Znam decka radi u Toplanama kao VII masinstva 5 godina ,osnovica 1600KM, tehnolog. O cemu pricas? Koje 3000?
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- ElRe
#1703 Re: Poskupljenja
Ja ne pričam o budžetskim korisnicima (naročito općinskim i kantonalinim). Oni su davno pregaženi po visinama plaća od realnog sektora i neće im se povećavati plaće.vjeshalica wrote: ↑04/02/2022 08:00
Znam decka radi u Toplanama kao VII masinstva 5 godina ,osnovica 1600KM, tehnolog. O cemu pricas? Koje 3000?
Tamo su ostali ljudi koji ne znaju drugi posao ili zadovoljni su sa platom jer ne rade puno i nemaju odgovornosti.
-
redhat
#1704 Re: Poskupljenja
Treba razlikovati ono što je dostupno sad i ono što je dostupno 2000. godine bilo i nikako ne praviti grešku pa misliti da je sve to što je dostupno sad dostupno svima jer nije. Instagrami i razne društvene mreže su samo podigli nivo kiča i objava koje se inače prije nisu objavljivale.
I jako puno čitaj 90% tih sadržaja su marketing, plaćeni su i lažni su ili dobro dobro dotjerani što je veliki problem za onoga ko misli da je to stvarno i da ljudi zaista tako žive. Neki žive ali to je 10% i oni ne objavljuju ništa već kriju ili se tu i tamo u nekom uskom krugu ljudi pohvale da su bili na Maldivima.
Znači puno više sadržaja je sad dostupno nego prije 10 ili 20 godina ali je puno manje ljudi koji to konzumiraju. Dal se živi bolje, pa u konačnici da jer odmaklo se od rata i uloženo je puno para što se osjeti ali po meni sve je to lohotni privid. Živi se na kredit, kreditom se vraća kredit, ljudi su stalno u reprogramu i dugu i to je to za većinu.
Ko misli da nisam u pravu i da se živi puno bolje treba da prođe centrom sarajeva kao grada sa najviše novca i vidi koliko se objekata zatvara - objekata svih vrsta, objekti niču i vrlo brzo se zatvaraju, objekti koji su do jučer radili danas bijeli paus papir i naljepnica izdaje/prodaje se.
Ja sam nedavno prošetao dobru turu gradom i do marijin dvora sam našao 5 objekata, radnji, restorana koji su zatvoreni. A niže marijin dvora što je opet porazno i posebna je priča inače fali i falilo je sadržaja.
Znači da zaključim živi se bolje, puno je više izbora i ponude ali isto tako debelo je podrctana linija izmedju onih koji imaju i onih koji nemaju a srednje klase koja je nosilac svega pa i razvoja, skoro pa da i nema.
Ovi što imaju imaju a ovi što nemaju oni čekaju akcije po bingu, penzinerske popuste i gledaju hoće li na more uopšte a ako hoće onda je to neum, zimske radosti su im šetnja oko prvog šumara na trebeviću i termoska kafe plus sendvič.
Također prema mojim iskustvima, plate SSS u sarajevu se kreću neto oko 600-800 KM gdje taj radnik sa toplim obrokom i kuponom dotakne 900-1000 a za VSS je to u pravilu recimo 200 KM više u konačnici. Privatni sektor je lutrija na kakvog poslodavca ćeš naletiti ali pravilo je da u društvu gdje očito ima ljudi koje je sila natjerala da rade za 700KM ni jedan poslodavac neće poletiti da dadne puno više od tog iznosa, sem ako se ne radi o izvanrednom radniku kojeg ne smije izgubiti. Neko reče da inženjeri po 2000 i više beru, teško i jako rijetko. Inženjeri po elektroprivredi i BH telekomu se vrte oko dvice sa svim prinadležnostima, moguće da inženjeri po predstavništvima stranih firmi imaju veće plate ali i tu poslodavac ide logikom što platiti nekog 3000 ako će on raditi za 2000.
