Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
Tesla Edison

#17751 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Tesla Edison »

Bossona wrote: 18/01/2022 17:07
Tesla Edison wrote: 18/01/2022 11:26
Pa to i govorim. Sveti gral demokratije, gdje ne može jedna država diskriminirati drugu zbog broja stanovnika. Ovdje isto tako možemo primjeniti.

Federacija nek bira dva člana. Član1 i član2. Nema nacionalnog predznaka.

Članovi predsjedništva su oni koji skupe po 28 elektora, a za elektore mogu dati:

USK: Č1: 8 Č2: 3
PK: Č1: 1, Č2: 10
TK: Č1: 6, Č2: 5
ZDK: Č1: 7, Č2: 4
BPK: Č1: 10, Č2: 1
SBK: Č1: 6, Č2: 5
HNK: Č1: 5, Č2: 6
ZHK: Č1: 1, Č2: 10
KS: Č1: 9, Č2: 2
K10: Č1: 2, Č2: 9

55:55

Svako može birati bilo kojeg kandidata sa liste Č1 ili Č2.

Ovo je najbolje moguće rješenje, niko nikome ne bira člana, direktno je biranje, nema nacionalnih predznaka.

Može se desiti da u predsjedništvu iz FBiH sjedi i Ž.K. i D.Č.

To je ljepota demokratije.
:mrgreen:
A Distrikt Brčko otpisano bratskom (č)entitetu,.....

Image

Koji cirkusantski inžinjering, je li ovo iz štaba poglavnika, po kojem KS Kanton Sarajevo ili TK Tuzlanski Kanton imaju manje elektorala od PK Posavskog Kantona ili BPK Bosansko Podrinjskog Kantona. :lol: :lol: :lol:
Uporedi vrijednost glasova broja glasača kantona sa brojem elektorala po glasaču :mrgreen:

Nigdje veze u poređenju sa američkim, gdje najmnogoljudnije države ako ih porediš sa kantonima donose najveći broj elektorala, proporcionalno sa brojem blasača u tim državama, poput Kalifornije, New Yorka, Teksasa, Floride, itd. Dovoljno je da pobjediš u nekoliko većih država u Americi i dobijaš izbore.
Po ovome tvome iz većih kantona dobijaš manje elekorala nego iz manjih :mrgreen:
Da je ovako u Americi sa elektoralima kao što zamišljaju u štabu poglavnika izbio bi građanski rat :mrgreen:
Pa zeleni botu (ovo ti je za poglavnika), svaki kanton ima po 11 elektora. Svi su ravnopravni, tako da taj spin ne pali. Nismo svi tako (ne)inteligentni kao što mislite.

Također, nisam kopirao SAD, već je sistem napravljen shodno našim prilikama. Niti jedan sistem se ne može prepisati, svaka zemlja je unikatna na svoj način.

Ovim sistemom se rješavaju svi problemi. Nema nacionalnog predznaka, nema trećeg entiteta, nema asimetrije, nema druge izborne jedinice, svi kantoni si ravnopravni (po 11 elektora). Brčko može ići u elektore za TK.

Dakle imaš dvije liste, lista "član1" i lista "član 2" (stranke odlučuju koga će kandidovati u koju listu). Onaj koji osvoji naviše glasova na svakoj od listi, dobija elektore. Svako može odabrati po kandidata sa obje liste. Ko osvoji najmanje 28 elektora sa obje liste, ti će bi članovi predsjedništva.

Svi imaju šansu, svi mogu svakoga birati. Bolje od ovoga ne može. Ko misli da može, bujrum napišite. Samo nemojte pisati gluposti "jedan čovjek, jedan glas". To niti je pošten izbor, niti je moguć u BiH. Samo realna rješenja.
Bossona

#17752 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Bossona »

Tesla Edison wrote: 18/01/2022 17:44
Bossona wrote: 18/01/2022 17:07
:mrgreen:
A Distrikt Brčko otpisano bratskom (č)entitetu,.....

