okanomalo wrote: ↑03/02/2022 10:58molim da neko napise sta nije poskupilo
....lakse je napisati. nek su nam zivi i zdravi penzioneri. kad umru ima da se istrazuje od cega su zivjeli. ljudi su u godinama kad za rad nisu,neko je potrosio njihove pare koje su izdvajali dok su bili radno sposobni. nikakvu empatiju nemam prema ljudima na zavodu.nek se prekvalifikuju i rade. posla ima.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- okanomalo
#1601 Re: Poskupljenja
- ElRe
#1602 Re: Poskupljenja
Naprotiv. Svi pogoni i fabrike su TK, ZeDo, SBK, USK kantom.
Samo jedan primjer
https://www.biznisinfo.ba/italijani-tra ... -2-000-km/
Neko ko u industriji može da zaradi bar 1500 KM ne pada mu na pamet da se bavi poljoprivredom koja je pretežak zanat.
I onda se ti proizvodi uvoze iz siromašnijih zemalja (Albanija, Moldavija, Turska...) i to je sasvim ok (krompir, luk, jabuka, dakle sirovi proizvodi) .
Last edited by ElRe on 03/02/2022 11:12, edited 2 times in total.
- pepeljara
#1603 Re: Poskupljenja
znaci zivot poskupio u 6 mj za 100%.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/02/2022 10:09 Smajic mala pavlaka 20% prije 15 dana u Amku0.75, otisla na 0.85 prosle sedmice, a danas je 1.00.
Nema više pavlake ispod marke nigdje.meggle 1.30-1.40
Primjera radi, ista pavlaka 2018 god je bila 0.55 KM
Jagger mozzarela prije 4 mj bila 1.55, pa 1.70, vjerovatno se skontali da mogu jos, pa je danas 1.80
- _Reds_
#1604 Re: Poskupljenja
Otkupna cijena mlijeka nije poskupila. Pare uzimaju samo prerađivači i prodavači, onaj pp proizvođač i dalje na istom, a hrana mu poskupila.madesa wrote: ↑03/02/2022 10:34Bas dobar primjer. Ono sto je bas cudno jeste da su mnogi proizvodi svoju cijenu dizali minimalno 2 puta u zadnjih mjesec dana. 1.12 povecaju npr za 20 kf i onda tamo 20.12 opet za 30 kf. To je bezobrazluk, vide da mogu da se ljudi ne zale i onda samo pucaj gorestudiorum_tuzlaensis wrote: ↑03/02/2022 10:09 Smajic mala pavlaka 20% prije 15 dana u Amku0.75, otisla na 0.85 prosle sedmice, a danas je 1.00.
Nema više pavlake ispod marke nigdje.meggle 1.30-1.40
Primjera radi, ista pavlaka 2018 god je bila 0.55 KM
Dok ne uđe jače LIDL tako će i dalje biti. Bingo diže cijene, ostali prate.
Bingo i Hifa pokupovaše pola Bosne.
- pepeljara
#1605 Re: Poskupljenja
To je to... sve receno.
Idemo dalje muzemo narod vise.
- dječak sa šibicama
#1606 Re: Poskupljenja
Citajuci pojedine mudrosere, nista ne poskupljuje nego plate rastu, cvjeta ekonomija, Fadil nas vodi u svijetlu buducnost.
Kakva prica, cuj "narod ima ja vidio pun granap".
Otprilike kao da u Najrobiju udjes u granap ili na benzinsku, vidis 20 ljudi da puni korpe/rezervoare pa zakljucis da se u Keniji odlicno zivi.
Jos kad se za "dobar standard" uzimaju primjeri majstora koji nemaju fiskalnu, nemaju racune, ne placaju nikakav porez, cista pljacka drzave i korisnika.
U sustini to i jeste produkt dvadesetpetogodisnjeg nakaradnog sistema, jedan mali % stanovnika je nakupio bisage i trosi bez razmisljanja, uglavnom koncentrisani oko dvije tri sarajevske opcine, i onda se oni uzimaju primjer kako se u drzavi odlicno zivi, dobra auta, puni rezervoari, pune korpe po trgovackim centrima. Pa zive budzetlije, lopovi, kriminalci, stranacki vojnici. Taman ih ima da popune granape, pumpe, restorane u dvije tri sarajevske opcine, obavezno ona vrednija od deset drugih opcina.
