Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Trappist

#58101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"Europa se polako zatvara, histerija je sve jača, a iz epicentra omikrona stižu znakovi nade!
Ovo nije vrijeme za zabave i udobna večernja druženja s puno ljudi, rekao je uoči blagdana njemački kancelar Olaf Scholz
Europske zemlje uvode mjere kako bi se bolje nosile s porastom slučajeva covida-19, dok varijanta omikron postaje dominantna varijanta koronavirusa, a u svijetu sve više vlada poziva stanovnike na treću dozu cjepiva.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, odaslao je tmurnu opomenu.

"Unutar nekoliko tjedana, omikron će dominirati u više zemalja regije, gurajući na rub ionako preopterećene zdravstvene sustave. Omikron će vjerojatno postati dominantna varijanta u našoj regiji", rekao je Kluge.

Istovremeno, u Južnoj Africi, gdje je novi soj prvi puta otkriven, odnosno detektiran, slučajevi covida pali su za 40 posto samo mjesec dana nakon što je omikron prvi put otkriven upravo u toj zemlji.

U ponedjeljak je u Južnoj Africi zabilježeno 8.515 novih slučajeva covida-19, što je pad u odnosu na 15.465 u nedjelju i smanjenje od 40 posto u odnosu na 13.992 slučaja zabilježena prošlog ponedjeljka, prenosi britanski Metro.
Slučajevi hospitalizacije su također u padu za 25 posto u tjedan dana, što pruža znakove nade drugim zemljama koje se bore protiv ove visoko prenosive nove varijante koronavirusa.

Broj infekcija pada i u žarištu Gautengu
Broj novih slučajeva zaraze naglo je skočio sredinom studenog pa sve do prošlog tjedna, no broj hospitaliziranih i onih koji su umrli nije slijedio istu uzlaznu putanju.

U bivšem žarištu, pokrajini Gauteng, koja uključuje i Johannesburg, dnevne infekcije također padaju.

U jeku naglog porasta slučajeva zaraženih u Portugalu, vlada je donijela plan restrikcija javnog života koje su izvorno trebale stupiti na snagu 31. prosinca. Od 25. prosinca, rad od kuće bit će obavezan gdje god je to moguće, a noćni klubovi i kafići će se morati zatvoriti, najavio je u utorak premijer Antonio Costa. Unatoč visokoj stopi cijepljenja od oko 90 posto populacije, sedmodnevna stopa incidencije u Portugalu narasla je na više od 300.
Australski premijer Scott Morrison u srijedu je najavio nova financijska sredstva za cijepljenje klinikama i ljekarnama. Također je pozvao savezne zemlje da otvore stotine centara za cijepljenje, kako bi ubrzali cijepljenje trećom dozom, a koji su bili zatvoreni kad je cijepljenje odraslih s dvije doze prešlo 80 posto.

Australija je u srijedu prijavila više od 5000 dnevnih zaraza prvi put tijekom pandemije, s najvećim brojem slučajeva u svojim najnaseljenijim saveznim državama, Novom Južnom Walesu i Victoriji."

Sva nelogicnost i kontradikcije u jednom tekstu. Hajmo panicarit i zatvarat ljude ko stoku opet, iako smo vakcinisali haman sve sto hoda na dvije noge iako omikron nije uopste opasan.
Point.

#58102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Trappist wrote: 22/12/2021 10:18
Point. wrote: 22/12/2021 06:00 63% igrača u EPL vakcinisano, u Italiji i Španiji preko 90%. Pogodite koja liga otkazuje utakmice zbog povećanog broja covida?

Igrači Bayerna, Joshua Kimmich i Eric Chopo-Moting fasovali covid početkom novembra i još se nisu oporavili da bi mogli igrati. Procjene su nekad u januaru. Da li treba naglasiti da su jedni od rijetkih koji nisu vakcinisani?

No, sad će nam ustaljena ekipica sveznalica reći kako je to samo blaža gripica.
Ma je li? A sta cemo s tim da je u nba vakcinisano 95% igraca pa evo belaj, otkazuju se utakmice vec sedmicu?
Edit: Nova varijanta koronavirusa: Omikron soj prekida NBA ligu?
Međutim, dvoumi se o prekidu lige zbog toga što je 97 posto igrača vakcinisano sa dvije doze i 65 posto je već vakcinisano trećom dozom."
Juče odigrano 5 utakmica od 6.
Point.

#58103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

spinel_ wrote: 22/12/2021 08:44
Point. wrote: 22/12/2021 06:00 63% igrača u EPL vakcinisano, u Italiji i Španiji preko 90%. Pogodite koja liga otkazuje utakmice zbog povećanog broja covida?

