Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
doktornauke

#61226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktornauke »

Naslovnica wrote: 03/02/2022 13:34
doktornauke wrote: 03/02/2022 13:32

A gdje si radio test?
Uradio prvo kućni, pa zvao covid call centar, dobio uputnicu i potvrđeno na punktu. Dobio rezultat Viberom nakon 20min.
:thumbup:
Hvala,da znam proceduru ako se nedo bog zalomi :lol:
banjaluka078
Moderator

#61227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 03/02/2022 13:13 BMK, ako bude lijepo vrijeme odoh idući vikend do Makarske na kafu, imam papire. :gunjastajl:
Je l' to daju ući u CRO 'nako? Bez rezervacija? Nas zezaju ako hoćemo preko Save, ili tranzit ili plaćena rezervacija smještaja, ne daju u šoping u ZG.
biglebovski

#61228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 12:43
biglebovski wrote: 03/02/2022 11:52

Jašta su svi na strani koronaša, nemoj me nasmijavati, pogotovo četvrtkom prijepodne.

“From the data we have, it still seems to be rare that an asymptomatic person actually transmits onward to a secondary individual,” Dr. Maria Van Kerkhove, head of WHO’s emerging diseases and zoonosis unit, said at a news briefing from the United Nations agency’s Geneva headquarters. “It’s very rare.”

“We have a number of reports from countries who are doing very detailed contact tracing,” she said. “They’re following asymptomatic cases. They’re following contacts. And they’re not finding secondary transmission onward. It’s very rare.”
Tvoj tekst je iz juna 2020

Naredni tekst januar 2021

https://jamanetwork.com/journals/jamane ... le/2774707

The findings of this study suggest that the identification and isolation of persons with symptomatic COVID-19 alone will not control the ongoing spread of SARS-CoV-2.
Naredni tekst je maj 2021 :)

https://www.uchicagomedicine.org/forefr ... -of-spread

The investigators also report that more than half of community transmission is from non-symptomatic cases – either asymptomatic or pre-symptomatic cases. “While we can’t estimate precisely how likely it is that an asymptomatic case will transmit disease, non-symptomatic cases as a whole contribute significantly to community transmission,

Od početka se piše i priča da je upravo teško kontrolrati zaraze virusom, jer nisu sve rezultat kod osoba sa simptomima, već osoba u pred-simptomatičnoj i asipmptimatičnoj fazi. :)
Studije zasnovane na nekakvim kompjuterskim modelima i simulacijama na osnovu kojih se opet iznose nekakve procjene i nude nekakva predviđanja me ne interesuju. Po kompjuterskom modelu koji je predviđao milijune umrlih Engleza smo i strpani ko životinje u lockdown.

Po mom real-life istraživanju opasnosti koju predstavlja ovaj virus, rezultati su sljedeći:

na uzorku 170 osoba koje žive u mom ulazu u stambenoj zgradi sa devet spratova, u dvije godine sam registrovao pet smrtnih slučajeva i to kod osoba starosti 97, 92, 62 (ž), 63 i 42.

Vodeći uzrok smrti je kancer koji je usmrtio troje, i to ove mlađe, dok se korona ne spominje kao uzrok smrti dvoje devedesetineštogodišnjaka koji su iznenada preminuli kod kuće. Komšije su mi rekle da su umrli od starosti. Vakcinalni status nepoznat.

Istraživanje nastavljam i dalje i nadam se da će američki NIAID prepoznati važnost istoga i podržati, da li direktno novčano ili kupovinom ili donacijom fotografske opreme i istraživačkog vozila tipa SUV, dalje istraživanje i objavu u Lancet-u.
Naslovnica

#61229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

banjaluka078 wrote: 03/02/2022 14:17
Naslovnica wrote: 03/02/2022 13:13 BMK, ako bude lijepo vrijeme odoh idući vikend do Makarske na kafu, imam papire. :gunjastajl:
Je l' to daju ući u CRO 'nako? Bez rezervacija? Nas zezaju ako hoćemo preko Save, ili tranzit ili plaćena rezervacija smještaja, ne daju u šoping u ZG.
Ma veze nemam ba, naprđujem bezze, standardno...
:lol:
KraljicaIzJajca

#61230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

Naslovnica wrote: 03/02/2022 13:16
Capljina74 wrote: 03/02/2022 13:06

Da si pravi pa uhvatiš mjesec dana fraj...

