bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/01/2022 19:39ovi ne sjedaju u kola ,ovi su placeni da rade prljave poslove![]()
u opisu na fb pise i da je Colin ispod auta...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/01/2022 19:39ovi ne sjedaju u kola ,ovi su placeni da rade prljave poslove![]()
mala ispravka tip je 144530i wrote: ↑28/01/2022 20:53
Da se imalo razumiješ k'o što ne razumiješ znao bi da je Yugo isključivi proizvod Fiata i Fiatove pameti... Yugo se službeno označava kao tip 145 što odgovara fiatovoj nomenklaturi modela, tako stoji u broju šasije i trebalo bi u i saobraćajnim dozvolama u rubrici D.2, tip 145A.

a moguce je ,poznat je on po tome
Ne volim pametovati ljudima koji znaju znanje, ali je ipak 145.
znam ja da je broj sasije na svim VX1145A*****,ne znam zasto su promijenili,mozda je finalni prototip bio 145,ova moja slika je iz italijanskog magazina,kad se tek pojavio prvi put,mislim 1979.530i wrote: ↑28/01/2022 22:21
Ne volim pametovati ljudima koji znaju znanje, ali je ipak 145.
Evo slika američke verzije https://hips.hearstapps.com/autoweek/as ... keepGifs=1
Za domaće tržište je ova pločica malo drugačije, ali je sigurno isti broj 145.
pa bio je tommy makinnen - coek prekuco i otiso iz rallyja

Paaa neki razlog postoji, a ja ga ne znam. Recimo Fiat Uno nosi oznaku 146A (i br. šasije počinju ZFA146A...), prototip koji se pojavio par godina ranije i ima isto ovako uslikan na par slika je nosio oznaku Fiat 143 i to nije nikad zaživjelo u stvarnosti.bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/01/2022 22:33
znam ja da je broj sasije na svim VX1145A*****,ne znam zasto su promijenili,mozda je finalni prototip bio 145,ova moja slika je iz italijanskog magazina,kad se tek pojavio prvi put,mislim 1979.
Sve je to meni poznato iz historije, ali i dalje ne daje odgovor na pitanje kako smo mi imali fabrike da to sve sklopimo a iz drugog svjetskog rata izasli bukvalno bez gaca na guzici, sa ruralnim stanovnistvom od kojih je pismen bio jedino lokalni pop/svecenik/efendija i kotarski javni biljeznik do kojeg je trebalo pola dana jahati na konju.530i wrote: ↑29/01/2022 10:28
@_BataZiv_0809
Da, talijanska komunistička partija (iako je Italija bila dio Zapada) je bila veoma jaka. Zato su i sarađivali sa Istokom, Rusima u zamjenu za hrđavi lim poslali licencu fiata 124, Titi poslali fiću i malo promijenjenju 128 (a i sam oblik z101 je bio osmišljen prvo u italiji), poljacima 126 i 125 sa mehanikom od tristaća...koliko im se to isplatilo na duge staze, pitanje je. Auta su postala sinonim za hrđanje i loš kvalitet, iako mnogi primjeri dokazuju suprotno.
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Communist_Party
It changed its name in 1943 to PCI and became the second largest political party of Italy after World War II, attracting the support of about a third of the vote share during the 1970s. At the time, it was the largest communist party in the West, with peak support reaching 2.3 million members, in 1947,[11] and peak share being 34.4% of the vote (12.6 million votes) in the 1976 general election.
Da talijanska komunistička partija nije bila toliko jaka i nije imala interes jačati prijateljstvo sa drugim komunističkim partijama ne bi se desilo da imamo de facto fiat fabrike širom komunističkog svijeta - poljska, rusija, sfrj. A to je odgovaralo i primaocima usluga da pokažu kako su šatro i oni dio razvijenog svijeta._BataZiv_0809 wrote: ↑29/01/2022 11:18 Polako, polako sad.
Dakle nije samo komunjarska propaganda tome uzrok nego je ipak ovdje bilo pametnih i pismenih ljudi?
Mozemo li uporediti broj tih ljudi kod nas i u Njemackoj, pa da vidimo je li utemeljeno poredjenje od kojeg je ova prica potekla?
Mozemo naravno. Neuporedivo je.
1.) Ima(o) je i Kongo komunisticku partiju i Vietnam i Sjeverna Koreja i Kina, pa gdje su im Fiatove fabrike?530i wrote: ↑29/01/2022 12:44
1. Da talijanska komunistička partija nije bila toliko jaka i nije imala interes jačati prijateljstvo sa drugim komunističkim partijama ne bi se desilo da imamo de facto fiat fabrike širom komunističkog svijeta - poljska, rusija, sfrj. A to je odgovaralo i primaocima usluga da pokažu kako su šatro i oni dio razvijenog svijeta.
2. Tvoja opaska da je ovdje sve go seljak nije istinita, bilo je pismenih i pametnih ljudi. No, oni sami ne bi ništa postigli ili barem ne u ovolikom obimu.
3.Tvrdiš da je jugo veće ili značajnije ostvarenje od mercedesa - nije, kako god okreneš. Dokazao sam ti da su to talijani napravili (kao i sve drugo), a par lokalnih inžinjera uz svesrdnu pomoć partije i kompletne države pokrenulo proizvodnju...
4. Usput budu rečeno kad već spominješ značajna ili značajni ostvarenja, golf iz tasa je možda i najznačanije ostvarenje u tom nekom tvom značaju. Kvalitetno zapadno auto koje je ostalo kvalitetno bez obzira na proizvodnju pod kominističkim sistemom. I kompletna fabrika unis-tas.