Igrači Bayerna, Joshua Kimmich i Eric Chopo-Moting fasovali covid početkom novembra i još se nisu oporavili da bi mogli igrati. Procjene su nekad u januaru. Da li treba naglasiti da su jedni od rijetkih koji nisu vakcinisani?

No, sad će nam ustaljena ekipica sveznalica reći kako je to samo blaža gripica.
Budi musko, ne busterizuj se vise.
Odrasti.
Trappist

#58104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Point. wrote: 22/12/2021 11:46
Trappist wrote: 22/12/2021 10:18

Ma je li? A sta cemo s tim da je u nba vakcinisano 95% igraca pa evo belaj, otkazuju se utakmice vec sedmicu?
Edit: Nova varijanta koronavirusa: Omikron soj prekida NBA ligu?
Međutim, dvoumi se o prekidu lige zbog toga što je 97 posto igrača vakcinisano sa dvije doze i 65 posto je već vakcinisano trećom dozom."
Ti ne bi priznao da si fulio nesto makar govno pojeo 20 puta.
"The NBA announced the postponement of five games on Monday amid a rising tide of Covid-19 cases around the league."In addition, Orlando’s game at Toronto scheduled for Tuesday and Washington at Brooklyn scheduled for Wednesday were postponed.

Jos sam ti gore napisao da razmisljaju da prekinu ligu, to onako jel ?
Sanjarko

#58105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Idu cipovi kao sredstvo identifikacije vakcinisanih i nevakcinisanih. The Sun pise nesto o tome.
gamer4ever

#58107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

sabanss wrote: 21/12/2021 14:12 A ovi koji su vakcinisani sa dvije doze pa se razboljeli? Anomalija? :-)
Isto razviju simptome kao i ovi sto su samo prebolili.
Ateista

#58108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

jeza u ledja wrote: 20/12/2021 15:24
Ateista wrote: 20/12/2021 15:14
Ostale obavezne vakcine su, koliko sam upoznat, puno efikasnije i odrzavaju kolektivni imunitet od tih bolesti, sto znaci da ne stite samo onoga ko primi nego i ostale, a neke od tih bolesti su dosta opasnije covida.
Poprilicno sam siguran da mozes traziti neku odstetu za nuspojave od redovnih vakcina, za ove ne mozes jer se ne smatraju obaveznim ali te uslovljavaju, nije da je ta odsteta toliko bitna ali eto.
Jedna od kljucnih stvari je sto za standardne vakcine ti doktor moze reci ako dijete ne smije primiti zbog zdravstvenog stanja, ne znam bas tacno kakva je procedura ali sigurno da djeca koja se ne vakcinisu iz opravdanih razloga nece biti diskriminisana, iako ne znam da li kod nas imaju ogranicenja i ako nisu opravdani razlozi.
Za covid vakcine doktori nemaju kriticki momenat, kakvo god da je zdravstveno stanje pa cak i nuspojave od prve doze malo ko ce reci nemoj drugu, ako neko i kaze ne postoji mehanizam po kojem ces biti zasticen da ne moras primiti drugu a da dobijes qr kod, provjereno jer sam sve sto sam mogao probao i na kraju bio primoran da rizikujem i primim drugu.

Puno je toga zbog cega se uslovljavanje ovim vakcinama ne moze porediti sa obavezom djecijih vakcina.
I ovd vakcine bi bile puno efikasnije da nismo usred pandemije.

Nijedna vakcina nije bukvalno obavezna. Kao sto sam kazes, uvijek imas opciju da je odbijes. Druga je stvar sto ce ti ti potencijalno drasticno smanjiti mogucnosti normalnog zivota, bar dok ovo govno traje.
Kao sto sam kazes, od odstete nema puno koristi ako si mrtav.

No sve ovo ne mijenja fakat da si vec uslovljen od strane drzave sa mnostvom vakcina (a i drugih stvari) zbog kojih mozes nastradati. Rijetko se desava ali opet postoji mogucnost.

