Ali doslovno svaki put izbacuju ovakve podatke, u pet deka s ovim.
Kada si vec tu, uzmimo da je tacno ono o 92% umrlih nevakcinisanih (tamam da je i 92% vakcinisanih) u Sarajevu, znas li za koji period? Mislim, kada se vec periodi spominju...
Moderator: O'zone
Ali doslovno svaki put izbacuju ovakve podatke, u pet deka s ovim.
Lik ili je pokvaren, placen ili je jednostavno kompletan idiot, nema drugog objasnjenja. Stvari polako dolaze na svoje mjesto, sve se vise stvari pokazuje kompletnim promasajima a on i dalje vjeruje da maska sprjecava prenos virusa. Strasno.
Kada se poigrava sa statistikom, može se doći do raznih rezultata. Evo primjera kada je lockdown povećao relativnu smrtnost ovog virusa (naravno ne i apsolutnu).
Ah da, dobra stara "ko nema isto misljenje je placen". Btw, ukucane nazivaj idiotimaNitkonitkovic wrote: ↑02/02/2022 20:00Lik ili je pokvaren, placen ili je jednostavno kompletan idiot, nema drugog objasnjenja. Stvari polako dolaze na svoje mjesto, sve se vise stvari pokazuje kompletnim promasajima a on i dalje vjeruje da maska sprjecava prenos virusa. Strasno.
prenos. Imaginarne argumente ostavi za sebe.sprjecava
Pa, daj mi racunicu za ovaj primjer.
Hajmo nacrtati.
A jbg jarane, kad je to na forumu neko uspio nesto dokazatiBadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39Hajmo nacrtati.
Postaviš vijest velikim slovima da je britanska studija otkrila kako maske nisu učinkovite u školama.
Čovjek ti kopira rečenicu direktno iz studije koja kaže da su rezultati studije "neuvjerljivi" (engleska riječ "inconclusive").
Ti to u narednom odgovoru samo izignorišeš![]()
Cekaj, ti hoces da kazes da Salih pivotuje? Ne bih nikada to ni pomislioBadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39Hajmo nacrtati.
Postaviš vijest velikim slovima da je britanska studija otkrila kako maske nisu učinkovite u školama.
Čovjek ti kopira rečenicu direktno iz studije koja kaže da su rezultati studije "neuvjerljivi" (engleska riječ "inconclusive").
Ne rekoh li ja da nema smisla racunati za tako male brojeve i kratak period?
Ne bih preveo neuvjerljiv, nego nije konacan. To sto nije konacan ne znaci da se ne mogu izvlaciti logicki zakljucci.BadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39Hajmo nacrtati.
Pa de, navedi jedan relevantan dokaz, a ne prerpostavke. Pa da racunamo.
Slažem se da je to bolji prevod.salik79 wrote: ↑02/02/2022 20:56Ne bih preveo neuvjerljiv, nego nije konacan. To sto nije konacan ne znaci da se ne mogu izvlaciti logicki zakljucci.BadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39
Hajmo nacrtati.
Inconclusive baš znači da se na osnovu takvih dokaza ili nalaze NE MOGU izvlačiti validni zaključci.salik79 wrote: ↑02/02/2022 20:56Ne bih preveo neuvjerljiv, nego nije konacan. To sto nije konacan ne znaci da se ne mogu izvlaciti logicki zakljucci.BadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39
Hajmo nacrtati.
PIVOT! PIVOOOOT!GandalfSivi wrote: ↑02/02/2022 20:46Cekaj, ti hoces da kazes da Salih pivotuje? Ne bih nikada to ni pomislioBadBoy wrote: ↑02/02/2022 20:39
Hajmo nacrtati.
![]()
![]()
![]()
Ne bilo ti mrsko, baci oko:Naslovnica wrote: ↑02/02/2022 21:00Slažem se da je to bolji prevod.
Isto tako, nekom logikom bi trebalo da rezultat bude očit u korist ovih sa maskama (obzirom na priču o maskama tokom pandemija). Ali to očito nije slučaj.
Nešto tu ne štima.
https://www.cnbc.com/2022/01/31/the-new ... finds.htmlThe omicron subvariant is more contagious, but vaccinated people are less likely to spread it, study finds
Sve OK, slažem se da maske (odgovarajuće i pravilno nošene) u određenoj zaista smanjuju prenos. Samo tako i nikako drugačije.BadBoy wrote: ↑02/02/2022 21:05Ne bilo ti mrsko, baci oko:Naslovnica wrote: ↑02/02/2022 21:00
Slažem se da je to bolji prevod.
Isto tako, nekom logikom bi trebalo da rezultat bude očit u korist ovih sa maskama (obzirom na priču o maskama tokom pandemija). Ali to očito nije slučaj.
Nešto tu ne štima.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... -cov2.html
Ja sam seljak čoek pa mi nije jasno šta je to toliko smiješno, ne znam značenje riječi pivot u smislu gdje se grohotom smijete.
Bolan pa ja ne mogu dočekati dan kada će ovo sranje više biti iza nas. Ali to nije razlog da ignorišem čvrste naučne činjenice. Maske djeluju. Izvini, ali tu nema dileme. Možda ne djeluju u školskom ambijentu (što je vrlo vrlo moguće jer djeca nisu baš najopreznija bića na planeti) ali generalno djeluju da smanje prenos virusa. Eto ti lijepo sve na toj CDC-evoj stranici izlistano. Na istoj CDC-evoj stranici su lijepo sumirane i izlistane sve studije u vezi nošenja maski od strane djece.Naslovnica wrote: ↑02/02/2022 21:50Sve OK, slažem se da maske (odgovarajuće i pravilno nošene) u određenoj zaista smanjuju prenos. Samo tako i nikako drugačije.BadBoy wrote: ↑02/02/2022 21:05
Ne bilo ti mrsko, baci oko:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nc ... -cov2.html
I opet se vraćam na to kako su istraživanja "inconclusive", zar ne bi trebala biti očita razlika?
Kako god, mnogo je negativnih aspekata nošnja istih u školskoj populaciji, za djecu ispod 11 godina se uopšte ne preporučuju, a za djecu ispod 3 godine nikako (zbog zdravstvenih razloga i opasnosti).
Uglavnom, u UK se maske lagano skidaju i neće se nositi niti dana duže nego to bude potrebno.
Unutar linka postoji izvještaj.
https://www.bbc.com/news/health-59895934
Maske će se uskoro nositi isključivo zbog individualne zaštite (kako već i nose na Dalekom Istoku), a ne pod moranje. Dakle, ko bude želio da je nosi, može i spavati sa njom, ostali neće biti prisiljeni da je nose.
Svako normalan bi trebalo da se raduje tom vremenu ličnog izbora koje je pred nama.![]()
Referenca na seriju Prijatelji gdje se Ross dere na Chandlera i Rachel da zarotiraju (eng. pivot) kauč dok ga nose uz stepenice. Ništa više.Naslovnica wrote: ↑02/02/2022 21:53Ja sam seljak čoek pa mi nije jasno šta je to toliko smiješno, ne znam značenje riječi pivot u smislu gdje se grohotom smijete.
Nije sramota pitati, a zaista mi nije namjera biti ironičan.
![]()
da li ovo znaci da prije nisu bile dokazane kao tacne?