Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
Becky7

#6001 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Becky7 »

channel10 wrote: 03/02/2022 18:46 Ja sam imao samo temperaturu i bio sam pozitivan..Temperaturu obarao paracetamolima svakih 6 sati(po 2) i padala je do 37-37.2.
Nakon 3-4 ponavljanja popijem jedan nalgesin i obori mi temperaturu ispod 37 i tako ostane. Nakon nalgesina sam popio jos jedan paracetamol(nakon 7-8 sati) samo zato sto je bilo pola noci, pa da ne rizikujem nista dok spavam i da ne bih ujutro ustao sa temperaturom.
Koji si dan bio pozitivan od pojave temperature i koliko je trajala? Imam naglesin ustvari Bosnalijek Bolex jer ga ja pijem za leđa pa neka njega proba da uzme sutra ako bude ima temp., Njemu spadne na 35,9 poslej paracetamola

Ja kad sam bila pozitivna isla mi je skoro do 39 nije silazila ispod 37 sta god sam pila dok nisam nakon 8 dana dobila antibiotik, ali ja sam imala u martu prosle godine dva mjeseca sam bila na bolovanju
melb26sa

#6002 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by melb26sa »

Becky7 wrote: 03/02/2022 18:28
channel10 wrote: 03/02/2022 14:45

Pokusajte umjesto paracetamola popiti nalgesin 550mg. Jedan u 12h
Probat cemo

melb26sa wrote: 03/02/2022 16:53

Paracetamol (acetaminofen) niko ne bi trebao piti jer unistava glutathione koji jetra proizvodi koji pomaze oporavku. Ibuprofen, aspirin, vitamin D3 (velike doze 250 mcg/10000), plus zinc i ostali vitamini i minerali. Sambucol (sirup od zovinih bobica) ima antiviralno dejstvo.
BTW, osobe koje dobiju COVID u velikom broju slucajeva imaju nizak nivo vitamina D.

Mogu postaviti ovdje sta je moj muz dobio za piti kad je imao covid u novembru 2020.
Mozete staviti, mada sam i ja imala kovid i svasta sam pila jer sam imala upalu pluca od suplemenata, kortikosteroida i drugih lijekova. Ibuprofen ne bi trebala zdrava osoba da pije jer steti organima a nije ni preporuka da kovid pozitivni piju ga :(

Ja sam mu pripremila od suplemenata ako bude pozitivan one koje sam i ja pila beta glucan, sambucol, kvercetin, monolaurin, magnezij, cherry, vit c, vit d, b kompleks, cink, med sa polenom, propolisom i maticnom mlijeci. Od cajeva slatki pelin, zova, nana, kamilica. Ali uradit ce veceras test nadam se da ce biti negativan osim temperature nema nijednog drugog simptoma.
Nalgesin je NSAID (non-steroid anti-inflamatory) bas kao i ibuprofen. Ibuprofen je bas sto je moj muz pio (nikako paracetamol/acetaminofen). Dodatno su mu propisali sumamed (azitromicin), kortikosteroide, xarelto za sprjecavanje ugrusaka (mogao je i clexane ali vise voli tablete od igli), vitamin D (samo 2000 iu sto sam ja promijenila u moje od 10000 iu/250 mcg), zinc, aspirin protect 100 mg.

Kuci je dodatno pojacao prirodne sokove, voce, povrce, kefir, jogurt kao probiotike te med - med sa zarom, med za kasalj, med imuni sa maticnom mlijeci.

Po americkom sistemu ne bi dobio nista - oni salju kuci dok ne poplavis i spreman si za intubacije. Srecom smo bili u BiH u to vrijeme s poslom pa smo znali gdje ici.
laik1981

#6003 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by laik1981 »

Voltaren cepic je najucinkovitiji kada je obaranje temperature u pitanju..
melb26sa

#6004 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by melb26sa »

melb26sa wrote: 03/02/2022 19:15
Becky7 wrote: 03/02/2022 18:28

Probat cemo

Mozete staviti, mada sam i ja imala kovid i svasta sam pila jer sam imala upalu pluca od suplemenata, kortikosteroida i drugih lijekova. Ibuprofen ne bi trebala zdrava osoba da pije jer steti organima a nije ni preporuka da kovid pozitivni piju ga :(