DokleN smo došli... Da trčimo na posao! Šta uradi zapad od nas!?
Eeee, drug moj, svoj ti pos'o...dnevnica cvaja pa ti sad gledaj ko je tu lud. :gunjastajl:

:pisnula: :pisnuo: :pisnula:
KraljicaIzJajca

#61231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

doktornauke wrote: 03/02/2022 13:32

A gdje si radio test?
Uradio prvo kućni, pa zvao covid call centar, dobio uputnicu i potvrđeno na punktu. Dobio rezultat Viberom nakon 20min.
Meni je nezamislivo sebi štapićem uraditi test, nemam iskustvo, odnosno, od kad je to uobićajeno u medicini da se pućanstvo samostalno tako testira. :?

Idi u Makarsku i brćkaj se do koljena. :-D
KraljicaIzJajca

#61232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

melb26sa wrote: 03/02/2022 13:10 Ko ima 20tak minuta da procita -

https://allisonmathews.substack.com/p/m ... on-journey

Linkovi za sve ukljuceni - ko bude pratio i linkove ce trebati jos par sati da sve iscita.
Bit će ovakvih priča, tek je počelo, hvala za link. :-D
banjaluka078
Moderator

#61233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 03/02/2022 14:28
A, 'de ne zezaj narod po forumu. :D Znaš kako bih se zaletjela dole na kafu na kakvoj rivi.
Svrbe me tabani/točkovi, moraću makar do Bihaća i nazad. :)
Naslovnica

#61234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

banjaluka078 wrote: 03/02/2022 15:03
Naslovnica wrote: 03/02/2022 14:28
A, 'de ne zezaj narod po forumu. :D Znaš kako bih se zaletjela dole na kafu na kakvoj rivi.
Svrbe me tabani/točkovi, moraću makar do Bihaća i nazad. :)
Pričaj mi... :roll:
:kiss: :thumbup:
Trappist

#61235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su saopćili da je pred Evropom, kako su naveli, dug period mira kada je riječ o pandemiji koronavirusa.

Ocijenili su da je to posljedica toga što zaraženi omikron sojem koronavirusa imaju blaže simptome, što je veći broj ljudi vakcinisan, što su mnogi prebolovali koronavirus i što slijedi proljeće.

Prema riječima direktora WHO-a za Evropu Hansa Klugea, ovaj dio svijeta je u poziciji da se dobro štiti, što će doprinijeti trajnom miru, pa čak i ako se pojavi soj koji je zarazniji od omikrona.

Napomenuo je da je u 53 države tokom prošle sedmice registrovano rekordnih 12 miliona novozaraženih ljudi, što je najveći sedmični broj zaraženih od početka pandemije. To znači da je 22 posto testiranih bilo pozitivno na koronavirus.

Međutim, kako je naveo, nije se povećavao broj hospitaliziranih te se nije značajnije povećavao broj ljudi na intenzivnoj njezi. Na evropskom kontinentu se počeo smanjivati i broj preminulih. Ocijenio je da ukupne okolnosti daju priliku vlastima da uspostave kontrolu nad prenošenjem koronavirusa."

:thumbup:
Naslovnica

#61236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 14:36

Meni je nezamislivo sebi štapićem uraditi test, nemam iskustvo, odnosno, od kad je to uobićajeno u medicini da se pućanstvo samostalno tako testira. :?

Jarane kraljice, ja sam sebi stavljao kontaktna godinama, sam sebe bodem Victozom svakodnevno, jedino još nisam experimentisao sa dildom (niti imam želju). Ionako na semaforu čačkam nos od dosade (u slučaju da ne drkm mobač), prst ili stapić u nosu, koja je razlika?!
Ha ja!
8-)
cassius

#61237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

Slicno kao i mnogi ovdje :D

RtrnOfSalisbury

#61238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

vec sam izvjescivo o djevojki iz nase mjesne zajednice koja je bila okruzena koronasima maksimalno, famelija uza i sira, prijatelji i 'prijatelji' svi bili zaraziti ali ona je nekako ostala nezarazita. hotio sam pomoc naucnom svijetu i predlago da joj pustimo krvcu i flasicu posaljemo za sarajvo na ispitivanje ali dodze konacno i ta vijest: zarazena i pomalo bolesna :-? ipak mislim da u krvci njenoj ima necega sto drugi nemaju ...
gamer4ever

#61239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 12:43 Tvoj tekst je iz juna 2020

The findings of this study suggest that the identification and isolation of persons with symptomatic COVID-19 alone will not control the ongoing spread of SARS-CoV-2.

