Zaraza hara kolektivom Zvezde, a ti postavljaš takva pitanja...
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- HarTar
#59001 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- HarTar
#59002 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Bloo Hvala, to cijenim kada sagovornika demantiraš argumentima, a ne ovo mlaćenje prazne slame ko neki...
- Bloo
- Globalna šefica
#59003 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo si iskreno mogao i sam.
Ako imaš dovoljno zdravog razuma i IQ preko 70, sve možeš sam provjeriti.
Ako ti je nešto previše "stručno", potrazis nekog te struke ako imas u prijateljima da ti objasni kao laiku.
Ovo sto se sada radi je kao kad nepismeni i neobrazovani ljudi povezu vjestice i bolest koja se pojavila zbog manjka higijene u selu ili rodenje albino djeteta i pomracenje sunca.
Albino djeca su se i prije radala, ali ovo je prvi put da se u 500 godina oralne i pisane historije sela desi pomracenje sunca, ergo dijete je otjelovljeni ŠEjtan jer je pomračenje Sunca znak da će se nešto loše desiti.
- dr_Evil
#59004 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pricajte vi sta hocete, ako efendija iz okolice Podgorice kaze da je albino sam sejtan, moze se 100 doktUra na glavu popeti.

- Bloo
- Globalna šefica
#59005 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih da primejtim da od pojave ADSL-a je više glupih ljudi. I sve više što je tehnol000gija bolja.
Vratimo se na dialup!
- HarTar
#59006 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogao sam istina, ali iskreno počelo me je smarati da konstantno nešto čitam, učim i istražujem, posebno kada vidim pojedine forumaše ovdje i nedostatak osnovnog obrazovanja i opšteg znanja, a nešto meni palamude... Što se tiče ovih smrti mladih sportista, ima ih par zaista sumnjivih...Bloo wrote: ↑07/01/2022 11:23Ovo si iskreno mogao i sam.![]()
Ako imaš dovoljno zdravog razuma i IQ preko 70, sve možeš sam provjeriti.
Ako ti je nešto previše "stručno", potrazis nekog te struke ako imas u prijateljima da ti objasni kao laiku.
Ovo sto se sada radi je kao kad nepismeni i neobrazovani ljudi povezu vjestice i bolest koja se pojavila zbog manjka higijene u selu ili rodenje albino djeteta i pomracenje sunca.
Albino djeca su se i prije radala, ali ovo je prvi put da se u 500 godina oralne i pisane historije sela desi pomracenje sunca, ergo dijete je otjelovljeni ŠEjtan jer je pomračenje Sunca znak da će se nešto loše desiti.
- dr_Evil
#59007 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fini dialup, i mirc moj solidni, to je bio vakat.
Neg, niti jedno niti drugo, staris bloo. Sto smo stariji sve nam je nizi prag tolerancije, pa tako i na Feriza iz Podgorice. Aman
- Bloo
- Globalna šefica
#59008 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
počelo me je smarati da konstantno nešto čitam, učim i istražujem - to je tvoj problemHarTar wrote: ↑07/01/2022 11:36 Mogao sam istina, ali iskreno počelo me je smarati da konstantno nešto čitam, učim i istražujem, posebno kada vidim pojedine forumaše ovdje i nedostatak osnovnog obrazovanja i opšteg znanja, a nešto meni palamude... Što se tiče ovih smrti mladih sportista, ima ih par zaista sumnjivih...
ojedine forumaše ovdje i nedostatak osnovnog obrazovanja i opšteg znanja - to je njihov problem
Znam da je puno lakše jednostavno prihvatiti serviranu informaciju, pogotovo ako ne napisana na jeziku koji razumiješ. Naravno da se ne očekuje od tebe da sada iščitavaš o Krebsovim ciklusima i stručne članke o virologiji...ali kao što postoje ljudi koji su spremni napisati članak kojima povezuju ono albino dijete i pomračenje Sunca, postoje i ljudi kojima nije mrsko da stručno to opovrgnu.