Ja sam mu pripremila od suplemenata ako bude pozitivan one koje sam i ja pila beta glucan, sambucol, kvercetin, monolaurin, magnezij, cherry, vit c, vit d, b kompleks, cink, med sa polenom, propolisom i maticnom mlijeci. Od cajeva slatki pelin, zova, nana, kamilica. Ali uradit ce veceras test nadam se da ce biti negativan osim temperature nema nijednog drugog simptoma.
Nalgesin je NSAID (non-steroid anti-inflamatory) bas kao i ibuprofen. Ibuprofen je bas sto je moj muz pio (nikako paracetamol/acetaminofen). Dodatno su mu propisali sumamed (azitromicin), kortikosteroide, xarelto za sprjecavanje ugrusaka (mogao je i clexane ali vise voli tablete od igli), vitamin D (samo 2000 iu sto sam ja promijenila u moje od 10000 iu/250 mcg), zinc, aspirin protect 100 mg.

Kuci je dodatno pojacao prirodne sokove, voce, povrce, kefir, jogurt kao probiotike te med - med sa zarom, med za kasalj, med imuni sa maticnom mlijeci.

Po americkom sistemu ne bi dobio nista - oni salju kuci dok ne poplavis i spreman si za intubacije. Srecom smo bili u BiH u to vrijeme s poslom pa smo znali gdje ici.
Zaboravih dodati - controloc ili tako nesto za stomak. On je prvu sedmicu bio bez temperature i imao proljev za koji je mislio da je neko trovanje hranom. Kad je temp otisla preko 37,5 tad je izgubio i osjet mirisa i test pokazao da je pozitivan. Niko drugi u porodici nije dobio covid od njega (ili bilo koga drugog) - ni ja ni djeca (vrlo mala tada beba i 5 godina) jer mi redovno pijemo vitamin d i izlazemo se suncu.
melb26sa

#6005 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by melb26sa »

laik1981 wrote: 03/02/2022 19:19 Voltaren cepic je najucinkovitiji kada je obaranje temperature u pitanju..
Diclofenac (voltaren) je isto NSAID kao i nalgesin, vece doze aspirina (100 mg se ne smatra NSAID), ibuprofen.
channel10

#6006 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by channel10 »

Becky7 wrote: 03/02/2022 19:13
channel10 wrote: 03/02/2022 18:46 Ja sam imao samo temperaturu i bio sam pozitivan..Temperaturu obarao paracetamolima svakih 6 sati(po 2) i padala je do 37-37.2.
Nakon 3-4 ponavljanja popijem jedan nalgesin i obori mi temperaturu ispod 37 i tako ostane. Nakon nalgesina sam popio jos jedan paracetamol(nakon 7-8 sati) samo zato sto je bilo pola noci, pa da ne rizikujem nista dok spavam i da ne bih ujutro ustao sa temperaturom.
Koji si dan bio pozitivan od pojave temperature i koliko je trajala? Imam naglesin ustvari Bosnalijek Bolex jer ga ja pijem za leđa pa neka njega proba da uzme sutra ako bude ima temp., Njemu spadne na 35,9 poslej paracetamola

Ja kad sam bila pozitivna isla mi je skoro do 39 nije silazila ispod 37 sta god sam pila dok nisam nakon 8 dana dobila antibiotik, ali ja sam imala u martu prosle godine dva mjeseca sam bila na bolovanju
Nedjelja ujutro kad sam ustao, osjetim da me malo boli glava. Mislio sam da nije nista, ali u toku dana se bol pojacala. Nisam temperaturu uopste osjetio. Uzmem toplomjer u 8 navecer da izmjerim, kad imam sta vidjeti.
38.5
Popijem dva paracetamola i temperatura padne na 37. U ponedjeljak se vrtila izmedju 37.2 i 37.7-8
U 8 navecer popijem jedan nalgesin i vec u 12, pola jedan je pala na 36.7-8. Legnem i probudim se oko 3 ujutro i za svaki slucaj popijem jedan paracetamol.
Ujutro ustao i nemam temperaturu. Imao sam jedan kucni test i testiram se i naravno pozitivan.

Znaci u nedjelju boli glava i u toku poslijepodneva sam vjerovatno dobio temperaturu, a u utorak sam bio pozitivan na dva testa.