Otprilike kao da u Najrobiju udjes u granap ili na benzinsku, vidis 20 ljudi da puni korpe/rezervoare pa zakljucis da se u Keniji odlicno zivi.
Jos kad se za "dobar standard" uzimaju primjeri majstora koji nemaju fiskalnu, nemaju racune, ne placaju nikakav porez, cista pljacka drzave i korisnika.
U sustini to i jeste produkt dvadesetpetogodisnjeg nakaradnog sistema, jedan mali % stanovnika je nakupio bisage i trosi bez razmisljanja, uglavnom koncentrisani oko dvije tri sarajevske opcine, i onda se oni uzimaju primjer kako se u drzavi odlicno zivi, dobra auta, puni rezervoari, pune korpe po trgovackim centrima. Pa zive budzetlije, lopovi, kriminalci, stranacki vojnici. Taman ih ima da popune granape, pumpe, restorane u dvije tri sarajevske opcine, obavezno ona vrednija od deset drugih opcina.
- sinuhe
#1607 Re: Poskupljenja
Ali zasto su mlijecni proizvodi tako skupi? To je vec sjevernoevropska cijena.
-
Hakiz
-
Hakiz
#1609 Re: Poskupljenja
Još jedan koji misli da kako je njemu, tako je svimanamiami wrote: ↑03/02/2022 10:52
Imalo se imalo, kao što se i sada ima i kupi. Nemoj da se pravimo naivni, jasna je priča bila "ima u biMgu jeftinije, što bih ja od tebe kupovao". Eh sada kada je i ono malo domace proizvodnje uništeno pa se 100% zavisi od uvoza, plaća se kako biMgo i ostali diktiraju. Sada ne da je 1KM, nego moze i po 2KM.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/potresn ... /190111038Potresna priča Želimira iz Travnika: Mlijeko prosipam svinjama jer nema ko da kupi
https://www.klix.ba/biznis/privreda/vis ... /201020123Visočki poljoprivrednici u problemima: Krompir i mlijeko nemaju kome prodati
Trazili smo, evo nam ga![]()
![]()
svi su okretali glavu od ovakvih prica "nije to moja briga". E sada jeste, zagledajmo na police i pratimo feninge.
Sa druge strane, kupac vidi da ima jeftinije pa kaže, ovaj naš hoće ekstraprofit, na brzinu da se obogati, preko mojih leđa.
A za primjere:
Dakle, ako ne može prodati po 1,30, radije će prosuti nego prodati po 1? Neka mu bude.
- Haris.ba
#1610 Re: Poskupljenja
Mozda nisu skupi, vec samo dolaze na normalnu cijenu.
Tj.bili su potcjenjeni.
Mlijecni proizvodi su posebna kategorija zbog njihove prirode da su lahko kvarljivi, zahtjevaju cesto hladjen prijevoz. Evropska poljoprivredna proizvodnja je veoma subvencionirana, ogranicena raznim netrzisnim okovima, monopolima koje tako ne smjjes nazvati.., (carine, kontigenti, ogranicenja proizvode, certifiati...).
Tako da kada se poklope neke okolnosti cijena se moze podici bez straha od jeftinijih proizvoda iz uvoza. Komplikovano je.
- dječak sa šibicama
#1611 Re: Poskupljenja
Coksa, cokolada, bila je dugo vremena 0.95, jucer gledam snizeno sa 1km na 0.85 znaci vec je ona otisla na marku u medjuvremenu.
Danas je akcija istekla, i sad je Coksa 1.15
Do sljedece akcije
Danas je akcija istekla, i sad je Coksa 1.15
Do sljedece akcije
- cyprus
#1612 Re: Poskupljenja
Kao i obično, ovdje je istina negdje u sredini... Dio stanovništva zaista živi dosta fino (taj broj nije ni tako mali, i ne odnosi se samo na uhljebe), sa druge strane dio jebiga jedva sastavlja kraj sa krajem, neki ovise i od narodne kuhinje, ali većina mislim da ipak može sebi obezbjediti osnovne životne uslove, pa i malo više od toga (istina uz kredite)... Eh, koliko je sad to sve dobro - ovisi sa čim poredimo... Ako poredimo sa ranijim standardom (mislim na poslijeratni), nema sumnje da se situacija značajno poboljšala (koliko god mi kukali)... A ako se poredimo sa ostatkom kontinenta - onda je jasno da je skoro svugdje bolje ili mnogo bolje nego ovdje... Nema tu puno filozofije...dječak sa šibicama wrote: ↑03/02/2022 13:22 Citajuci pojedine mudrosere, nista ne poskupljuje nego plate rastu, cvjeta ekonomija, Fadil nas vodi u svijetlu buducnost.
