonomije BiH. Kada analiziramo povijest, nama Bošnjacima ne treba više od 30 do 50 godine da ovladamo ovim prostorom.
.
:lol: :lol:

Jel neko možda brani hrvatima da i oni biraju bošnjacima predstavnika...ne brani ;-)
Ah da, sad se sjetih - nema ih, pa im bošnjaci moraju birati predstavnika....jbg shit happens, such is life...baš kao što više nema srba u Hrvatskoj, neka Oluja ih odjednom potjerala i svela na statisticku grešku ;-) e tako i Coviceva HDZ politika je svela hrvate na nekih 7,8 % samo što nije bila oluja, vec je to godinama decenijama trajalo, curilo, frajer davno digo ruke od svog naroda posebno u RS i sad bi zahjtevao nešto :lol: kako da ne...a htjeli bi da glume neku konstitutivnost, to im je omiljena rijec :lol: culi negdje od stranaca i sad je ponavljaju ko mala djeca u vrtiću :lol:
Mnogo se qrce za nekoga koga nema ni 8% ,a hoce neka prava i zahtjeve poput onog Karamarka ili kako vec...kao vidjecete vi svog Boga :lol: uvijek su me nasmijavale njihove prijetnje i kurcheviti stavovi.
I da, krimos Novalić nije u pravu (to što ga citiraš) - hrvata u federaciji nema ni četvrtina. Oni su odavno nacionalna manjina, spali ispod 10 %, više roma ima.
dr_Evil

#330 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

LSD wrote: 10/02/2022 09:47
Jel neko možda brani hrvatima da i oni biraju bošnjacima predstavnika...ne brani ;-)

Ah da, sad se sjetih - nema ih, pa im bošnjaci moraju birati predstavnika....jbg shit happens, such is life...baš kao što više nema srba u Hrvatskoj, neka Oluja ih odjednom potjerala i svela na statisticku grešku ;-) e tako i Coviceva HDZ politika je svela hrvate na nekih 7,8 % samo što nije bila oluja, vec je to godinama decenijama trajalo, curilo, frajer davno digo ruke od svog naroda posebno u RS i sad bi zahjtevao nešto :lol: kako da ne...a htjeli bi da glume neku konstitutivnost, to im je omiljena rijec :lol: culi negdje od stranaca i sad je ponavljaju ko mala djeca u vrtiću :lol:
Mnogo se qrce za nekoga koga nema ni 8% ,a hoce neka prava i zahtjeve poput onog Karamarka ili kako vec...kao vidjecete vi svog Boga :lol: uvijek su me nasmijavale njihove prijetnje i kurcheviti stavovi.
I da, krimos Novalić nije u pravu (to što ga citiraš) - hrvata u federaciji nema ni četvrtina. Oni su odavno nacionalna manjina, spali ispod 10 %, više roma ima.
Ulijeces u HDZ zamku, Hrvati ni Bosnjaci,ili katolici i muslimani, nemaju svoje predstavnike. Clanovi predsjednistva predstavljaju sve gradjane BiH, a po ustavu se biraju iz reda 3 naroda.

Niko nije izabrao Hrvatima predstavnika, izabrao si da glasas za koga hoces, naravno i nazalost sa prostra FBIH.

Ono sto HDZ trazi je korak unazad u 19stoljece i aparthejd. Mogu traziti i da na prostoru Njemacke biraju predsjednika i predstavnika hrvatskog naroda.

Ovo zemlja pripada katolickom narodu jednako kao i muslimanskom i pravoslavnom, svi smo mi potomci Crkve bosanske, ali to nije razlog da potpisuje pakt sa nekim strujama unutar odredjene etnije, a koja ne zeli da BiH postoji nego je posmatra kao trenutno nuzno zlo. Veliki dio katolickog naroda zeli BiH, ali kao sto mi sutimo na kriminal SDA oni sute na kriminal HDZ-a. Nismo visi kurcevit narod kao sto su bili nasi stari.
Milenkov buraz

#331 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Milenkov buraz »

Nego recite hoće li Čović opet danas raportirati svom šefu u Beograd (kao što je naučio dok se potpisivao ćirlicom), pardon Banjaluku, nakon sastanka u Sarajevu? Pitam za druga.
LSD

#332 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

dr_Evil wrote: 10/02/2022 10:13
Veliki dio katolickog naroda zeli BiH, ali kao sto mi sutimo na kriminal SDA oni sute na kriminal HDZ-a.
Cisto sumnjam.

