Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
banjaluka078
Moderator

#61026 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 14:40 Ti si prvi put baš najebala, i ja sam poprilično, ali meščini ni blizu kao ti. :-)
BTW, da sam bogdo kalir'o koju kilu...ja se još više usvinjio.
:lol:
:run:
Mene kao da je tenk pregazio onda, s tim da su meni nalazi bili ok što se tiče dimera, a tebe je to zakačilo, nije mi trebala sva ona dodatna terapija, popila turu Sumameda i turu Levofloksacina, ostalo sve simptomatsko. Ali me je temperatura zgazila. Deset dana stalno u rasponu 37,5-38,5, nijednom je nisam oborila na normalnu. Na kraju skontala da ketonal radi i spuštala tako.
Ma ja sam se bila udebljala te godine do korone...šta ćeš drugo raditi za vrijeme lockdowna, ako nećeš roštiljati u dvorištu ili kraj Vrbasa i toviti se... :D
adsubzero

#61027 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

biglebovski wrote: 02/02/2022 13:55 Prava zdrava, nakašljala se nije. I onda dođe šugavi kobojagi-novinar, i kao korona joj uništila snove, a nije joj snove uništio pomahnitali birokrata izmišljajući kojekakva pravila bez ikakvog smisla i razuma.
Rijetko ima glupljeg izraza od tog prav-zdrav. A sta su trebali, pustiti je da se takmici iako je pozitivna? Zar nismo do sada rezimirali da nije potrebno da se nakasljes da bi sirio virus? To ste se protivite mjerama i negirate opasnost je na jednu stranu, a na drugu stranu je to sto ocekujete da se sad momentalno prestane obracati paznja.
biglebovski

#61028 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

adsubzero wrote: 02/02/2022 15:25
biglebovski wrote: 02/02/2022 13:55 Prava zdrava, nakašljala se nije. I onda dođe šugavi kobojagi-novinar, i kao korona joj uništila snove, a nije joj snove uništio pomahnitali birokrata izmišljajući kojekakva pravila bez ikakvog smisla i razuma.
Rijetko ima glupljeg izraza od tog prav-zdrav. A sta su trebali, pustiti je da se takmici iako je pozitivna? Zar nismo do sada rezimirali da nije potrebno da se nakasljes da bi sirio virus? To ste se protivite mjerama i negirate opasnost je na jednu stranu, a na drugu stranu je to sto ocekujete da se sad momentalno prestane obracati paznja.
Prava zdrava nego šta. Tebi bolesnom i kljakavom je vjerovatno teško gledati zdrave ljude i zato podupireš birokratsko nenaučno maltretiranje pravih zdravih ljudi, jer misliš samo na svoju guzicu.
Capljina74

#61029 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

jefff wrote: 02/02/2022 13:30 A sto su majmuni zatvorili bolnice osim za hitne slucajeve a da informaciju o tome nigdje nisu niti objavili? Dodjes ko stuha, ko zadnja budala neinformisana i ono te samo vrne.
Preključer otišao po termin za endokrinologa ženi. Poljubio vrata. Kažu nema termina ove hefte, dođi u petak za slijedeću jer će možda dati.
Last edited by Capljina74 on 02/02/2022 15:44, edited 1 time in total.
Naslovnica

#61030 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Nemoj reći da nisi čuo da mnoge zemlje Evrope ukidaju većinu mjera, uključujući i izolaciju za asimptomatske slučajeve?!
Ski skokovi su baš onako ubili se za klastera...
Neka ba, još malo i sudija svira kraj. :thumbup:
Capljina74

#61031 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 15:40

Nemoj reći da nisi čuo da mnoge zemlje Evrope ukidaju većinu mjera, uključujući i izolaciju za asimptomatske slučajeve?!
Da ne uvedu produžetke?
Naslovnica

#61032 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Capljina74 wrote: 02/02/2022 15:47
Da ne uvedu produžetke?
Vjeruj mi da me ništa ne bi začudilo.
Pos'o je dobar, a para laka...
salik79

#61033 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Pa kako, onda, vakcinisani (u zemljama sa VPT ili samo VP pravilom) mogu ulaziti gdje hoce, dok nevakcinisani to ne mogu, kada svi znamo da vakcinisani u istoj mjeri mogu siriti virus kao i nevakcinisani?!
banjaluka078
Moderator

#61034 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

jefff wrote: 02/02/2022 13:30 A sto su majmuni zatvorili bolnice osim za hitne slucajeve a da informaciju o tome nigdje nisu niti objavili? Dodjes ko stuha, ko zadnja budala neinformisana i ono te samo vrne.
Gdje su sad zatvorene bolnice? U BL rade normala, obavljam sve pretrage i preglede, laboratorija radi, mogu na fizikalne, možda nisu na 100% kapaciteta, ali nisu ni na puno manjem nego inače.