To je sve od simptoma.
banjaluka078

#6007 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

melb26sa wrote: 03/02/2022 19:20 Niko drugi u porodici nije dobio covid od njega (ili bilo koga drugog) - ni ja ni djeca (vrlo mala tada beba i 5 godina) jer mi redovno pijemo vitamin d i izlazemo se suncu.
Po ovoj logici ja nikad ne bih oboljela, a jesam dva puta. Redovno na suncu, redovno ga koristim i laboratorijski provjeravam količinu u organizmu i prilagođavam dozu, da ne bih navukla problem s bubrezima.
Nema ovdje logike i pravila. Ja nisam oboljela početkom januara, a bila sam 2x8 sati sa zaraženom osobom, bez maske. Onda sam ga pokupila 4 sedmice kasnije od osobe s kojom sam bila jako kratko u kontaktu. Komšinica u kući pored je u kasnim osamdesetim, amputirac, ležeća, definitivno nije osunčana, pa je jedan dan imala dijareju i jedan dan temperaturu. Radni kolega, mlađi od mene, uvijek negdje napolju, danas izašao iz bolnice, zaglavio upalu pluća.
banjaluka078

#6008 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

laik1981 wrote: 03/02/2022 19:19 Voltaren cepic je najucinkovitiji kada je obaranje temperature u pitanju..
Mene je Ketonal spasio.
melb26sa

#6009 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by melb26sa »

banjaluka078 wrote: 03/02/2022 20:18
melb26sa wrote: 03/02/2022 19:20 Niko drugi u porodici nije dobio covid od njega (ili bilo koga drugog) - ni ja ni djeca (vrlo mala tada beba i 5 godina) jer mi redovno pijemo vitamin d i izlazemo se suncu.
Po ovoj logici ja nikad ne bih oboljela, a jesam dva puta. Redovno na suncu, redovno ga koristim i laboratorijski provjeravam količinu u organizmu i prilagođavam dozu, da ne bih navukla problem s bubrezima.
Nema ovdje logike i pravila. Ja nisam oboljela početkom januara, a bila sam 2x8 sati sa zaraženom osobom, bez maske. Onda sam ga pokupila 4 sedmice kasnije od osobe s kojom sam bila jako kratko u kontaktu. Komšinica u kući pored je u kasnim osamdesetim, amputirac, ležeća, definitivno nije osunčana, pa je jedan dan imala dijareju i jedan dan temperaturu. Radni kolega, mlađi od mene, uvijek negdje napolju, danas izašao iz bolnice, zaglavio upalu pluća.
Koji ti je nivo D vitamina? Ja drzim iznad 50 ng (zadnje mjerenje prije dvije sedmice na 60).
no_sikiriki

#6010 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

Meni je interesantno da ljudi u BiH obavezno piju nešto da obore temperaturu kad je imaju. Pa i kod djece obavezno. Razumijem kad je bas neugodno i kad se ima groznica i/ili glavobolja, ali uzimati nešto samo da se spusti temperatura je kontraproduktivno. Ta temperatura ima svoju svrhu i treba pustiti tijelo da se izbori sa virusom (ako nije previše neugodno naravno), a postoje čak i studije koje kažu da spuštanjem temperature se produžava/pogoršava viroza.
banjaluka078

#6011 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

melb26sa wrote: 03/02/2022 20:35
Koji ti je nivo D vitamina? Ja drzim iznad 50 ng (zadnje mjerenje prije dvije sedmice na 60).
45 (referentni interval: poželjna vrijednost>30, očekivana vrijednost 6.8-49.9)
melb26sa

#6012 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by melb26sa »

no_sikiriki wrote: 03/02/2022 20:54 Meni je interesantno da ljudi u BiH obavezno piju nešto da obore temperaturu kad je imaju. Pa i kod djece obavezno. Razumijem kad je bas neugodno i kad se ima groznica i/ili glavobolja, ali uzimati nešto samo da se spusti temperatura je kontraproduktivno. Ta temperatura ima svoju svrhu i treba pustiti tijelo da se izbori sa virusom (ako nije previše neugodno naravno), a postoje čak i studije koje kažu da spuštanjem temperature se produžava/pogoršava viroza.
Sve je to tacno ali vidis da i doktori kazu uzmi ovo ili ono da snizis temperaturu posebice za covid i/ili nakon covid vakcina.
Moja kcerka (ispod 2 godine) je nedavno imala roseolu - virusno djecije (tri dana visoka temperatura, nije htjela da jede) i nismo spustali temperaturu nikakvim lijekovima osim brckanje u kadici koliko je htjela. Cim je temperatura spala prirodno pojavio se osip i nestao za dan i po.
no_sikiriki