The investigators also report that more than half of community transmission is from non-symptomatic cases – either asymptomatic or pre-symptomatic cases. “While we can’t estimate precisely how likely it is that an asymptomatic case will transmit disease, non-symptomatic cases as a whole contribute significantly to community transmission,

Od početka se piše i priča da je upravo teško kontrolrati zaraze virusom, jer nisu sve rezultat kod osoba sa simptomima, već osoba u pred-simptomatičnoj i asipmptimatičnoj fazi. :)
Ma znao sam da je tako, nego samo mu dao "benefit of the doubt" mislio mozda neko novo istrazivanje sto nisam vidio. Nista @biglebovski potpuno je opravdano sto joj nisu dali na takmicenje a ti samo placi i kukaj, i idi kreiraj te neke organizacije i religije da zajedno kukas sa drugima :D
KraljicaIzJajca

#61240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Naslovnica wrote: 03/02/2022 15:12

Jarane kraljice, ja sam sebi stavljao kontaktna godinama, sam sebe bodem Victozom svakodnevno, jedino još nisam experimentisao sa dildom (niti imam želju). Ionako na semaforu čačkam nos od dosade (u slučaju da ne drkm mobač), prst ili stapić u nosu, koja je razlika?!
Ha ja!
8-)
Osobno sam imala trening za kontakna soćiva, a osobe koje uzimaju boce, dobijaju trening.

Korištenje štapića nije bezazleno, svaka ogrebotina ili ubod na nezgodno mjesto u kanalu može uzrokovati zd4astveni problem. :)
kenan77

#61241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kenan77 »

Pozdrav, mali iz skole donjeo koronu prije 4 dana,toliko kaslje i temperaturu ima svako malo.danas malo bolji po pitanju temperature al i idalje ima kasalj ružan ,CRP mu dobar..iz iskustva,jel ocekivati i dalje ovaj kasalj ili prolazi obrzo? Hvala
melb26sa

#61242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by melb26sa »

kenan77 wrote: 03/02/2022 16:27 Pozdrav, mali iz skole donjeo koronu prije 4 dana,toliko kaslje i temperaturu ima svako malo.danas malo bolji po pitanju temperature al i idalje ima kasalj ružan ,CRP mu dobar..iz iskustva,jel ocekivati i dalje ovaj kasalj ili prolazi obrzo? Hvala
Nurofen sirup (ibuprofen) ne acetaminofen jer to unistava glutathione mu dajte. Pulsoximetar i pratiti stanje. Za kasalj ima raznih sirupa na prirodnoj bazi koji zaista pomazu - apotekar moze savjetovati koji je najbolje uzeti. Vitamin D3 sprej ili kapi i dajite mu i vise od preporucene dnevne doze. Osobe koje dobiju covid imaju nizak nivo vitamina D. Sambucol sirup bi isto mogao pomoci jer djeluje antiviralno (to je sirup od zovinih bobica).
biglebovski

#61243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

gamer4ever wrote: 03/02/2022 15:56
KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 12:43 Tvoj tekst je iz juna 2020

Ma znao sam da je tako, nego samo mu dao "benefit of the doubt" mislio mozda neko novo istrazivanje sto nisam vidio. Nista @biglebovski potpuno je opravdano sto joj nisu dali na takmicenje a ti samo placi i kukaj, i idi kreiraj te neke organizacije i religije da zajedno kukas sa drugima :D
Ovo je dokaz, nema dalje:

While we can’t estimate precisely how likely it is that an asymptomatic case will transmit disease, non-symptomatic cases as a whole contribute significantly to community transmission.

Da ti prevedem: Iako ne možemo precizno procijeniti kolika je mogućnost da asimptomatski slučaj prenese virus, asimptomatski slučajevi kao cijelina značajno doprinose transmisiji u zajednici.

Znači, iako ne možemo znati ipak znamo.

Nauka je to.

I 100 miljki u pađe od Faucija.
KraljicaIzJajca

#61244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

biglebovski wrote: 03/02/2022 16:46
gamer4ever wrote: 03/02/2022 15:56

While we can’t estimate precisely how likely it is that an asymptomatic case will transmit disease, non-symptomatic cases as a whole contribute significantly to community transmission.

Da ti prevedem: Iako ne možemo precizno procijeniti kolika je mogućnost da asimptomatski slučaj prenese virus, asimptomatski slučajevi kao cijelina značajno doprinose transmisiji u zajednici.

Nauka je to.

Citiram kopiju tvog prethodnog posta, iz 2020 :D

From the data we have, it still seems to be rare that an asymptomatic person actually transmits onward to a secondary individual,” Dr. Maria Van Kerkhove, head of WHO’s emerging diseases and zoonosis unit, said at a news briefing from the United Nations agency’s Geneva headquarters. “It’s very rare.”