Bosnjaci ne sute na kriminal SDA, naprotiv. Izborni rezultati kazu da su bosnjaci tri puta glasali protiv SDA i mijenjali vlast.
Kod hrvata je unisiono mišljenje oko HDZ, tamo nema ni trunke pluralizma niti to hrvate puno interesuje, svaki izbori to potvrđuju.
Jednom se Lijanovici drznuli da osnuju neku svoju strankicu, odmah dobili po ušima i završena prica.
DonieBrasco

#333 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by DonieBrasco »

Svaka prica je suvisna dok je prisutan ovaj apsurd da se udovolji Covicu ili nema izbora, nema BiH. A pritom gospodin ne zeli cuti za presude sudova i eu vrijednosti na koje se poziva i sam sebe naziva nositeljem istih.

Apsurd da ne moze biti vec, EU vrijednost i demokratija a onda samo moze moje ili nece nikako.
dr_Evil

#334 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

LSD wrote: 10/02/2022 10:30
dr_Evil wrote: 10/02/2022 10:13
Veliki dio katolickog naroda zeli BiH, ali kao sto mi sutimo na kriminal SDA oni sute na kriminal HDZ-a.
Cisto sumnjam.

Bosnjaci ne sute na kriminal SDA, naprotiv. Izborni rezultati kazu da su bosnjaci tri puta glasali protiv SDA i mijenjali vlast.
Kod hrvata je unisiono mišljenje oko HDZ, tamo nema ni trunke pluralizma niti to hrvate puno interesuje, svaki izbori to potvrđuju.
Jednom se Lijanovici drznuli da osnuju neku svoju strankicu, odmah dobili po ušima i završena prica.
Sutimo i te kako, da ne sutimo zna se sta bi bilo sa repriatoricima.

Rekao sam vec da se hercegovacki katolici osjecaju zaista majorizirano, jel to posljedica ispiranja mozga, da vjerovatno. Mi kada pricamo o pravljenju vlasti na federalnoj i drzavnoj razini trazimo stranke sa podrucja hrvatskih katolika. Da li bi imali promjenu vlasti u recimo zapadnom dijelu Mostara gdje sada vec odrasta generacija manje zadrtih doseljenika devedesetih, vjerovatno. Da li bi ih satrali oni koji su ostali na Listici i Grudama ako pokusaju, pa vjerovatno.

Opasnost ako se Covicu da izvrsna vlast od raspada BiH je stvarna, ne treba je potcjenjivati, ali isto tako Komsic je zaista sindrom koji mora da nestane.
LSD

#335 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

DonieBrasco wrote: 10/02/2022 10:39 Svaka prica je suvisna dok je prisutan ovaj apsurd da se udovolji Covicu ili nema izbora, nema BiH. A pritom gospodin ne zeli cuti za presude sudova i eu vrijednosti na koje se poziva i sam sebe naziva nositeljem istih.

Apsurd da ne moze biti vec, EU vrijednost i demokratija a onda samo moze moje ili nece nikako.
Nije to samo od sebe palo...do toga se doslo visegodisnjim popustanjem veleizdajnicke politike SDA, pa predali im vlast u Mostaru, evo vam, predali im pola vlasti u Federaciji, zavalili druge stranke, mislili da ce to zadovoljiti apetite Covica :lol: ono što je Neville Chamberlain bio u Engeskoj 30-tih godina, to je Bakir danas u Bosni....politika zvana Popuštaj, popuštaj, izađu u susret, dogovori se, polako, smiri, povali druge stranke itd samo da bi sacuvao svoju poziciju - je i dovela do toga da se sad HDZ ovako kurchi i zahtjeva.
DonieBrasco

#336 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by DonieBrasco »

LSD wrote: 10/02/2022 10:49
DonieBrasco wrote: 10/02/2022 10:39 Svaka prica je suvisna dok je prisutan ovaj apsurd da se udovolji Covicu ili nema izbora, nema BiH. A pritom gospodin ne zeli cuti za presude sudova i eu vrijednosti na koje se poziva i sam sebe naziva nositeljem istih.