Kovid ambulanta za potvrđene pozitivne je izmještena i ovih dana prilično prazna, znači da nema puno ljudi s komplikacijama, ujutro malo gužva, jer laboratorija i rtg rade samo prije podne.

ARI je jedino po malo većim opterećenjem, jer u nju idu sve respiratorne smetnje i febrilna stanja, do testiranja ili slanja specijalisti, ali kako se sad prihvataju testovi privatnih laboratorija, vjerujem da će se i tu smanjiti gužva, jer ljudi kojima samo treba otvoriti bolovanje i ne idu tamo, nego se jave porodičnom doktoru i tu sve završavaju.
salik79

#61035 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 15:52
Capljina74 wrote: 02/02/2022 15:47

Da ne uvedu produžetke?
Vjeruj mi da me ništa ne bi začudilo.
Pos'o je dobar, a para laka...
Ovoga se ni Sefket Ramadani ne bi dosjetio.
banjaluka078
Moderator

#61036 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

salik79 wrote: 02/02/2022 15:52

Pa kako, onda, vakcinisani (u zemljama sa VPT ili samo VP pravilom) mogu ulaziti gdje hoce, dok nevakcinisani to ne mogu, kada svi znamo da vakcinisani u istoj mjeri mogu siriti virus kao i nevakcinisani?!
A možda ipak šire manje/slabije/nikako...moja radna kolegica nikom nije prenijela. Ni meni koja sam sjedila s njom danima, ni mužu s kojim spava, ni starcima o kojima brine. Ako je omikron tako virulentan, ja sam ga prije trebala dobiti od nje. A nisam, jer je ona bila infektivna prije mjesec.
adsubzero

#61037 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Mozda neke, ali "mnoge" ne bih se slozio. Ne znam sta je htio lebovski da kaze sa onom vijescu. Trebao bih kao suzu pustiti jer je 20-godisnjakinji zivot zavrsio jer ce propustiti ucesce?
Sto prije kraj, nadam se.
adsubzero

#61038 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

salik79 wrote: 02/02/2022 15:52 vakcinisani u istoj mjeri mogu siriti virus kao i nevakcinisani
:lol: Ti bas nikad neces nauciti nista novo?
gamer4ever

#61039 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

biglebovski wrote: 02/02/2022 13:55 Šta kažu korona-propagandisti:

Korona uništila snove najboljoj na svijetu: "Je li svijet doista ovako nepravedan?"

MARITA KRAMER, najbolja svjetska skijašica skakačica, propustit će Olimpijske igre. Kramer je bila pozitivna na koronavirus na testu u utorak i iz Austrijskog olimpijskog odbora izvijestili su da ne može izaći iz izolacije do subote, kada počinju natjecanja na Igrama.

"Prije puta u Peking dobila sam pozitivan nalaz. Nisam mogla vjerovati što čujem. Opet sam se testirala kući i opet bila pozitivna. Bez riječi, bez osjećaja, samo praznina. Je li svijet doista ovako nepravedan? Posljednjih godina sam se pripremala za Olimpijske igre. Uložila sam toliko energije i vremena u to da ostvarim svoje snove. Sada se osjećam kao da su moji snovi nestali za jedan dan", poručila je 20-godišnja Kramer.