IT sektor odskače sa platama i tu je slobodno tržište i formiranje cijena i tu znam da ima pojedinaca koji sa par godina staža i dobrog glasa vrte iznose od 5k pa i na više - to je izuzetak i nije po meni odraz društva niti stanja.
I jako puno čitaj 90% tih sadržaja su marketing, plaćeni su i lažni su ili dobro dobro dotjerani što je veliki problem za onoga ko misli da je to stvarno i da ljudi zaista tako žive. Neki žive ali to je 10% i oni ne objavljuju ništa već kriju ili se tu i tamo u nekom uskom krugu ljudi pohvale da su bili na Maldivima.
Znači puno više sadržaja je sad dostupno nego prije 10 ili 20 godina ali je puno manje ljudi koji to konzumiraju. Dal se živi bolje, pa u konačnici da jer odmaklo se od rata i uloženo je puno para što se osjeti ali po meni sve je to lohotni privid. Živi se na kredit, kreditom se vraća kredit, ljudi su stalno u reprogramu i dugu i to je to za većinu.
Ko misli da nisam u pravu i da se živi puno bolje treba da prođe centrom sarajeva kao grada sa najviše novca i vidi koliko se objekata zatvara - objekata svih vrsta, objekti niču i vrlo brzo se zatvaraju, objekti koji su do jučer radili danas bijeli paus papir i naljepnica izdaje/prodaje se.
Ja sam nedavno prošetao dobru turu gradom i do marijin dvora sam našao 5 objekata, radnji, restorana koji su zatvoreni. A niže marijin dvora što je opet porazno i posebna je priča inače fali i falilo je sadržaja.
Znači da zaključim živi se bolje, puno je više izbora i ponude ali isto tako debelo je podrctana linija izmedju onih koji imaju i onih koji nemaju a srednje klase koja je nosilac svega pa i razvoja, skoro pa da i nema.
Ovi što imaju imaju a ovi što nemaju oni čekaju akcije po bingu, penzinerske popuste i gledaju hoće li na more uopšte a ako hoće onda je to neum, zimske radosti su im šetnja oko prvog šumara na trebeviću i termoska kafe plus sendvič.
Također prema mojim iskustvima, plate SSS u sarajevu se kreću neto oko 600-800 KM gdje taj radnik sa toplim obrokom i kuponom dotakne 900-1000 a za VSS je to u pravilu recimo 200 KM više u konačnici. Privatni sektor je lutrija na kakvog poslodavca ćeš naletiti ali pravilo je da u društvu gdje očito ima ljudi koje je sila natjerala da rade za 700KM ni jedan poslodavac neće poletiti da dadne puno više od tog iznosa, sem ako se ne radi o izvanrednom radniku kojeg ne smije izgubiti. Neko reče da inženjeri po 2000 i više beru, teško i jako rijetko. Inženjeri po elektroprivredi i BH telekomu se vrte oko dvice sa svim prinadležnostima, moguće da inženjeri po predstavništvima stranih firmi imaju veće plate ali i tu poslodavac ide logikom što platiti nekog 3000 ako će on raditi za 2000.
IT sektor odskače sa platama i tu je slobodno tržište i formiranje cijena i tu znam da ima pojedinaca koji sa par godina staža i dobrog glasa vrte iznose od 5k pa i na više - to je izuzetak i nije po meni odraz društva niti stanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1705 Re: Poskupljenja
Ja sam uvjeren da ovo nije slucajno i da je to sve iste agende. Evropa ovdje ulaze dosta para, izmedju ostalog i u medije, a od nas uzimaju najvredniji resurs-ljude.