Eh, sad recentni trend inflacije je nešto je nemoguće posmatrati samo iz prizme Bosne i Hercegovine... Mnogo je nepoznanica gdje nas ova spirala poskupljenja dalje vodi (ja sam iskreno vrlo zabrinut) - ali to je globalni problem, ne samo naš...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1613 Re: Poskupljenja
Ode sve u tri pm...
Majoneza thomy redovna cijena 2.60 KM do jučer, danas 3 KM u bingu, a prije par dana ista na akciji 1.95 KM..
Uglavnom, ja sam sad promijenio taktiku, kupujem jeftiniju alternativu svemu što je poskupilo..jedino još ženu i malca da naviknem na to
Majoneza thomy redovna cijena 2.60 KM do jučer, danas 3 KM u bingu, a prije par dana ista na akciji 1.95 KM..
Uglavnom, ja sam sad promijenio taktiku, kupujem jeftiniju alternativu svemu što je poskupilo..jedino još ženu i malca da naviknem na to
- hadzinicasa
#1614 Re: Poskupljenja
ne bih se slozila.cyprus wrote: ↑03/02/2022 14:12Kao i obično, ovdje je istina negdje u sredini... Dio stanovništva zaista živi dosta fino (taj broj nije ni tako mali, i ne odnosi se samo na uhljebe), sa druge strane dio jebiga jedva sastavlja kraj sa krajem, neki ovise i od narodne kuhinje, ali većina mislim da ipak može sebi obezbjediti osnovne životne uslove, pa i malo više od toga (istina uz kredite)... Eh, koliko je sad to sve dobro - ovisi sa čim poredimo... Ako poredimo sa ranijim standardom (mislim na poslijeratni), nema sumnje da se situacija značajno poboljšala (koliko god mi kukali)... A ako se poredimo sa ostatkom kontinenta - onda je jasno da je skoro svugdje bolje ili mnogo bolje nego ovdje... Nema tu puno filozofije...dječak sa šibicama wrote: ↑03/02/2022 13:22 Citajuci pojedine mudrosere, nista ne poskupljuje nego plate rastu, cvjeta ekonomija, Fadil nas vodi u svijetlu buducnost.
Eh, sad recentni trend inflacije je nešto je nemoguće posmatrati samo iz prizme Bosne i Hercegovine... Mnogo je nepoznanica gdje nas ova spirala poskupljenja dalje vodi (ja sam iskreno vrlo zabrinut) - ali to je globalni problem, ne samo naš...
ako se sjecas perioda 1996-2003/4, (nakon cega je rapidno sve krenulo nizbrdo), bilo optimizma, poleta, investicija, posla, para ... u tim godinama cinilo se da cemo isplivati...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1615 Re: Poskupljenja
Ne govori se o raspolozenju nego o ekonomskim parametrima.
Naravno da je danas kudikamo bolje nego 2003. sto ne iskljucuje da je nivo apatije daleko veci.
Naravno da je danas kudikamo bolje nego 2003. sto ne iskljucuje da je nivo apatije daleko veci.
- cyprus
#1616 Re: Poskupljenja
OK, to govoriš za psihološki aspekt - nisam siguran evo šta bih ti rekao... Tad sam bio dijete, nisam nešto puno pratio društvena zbivanja, ali se nekog optimizma i poleta iskreno ne sjećam... Možda to gledam iz perspektive svoje porodice, koja je tada zaista bila na rubu egzistencije... Doslovno, kupiti čokoladu mi je u tim godinama bio doživljaj... Kad pričam ljudima da sam jednu čokoladu razvlačio na 7-10 dana, kontaju da serem... A ne serem...hadzinicasa wrote: ↑03/02/2022 14:19ne bih se slozila.cyprus wrote: ↑03/02/2022 14:12
Kao i obično, ovdje je istina negdje u sredini... Dio stanovništva zaista živi dosta fino (taj broj nije ni tako mali, i ne odnosi se samo na uhljebe), sa druge strane dio jebiga jedva sastavlja kraj sa krajem, neki ovise i od narodne kuhinje, ali većina mislim da ipak može sebi obezbjediti osnovne životne uslove, pa i malo više od toga (istina uz kredite)... Eh, koliko je sad to sve dobro - ovisi sa čim poredimo... Ako poredimo sa ranijim standardom (mislim na poslijeratni), nema sumnje da se situacija značajno poboljšala (koliko god mi kukali)... A ako se poredimo sa ostatkom kontinenta - onda je jasno da je skoro svugdje bolje ili mnogo bolje nego ovdje... Nema tu puno filozofije...