Nije to samo od sebe palo...do toga se doslo visegodisnjim popustanjem veleizdajnicke politike SDA, pa predali im vlast u Mostaru, evo vam, predali im pola vlasti u Federaciji, zavalili druge stranke, mislili da ce to zadovoljiti apetite Covica :lol: ono što je Neville Chamberlain bio u Engeskoj 30-tih godina, to je Bakir danas u Bosni....politika zvana Popuštaj, popuštaj, izađu u susret, dogovori se, polako, smiri, povali druge stranke itd samo da bi sacuvao svoju poziciju - je i dovela do toga da se sad HDZ ovako kurchi i zahtjeva.
Bakir je sve dao i popustio za grad Sarajevo kojeg je na kraju izgubio, i sada sve radi da vrati grad (vlast u istom) uz to da ce Sekinu diplomu dobiti iz Zagreba kada isporuci IZ i njemu je to dosta.

Ali pazi ova dva Dinu i Fahru oni bi također da relaksiraju stvari sa Covicem za red cega.
dr_Evil

#337 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

DonieBrasco wrote: 10/02/2022 10:58
Ali pazi ova dva Dinu i Fahru oni bi također da relaksiraju stvari sa Covicem za red cega.
TO se i ja pitam, vraca li se Dino majci SDA, ili samo lize guzu Amerima radi prijasnjih gluposti. Obje opcije su moguce, time will show
LSD

#338 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

Zato što su oni SDA pod B, njihova manja kopija ;-) strankice nastale iz šinjela SDA, isto razmišljanje i ista politika sitnih šićara....njihovi dojucerašnji članovi....pa gdje su do prije par godina bili Konakovic, Campara, Zvizdic i ostala ekipica Bakirovih kaksakera ? u kojoj stranci su postali neko i nesto ?..ko je osnovao Avaz ;-) ko je Fahri dao pocetni kapital od 2 miliona za osnivanje njihove novine , odmah poslije rata ?
Znaš onu - ne pada jabuka daleko od stabla.
dr_Evil

#339 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

LSD wrote: 10/02/2022 11:12

Zato što su oni SDA pod B, njihova manja kopija ;-) strankice nastale iz šinjela SDA, isto razmišljanje i ista politika sitnih šićara....njihovi dojucerašnji članovi....pa gdje su do prije par godina bili Konakovic, Campara, Zvizdic i ostala ekipica Bakirovih kaksakera ? u kojoj stranci su postali neko i nesto ?..ko je osnovao Avaz ;-) ko je Fahri dao pocetni kapital od 2 miliona za osnivanje njihove novine , odmah poslije rata ?
Znaš onu - ne pada jabuka daleko od stabla.
Ne zaboravi nepovratnih 8miliona Safi Orucevicu da napravi TV1 danas O Kanal i vijesti ba portal ihaaaa
mishic

#340 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mishic »

DonieBrasco

#341 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by DonieBrasco »

Evo kaze Covic za VSTV RS da podrzava ako je u skladu sa Ustavom. :roll:
palermo

#342 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 10/02/2022 11:08
TO se i ja pitam, vraca li se Dino majci SDA, ili samo lize guzu Amerima radi prijasnjih gluposti. Obje opcije su moguce, time will show
A zašto ne i oboje.

Nego nije to ni bitno posebno, nego nemam baš vremena da se sada uključujem u diskusiju, ali ovih par postova koje si napisao na ovoj stranici (iako ima dijelova kojima se ne slažem) pokazuju kolika je razlika kada vidiš Hrvata oko sebe, i Hrvata tamo negdje na susjednom brdu, hoću reći kolika je razlika između mostarskog i sarajevskog viđenja. Naravno, da je mostarsko mnogo bliže realnosti. Naravno govorim o viđenjima sa stanovišta Bošnjaka ili probih ljudi.
mo-town

#343 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mo-town »

mo-town wrote: 10/02/2022 00:01
A sta je sa Predsjednistvom BiH? To obicno ide u kuku-lele paketu. Izdrzi Novace, ne odustaj!
Jos samo da saznamo ko im je i kada oduzeo to pravo i kakvo je stanje u Vijecu naroda RS.