- ElRe
#1706 Re: Poskupljenja
https://search.bisnode.ba/ba/383789/rcb ... ija-d-o-o/
RCB Nanotehnologija - mašinski inžinjer sa par godina iskustva, početna plata 2400 KM
mašinski inžinjer, vođa projekata, 3000 KM
Radnici u proizvodnji, 1000 KM početnici, plaćena obuka u Njemačkoj
Administracija SSS za office poslove 800-1000 KM, ali oni su u svakoj firmi trošak, tako da je to OK
RCB Nanotehnologija - mašinski inžinjer sa par godina iskustva, početna plata 2400 KM
Administracija SSS za office poslove 800-1000 KM, ali oni su u svakoj firmi trošak, tako da je to OK
- Sanjarko
#1707 Re: Poskupljenja
U Mitalu su bile od 1.200-1.600, mozda pocetna 1.000, sad su im malo povecali, i napusta raja opet drzavu i s tim platama i primanjima od oko 2.000, 2 osobe, rjeseno stambeno pitanje. Cijene divljaju ali polagano, kao da nas kao zabu kuhaju.
-
redhat
#1708 Re: Poskupljenja
Dobro hajd da kažemo da si još jedino precizniju djelatnost od nanotehnologije i hemije mogao navesti firmu koja se bavi robotikom i kloniranjem ili istraživanjem svemira.ElRe wrote: ↑04/02/2022 08:39 https://search.bisnode.ba/ba/383789/rcb ... ija-d-o-o/
Ovo samo potvrđuje rečeno, čemu se može nadati profesor mašinstva na fakultetu mašinstva ako u ovako specijaliziranoj branši taj isti inženjer može dobiti 3000KM
- ElRe
#1709 Re: Poskupljenja
Kupovina, jela i sl se odvijaju u tržnim centrima. SCC, Alta, BCC, Grand Centar, pa kada se izgradi još i Deltin SC na Stupu.
Malo je ljudi koji će sada parkirati auto negdje u gradu pa šetati Ferhadijom ne bi li nešto kupili, pojeli... Auto se parkira u tržnom centru i tu se sve završi.
Npr ja, kada mi treba nešto od alata za kuću, znam da je na pijaci Otoka jeftinije, ali nemam parking, ne mogu da platim karticom i odem u Senigor npr, i kupim.
Isto tako za voće, preskočim pijacu i kupim u Konzumu ili Bingu (mada Bingo izbjegavam jer im je voće i povrće uglavnom loše).
-
redhat
#1710 Re: Poskupljenja
Slažem se donekle, samo imaš još jedan dodatni plus tržnih centara - možeš lutati satima po zatvorenom, ugrijanom i slušati laganu muziku od izloga do izloga a da ništa ne kupiš. Djeca oko tebe skaču, neće ih auto pokupit, ne mrzneš se, fancy si i nakon 2 sata hodanja opet u auto i ćao.ElRe wrote: ↑04/02/2022 08:47Kupovina, jela i sl se odvijaju u tržnim centrima. SCC, Alta, BCC, Grand Centar, pa kada se izgradi još i Deltin SC na Stupu.
Malo je ljudi koji će sada parkirati auto negdje u gradu pa šetati Ferhadijom ne bi li nešto kupili, pojeli... Auto se parkira u tržnom centru i tu se sve završi.
Npr ja, kada mi treba nešto od alata za kuću, znam da je na pijaci Otoka jeftinije, ali nemam parking, ne mogu da platim karticom i odem u Senigor npr, i kupim.
Isto tako za voće, preskočim pijacu i kupim u Konzumu ili Bingu (mada Bingo izbjegavam jer im je voće i povrće uglavnom loše).
Sarajevski tržni centri propadaju, oba robota su davno umrli, tržni centar otoka je pola stepenice iznad otvorene pijace otoka po svemu, dvije trećine importanea su radnje koje su ili u pripremi jer se netom nešto zatvorilo ili se čeka da se zatvori, alta je na izdisaju, BBI žvotari - i šta još ostaje SCC, on radi ali obrati pažnju na to ko nosi šoping kese, arapi i njihove dame. Ostalo je tanko. Novi Bingo centar radi super jer je još nov i ljudima interesantan ali je prilično uzeo klijenata "šetača" jednom SCCu - mislim nisu to kupci svakako ali opet odliv je.