#6013 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

melb26sa wrote: 03/02/2022 21:04
no_sikiriki wrote: 03/02/2022 20:54 Meni je interesantno da ljudi u BiH obavezno piju nešto da obore temperaturu kad je imaju. Pa i kod djece obavezno. Razumijem kad je bas neugodno i kad se ima groznica i/ili glavobolja, ali uzimati nešto samo da se spusti temperatura je kontraproduktivno. Ta temperatura ima svoju svrhu i treba pustiti tijelo da se izbori sa virusom (ako nije previše neugodno naravno), a postoje čak i studije koje kažu da spuštanjem temperature se produžava/pogoršava viroza.
Sve je to tacno ali vidis da i doktori kazu uzmi ovo ili ono da snizis temperaturu posebice za covid i/ili nakon covid vakcina.
Moja kcerka (ispod 2 godine) je nedavno imala roseolu - virusno djecije (tri dana visoka temperatura, nije htjela da jede) i nismo spustali temperaturu nikakvim lijekovima osim brckanje u kadici koliko je htjela. Cim je temperatura spala prirodno pojavio se osip i nestao za dan i po.
Ma doktori ovdje kažu za najbanalniju stvar samo da se kljuka tabletama, antibioticima itd.
Ja svom sinu isto dajem nešto samo ako ima temperaturu iznad 39 ili ako ga nešto boli.
xoklix

#6014 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by xoklix »

Negdje sam i ja pročitao da temperaturu ispod 38 C ne treba obarati,mada meni se nije uopšte vraćala kad sam je spustio paracetamolom,a i veliko je olakšanje kad spadne temperatura. Vrati mi se i apetit i sve...
insaneinthebrain

#6015 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by insaneinthebrain »

realno ne bi trebalo skidati, al nasi doktori misle drugacije. da budu sigurni

Why taking fever-reducing meds and drinking fluids may not be the best way to treat flu and fever

https://www.yahoo.com/news/why-taking-f ... 34752.html
geralt

#6016 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by geralt »

insaneinthebrain wrote: 03/02/2022 21:13 realno ne bi trebalo skidati, al nasi doktori misle drugacije. da budu sigurni

Why taking fever-reducing meds and drinking fluids may not be the best way to treat flu and fever

https://www.yahoo.com/news/why-taking-f ... 34752.html
Zato kod nas ljudi dozive kulturoloski sok kad na zapadu prvi put odvedu dijete pedijatru jer ima temperaturu 37.5. I onda se nasa dijaspora zali na doktore, kaze nece da daju antibiotike :-D
Bloo
Globalna šefica

#6017 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Bloo »

Ja sam skontala da neću piti ništa za skidanje temp. Pila aspirin C pon i utorak kad je bila oko 39 i skontala da me to samo umara i da si sjebajem jadni imuni sistem koji se bori sa virusom. Friško pozitivna. :D Tako da od utorka ništa ne pijem i sama se spustila (uz manje napade topline i neuroze trenutno)...naravno da je kontantno 39, 40...vec bi bila druga prica...
no_sikiriki

#6018 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 03/02/2022 22:18
Ja sam skontala da neću piti ništa za skidanje temp. Pila aspirin C pon i utorak kad je bila oko 39 i skontala da me to samo umara i da si sjebajem jadni imuni sistem koji se bori sa virusom. Friško pozitivna. :D Tako da od utorka ništa ne pijem i sama se spustila (uz manje napade topline i neuroze trenutno)...naravno da je kontantno 39, 40...vec bi bila druga prica...
:thumbup: Znači i ti friško pozitivna, meni 12. dan, još malo grlo iritira, ali ostala zabava je prošla. Ja sam uzimala paracetamol jedan dan, jer mi je glava pucala, inače ne bih.
Take it easy, malo fakat smori, i sad sam umorna, ali biće to OK. Meni je najinteresantniji od simptoma bio bol u nogama/guzi da izvineš haha, kao da sam u teretani provela čitav dan, nisam mogla spavati koliko su me mišići bolili 2 dana.
banjaluka078