Položaj Hrvata u RS je isti kao i položaj Bošnjaka u RS ili mrvu bolji. Ja se zbog toga ne mislim rugati nikome.
Ali ce se otici slaviti 9. Januar ili drzati govori da se cuva ta i takva RS (to ne spominjes).
Za bojkot me zaboli ono sto Kolinda najvise voli a sto se pobune tice, imaju zakoni na tu temu.
Cassius Longinus

#344 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Cassius Longinus »

LSD wrote: 10/02/2022 09:47

Kada se u ovome uspije, ništa ne stoji na putu bošnjačkoj politici da Hrvate proglasi svojom političkom i nacionalnom manjinom u 1/2 države za koju Novalić kaže .
:lol: :lol:

Hrvati BiH su se iz nje djelomično iselili jer je to zemlja sa 1/2 BDP-a Hrvatske (koja je 3. klasa europske države).

Usprkos tome, Hrvati su većina u 7/10 najbogatijih općina FBiH, od čega su one 3 sarajevske. Doduše podaci su iz 2016. možda se nešto sada izmijenilo. To je službeni statistički bilten FBiH.

To je sušta suprotnost od Srba u Hrvatskoj koji su tradicionalno bili na najsiromašnijim krajevima (vjerujem da ovo ne treba elaborirati.

Reklo bi se da Bošnjacima odgovara taktika spaljene zemlje. Još da Srbi hoće ući u EU..
dr_Evil

#345 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by dr_Evil »

Cassius Longinus wrote: 10/02/2022 14:04

Hrvati BiH su se iz nje djelomično iselili jer je to zemlja sa 1/2 BDP-a Hrvatske (koja je 3. klasa europske države).

Usprkos tome, Hrvati su većina u 7/10 najbogatijih općina FBiH, od čega su one 3 sarajevske. Doduše podaci su iz 2016. možda se nešto sada izmijenilo. To je službeni statistički bilten FBiH.

To je sušta suprotnost od Srba u Hrvatskoj koji su tradicionalno bili na najsiromašnijim krajevima (vjerujem da ovo ne treba elaborirati.

Reklo bi se da Bošnjacima odgovara taktika spaljene zemlje. Još da Srbi hoće ući u EU..

Hajd sad budi musko i sjeti se 93-4' pa reci kako su nastale te bogate opstine? Ja se odlicno sjecam, moram se sjecat, osjetio na svojoj kozi!
palermo

#346 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

To oni majorizirani i ugroženi Hrvati ???

Ili možda hoćeš da kažeš da su genetski predodređeni za uspjeh ???

U nedoumici sam
seln

#347 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by seln »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#348 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

mo-town wrote: 10/02/2022 13:02

Ali ce se otici slaviti 9. Januar ili drzati govori da se cuva ta i takva RS (to ne spominjes).
Za bojkot me zaboli ono sto Kolinda najvise voli a sto se pobune tice, imaju zakoni na tu temu.
Trebo je reci da je za ukidanje entiteta i konstituent
Onda bi imao posrsku srba :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#349 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

palermo wrote: 10/02/2022 15:04

To oni majorizirani i ugroženi Hrvati ???

Ili možda hoćeš da kažeš da su genetski predodređeni za uspjeh ???

U nedoumici sam
Kakve veze imaju bogate opcine i komsic
Te nacin popunjavanja doma naroda hrvatimama iz gorazda :mrgreen:
mo-town

#350 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mo-town »

Black swan wrote: 10/02/2022 15:34
mo-town wrote: 10/02/2022 13:02
Trebo je reci da je za ukidanje entiteta i konstituent
Onda bi imao posrsku srba :mrgreen:
Ma kakvi. Trebao je za govornicom p...... Dodiku (mada je to odprilike tako izgledalo). Zamisli tek tada podrske Srba.
Locked