Recimo da ima par sumnjivih smrti. Recimo 5. U odnosu na broj vakcinisanih, da li je to za tebe problem i dokaz da su vakcine štetne? Da li ćeš zato mene spriječiti da se vakcinišem ili sebe? Ti nisi profesionalni sportaš izložen ogromnim fizičkim naporima skoro svakodnevno. Tebi neće biti ništa (možda, ne znam kakvo ti je zdravstveno stanje).
Na primjer, ja sam alergična (smrtno) na Baktrim. Postoji još ljudi na svijetu koji su alergični na Baktrim, a neki su i umrli. Ali naš broj je minoran naspram broja ljudi koje je Baktrim spasio. Isto tako i za Aspirin.
Drgi primjer - kontracepcijske tablete I. i II. generacije -osim nuspojava koje su neugodne (i psihičke i fizičke) nose velik rizik u odrešenim godinama i u odrešenim stanjima (npr. pušači) da ti se oformi tromb i da umreš. Žene već decenijama piju iste, ne samo da bi spriječile trudnoću, već i iz drugih razloga. Tablete novije generacije rade na tome da određene nuspojave budu manje.
- Bloo
- Globalna šefica
- HarTar
#59010 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Bloo Nikada nisam napisao da se neko ne vakciniše, stvar izbora, ali sam protiv nametanja. Nikada nisam tvrdio da su ovi sportisti umrli od vakcine, nego da su pojedini slučajevi sumnjivi. I da se ne ponavljam, nisam antivakser, naprotiv, ali covid vakcine su eksperimentalne i nedovoljno testirane, to jeste testiranje se trenutno provodi...
- dr_Evil
#59011 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A dobro ne moze se reci da nisu testirane, moze im se samo zamjerit da su kratkotrajne, namjerno ili nenamjerno.HarTar wrote: ↑07/01/2022 11:52 @Bloo Nikada nisam napisao da se neko ne vakciniše, stvar izbora, ali sam protiv nametanja. Nikada nisam tvrdio da su ovi sportisti umrli od vakcine, nego da su pojedini slučajevi sumnjivi. I da se ne ponavljam, nisam antivakser, naprotiv, ali covid vakcine su eksperimentalne i nedovoljno testirane, to jeste testiranje se trenutno provodi...
- HarTar
#59012 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prijatelju, imam familije koji su se obogatili preko ovih covid vakcina, pa ti vidi...dr_Evil wrote: ↑07/01/2022 11:53A dobro ne moze se reci da nisu testirane, moze im se samo zamjerit da su kratkotrajne, namjerno ili nenamjerno.HarTar wrote: ↑07/01/2022 11:52 @Bloo Nikada nisam napisao da se neko ne vakciniše, stvar izbora, ali sam protiv nametanja. Nikada nisam tvrdio da su ovi sportisti umrli od vakcine, nego da su pojedini slučajevi sumnjivi. I da se ne ponavljam, nisam antivakser, naprotiv, ali covid vakcine su eksperimentalne i nedovoljno testirane, to jeste testiranje se trenutno provodi...
- dr_Evil
#59013 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa to ti vjerujem, ovo je ogroman biznis, kao i svaka druga pojava u svijetu, neko zna dobro omastiti brk, a neko kao ja samo gleda kako karavane prolaze
Dzaba ti znanje o svemu ako nemas smisao kako izvuci marku. Posteno naravno, ne ulazim u ove nase poslijeratne proleterske tajkune sa narodne grbace.
- HarTar
#59014 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Isti sam ti nažalost. Što se tiče ovih mojih, da vidiš kakvi su to propagandisti, kada ih slušaš na ranu bi ih previo kao da su mehlemdr_Evil wrote: ↑07/01/2022 11:57Pa to ti vjerujem, ovo je ogroman biznis, kao i svaka druga pojava u svijetu, neko zna dobro omastiti brk, a neko kao ja samo gleda kako karavane prolaze
Dzaba ti znanje o svemu ako nemas smisao kako izvuci marku. Posteno naravno, ne ulazim u ove nase poslijeratne proleterske tajkune sa narodne grbace.