#6019 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Ja sam ovog puta bila sretna, pa temperatura nije prelazila 37.8, a i to samo jednom ili dva puta. Uglavnom 37.2-37.5. Nisam ni spuštala, spontano se pojavljivala i nestajala. Čudno, ali najlošije mi je bilo onog dana kad je stalno bila tačno 37, tog dana sam jedva ostajala budna, totalno slomljena i umorna.
no_sikiriki

#6020 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

banjaluka078 wrote: 03/02/2022 22:24 Ja sam ovog puta bila sretna, pa temperatura nije prelazila 37.8, a i to samo jednom ili dva puta. Uglavnom 37.2-37.5. Nisam ni spuštala, spontano se pojavljivala i nestajala. Čudno, ali najlošije mi je bilo onog dana kad je stalno bila tačno 37, tog dana sam jedva ostajala budna, totalno slomljena i umorna.
Često se misli da je viša temp. opasnija, ali ne mora uopće biti, te od 37.2 znaju biti najubitačnije, pogotovo ako dugo traju.
Bloo
Globalna šefica

#6021 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Bloo »

no_sikiriki wrote: 03/02/2022 22:23
Bloo wrote: 03/02/2022 22:18

:thumbup: Znači i ti friško pozitivna, meni 12. dan, još malo grlo iritira, ali ostala zabava je prošla. Ja sam uzimala paracetamol jedan dan, jer mi je glava pucala, inače ne bih.
Take it easy, malo fakat smori, i sad sam umorna, ali biće to OK. Meni je najinteresantniji od simptoma bio bol u nogama/guzi da izvineš haha, kao da sam u teretani provela čitav dan, nisam mogla spavati koliko su me mišići bolili 2 dana.
Mene od pon do srijede su boljela krsta kao da trebam dobiti menstruaciju. :D Ono nemoj svega ti.

Elem,bole pluca malo i umorna sam kao da sam kopala. Ali i ovo je super, barem nema vise temperature velikaČke.
no_sikiriki

#6022 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 03/02/2022 22:30
no_sikiriki wrote: 03/02/2022 22:23

Mene od pon do srijede su boljela krsta kao da trebam dobiti menstruaciju. :D Ono nemoj svega ti.

Elem,bole pluca malo i umorna sam kao da sam kopala. Ali i ovo je super, barem nema vise temperature velikaČke.
Ovo je izgleda neki trademark Omicrona, čula sam od više ljudi da su ih baš leđa/krsta bolila, pa i ovo moje je bilo slično. Ali zamisli boli te guza toliko da ne možeš sjediti/ležati, pa hodaš po kući kao kakav luđak. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#6023 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Bloo »

no_sikiriki wrote: 03/02/2022 22:33
Bloo wrote: 03/02/2022 22:30

Ovo je izgleda neki trademark Omicrona, čula sam od više ljudi da su ih baš leđa/krsta bolila, pa i ovo moje je bilo slično. Ali zamisli boli te guza toliko da ne možeš sjediti/ležati, pa hodaš po kući kao kakav luđak. :mrgreen:
Samo da me pluca hoce prestati i sve bi bilo OK. :|
Al eto...malo se bronhitis uznemirio i sinusi..al opet nisam na respiratoru/ventilatoru/registratoru. :D
no_sikiriki

#6024 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 03/02/2022 22:39
no_sikiriki wrote: 03/02/2022 22:33

Samo da me pluca hoce prestati i sve bi bilo OK. :|
Al eto...malo se bronhitis uznemirio i sinusi..al opet nisam na respiratoru/ventilatoru/registratoru. :D
Joj šuti, provjeri pluća, bolje se ne igrati s tim. Biće to ok, ali bolje je biti on the safe side i reagovati na vrijeme ako se treba šta uzimati/uraditi.
elk

#6025 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by elk »

Niko vise ne uzima paracetamol na 37,4 i antibiotike na nekakvo grebanje u grlu od naseg svijeta.
Locked