ako se sjecas perioda 1996-2003/4, (nakon cega je rapidno sve krenulo nizbrdo), bilo optimizma, poleta, investicija, posla, para ... u tim godinama cinilo se da cemo isplivati...
Međutim, evo i da kažemo da je psihološki moment bio nešto bolji... Objektivni ekonomski parametri su bez ikakve sumnje danas mnogo bolji... Realni životni standard je bolji... Cijene jesu rasle, ali rasle su i plate... Nezaposlenost je bila frapantna, ponajveća u svijetu, danas realno znam prilično malo ljudi da traže posao, a da ga ne mogu naći... Naravno, mnogo je onih koji nisu zadovoljni svojim poslom ili platom, ali ponovo - to je ipak bar jedan nivo više u odnosu na situaciju kada se nikakav posao nije mogao naći, da se nasadiš na glavu...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1617 Re: Poskupljenja
Upravo tako.
Ne moras ici u 2003. Evo 2010. koja je bila doslovno jucer, ogroman postotak naroda bez posla, ne mozes bez vize turisticki ni u Sloveniju. Ko ode vani, otisao je na crno. Doslovno isto da je bio drugi vijek.
Ne moras ici u 2003. Evo 2010. koja je bila doslovno jucer, ogroman postotak naroda bez posla, ne mozes bez vize turisticki ni u Sloveniju. Ko ode vani, otisao je na crno. Doslovno isto da je bio drugi vijek.
- hadzinicasa
#1618 Re: Poskupljenja
nisam bas ni ja bila u ozbiljnim godinama tada, naprotiv...cyprus wrote: ↑03/02/2022 14:34OK, to govoriš za psihološki aspekt - nisam siguran evo šta bih ti rekao... Tad sam bio dijete, nisam nešto puno pratio društvena zbivanja, ali se nekog optimizma i poleta iskreno ne sjećam... Možda to gledam iz perspektive svoje porodice, koja je tada zaista bila na rubu egzistencije... Doslovno, kupiti čokoladu mi je u tim godinama bio doživljaj... Kad pričam ljudima da sam jednu čokoladu razvlačio na 7-10 dana, kontaju da serem... A ne serem...hadzinicasa wrote: ↑03/02/2022 14:19
ne bih se slozila.
Međutim, evo i da kažemo da je psihološki moment bio nešto bolji... Objektivni ekonomski parametri su bez ikakve sumnje danas mnogo bolji... Realni životni standard je bolji... Cijene jesu rasle, ali rasle su i plate... Nezaposlenost je bila frapantna, ponajveća u svijetu, danas realno znam prilično malo ljudi da traže posao, a da ga ne mogu naći... Naravno, mnogo je onih koji nisu zadovoljni svojim poslom ili platom, ali ponovo - to je ipak bar jedan nivo više u odnosu na situaciju kada se nikakav posao nije mogao naći, da se nasadiš na glavu...
navodis objektivne ekonomske parametre - moguce da si u pravu i da je ovo moje napisano samo subjektivni osjecaj, ali mozemo uporediti neke ekonomske parametre:
kupovnu moc, stopu nezaposlenosti , izvoz, priliv investicija, omjer zaposlenih i penzionera, inflaciju itd.itd... pa onda razgovarati. evo @_BataZiv_0809 pominje 2010? ja ne vidim neki veliki skok otad do danas u ovim parametrima.
drugo su nasi subjektivni dozivljaji i zivotni razvoj.
-
Hakiz
#1619 Re: Poskupljenja
Nema ako ti je više od 50. I ako uz to ima neka bolest, invalidnost, pa si i žena, posao, prekvalifikovan ili ne, ti je teže dobiti nego na lutriji.