-
SuperSy
#1711 Re: Poskupljenja
Ozimician wrote: ↑04/02/2022 00:16 Po svim pokazateljima bolje se živi trenutno nego 2010. god., a da ne govorim o godinama prije toga. Ja primjećujem sljedeće stvari:
Što se psihološkog aspekta tiče - nizbrdo je krenulo 2008. god. sa tadašnjom ekonomskom krizom i poskupljenjima te godine. Do tad je ''drina bila marka'' i do tad se u ljudima vidio optimizam, tj. jednostavno se osjećao napredak, bilo je raje, nije se išlo vani, čak se dio ratne dijaspore u tom periodu vratio u BiH. Opća apatija u BiH je krenula nekad oko 2014 god., nakon neuspjelih protesta u BiH i otvaranja vrata EU za BH radnu snagu. Od tada, čini mi se i mediji nas više bombarduju lošim vijestima. Stvoren je ambijent - ako nisi otišao vani - nisi uspio u životu.
Ekonomski: Svake godine se živi bolje nego prethodne u prosjeku, stasala je nova generacija i počela raditi, iz svog okruženja imam bezbroj primjera porodica koje su prije 10 god. od jedne radničke plate slale 2 djece na fakultet i jedva sastavljali kraj s krajem. Danas su ta djeca odrasla, zaposlila se i ta porodica živi neuporedivo bolje nego 2010. god. Ono što se također vidi jeste porast općeg standarda i potrošnje (iako većini nije vidljiv jer svi prate trendove). U mojoj kući je npr. 2010. god. bilo nezamislivo kupiti Nutellu, jer je bila preskupa. Skijanje je bio egzotičan buržujski sport i odlazak na planinu u vikendicu (ne kažem ni da je sada jeftino). Danas zahvaljujući instagram generaciji, stalno gledamo objave sa vikend SPA tretmana po raznoraznim planinama i svi sadržaji su popunjeni max. Odlazak na more je bio doživljaj godine i nije ga mogla svaka porodica priuštiti. Danas se ide po par puta godišnje, jednom ono pravo, pa onda vikendi. VIkend ''City Breaks'' je bio nepoznat pojam, u Sloveniju se moglo samo s vizom, nikome nije padalo napamet da uzima vizu i ide tako turistički. Danas u toku godine prosječna BH porodica napravi nekoliko takvih tripova.
Ovo pišem iz svoje perspektive i perspektive svoje okoline. Živi se i danas u BiH loše, ali neuporedivo bolje nego prije 10 god. Subjektivni dojam je nešto drugo.
Bisera jesi li to ti ili samo njen bot?
- ElRe
#1712 Re: Poskupljenja
RCB Nanotehnologija je firma koja se bavi preradom karbona, ništa specijalizirano, ljudi iz Njemačke uložili novac u BiH jer će im biti jeftinije.redhat wrote: ↑04/02/2022 08:43Dobro hajd da kažemo da si još jedino precizniju djelatnost od nanotehnologije i hemije mogao navesti firmu koja se bavi robotikom i kloniranjem ili istraživanjem svemira.ElRe wrote: ↑04/02/2022 08:39 https://search.bisnode.ba/ba/383789/rcb ... ija-d-o-o/
Ovo samo potvrđuje rečeno, čemu se može nadati profesor mašinstva na fakultetu mašinstva ako u ovako specijaliziranoj branši taj isti inženjer može dobiti 3000KM
Profesori mašinstva baš se i ne mogu pohvaliti uspjehom, jer oni uglavnom nemaju rezultate u realnom sektoru.
https://www.zupcanik.ba/ba-proizvodi.html
Evo još jedna firma, izvozno orjentisana, porodična, koja radi u 2 smjene, plaće CNC operatera su 1500 KM.
https://www.att.ba/reference
Firma iz Uskoplja, najsavremenije CNC mašine, stalne obuke, team buildinzi, doduše nešto niže plaće (1200-1300 za operatere), ali 5 radnih dana u sedmici.