Image

Koji cirkusantski inžinjering, je li ovo iz štaba poglavnika, po kojem KS Kanton Sarajevo ili TK Tuzlanski Kanton imaju manje elektorala od PK Posavskog Kantona ili BPK Bosansko Podrinjskog Kantona. :lol: :lol: :lol:
Uporedi vrijednost glasova broja glasača kantona sa brojem elektorala po glasaču :mrgreen:

Nigdje veze u poređenju sa američkim, gdje najmnogoljudnije države ako ih porediš sa kantonima donose najveći broj elektorala, proporcionalno sa brojem blasača u tim državama, poput Kalifornije, New Yorka, Teksasa, Floride, itd. Dovoljno je da pobjediš u nekoliko većih država u Americi i dobijaš izbore.
Po ovome tvome iz većih kantona dobijaš manje elekorala nego iz manjih :mrgreen:
Da je ovako u Americi sa elektoralima kao što zamišljaju u štabu poglavnika izbio bi građanski rat :mrgreen:
Pa zeleni botu (ovo ti je za poglavnika), svaki kanton ima po 11 elektora. Svi su ravnopravni, tako da taj spin ne pali. Nismo svi tako (ne)inteligentni kao što mislite.

Također, nisam kopirao SAD, već je sistem napravljen shodno našim prilikama. Niti jedan sistem se ne može prepisati, svaka zemlja je unikatna na svoj način.

Ovim sistemom se rješavaju svi problemi. Nema nacionalnog predznaka, nema trećeg entiteta, nema asimetrije, nema druge izborne jedinice, svi kantoni si ravnopravni (po 11 elektora). Brčko može ići u elektore za TK.

Dakle imaš dvije liste, lista "član1" i lista "član 2" (stranke odlučuju koga će kandidovati u koju listu). Onaj koji osvoji naviše glasova na svakoj od listi, dobija elektore. Svako može odabrati po kandidata sa obje liste. Ko osvoji najmanje 28 elektora sa obje liste, ti će bi članovi predsjedništva.

Svi imaju šansu, svi mogu svakoga birati. Bolje od ovoga ne može. Ko misli da može, bujrum napišite. Samo nemojte pisati gluposti "jedan čovjek, jedan glas". To niti je pošten izbor, niti je moguć u BiH. Samo realna rješenja.
Pozdravi poglavnika i njegov štab i reci mu da ovaj Kra-De-Ze inžinjering neće proći a i Brčko ste dali bratu Dodiku, ah da to je Krvosti riješio kad je Zlobi dao Posavinu,...... :skoljka:
Juliuscezar

#17753 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Juliuscezar »

Čuj kantoni jednaki, a građani koji glasaju ostaju nejdenaki :lol: pa što bi se reklo ne glasaju dunumi zemlje
palermo

#17754 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by palermo »

Primjerice, nije nijedna pjedinačna stranka protjerala alkohol iz centralnih sarajevskih kafana: učinili su to vlasnici trgovačkih molova, kafana, klubova kojima je progon “vatrene” vode bio eleminicioni uvjet za dobijanje državnih prostora, dozvola, suglasnosti i ugostiteljski prosperitet…
ma bravo Senči....uvijek si bio novinarski genije....

mislim, ima Senči svojih mahana, al to da je novnarski genije je nešto što niko, ko imalo zna o novinarstvu, društvenim odnosima, može osporiti
Last edited by palermo on 18/01/2022 18:03, edited 1 time in total.
daddy-kool

#17755 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by daddy-kool »

Grean wrote: 18/01/2022 16:28
daddy-kool wrote: 18/01/2022 08:11

Moglo se zaokružiti svih 7 članova.
E cuj, zaboravio sam. Cudno je bilo i to, tek tad najbrojniji mogu dirigovati.

Ali zato su ratom izgurali i jedni i drugi da su najbrojniji sad taoci ovog ustavnog uredjenja.
Ključno u tom slučaju što se treba obratiti kompletnom biračkom tijelu. Koji bi Bošnjak bio prihvatljiv i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima?
Idemedosumom

#17756 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Idemedosumom »

Haris.ba wrote: 17/01/2022 23:24
Brise se nacionalni predznak iz ustava za predsjednistvo, ostaje direktni izbor iz entiteta RS i jedan clan iz FBiH. Drugi clan iz FBiH nek se bira u klubu Hrvata u Domu naroda.
Zanimljiv prijedlog. Tvoja ideja, ili si pročitao negdje?

Iako je teško zamisliti da Hrvati prihvate asimetrično rješenje. Drugi problem, koji se nameće, kako da se biraju delegati Doma Naroda?
Pandakonda

#17757 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Pandakonda »

Sarajmen wrote: 18/01/2022 11:38 Ako mogu zamoliti da u fokus zadržimo ovaj prijedlog NIP-a iz usta Predsjednika Konakovića, koji se suštinski odnosi kao rješenje, moguće rješenje problema koji imamo, zbog diskrimirajućih odredbi u Ustavu BiH. Evropski sud u Stazburu je u suštini sud ljudskih prava, i njegove presude mi trebamo i moramo ispoštovati i zbog nas samih, odnosno naših sugrađana-ki i nacionalnih manjina u zajedničkoj domovini.