Ako ne vjeruješ, probaj sam(a). Ako ti nije 50, sačekaj da ti bude, daj otkaz, pa počni tražiti drugi posao. Probaj i u Njemačku u tim godinama otići, a da ti niko nije prethodno pripremio teren.
U suprotnom, ako ne smiješ tako eksperimentisati, malo manje arogancije i malo više empatije pokazati nije loše.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1620 Re: Poskupljenja
@hadzinicasa 2010. izgleda kao da je bila prije 50 godina. Po svim mjerljivim i nemjerljivim parametrima.
- hadzinicasa
#1621 Re: Poskupljenja
Kako kome. O tome ja govorim._BataZiv_0809 wrote: ↑03/02/2022 14:57 @hadzinicasa 2010. izgleda kao da je bila prije 50 godina. Po svim mjerljivim i nemjerljivim parametrima.
Mozda si ti sada tu gdje sam ja bila tada, pa ti se perspektiva promijenila, jer su ti se zivotne okolnosti promijenile.
- Mate_Miso_Kovac
#1622 Re: Poskupljenja
Šta kukate, eno čovjek fino objasnio da su poskupljenja nevazna jer su svima skocile plate na preko milju i po. Imzenjeri ladno preko tri milje u padze i tako dalje...
Rahatlook 
- geralt
#1623 Re: Poskupljenja
Stopa nezaposlenosti je stvarno drasticno pala od 2010. A porasle su i plate.
Sjecam se kad sam bio u srednjoj (mozda 2004), pa mi jaran prica kako mu je stariji brat (programer, informaticar sa ETF-a) dobio posao sa mjesecnom platom od 1000 KM. Meni je to tad zvucalo kao da mi danas kazu da neko ima 10 000 mjesecno. Cuj 1000 KM, i tako svaki mjesec. Taj ne zna sta ce od para.
Sjecam se kad sam bio u srednjoj (mozda 2004), pa mi jaran prica kako mu je stariji brat (programer, informaticar sa ETF-a) dobio posao sa mjesecnom platom od 1000 KM. Meni je to tad zvucalo kao da mi danas kazu da neko ima 10 000 mjesecno. Cuj 1000 KM, i tako svaki mjesec. Taj ne zna sta ce od para.
- okanomalo
#1624 Re: Poskupljenja
zavisi od zanimanja. za majstore godine nisu vazne. za kancelarijski posao vjerujem da nema nade. zlatom da trazis ne mozes naci picmajstora u dalmaciji.plata vise nego dobra. tu su i kelneri,vodoinstalateri,keramicari i slicna zanimanja. imam rodbinu dole i znam da primaju radnu snagu iz srbije,makedonije,albanije,bih kad su im vec slavonci zaprasili prema irskoj i njemackoj.nema tu nikakve arogancije. kad smo ja i muz ostali bez posla odmah poslije rata prala sam staracke guzice da prezivim. borila se i izborila za svoj poziv. sad sam u mirovini.Hakiz wrote: ↑03/02/2022 14:49Nema ako ti je više od 50. I ako uz to ima neka bolest, invalidnost, pa si i žena, posao, prekvalifikovan ili ne, ti je teže dobiti nego na lutriji.
Ako ne vjeruješ, probaj sam(a). Ako ti nije 50, sačekaj da ti bude, daj otkaz, pa počni tražiti drugi posao. Probaj i u Njemačku u tim godinama otići, a da ti niko nije prethodno pripremio teren.
U suprotnom, ako ne smiješ tako eksperimentisati, malo manje arogancije i malo više empatije pokazati nije loše.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1625 Re: Poskupljenja
Pa uporedi broj zaposlenih, prosjecnu platu, kupovnu moc, sve je to mjerljivo i vidjet ces razliku. Uzmi u obzir da je i tad, kao i sad Sarajevo bilo drzava za sebe i da je provincija daleko losije stajala.hadzinicasa wrote: ↑03/02/2022 15:04Kako kome. O tome ja govorim._BataZiv_0809 wrote: ↑03/02/2022 14:57 @hadzinicasa 2010. izgleda kao da je bila prije 50 godina. Po svim mjerljivim i nemjerljivim parametrima.
Mozda si ti sada tu gdje sam ja bila tada, pa ti se perspektiva promijenila, jer su ti se zivotne okolnosti promijenile.
Meni je bilo dobro i tad, dobro mi je i sad.