Mene je zanima ova udarna recenica iz Expressa, da muskarci ispod 40 godina imaju 14 puta vece sanse da dobiju miokarditis sa vakcinom nego sa Covidom. Vidim odnekud mi poznato.
O tom naucnom radu se govorilo ovdje prije nekoliko sedmica, mescini iz Kanade. Oni su testirali vise vakcina, nakon prve, druge, trece doze i nasli da je sansa za dobijanje istog drasticno skocila samo kod druge doze Moderne. Znaci ne Astra Zeneca, ne J&J, i sto je najbitnije, ne Pfizer, vec samo Moderna. Meni je to malo cudno, dvije prakticno iste mRNA vakcine, i da jedna "ne valja", a druga "valja".
Bio je ovdje i clanak i grafovi o tome.
Znaci da napomenem jos jednom ista studija nije nasla nikakav problem s ostalim vakcinama.
Ako je to tako, ovaaaj, mislim da imamo jednostavno rjesenje - mladjim od 40 godina ne dajte Moderninu vakcinu.
Naravno, postoje druge studije koje govore suprotno.
Isto vazi i za djecu 12-15 godina, posto ovaj clanak iz Expressa prica najvise o njima.
https://www.reuters.com/article/factche ... SL1N2S924L
I tu se opet napominje da i ti koji dobiju miokarditis nakon vakcine, da se uglavnom radi o blagim simptomima koji brzo prodju, a da su simptomi od miokarditisa prilikom zaraze gori.
I u jednom i u drugom slucaju je komplikacija rijetkost.