Izborni zakon :bih: i njegove najavljene izmjene su ipak paralelno bitan proces, ali nije uslov za izmjene Ustava :bih: .

Konaković je iznio mišljenje da se uvođenjem četvrtog člana Predsjedništva :bih: otvara novi proces kroz otklanjanje diskriminacije u trenutnom Ustavu :bih: . Presude suda u Strazburu bi bile imlementirane i taj kamen oko vrata svih nas u :bih: bi bio prošlost, kao konkretan nagovještaj bolje budućnosti za diskriminirane obuhvaćene donesenim presudama, onim direktno navedenim ali i svim onim koji u tom smislu nisu mogli zakmečati do Strazbura.

Eto, šab me gabri što Radobolja teče ukrivo, pecam u Miljackoj sa mosta, zakuri te bolac kojeg'.Faruk i Željko, i Dino i rahmetli Zukorlić su bili na istoj strani, ost'o je ko je o'sto i fajtaj se dalje, i za pravedniju Bosnu i Hercegovinu, iz Saraj'va. Ako srokamo svoje lavove, hijene po avliji su neminovnost.
Ostali su naši sugrađani i sugrađanke, Zornić , Sejdić, Finci, Pilav, .... su samo primjeri za koje je civilizovan svijet kroz odlično pravosuđe rekao šta je imao. O činjenicama se ne raspravlja, trebamo ih implementirati zbog nas samih. Je l' se čeka da i oni izumru ili se isele. Sramota je to svih nas, da se ne lažemo.

Na temi o izbornom zakonu nema više forumaša @ako te pitaju most u izgradnji, rudari bitcoin da skupi za knjige Bosansko kraljevstvo ili repliku pečatnjaka. Neka mašallah, bio je nepristojan ka susretu institucija Svete stolice i našeg Predsjedništva :bih: . Trolčina.
Sve i da uvedes cetvrtog clana opet imas problem sto se gomila administracija i raste javna potrosnja... Također mislim da je ovdje najmanji problem predsjednistvo. Sa ovim gore necemo rijesiti onu diskriminaciju koja je bitna, a to je ona da nema ostalih u drzavnom domu naroda i da su hrvati i bosnjaci koji zive u RS diskriminirani da ne mogu biti u drzavnom domu naroda, isto kao sto su su srbi u federaciji itd.
palermo

#17758 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 18/01/2022 18:01
Grean wrote: 18/01/2022 16:28

E cuj, zaboravio sam. Cudno je bilo i to, tek tad najbrojniji mogu dirigovati.

Ali zato su ratom izgurali i jedni i drugi da su najbrojniji sad taoci ovog ustavnog uredjenja.
Ključno u tom slučaju što se treba obratiti kompletnom biračkom tijelu. Koji bi Bošnjak bio prihvatljiv i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima?
Ma men se čini da bi najbolje rješenje bilo prebaciti u parlament koji bira sve članove predsjedništva, uz uslov da svaki izabrani član predsjedništva mora dobiti najmanje trećinu glasova iz svakog od domova naroda.....

Ono, moralo bi se ići ka tome da je svaki od članova predsjedništva odgovoran svima.....ne u istoj mjeri svakome,, ali svima

Samo, ovo je naprdivanje, pošto je realnost drugačija.....odnosno šta je moguće, a šta nije moguće
Haris.ba

#17759 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Haris.ba »

Idemedosumom wrote: 18/01/2022 18:02
Haris.ba wrote: 17/01/2022 23:24
Brise se nacionalni predznak iz ustava za predsjednistvo, ostaje direktni izbor iz entiteta RS i jedan clan iz FBiH. Drugi clan iz FBiH nek se bira u klubu Hrvata u Domu naroda.
Zanimljiv prijedlog. Tvoja ideja, ili si pročitao negdje?

Iako je teško zamisliti da Hrvati prihvate asimetrično rješenje. Drugi problem, koji se nameće, kako da se biraju delegati Doma Naroda?
Da li je negdje ideja bila ne znam.

A, Dom naroda se popunjava trenutno kako se popunjava, delegati iz kluba Hrvata FBiH biraju delegate u klubu Hrvata Doma naroda BiH.
Idemedosumom

#17760 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Idemedosumom »

Haris.ba wrote: 18/01/2022 18:13 Da li je negdje ideja bila ne znam.