- Bloo
- Globalna šefica
#59015 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da li mislis na Sputnik ili na Modernu ili na Pfizer? Koje su eksperimentalne?HarTar wrote: ↑07/01/2022 11:52 @Bloo Nikada nisam napisao da se neko ne vakciniše, stvar izbora, ali sam protiv nametanja. Nikada nisam tvrdio da su ovi sportisti umrli od vakcine, nego da su pojedini slučajevi sumnjivi. I da se ne ponavljam, nisam antivakser, naprotiv, ali covid vakcine su eksperimentalne i nedovoljno testirane, to jeste testiranje se trenutno provodi...
Svjestan si da su sve razlicite tehnologije?
Opet, nema tu ALI.
Da li si sam izvukao taj zaključak (uz pomoć stručnog lica) ili si pročitao na nekom portalu koji ti informacije servira na lako probavljiv način? Da li si iščitao o tim "eksperimentalnim" vakcinama, njihovom historijatu? Da li razumiješ način na koji djeluju?
Ako zelis o mRNA vakcinama,. te kako su ih prvo testirali na misevima, a onda poceli davati ljudima i to uspjesno od 2001.Klinicke studije i tak to.
https://www.nature.com/articles/nrd4278
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC150859/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911542/
https://journals.lww.com/immunotherapy- ... cal.7.aspx
Naravno, ti meni mozes postati nekog lijecnika koji tvrdi da su eksperimentalne. Ali on je u manjini. Da ti povucem paralelu sa drugim profesijama. Ja sam prevoditeljica/lingvistkinja (rodno senzitivan jezik FTW!) i mogu napisati stručni članak o bosanskom jeziku koji je rasistički i diskriminatoran i potkrijepiti to sa izvorima koji meni odgovaraju i izrtati cinjenice da sluze tome da potvrde moju tezu. I potpisati se sa svojom titulom. Zelim to jer se tako osjecam bitna ili mrzim bosanski jezik ili sam jednostavno los lingvista.
PRotiv mene su najmanje 3 lingvista koji opovrgnu moje teze, te je uz njih moj matični fakultet i Udruzenje lingvista. Oni napišu svoj rad jer cijene svoju profesiju i ne žele da se ista koriste u npr. dnevno politicke svrhe ili neke druge.
- Bloo
- Globalna šefica
#59016 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi se bogate preko Boga, a kamoli preko svjetovnih stvari.
Ali ti i dalje vjerujes u Boga, iako si svjestan da te IZ klepa po usima npr.
To sto ti neki poturaju vakcine i sto se na tome bogate, nije "problem" vakcina.
- dr_Evil
#59017 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Bloo ja cak mogu zamisliti da ti tako nesto napises 
- HarTar
#59018 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Bloo Sputnik ne bih komentatiaao uopšte, ionako ga na zapadu i ne priznaju. Što se tiče Pfizera i Moderne, kako nisu eksperimentalne kada su se MRNA vakcina počele davati ljudima tek sada sa početkom pandemije? Znam ja da su se testirale na miševima, ali su prvo trebale na određenom broji ljudi godinama da bi se vidjele nus pojave, a ne ovako masovno čije će se posljedice vidjeti tek sa protokom određenog vremena. I još nešto, neka mi neko dokaže da MRNA vakcine ne mijenjaju naš DNK?
-
MUNAFIK
#59019 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta bilo koga boli briga jesam li se ja, zdrav, prav u punoj snazi i spremi, vakcinisao ili nisam?
Eto to fakat ne kontam...
Eto to fakat ne kontam...