Prava zdrava, nakašljala se nije. I onda dođe šugavi kobojagi-novinar, i kao korona joj uništila snove, a nije joj snove uništio pomahnitali birokrata izmišljajući kojekakva pravila bez ikakvog smisla i razuma.
Koja je alternativa ? Pozitivna u utorak, treba da nastupa 4 dana nakon toga ? Da je situacija kao sa Djokovicem, bilo bi drugo, ali ovdje ne vidim alternative. Ako nju puste, onda trebaju i sve druge sto su pozitivni
adsubzero

#61040 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

biglebovski wrote: 02/02/2022 15:32 Prava zdrava nego šta. Tebi bolesnom i kljakavom je vjerovatno teško gledati zdrave ljude i zato podupireš birokratsko nenaučno maltretiranje pravih zdravih ljudi, jer misliš samo na svoju guzicu.
Taman kad pomislim da neces gluplje, ti po ad hominemu. Ja savrseno zdrav, hvala na pitanju. A ti?
salik79

#61041 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

adsubzero wrote: 02/02/2022 16:01
salik79 wrote: 02/02/2022 15:52 vakcinisani u istoj mjeri mogu siriti virus kao i nevakcinisani
Kao, na primjer, sta?!!
adsubzero

#61042 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

salik79 wrote: 02/02/2022 16:07
adsubzero wrote: 02/02/2022 16:01

Kao, na primjer, sta?!!
Npr. da nije istina da vakcinisani sire virus u istoj mjeri kao nevakcinisani? Nemoj mi samo reci da si zaboravan, pa se ne sjecas kompletne diskusije ovdje?
biglebovski

#61043 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

banjaluka078 wrote: 02/02/2022 15:56

A možda ipak šire manje/slabije/nikako...moja radna kolegica nikom nije prenijela. Ni meni koja sam sjedila s njom danima, ni mužu s kojim spava, ni starcima o kojima brine. Ako je omikron tako virulentan, ja sam ga prije trebala dobiti od nje. A nisam, jer je ona bila infektivna prije mjesec.

Moj dvogodišnjak je bio pozitivan na COVID prošlog mjeseca. Moj zamorni i skupi projekat da ga zadržim neinficiranim prije vakcinacije pokazao se strašnim neuspjehom. Bila sam ljuta — i iznenađen. Za vrijeme kada je vjerovatno bio zaražen, bio je samo u blizini vakcinisanih ljudi u zatvorenom prostoru.

Recenzirana studija o 162 slučaja zaraženih Delta varijantom i njihovim 231 kontaktom u domaćinstvu – koji su praćeni i testirani svaki dan do 20 dana, bez obzira na simptome – otkrila je da su jednom zaraženi, vakcinisani, imali jednaku vjerovatnoću da prenesu COVID na ljude u svojim domaćinstvima kao i nevakcinisani: oko četvrtine i jednog i drugog je to učinilo. Takođe su otkrili da je stopa asimptomatske infekcije među vakcinisanim i nevakcinisanim učesnicima bila slična: oko 30 procenata
.

https://www.scientificamerican.com/arti ... s-not-low/

Vakcinacija smanjuje rizik od infekcije delta varijantom i ubrzava klirens virusa. Bez obzira na to, potpuno vakcinisane osobe sa probojnom infekcijom imaju vrhunac virusnog opterećenja slično nevakcinisanim slučajevima i mogu efikasno prenijeti infekciju u domaćinstvu, uključujući i potpuno vakcinisane kontakte. Interakcije domaćin-virus u ranoj fazi infekcije mogu oblikovati cjelokupnu putanju virusa.

https://www.thelancet.com/journals/lani ... 4/fulltext
salik79

#61044 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

adsubzero wrote: 02/02/2022 16:10
salik79 wrote: 02/02/2022 16:07

Kao, na primjer, sta?!!
Npr. da nije istina da vakcinisani sire virus u istoj mjeri kao nevakcinisani? Nemoj mi samo reci da si zaboravan, pa se ne sjecas kompletne diskusije ovdje?
Ne sjecam. Nisam upratio, kada?!

Recimo, odlicno se sjecam ovoga:
Data from COVID-19 tests in the United States, the United Kingdom and Singapore are showing that vaccinated people who become infected with Delta SARS-CoV-2 can carry as much virus in their nose as do unvaccinated people.
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1
biglebovski

#61045 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

gamer4ever wrote: 02/02/2022 16:02
biglebovski wrote: 02/02/2022 13:55 Šta kažu korona-propagandisti:

Korona uništila snove najboljoj na svijetu: "Je li svijet doista ovako nepravedan?"

MARITA KRAMER, najbolja svjetska skijašica skakačica, propustit će Olimpijske igre. Kramer je bila pozitivna na koronavirus na testu u utorak i iz Austrijskog olimpijskog odbora izvijestili su da ne može izaći iz izolacije do subote, kada počinju natjecanja na Igrama.