2020 su znali :D
biglebovski

#61245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 17:07
biglebovski wrote: 03/02/2022 16:46

Nauka je to.

From the data we have, it still seems to be rare that an asymptomatic person actually transmits onward to a secondary individual,” Dr. Maria Van Kerkhove, head of WHO’s emerging diseases and zoonosis unit, said at a news briefing from the United Nations agency’s Geneva headquarters. “It’s very rare.”

A drugi dio ne citiraš, lopove jedan. :D

“We have a number of reports from countries who are doing very detailed contact tracing,” she said. “They’re following asymptomatic cases. They’re following contacts. And they’re not finding secondary transmission onward. It’s very rare.”
Ateista

#61246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

Ha ja!
8-)
I ja cackam nos, ali dokle oni zavuku onaj stapic u nos :shock: nisam znao da je to moguce uopste.
salik79

#61247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

RtrnOfSalisbury wrote: 03/02/2022 15:23 vec sam izvjescivo o djevojki iz nase mjesne zajednice koja je bila okruzena koronasima maksimalno, famelija uza i sira, prijatelji i 'prijatelji' svi bili zaraziti ali ona je nekako ostala nezarazita. hotio sam pomoc naucnom svijetu i predlago da joj pustimo krvcu i flasicu posaljemo za sarajvo na ispitivanje ali dodze konacno i ta vijest: zarazena i pomalo bolesna :-? ipak mislim da u krvci njenoj ima necega sto drugi nemaju ...
Evo, kada sve to organizujes, javi se meni. Sa svim mogucim zarazenim bio i prije i tokom bolesti, dakle kada su najzarazniji, i do sada, hvala Bogu, apsolutno nista. Rad sam donirati krv, ako moze pomoci (vise puta sam, svakako, bio donator).
KraljicaIzJajca

#61248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ateista wrote: 03/02/2022 17:23
Ha ja!
8-)
I ja cackam nos, ali dokle oni zavuku onaj stapic u nos :shock: nisam znao da je to moguce uopste.
Bolje profesionalna osoba, nije preporučljivo bez osobnog znanja i prakse sebe čačkati štapićem.
KraljicaIzJajca

#61249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

biglebovski wrote: 03/02/2022 17:22
KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 17:07

A drugi dio ne citiraš, lopove jedan. :D

Dan poslije njene izjave reakcije stručnjaka :D

Experts don’t exactly agree
The WHO said preliminary evidence from the outbreak suggested the virus could spread from people who don’t have symptoms.
Experts said the new report needs to be approached with caution. In fact, Dr. Mike Ryan, executive director of the WHO’s emergencies program, said asymptomatic spread occurs, per CNBC: “There is much to be answered on this. There is much that is unknown. It’s clear that both symptomatic and asymptomatic individuals are part of the transmission cycle. The question is what is the relative contribution of each group to overall number of cases.”

https://www.deseret.com/u-s-world/2020/ ... s-covid-19

Postavila sam nove podatke iz 2021, godinu dana poslije njene debilne izjvave u 6 mjesecu pandemije. :lol:
kenan77

#61250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kenan77 »

melb26sa wrote: 03/02/2022 16:41
kenan77 wrote: 03/02/2022 16:27 Pozdrav, mali iz skole donjeo koronu prije 4 dana,toliko kaslje i temperaturu ima svako malo.danas malo bolji po pitanju temperature al i idalje ima kasalj ružan ,CRP mu dobar..iz iskustva,jel ocekivati i dalje ovaj kasalj ili prolazi obrzo? Hvala
Nurofen sirup (ibuprofen) ne acetaminofen jer to unistava glutathione mu dajte. Pulsoximetar i pratiti stanje. Za kasalj ima raznih sirupa na prirodnoj bazi koji zaista pomazu - apotekar moze savjetovati koji je najbolje uzeti. Vitamin D3 sprej ili kapi i dajite mu i vise od preporucene dnevne doze. Osobe koje dobiju covid imaju nizak nivo vitamina D. Sambucol sirup bi isto mogao pomoci jer djeluje antiviralno (to je sirup od zovinih bobica).
Hvala puno ..Da,sve to imamo i koristimo..evo djecak je odspavao i nema temperaturu od jutros od 5h. I ja i supruga smo primili prije 20 dana 3 dozu fajzera,ja jutros pozitivan ona negativna, imam samo nadrazaj na kašalj od jucer.Iskustvo nekoga koje prebolovao,Da li ja da ocekujem pogorsanje u narednim danima,temperaturu i sl?
Locked