- Bloo
- Globalna šefica
#59020 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uspjesno se daju od 2001. Imas u linkovima koje sam ti vec postala i clanak (potrebno jos klinickih testiranja). Znaci klinicka testiranja na ljudima sa tumorima.Tehnologiju iskoristili za COVID vakcine.HarTar wrote: ↑07/01/2022 12:17 @Bloo Sputnik ne bih komentatiaao uopšte, ionako ga na zapadu i ne priznaju. Što se tiče Pfizera i Moderne, kako nisu eksperimentalne kada su se MRNA vakcina počele davati ljudima tek sada sa početkom pandemije? Znam ja da su se testirale na miševima, ali su prvo trebale na odeeđenom broji ljudi godinam da bi se vidjele nus pojave, a ne ovako masovno čije će se posljedice vidjwti tek sa protokom odrwđwnog vremena. I još nešto, neka mi neko sokaže da MRNA vakcine ne mijenjaju naš DNK?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC150859/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911542/
https://journals.lww.com/immunotherapy- ... cal.7.aspx
Želiš da ti neko dokaze laičkim jezikom ili stručnim? Možeš li mi rec sta si po struci i koju si srednju zavrsio?
Recimo ovaj clanak:
Da li ga razumijes u potpunosti?
Dalje, "mjenjanje DNK" - na sta mislis? Da ti mjenjaju imuni sistem ili ensto drugo?
- dr_Evil
#59021 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sto ako eto ipak u svojoj snazi zaglavis kod Seke, mi placamo tvoje lijecenje, uzimas respirator i krevet nekome drugome kome treba. Prenosis virus drugima(mada me taj razlog vise ne dodiruje, svako moze da se vakcinise).
Zbog tebe doktUri nemaju vremena da se posvete drugim pacijentima.
Eto zasto
- dr_Evil
#59022 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci previodic si i jos razumijes u potpunosti ovaj clanak, bome si ti fulila profesiju, mislim da te trebamo na prvoj crti odbrane u kriznom stabu.Bloo wrote: ↑07/01/2022 12:25
Želiš da ti neko dokaze laičkim jezikom ili stručnim? Možeš li mi rec sta si po struci i koju si srednju zavrsio?
Recimo ovaj clanak:
- Bloo
- Globalna šefica
#59023 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto bilo koga boli briga, sto ja prava i jako inteligentna i izvrsne motoike i nacitana, zelim da radim kao hirurg/teta u vrticu/nastavnik/vozac kamiona iako ne posjedujem licence za to?
Zasto bilo koga briga sto ja ne zelim da upisem dijete u srednju skolu?
Zasto bilo koga briga sto ja ne zelim da primim anti tetanus vakcinu?
Caka je u posljedicama. Po mene, druge i drustvo.
- Bloo
- Globalna šefica
#59024 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da ne razumijem u potpunosti, nisam fucking dr. House. Mogu razumjeti djelomicno, ostalo zahtijeva guglanje i rabbit hole clanaka i definicija koji slijedi. I opet ne razumijem u potpunosti. Ali primjetih da odredeni ljudi koji komentarisu nisu mozda imali biologiju 4 godine srednje skole, te da cak i osnovne stvari ne razumiju.dr_Evil wrote: ↑07/01/2022 12:29Znaci previodic si i jos razumijes u potpunosti ovaj clanak, bome si ti fulila profesiju, mislim da te trebamo na prvoj crti odbrane u kriznom stabu.Bloo wrote: ↑07/01/2022 12:25
Recimo ovaj clanak:
- HarTar
#59025 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim baš na to da slabe prirodni imunitet... Ali nebitno.. Što se tiče mog obrazovanja, završio sam fakultet društvenog smjera i srednju tehničkog... Da se vratim na imunitet i ne mogu više, moja majka i sestra su redovno vakcinisane, jedna Pfizerom, druga Astra Zenekom, i prije vakcinacije gotovo da nisu znale šta je gripa i prehlada, sada ih ne mogu fuliti...