A, Dom naroda se popunjava trenutno kako se popunjava, delegati iz kluba Hrvata FBiH biraju delegate u klubu Hrvata Doma naroda BiH.
A kako se biraju delegati u klub Hrvata DN FBIH? Mislim da se Čović na tako nešto ne bi pristao.
Haris.ba

#17761 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Haris.ba »

Idemedosumom wrote: 18/01/2022 18:17 A kako se biraju delegati u klub Hrvata DN FBIH? Mislim da se Čović na tako nešto ne bi pristao.
Pa kako se biraju i sada, iz kantona u FBiH.

Njje to idealno rjesenje. Ali, daje mogucnost glasanja svim glasacima u FBiH za jednog clana predsjednistva, a daje i klubu Hrvata da mogu izabrati drugog kandidata.

Iskreno, ne znam da li bi takvo rjesenje prezivjelo ustavno sudovanje. Ali, bolje je rjesenje nego postojece.
Bossona

#17762 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Bossona »

palermo wrote: 18/01/2022 18:07
daddy-kool wrote: 18/01/2022 18:01

Ma men se čini da bi najbolje rješenje bilo prebaciti u parlament koji bira sve članove predsjedništva, uz uslov da svaki izabrani član predsjedništva mora dobiti najmanje trećinu glasova iz svakog od domova naroda.....

Ono, moralo bi se ići ka tome da je svaki od članova predsjedništva odgovoran svima.....ne u istoj mjeri svakome,, ali svima

Samo, ovo je naprdivanje, pošto je realnost drugačija.....odnosno šta je moguće, a šta nije moguće
I da svi pristanu na ovaj prijedlog,...Blokiraju imenovanje izbora članova predsjedništva u DN, nema imenovanja PVM Predsjedavajućeg Vijeća Ministara nema Izvršne vlasti, Blokada-Raspad sistema. Direktnim glasanjem građana ne mogu blokirati izbor članova predsjedništva. Od IZ svakako nema ništa u izbornoj godini.
Dr. Kuca

#17763 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Dr. Kuca »

Posto ima raje koja za sebe kazu da su jugosloveni, a njih ne predstavlja niti jedan od 4, red je da i oni imaju legitimnog predstavnika. Isto tako i gayevi. To je rinesenje, imati npr 20eroclano predsjednistvo. To bi bas bila spica.
Tesla Edison

#17764 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Tesla Edison »

bhnapoleon1 wrote: 18/01/2022 17:54 Čuj kantoni jednaki, a građani koji glasaju ostaju nejdenaki :lol: pa što bi se reklo ne glasaju dunumi zemlje
Nisu nejednaki. Svi nose po 11 elektora, biraš koga želiš. Uvijek je 11.
meridiyan

#17765 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

Dinokio na potezu si!
Muderris odgovorio Konakoviću: Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Edina Forte

Nije se dugo čekalo da uslijedi odgovor Elmedina Konakovića u kojem je izrekao brojne pohvale na račun Muderrisa i pozvao svoje pristalice da se suzdrže od teških riječi prema Muderrisu, koji je napisao novi status, odnosno osvrt na Konakovićevu reakciju.

Prenosimo status u cijelosti.

– Brate Elmedine, zahvalan sam ti na tvojim lijepim riječima koje me ohrabruju, mada bih bio sretniji da si se odredio prema mojim stavovima iznesenim u statusa na mome Facebook profilu. Stoga s radošću na lijepo želim uzvratiti samo lijepim.

Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Naše stranke i njenog predsjednika Edina Forte, jer su njihovi politički potezi, stavovi i geste usmjereni protiv javnog morala, kulture i tradicije moga naroda, te tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

vise na ... https://pressmedia.ba/vijesti/2022/21/0 ... lTG8FrGbaY
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#17766 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by teskeredzic_22 »

meridiyan wrote: 21/01/2022 10:47 Dinokio na potezu si!
Muderris odgovorio Konakoviću: Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Edina Forte

Nije se dugo čekalo da uslijedi odgovor Elmedina Konakovića u kojem je izrekao brojne pohvale na račun Muderrisa i pozvao svoje pristalice da se suzdrže od teških riječi prema Muderrisu, koji je napisao novi status, odnosno osvrt na Konakovićevu reakciju.

– Brate Elmedine, zahvalan sam ti na tvojim lijepim riječima koje me ohrabruju, mada bih bio sretniji da si se odredio prema mojim stavovima iznesenim u statusa na mome Facebook profilu. Stoga s radošću na lijepo želim uzvratiti samo lijepim.

Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Naše stranke i njenog predsjednika Edina Forte, jer su njihovi politički potezi, stavovi i geste usmjereni protiv javnog morala, kulture i tradicije moga naroda, te tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Čim prođu izbori a Naša stranka nestane kao relevantan politički faktor i u Kantonu Sarajevo ( sve i da Forto ovog trenutka otrgne Našu stranku iz ralja bivšeg košarkaša i bivšeg SDA premijera KS , premalo je vremena za ribrendning i političke poruke koje će glasači prepoznati plus što se u Našoj stranci nalaze uglavnom oni koji su je otjerali u ralje bivšeg košarkaša i bivšeg SDA premijera KS) , bivši košarkaš i bivši SDA premijer KS će je skinuti s prsta kao čik od cigarete i svojim glasačima i uvaženom Muderrisu će ponuditi sasvim razumno objašnjenje.
Juliuscezar

#17767 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Juliuscezar »

meridiyan wrote: 21/01/2022 10:47 Dinokio na potezu si!

Možda bi čovjek i poštovao da je ikad ovako pismo poslao Baketu
Prpa.ba

#17768 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Kakva patetika i ovog nekakvog muderisa a i kifle. :-)
meridiyan

#17769 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by meridiyan »

Poklopi ga Dinokio
Konaković poručio Muderisu: Neću te gazijo poslušati jer mislim da tvoje srce ne dozvoljava razumu da jasno vidi slike

Evo zašto te gazijo neću poslušati a cijenim te mnogo!

Naše slike, kao što sam ti već napisao, nisu iste. Mi ne vidimo ista rješenja. Ja sam se uvjerio, pipnuo rukom, vidio svojim očima, kako se naša zajednica urušava korupcijom i kriminalom. Vidio sam kako to rade ljudi iz tvoje i moje stranke, sad je samo tvoja. Otimaju tendere, kradu vodu, ne plaćaju odvoz smeća, zapošljavaju nemilice, kupuju kioske za 250 hiljada maraka. Urušavaju nam zajednicu i čine nas plijenom, a onda sam te iste vidio u prvim redovima na svim skupovima, tik do tebe.

vise na ... https://pressmedia.ba/vijesti/2022/21/0 ... 1ZcojVfnUI
DonieBrasco

#17770 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by DonieBrasco »

Konaković: Odbijamo koncept etničke podjele zemlje iako su zagovarači te ideje ambiciozni

https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /220121034
Hajde da vidimo da li je tako ili ce neko naci pametan da podrzi Covica
Registarska oznaka

#17771 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Registarska oznaka »

Konakovic izrasta u politicku licnost broj 1, po znanju, energiji, zelji a bgmi ima prostora da jos rsdi na sebi.

Trenutno, vrlo malo politicara koji mogu njemu da pariraju.
klaki

#17772 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by klaki »

Registarska oznaka wrote: 21/01/2022 11:55 Konakovic izrasta u politicku licnost broj 1, po znanju, energiji, zelji a bgmi ima prostora da jos rsdi na sebi.

Trenutno, vrlo malo politicara koji mogu njemu da pariraju.
Demagog i sto je najgore populista

Ko ovo ne vidi ja ne znam...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17773 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Truba »

"Prijedlog NiP-a je uvođenje četvrtog člana Predsjedništva te da se sva četiri biraju na prostoru cijele BiH. Tako bismo dobili barem jednog koji bi bio najava uvođenja građanskog principa Bosne i Hercegovine. Vidimo dvije strane, jedna je isključivo etnička, a druga je isključivo građanska. NiP je našao mjeru uređenja tih odnosa. Opredijeljeni smo za nastavak razgovora o ustavnoj reformi s akterima koji ne ruše ovu zemlju", pojašnjava Konaković.

nemoguće
jbg
Hakiz

#17774 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Hakiz »

Tužno je da kads ja Naša Stranka počela mijenjati sliku politike, NiP nije bio ni u mašti. A onda je Konaković iskoristio entuzijazam koji je probudio NS, iskombinovao ga sa nacionalizmom i iluzijom o borbi protiv korupcije i stvorio nacionalnu stranku socijalne "pravde" koristeći obuku koju je dobio u SDA.

Zato, koliko god je to možda utopijski, uvijek prednost dati NS u odnosu ba NiP. I u jesen 2022.
nKrkan

#17775 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nKrkan »

:kiss:
Post Reply