- Sanjarko
#1713 Re: Poskupljenja
Najbolje iza rata bilo do 2000-te mozda jos koje. Meni stara mogla kupit sto sta tad primjerice igracke konzole. Sad tesko cu ovu krntiju od laptopa promjenit. Cak i polovan. Prije rata bili smo ok, iza rata ne, sad soc., slucaj.SuperSy wrote: ↑04/02/2022 08:59Ozimician wrote: ↑04/02/2022 00:16 Po svim pokazateljima bolje se živi trenutno nego 2010. god., a da ne govorim o godinama prije toga. Ja primjećujem sljedeće stvari:
Što se psihološkog aspekta tiče - nizbrdo je krenulo 2008. god. sa tadašnjom ekonomskom krizom i poskupljenjima te godine. Do tad je ''drina bila marka'' i do tad se u ljudima vidio optimizam, tj. jednostavno se osjećao napredak, bilo je raje, nije se išlo vani, čak se dio ratne dijaspore u tom periodu vratio u BiH. Opća apatija u BiH je krenula nekad oko 2014 god., nakon neuspjelih protesta u BiH i otvaranja vrata EU za BH radnu snagu. Od tada, čini mi se i mediji nas više bombarduju lošim vijestima. Stvoren je ambijent - ako nisi otišao vani - nisi uspio u životu.
Ekonomski: Svake godine se živi bolje nego prethodne u prosjeku, stasala je nova generacija i počela raditi, iz svog okruženja imam bezbroj primjera porodica koje su prije 10 god. od jedne radničke plate slale 2 djece na fakultet i jedva sastavljali kraj s krajem. Danas su ta djeca odrasla, zaposlila se i ta porodica živi neuporedivo bolje nego 2010. god. Ono što se također vidi jeste porast općeg standarda i potrošnje (iako većini nije vidljiv jer svi prate trendove). U mojoj kući je npr. 2010. god. bilo nezamislivo kupiti Nutellu, jer je bila preskupa. Skijanje je bio egzotičan buržujski sport i odlazak na planinu u vikendicu (ne kažem ni da je sada jeftino). Danas zahvaljujući instagram generaciji, stalno gledamo objave sa vikend SPA tretmana po raznoraznim planinama i svi sadržaji su popunjeni max. Odlazak na more je bio doživljaj godine i nije ga mogla svaka porodica priuštiti. Danas se ide po par puta godišnje, jednom ono pravo, pa onda vikendi. VIkend ''City Breaks'' je bio nepoznat pojam, u Sloveniju se moglo samo s vizom, nikome nije padalo napamet da uzima vizu i ide tako turistički. Danas u toku godine prosječna BH porodica napravi nekoliko takvih tripova.
Ovo pišem iz svoje perspektive i perspektive svoje okoline. Živi se i danas u BiH loše, ali neuporedivo bolje nego prije 10 god. Subjektivni dojam je nešto drugo.
Bisera jesi li to ti ili samo njen bot?
-
redhat
#1714 Re: Poskupljenja
A ko inače proizvodi nove kadrove?ElRe wrote: ↑04/02/2022 09:00RCB Nanotehnologija je firma koja se bavi preradom karbona, ništa specijalizirano, ljudi iz Njemačke uložili novac u BiH jer će im biti jeftinije.redhat wrote: ↑04/02/2022 08:43
Dobro hajd da kažemo da si još jedino precizniju djelatnost od nanotehnologije i hemije mogao navesti firmu koja se bavi robotikom i kloniranjem ili istraživanjem svemira.
Profesori mašinstva baš se i ne mogu pohvaliti uspjehom, jer oni uglavnom nemaju rezultate u realnom sektoru.
Evo još jedna firma, izvozno orjentisana, porodična, koja radi u 2 smjene, plaće CNC operatera su 1500 KM.
Firma iz Uskoplja, najsavremenije CNC mašine, stalne obuke, team buildinzi, doduše nešto niže plaće (1200-1300 za operatere), ali 5 radnih dana u sedmici.
Nije realni sektor za svakoga, ne odgovara taj profl posla svakome a prilično s visine gledaš na sve što nije realni sektor.
