belfy wrote: ↑16/01/2022 18:16
Hakiz wrote: ↑16/01/2022 14:49
Zašto mora biti uzor?
Gdje to piše da uspješna i slavna osoba automatski postaje uzor?
cuj gdje pise? u ustavu crvenih kmera! kakvo je to glupo pitanje? slavna osoba je slavna jer ima mnogo pratioca kojima predstavlja uzor kao uspjesna individua. bilo da je rijec o fizici, muzici, matematici, filmu, politici, youtuberu ili bilo cemu drugom.
eto, sada kada znas zapisi to negdje, ako treba biti i zapisano. reagujem ovako jer zaista nisam ocekivao ovako plitko razmisljanje od tebe... cuj gdje pise...
Apaurin?
Radim ono šta radim, dobar sam u tome, postanem slavan, neki ljudi odluče da se ugledaju u mene, prate sve šta radim, pokušavaju da žive ono šta misle da zagovaram. Jesam li ih ja to nagovarao? Jesam li ja odgovoran za to što nemaju svoj život pa žele da žive moj? Da li zato što neko želi da me svojoj djeci predstavi kao uzor to meni stvara obavezu, da dozvolim da mi neko "ukrade" život?
Da li me je neko pitao želim li biti uzor? Moram li imati obavezu da budem uzor zato što su drugi bez pitanja odlučili da me tako vide?
Ko je kriv jadnicima koji nisu sposobni osmisliti svoje živote pa se ugledaju u tuđe. Koji nisu sposobni od neke javne ličnosti "uzeti" samo njen rad, uživati u proizvodu, nego sr moraju ugledati u tu ličnost.
Od sve literature, muzike, filmova, nauke, umjetnosti koje sam u životu konzumirao, nikada, ni kao klincu, mi nije padalo na pamet da mi autori tih djela ili likovi u tim djelima budu uzori. Da ne samo čitam njihove biografije nego da ih vrišteći dočekujem, guram se da budem u njihovom društvu ili barem na fotografiji sa njima, da sanjam da imam njihove autograme ili predmete koje su posjedovali, da živim njihove živote barem djelimično, da usvojim njihove sisteme vrijednosti.
Da jesam, bio bih odavno mrtav jer su većina onih čiji rad sam kinzumirao živjeli poprilično destruktivne po okolinu, ali i autodestruktivne živote, mnogi umrli mladi.
Dakle, gdje piše da ljudi imaju pravo odbaciti odgovornost za svoje živote, ili živote bližnjih, i neku poznatu osobu učiniti odgovornom za te živote iako ona to ne traži, samo zato što je slavna i dobra u svom poslu?