"Prije puta u Peking dobila sam pozitivan nalaz. Nisam mogla vjerovati što čujem. Opet sam se testirala kući i opet bila pozitivna. Bez riječi, bez osjećaja, samo praznina. Je li svijet doista ovako nepravedan? Posljednjih godina sam se pripremala za Olimpijske igre. Uložila sam toliko energije i vremena u to da ostvarim svoje snove. Sada se osjećam kao da su moji snovi nestali za jedan dan", poručila je 20-godišnja Kramer.

Prava zdrava, nakašljala se nije. I onda dođe šugavi kobojagi-novinar, i kao korona joj uništila snove, a nije joj snove uništio pomahnitali birokrata izmišljajući kojekakva pravila bez ikakvog smisla i razuma.
Koja je alternativa ? Pozitivna u utorak, treba da nastupa 4 dana nakon toga ? Da je situacija kao sa Djokovicem, bilo bi drugo, ali ovdje ne vidim alternative. Ako nju puste, onda trebaju i sve druge sto su pozitivni
Alternativa je nešto što smo živjeli do marta 2020 a to je da ako si toliko bolestan da ne možeš da igraš, ne igraš, bolestan si, ne možeš.

Pet puta je Nikola Karabatić već istrčavao na teren, igrao, zabijao, proglašavan igračem utakmice - i to sve - pozitivan. No javnost je to doznala tek u četvrtak nakon utakmice s Nizozemskom.

"Nikola Karabatić je imao koronavirus u prosincu od kojeg se oporavio. Poznato je i da ljudi koji su bili zaraženi mogu biti pozitivni i tjednima nakon što su se oporavili", kazao je Thomas Schöneich, direktor za medije i komunikacije Europskog rukometnog saveza.
salik79

#61046 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Evo, meni moja nevakcinisana supruga i djeca nisu prenijeli virus, iako sam boravio, jeo, spavao s njima...Bas kao i sve ostale nevakcinisane kolege, poslovni vakcinisani i nevakcinisani partneri. A bio sam sa svima u vrijeme kada su najzarazniji bili.
armin071

#61047 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

I zbog ovog podebljanog ih treba svrstati u građane drugog ili nikakvog reda??
biglebovski

#61048 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

adsubzero wrote: 02/02/2022 16:04
biglebovski wrote: 02/02/2022 15:32 Prava zdrava nego šta. Tebi bolesnom i kljakavom je vjerovatno teško gledati zdrave ljude i zato podupireš birokratsko nenaučno maltretiranje pravih zdravih ljudi, jer misliš samo na svoju guzicu.
Taman kad pomislim da neces gluplje, ti po ad hominemu. Ja savrseno zdrav, hvala na pitanju. A ti?
Pa i ova skakačica je savršeno zdrava, ali ne može na olimpijadu, zato što birokrata tako kaže a ne zato što se ne može takmičiti zbog bolesti.
salik79

#61049 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

salik79 wrote: 02/02/2022 16:20
adsubzero wrote: 02/02/2022 16:10

Ne sjecam. Nisam upratio, kada?!

Recimo, odlicno se sjecam ovoga:
Data from COVID-19 tests in the United States, the United Kingdom and Singapore are showing that vaccinated people who become infected with Delta SARS-CoV-2 can carry as much virus in their nose as do unvaccinated people.
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1
Da se nadovezem na otvoreno pismo prof.dr. Ehuda Qimrona ministarstvu zdravlja Izraela, s citatom:
You refused to admit that the infection comes in waves that fade by themselves, despite years of observations and scientific knowledge. You insisted on attributing every decline of a wave solely to your actions, and so through false propaganda “you overcame the plague.” And again you defeated it, and again and again and again.

You refused to admit that mass testing is ineffective, despite your own contingency plans explicitly stating so (“Pandemic Influenza Health System Preparedness Plan, 2007”, p. 26).

You refused to admit that recovery is more protective than a vaccine, despite previous knowledge and observations showing that non-recovered vaccinated people are more likely to be infected than recovered people. You refused to admit that the vaccinated are contagious despite the observations. Based on this, you hoped to achieve herd immunity by vaccination — and you failed in that as well.
https://mobile.mako.co.il/news-columns/ ... e71026.htm
KraljicaIzJajca

#61050 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

Do other viruses have as many variants as SARS-CoV-2?,

published 2 days ago

Is COVID-19's rapid evolution unusual, or do other viruses have as many variants?

Like influenza viruses, RSV, enteroviruses, and rhinoviruses, which cause the common cold, SARS-CoV-2 carries its genetic information on a strand of RNA. And compared with other RNA viruses, "[the mutation] rate in SARS-CoV-2 is not particularly remarkable," said Katie Kistler, a postdoctoral researcher who studies viral evolution at the Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. In fact, it's similar to the mutation rate of other common RNA viruses, such as influenza and other common coronaviruses that cause cold-like symptoms, she told Live Science.

The bottom line on mutations: SARS-CoV-2 isn't mutating at an unusually fast rate. But other factors in play, like the virus's high transmissibility, its transition from an animal host to humans, and the development of new treatments and vaccines, may have ramped up the number of SARS-CoV-2 variants we've seen over a short time.

The rapid changes of SARS-CoV-2 may also be related to its recent jump to humans. Until 2019, the virus was adapted to infect an animal host, most likely bats. Initially, "the virus needs to adapt to infect humans rather than bats," Kistler said. "There are a lot of beneficial mutations available to the virus during that [transition] phase." Afterward, a virus's adaptive evolution slows down a bit.

Finally, the changes we see in SARS-CoV-2 are also partly driven by the rapid development of vaccines and treatments designed to stop it. Compared with the early days of the pandemic, there's now much more selection pressure on the virus to escape the pharmaceutical measures designed to defeat it, Das told Live Science. Now we have multiple vaccines: antibody cocktails, convalescent plasma therapy and two drugs on the market to combat COVID. That's a lot of new pressures driving selection of the virus. Some of the mutations that stick are now the ones that will help the virus avoid these challenges.

Prijevod

Imaju li drugi virusi toliko varijanti kao SARS-CoV-2?,

objavljeno prije 2 dana

Je li brza evolucija COVID-19 neobična ili drugi virusi imaju isto toliko varijanti?

Poput virusa gripe, RSV-a, enterovirusa i rinovirusa, koji uzrokuju prehladu, SARS-CoV-2 prenosi svoje genetske informacije na niti RNA. U usporedbi s drugim RNA virusima, "[stopa mutacije] u SARS-CoV-2 nije osobito značajna", rekla je Katie Kistler, postdoktorska istraživačica koja proučava evoluciju virusa u Centru za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu. Zapravo, slična je stopi mutacije drugih uobičajenih RNA virusa, kao što su gripa i drugi uobičajeni koronavirusi koji uzrokuju simptome slične prehladi, rekla je za Live Science.

Zaključak o mutacijama: SARS-CoV-2 ne mutira neobično brzom brzinom. No, drugi čimbenici u igri, kao što je visoka prenosivost virusa, njegov prijelaz sa životinjskog domaćina na ljude i razvoj novih tretmana i cjepiva, možda su povećali broj varijanti SARS-CoV-2 koje smo vidjeli tijekom kratkog vremena. vrijeme.

Brze promjene SARS-CoV-2 također mogu biti povezane s njegovim nedavnim skokom na ljude. Do 2019. godine virus je bio prilagođen zarazi životinjskog domaćina, najvjerojatnije šišmiša. U početku se "virus mora prilagoditi da zarazi ljude, a ne šišmiše", rekao je Kistler. "Postoji mnogo korisnih mutacija dostupnih virusu tijekom te [prijelazne] faze." Nakon toga, adaptivna evolucija virusa se malo usporava.

Konačno, promjene koje vidimo u SARS-CoV-2 također su dijelom potaknute brzim razvojem cjepiva i tretmana dizajniranih da ga zaustave. U usporedbi s ranim danima pandemije, sada je mnogo veći selekcijski pritisak na virus kako bi pobjegao od farmaceutskih mjera koje su osmišljene da ga poraze, rekao je Das za Live Science. Sada imamo više cjepiva: koktele s antitijelima, rekonvalescentnu terapiju plazmom i dva lijeka na tržištu za borbu protiv COVID-a. To je mnogo novih pritisaka koji pokreću selekciju virusa. Neke od mutacija koje se zadržavaju sada su one koje će pomoći virusu da izbjegne ove izazove.

@splinter @Naslovnica @hadzinicasa :)
Locked