I sedmica inača ima pet radnih dana sem ako priroda posla nije takva da ima dežurne sližbe ili rad u smjenama, pet radnih dana, minimum 40h sedmično.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1715 Re: Poskupljenja
meni je prošle sedmice čovjek u Orašju nudio 50% više da dođemElRe wrote: ↑04/02/2022 09:00RCB Nanotehnologija je firma koja se bavi preradom karbona, ništa specijalizirano, ljudi iz Njemačke uložili novac u BiH jer će im biti jeftinije.redhat wrote: ↑04/02/2022 08:43
Dobro hajd da kažemo da si još jedino precizniju djelatnost od nanotehnologije i hemije mogao navesti firmu koja se bavi robotikom i kloniranjem ili istraživanjem svemira.
posla ima.
ali da bi ga dobio moraš nešto i da znaš da budeš plaćen.
ne može iz neba
- vjeshalica
#1716 Re: Poskupljenja
To je solidna plata nebitno sto je drzavna firma,osim toga Toplane ne mogu propasti jer im nije trziste upitno,mogu samo da na mudriji nacin posluju u odnosu na dosadasnje sektasenje.ElRe wrote: ↑04/02/2022 08:34Ja ne pričam o budžetskim korisnicima (naročito općinskim i kantonalinim). Oni su davno pregaženi po visinama plaća od realnog sektora i neće im se povećavati plaće.vjeshalica wrote: ↑04/02/2022 08:00
Tamo su ostali ljudi koji ne znaju drugi posao ili zadovoljni su sa platom jer ne rade puno i nemaju odgovornosti.
-
McGradySA
#1717 Re: Poskupljenja
u lokalnom granapu ulje skočilo sa 3.80 na 4.50
- ElRe
#1718 Re: Poskupljenja
Trenutno je otimačina za deficitarna zanimanja kojih je sve više u FBiH. I nude se ekstra plate.
Gledam cijene frizera za muškarce u gradu (općina Novo Sarajevo, Centar) 12 KM, Ilidža 10 KM. I svi rade.
Supruga plaća 30 KM šišanje na socijalnom.
- Sanjarko
-
redhat
#1720 Re: Poskupljenja
Pravo pitanje je u koji si salon ušao i čekao na red - a svi rade to je tačno, rade i onda prestanu da rade. Ne svi naravno, ali daleko je to od slike da je sve super. Koliko često žena ide na frizuru, možda dva puta mjesečno ili jednom možda? Mislim da bi se taj svaki frizer mijenjao da umjesto frizure tvoje žene danas uradi 5 muških šišanja za 5-7 KM.
Matematika je kurva inače, hajmo bacit na papir - neka taj frizeraj dnevno ima 100 KM šišanja, znači tri "tvoje žene" i recimo jednog lika puta 26 dana u mjesecu gdje sam računao i subote, to je 26x100 to je 2600 KM. Neka je prostor renta od 500 KM a nije, pogotovo ako je centar to je bliže 1000 KM a ako je SCC to je 1500 KM, znači ostane 1100 KM - 1500 KM da se pokrije repromaterijal, sredstva za rad i da se isplati plata. Nisu to neke pare, ljudi se gađaju paušalom i onim što se vidi na prvu ali nije sve tako kad se malo udubi.
Taj svaki frizeraj danas mora imati 250 KM prometa da plati sve što treba da bi mogao reći dobar biznis. Još ako radnice ubacimo u priču onda se sve komplikuje.
Last edited by redhat on 04/02/2022 10:07, edited 1 time in total.
- vjeshalica
- emotivac
- Del_Boy1
#1724 Re: Poskupljenja
Ja radim u istoj firmi već 26 godina. Prošao kroz sve i svašta na poslu, trpio nemoguće. Skoro došao jedan mladi radnik koji ništa nije znao o tom poslu, ja ga naučio svemu što je znao. Kasnije on otišao kod gazde da se nešto žali, da bi on radio taj dio mog posla, još kao da ucijeni gazdu ako mu to neda on će napustit, i naravno dobio otkaz.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija