Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SanskiBiser

#6401 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

canvra888 wrote: 27/12/2021 23:47
PoluPatlidzan wrote: 27/12/2021 20:56 Jel to onda znaći da ukoliko porezna ima podatke da građanin X nije plaćao porez od 2013 pa sve do danas, da oni ne mogu da traže da se uplate obaveze starije od 5 godina? Ja sam mislio da to nikad ne zastarjeva...
Mislim da je tako. U teoriji, sada bi ti mogli prinudno naplatiti porez najstarije za 2016. godinu pa nadalje (jos par ovih dana).
Da, inace ta apsolutna zastara poreza ne znaci da ti je otpisan porez, i dalje im dugujes i za sve preko 5 godina tj. 6 godina, tek kad prodje 10 godina onda se moze traziti otpis poreza za taj period preko 5 godina, a ko hoce moze ga i platiti premda ne mora jer se moze pozvati na zastaru samo ako plati nema povrata poreza , uvijek poreski obaveznik mora da se pozove na zastaru ako ima osnove, nece ti oni sami ponuditi nikada, a oni zbog tih svojih propisa mogu ici do 5 godina unazad bez problema i potrazivati placanje poreskih obaveza, Sherif je bas govorio o tome 2018 koliko se sjecam da traze samo 3 godine unazad a da su mogli traziti 5 godina...

Imate zakon o obligacionim odnosima pa citajte, poreska moze najlakse doci do svojih potrazivanja , kod elektroprivrede npr. svi dugovi idu u zastaru vec nakon godinu dana...
PoluPatlidzan

#6402 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PoluPatlidzan »

SanskiBiser wrote: 28/12/2021 10:20 Da, inace ta apsolutna zastara poreza ne znaci da ti je otpisan porez, i dalje im dugujes i za sve preko 5 godina tj. 6 godina, tek kad prodje 10 godina onda se moze traziti otpis poreza za taj period preko 5 godina, a ko hoce moze ga i platiti premda ne mora jer se moze pozvati na zastaru samo ako plati nema povrata poreza , uvijek poreski obaveznik mora da se pozove na zastaru ako ima osnove,
A koje su osnove? Sama činjenica da je prošlo 10 godina ili ima još nešto?
SanskiBiser wrote: 28/12/2021 10:20 Sherif je bas govorio o tome 2018 koliko se sjecam da traze samo 3 godine unazad a da su mogli traziti 5 godina...
Kao da mi je ostalo u sjećanju da je govorio negdje da su oni dobili podtake o poreznim obaveznicima samo do 2015 godine, a da su imali i do 2009 da bi i to gledali da naplate. Možda sam pogrešno upamtio šta je pričao.
SanskiBiser

#6403 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

PoluPatlidzan wrote: 28/12/2021 14:59
SanskiBiser wrote: 28/12/2021 10:20 Da, inace ta apsolutna zastara poreza ne znaci da ti je otpisan porez, i dalje im dugujes i za sve preko 5 godina tj. 6 godina, tek kad prodje 10 godina onda se moze traziti otpis poreza za taj period preko 5 godina, a ko hoce moze ga i platiti premda ne mora jer se moze pozvati na zastaru samo ako plati nema povrata poreza , uvijek poreski obaveznik mora da se pozove na zastaru ako ima osnove,
A koje su osnove? Sama činjenica da je prošlo 10 godina ili ima još nešto?
SanskiBiser wrote: 28/12/2021 10:20 Sherif je bas govorio o tome 2018 koliko se sjecam da traze samo 3 godine unazad a da su mogli traziti 5 godina...
Kao da mi je ostalo u sjećanju da je govorio negdje da su oni dobili podtake o poreznim obaveznicima samo do 2015 godine, a da su imali i do 2009 da bi i to gledali da naplate. Možda sam pogrešno upamtio šta je pričao.
Zakon o obligacionim odnosima
https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... osima.html

Odeljak 4

ZASTARELOST
PoluPatlidzan

#6404 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PoluPatlidzan »

SanskiBiser wrote: 28/12/2021 15:21 Zakon o obligacionim odnosima

Odeljak 4

ZASTARELOST
To je za Republiku Srpsku.

Sad sam gledao za FBIH i tamo piše ovako:
Potraživanja zastarijevaju za pet godina ako zakonom nije određen neki drugi rok zastarjelosti.
A onda u Zakon o porezu na dohodak Federacije BiH pise ovako:
Po pitanju naplate, zatezne kamate, povrata poreza, žalbenog postupka i zastare primjenjivat će se odredbe Zakona o Poreznoj upravi.
A u zakonu o poreznoj upravi piše ovo:
Razrez se može izvršiti u bilo koje vrijeme:
- za porez ili kaznu koja se odnosi na taj porez,
ako je porezna prijava za taj porez lažna ili ako
porezna prijava za taj porez nije podnesena; i
- za kaznu koja se ne odnosi na određeni
porez, ako je lice koje je počinilo porezni
prekršaj namjerno prikrilo ili poduzelo bilo koju
radnju da sakrije prekršaj od poreznog organa
Dakle ako nisi platio porez, sačinio prijavu, ili je lažno sacinio, za bilo koji period ti mogu tražiti naplatu poreza. Jesam li dobro to razumio?
Diverse

#6405 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Good point.
SanskiBiser

#6406 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SanskiBiser »

PoluPatlidzan wrote: 28/12/2021 21:35
SanskiBiser wrote: 28/12/2021 15:21 Zakon o obligacionim odnosima

Odeljak 4

ZASTARELOST
To je za Republiku Srpsku.

Sad sam gledao za FBIH i tamo piše ovako:
Potraživanja zastarijevaju za pet godina ako zakonom nije određen neki drugi rok zastarjelosti.
A onda u Zakon o porezu na dohodak Federacije BiH pise ovako:
Po pitanju naplate, zatezne kamate, povrata poreza, žalbenog postupka i zastare primjenjivat će se odredbe Zakona o Poreznoj upravi.
A u zakonu o poreznoj upravi piše ovo:
- za porez ili kaznu koja se odnosi na taj porez,
ako je porezna prijava za taj porez lažna ili ako
porezna prijava za taj porez nije podnesena; i
- za kaznu koja se ne odnosi na određeni
porez, ako je lice koje je počinilo porezni
prekršaj namjerno prikrilo ili poduzelo bilo koju
radnju da sakrije prekršaj od poreznog organa
Dakle ako nisi platio porez, sačinio prijavu, ili je lažno sacinio, za bilo koji period ti mogu tražiti naplatu poreza. Jesam li dobro to razumio?
Da, tako je, zastare vrijede i primjenjuju se samo za poreske obaveznike koji su regulisali svoje obaveze i uredno podnose poreske prijave i placaju makar dio poreza ako objektivno nisu u stanju da plate citav iznos.
LeonardoAC

#6407 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by LeonardoAC »

canvra888 wrote: 27/12/2021 23:47
PoluPatlidzan wrote: 27/12/2021 20:56 Jel to onda znaći da ukoliko porezna ima podatke da građanin X nije plaćao porez od 2013 pa sve do danas, da oni ne mogu da traže da se uplate obaveze starije od 5 godina? Ja sam mislio da to nikad ne zastarjeva...
Mislim da je tako. U teoriji, sada bi ti mogli prinudno naplatiti porez najstarije za 2016. godinu pa nadalje (jos par ovih dana).
Samo da bude jasno da kod nas ne postoji zastarni period za poreske obaveze.

XV - ROKOVI I ZASTARA
Član 73.

- za porez ili kaznu koja se odnosi na taj porez, ako je porezna prijava za taj porez lažna ili ako porezna prijava za taj porez nije podnesena; i
fox-69

#6408 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by fox-69 »

šta ima kod redovnih platiša i legalista.. sve udure ? fino fino.. onako da se javim..
čujemo se za 3 mjeseca opet
programerAnel

#6409 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

fox-69 wrote: 05/01/2022 03:51 šta ima kod redovnih platiša i legalista.. sve udure ? fino fino.. onako da se javim..
Prošli mjesec mi banka blokirala uplate. Tražili mi GPD, PK i izvode paypala.
Malo pogledali i sve otključali, kaže želimo dokaz da se doprinosi plaćaju.

Sem toga sve 5
pinkman

#6410 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

programerAnel wrote: 05/01/2022 07:34
fox-69 wrote: 05/01/2022 03:51 šta ima kod redovnih platiša i legalista.. sve udure ? fino fino.. onako da se javim..

Sem toga sve 5
Je li na PayPal ili devizni racun dolazi?

EDIT: pise PayPal, ne citam sorry :D
programerAnel

#6411 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

pinkman wrote: 05/01/2022 11:03
programerAnel wrote: 05/01/2022 07:34

Sem toga sve 5
Je li na PayPal ili devizni racun dolazi?

EDIT: pise PayPal, ne citam sorry :D
Inace devizni strogo izbjegavam.

300$ + 11$ uplati čovjek,
ja dobijam 275$
seoBIH

#6412 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

programerAnel wrote: 05/01/2022 07:34 kaže želimo dokaz da se doprinosi plaćaju
Vjerjem da je to sve bilo usmeno :D Trazi im da ti pisano to navedu, pa da dobiješ finu oŠtetu.
fox-69

#6413 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by fox-69 »

Image
programerAnel

#6414 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

seoBIH wrote: 05/01/2022 15:37
programerAnel wrote: 05/01/2022 07:34 kaže želimo dokaz da se doprinosi plaćaju
Vjerjem da je to sve bilo usmeno :D Trazi im da ti pisano to navedu, pa da dobiješ finu oŠtetu.
Ovo su mi emailom tražili.

Code: Select all

Poštovani,

Molimo za dostavu dole navedene dokumentacija.

Hvala

S poštovanjem

- Osnov priliva
- Izvod sa Paypall računa  gdje su navedeni nalogodavcii uplata  na klijentov Paypall račun za 2021. I 2020. godinu
- Poreznu karticu, prijava licnog dohodka (Obrazac GPD 1051) za 2020..godinu gdje se vidi prjavljen porez na dohodak a ostvaren preko Paypall-a.

Ukoliko postoji i klijent posjeduje osnov priliva molim Vas da i njega pošaljete (Ugovor, predugovor, facture itd….).

Lomi

#6415 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Lomi »

Pozdrav svima,

Pokusao sam da pronadjem neke postove vezane za samu naplatu usluge koja bi se izvrsila za kupca u inostranstvu, ali nazalost nisam uspio.

Dakle, ugovorio sam posao sa kupcem iz Njemacke za odredjene usluge koje trebam naplacivati mjesecno u fiksnom iznosu.

Kupac usluga iz De mi trazi bilo kakav racun (online invoice generator) po osnov kojeg bi vrsio uplate za tu usulugu prema meni, ali iako bih time njima napravio sve regularno, nisam siguran da bi situacija bila ispravna s moje strane jer ne poznajem nacin da fizicko lice moze tek tako izdavati racune u FBiH? Ne posjedujem nikakvu firmu ili obrt da bih mogao napraviti neki regularan racun, ali za njihove knjige ce bilo kakav odgovarati (poput online invoice creatora).

Zanima me koji osnov vi koristite za naplatu usluga bilo da je to po zavrsenom projektu ili u vidu mjesecnih fiksnih iznosa?
Osjetim da firma u De nema bas puno iskustva s tim, pa ne znam na koji zakon ili pravilo da ih pozovem u cilju sto lakse realizacije.

Ljubazno molim sve koji su imali slicnu situaciju da podijele nacin na koji su to rjesili.

Hvala na izdvojenom vremenu i pozdrav.
canvra888

#6416 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

programerAnel wrote: 10/01/2022 10:11
seoBIH wrote: 05/01/2022 15:37

Ovo su mi emailom tražili.

Code: Select all

Poštovani,

Molimo za dostavu dole navedene dokumentacija.

Hvala

S poštovanjem

- Osnov priliva
- Izvod sa Paypall računa  gdje su navedeni nalogodavcii uplata  na klijentov Paypall račun za 2021. I 2020. godinu
- Poreznu karticu, prijava licnog dohodka (Obrazac GPD 1051) za 2020..godinu gdje se vidi prjavljen porez na dohodak a ostvaren preko Paypall-a.

Ukoliko postoji i klijent posjeduje osnov priliva molim Vas da i njega pošaljete (Ugovor, predugovor, facture itd….).

PaypaLL :D
ExNihilo

#6417 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Koji je to dokument "osnov priliva"? :D
Diverse

#6418 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

ExNihilo wrote: 10/01/2022 18:55 Koji je to dokument "osnov priliva"? :D
Pise u zagradi - ugovor, faktura. To obicno odstampas onaj generic ugovor sa sajta za koji radis, ili ako radis direktno sa poslodavcem i imas direktu komunikaciju, trazis da ti posalje ugovor, svi oni to pisu. Faktura je ako imas obrt ili firmu.
dorkcic

#6419 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dorkcic »

Bože dragi, pa oni još nisu naučili da se piše PayPal, koji amaterizam
nekome

#6420 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Lomi wrote: 10/01/2022 17:23 Pozdrav svima,

Pokusao sam da pronadjem neke postove vezane za samu naplatu usluge koja bi se izvrsila za kupca u inostranstvu, ali nazalost nisam uspio.

Dakle, ugovorio sam posao sa kupcem iz Njemacke za odredjene usluge koje trebam naplacivati mjesecno u fiksnom iznosu.

Kupac usluga iz De mi trazi bilo kakav racun (online invoice generator) po osnov kojeg bi vrsio uplate za tu usulugu prema meni, ali iako bih time njima napravio sve regularno, nisam siguran da bi situacija bila ispravna s moje strane jer ne poznajem nacin da fizicko lice moze tek tako izdavati racune u FBiH? Ne posjedujem nikakvu firmu ili obrt da bih mogao napraviti neki regularan racun, ali za njihove knjige ce bilo kakav odgovarati (poput online invoice creatora).

Zanima me koji osnov vi koristite za naplatu usluga bilo da je to po zavrsenom projektu ili u vidu mjesecnih fiksnih iznosa?
Osjetim da firma u De nema bas puno iskustva s tim, pa ne znam na koji zakon ili pravilo da ih pozovem u cilju sto lakse realizacije.

Ljubazno molim sve koji su imali slicnu situaciju da podijele nacin na koji su to rjesili.

Ne mozes izdavati fiskalni kao fizicko ali njima to i ne treba. Treba im vjerovatno tipicni A4 invoice koji ce ti ovdje mozda i trebati samo ako banka zatrazi. Porezna trazi samo novac.
Lomi

#6421 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Lomi »

nekome wrote: 10/01/2022 20:39
Lomi wrote: 10/01/2022 17:23 Pozdrav svima,

Ne mozes izdavati fiskalni kao fizicko ali njima to i ne treba. Treba im vjerovatno tipicni A4 invoice koji ce ti ovdje mozda i trebati samo ako banka zatrazi. Porezna trazi samo novac.
Fiskalni sigurno ne mogu, ali me brine taj dio da li bih bio u problemu ukoliko izdam taj obicni A4 racun koji se generise online. Taj isti je regularan za firmu u De, njima samo treba neki dokument da po njemu izvrse placanje, ali nisam siguran kako bi na to reagovale nase banke i porezna uprava s obzirom da sumnjam da fizicka lica smiju praviti bilo kakav racun?
nekome

#6422 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Lomi wrote: 10/01/2022 20:51
nekome wrote: 10/01/2022 20:39

Fiskalni sigurno ne mogu, ali me brine taj dio da li bih bio u problemu ukoliko izdam taj obicni A4 racun koji se generise online. Taj isti je regularan za firmu u De, njima samo treba neki dokument da po njemu izvrse placanje, ali nisam siguran kako bi na to reagovale nase banke i porezna uprava s obzirom da sumnjam da fizicka lica smiju praviti bilo kakav racun?
Ne bi trebalo....
Lomi

#6423 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Lomi »

nekome wrote: 10/01/2022 20:57
Lomi wrote: 10/01/2022 20:51 Fiskalni sigurno ne mogu, ali me brine taj dio da li bih bio u problemu ukoliko izdam taj obicni A4 racun koji se generise online. Taj isti je regularan za firmu u De, njima samo treba neki dokument da po njemu izvrse placanje, ali nisam siguran kako bi na to reagovale nase banke i porezna uprava s obzirom da sumnjam da fizicka lica smiju praviti bilo kakav racun?
Ne bi trebalo....
Moje je misljenje takodjer, ali se nadam da ce neko napisati iz iskustva kakvu je imao povratnu informaciju od banke ili porezne uprave po ovom pitanju..
Diverse

#6424 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

Lomi wrote: 10/01/2022 21:05
nekome wrote: 10/01/2022 20:57

Ne bi trebalo....
Moje je misljenje takodjer, ali se nadam da ce neko napisati iz iskustva kakvu je imao povratnu informaciju od banke ili porezne uprave po ovom pitanju..
Ti taj invoice napisi njima ako im treba. Ono sto ce tebi traziti eventualno poreska ili banka je ugovor neki o saradnji, ugovor o djelu, autorski ugovor. To ti trazi od njih, da ti posalju ugovor, znace oni vec sta treba. A taj invoice ne pokazujes, niko ne zna ni da si ga pisao.
furajMali

#6425 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by furajMali »

Šta bi s temom It poslodavci? Nije valjda skroz izbrisana radi onog fašizma?
Post Reply