Stoga je to itekako usporedivo.
Najveca razlika je sto se ovdje radi o odraslima, a tamo o djeci. Ali djeca ne mogu da biraju jbg.
Glavno je pitanje koji smisao uslovljavanja vakcinom, koliko sam upoznat vecina ostalih obaveznih vakcina odrzava kolektivni imunitet tako da mi to ima nekog smisla, sa ovim nema.
sabanss

#58109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sabanss »

gamer4ever wrote: 22/12/2021 12:08
sabanss wrote: 21/12/2021 14:12 A ovi koji su vakcinisani sa dvije doze pa se razboljeli? Anomalija? :-)
Ma znam nego mi smiješno što ih niko ne spominje kao slučaj kako se ne bi naštetilo kampanji vakcinacije. Također žalosno je što za takve osobe nije predviđeno da oboljenje bude booster doza iako je vjerovatno da razviju kvalitetniji imunitet nego neko ko je cijepljen sa X doza iste vakcine.

U konačnici izgleda da je ipak bitno samo koliko doza pfizera se proda.
Edin H.

#58110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

sabanss wrote: 22/12/2021 12:28
gamer4ever wrote: 22/12/2021 12:08

Ma znam nego mi smiješno što ih niko ne spominje kao slučaj kako se ne bi naštetilo kampanji vakcinacije. Također žalosno je što za takve osobe nije predviđeno da oboljenje bude booster doza iako je vjerovatno da razviju kvalitetniji imunitet nego neko ko je cijepljen sa X doza iste vakcine.

Čuj razboljeli se. Pa znalo se od početka da se možeš razboliti ako si vakcinisan, međutim posljedice su kudikamo manje, zato su i rekli da se ostale mjere moraju poštovati poput držanja razmaka i kvalitetnih maski. Uostalom poput vakcine za gripu. Kada primiš vakcinu za gripu niko ne kaže da nećeš dobiti gripu, ali prođe brzo, bez da preboluješ u krevetu. Vakcine pomažu da pojačaju imuni sistem da se izbori sa virusom.
BlackRiver

#58111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

2 godine silovanja zdrave pameti zbog slijedeceg:

Image

Inace, primjer Portugala trenutno: 88% potpuno vakcinisanog stanovnistva = novi lockdown

Zakljucak?

Vakcine "pomazu" protiv virusa koji 99.6% ljudi prelezi kao prehladu.

Sreca nasa pa sa ovakvim vakcinama nismo naisli na virus koji predstavlja stvarnu opasnost po covjecanstvo :D
gamer4ever

#58112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

sabanss wrote: 22/12/2021 12:28 Ma znam nego mi smiješno što ih niko ne spominje kao slučaj kako se ne bi naštetilo kampanji vakcinacije. Također žalosno je što za takve osobe nije predviđeno da oboljenje bude booster doza iako je vjerovatno da razviju kvalitetniji imunitet nego neko ko je cijepljen sa X doza iste vakcine.

Ako vakcinisani dobiju bolest onda oboljenje jeste booster doza i oni isto imaju hibridni imunitet. Neke studije pokazuju da je ipak malo jaci imunitet ako prvo dobijes bolest, pa vakcinu. Ali i osobe koje se vakcinisu pa dobiju bolest razviju bolji imunitet nego osobe koje su samo vakcinisane ili samo prebolile.

https://www.deseret.com/coronavirus/202 ... r-immunity

Ovo kazu za ljudi koji su vakcinisani pa dobiju omikron :
"The study said antibody levels from breakthrough cases were 1,000% more effective than those seen two weeks after the second dose of the Pfizer COVID-19 vaccine."

Naravno, tu je i stara dobra kombinacija :
These people — who were infected with COVID-19 and got the vaccine — have enough antibodies “capable of fighting off the coronavirus variants circulating in the world but also likely effective against variants that may emerge in the future,” according to NPR.
Last edited by gamer4ever on 22/12/2021 13:32, edited 2 times in total.
gamer4ever

#58113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

BlackRiver wrote: 22/12/2021 12:57
Vakcine "pomazu" protiv virusa koji 99.6% ljudi prelezi kao prehladu.

Sreca nasa pa sa ovakvim vakcinama nismo naisli na virus koji predstavlja stvarnu opasnost po covjecanstvo :D
Koliko puta treba ponavljati da 10% ljudi razvije dugotrajne posljedice ? Znaci nije da 99.6% preboli kao prehladu nego 90.6%
sabanss

#58114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sabanss »

Edin H. wrote: 22/12/2021 12:39 Čuj razboljeli se. Pa znalo se od početka da se možeš razboliti ako si vakcinisan, međutim posljedice su kudikamo manje, zato su i rekli da se ostale mjere moraju poštovati poput držanja razmaka i kvalitetnih maski. Uostalom poput vakcine za gripu. Kada primiš vakcinu za gripu niko ne kaže da nećeš dobiti gripu, ali prođe brzo, bez da preboluješ u krevetu. Vakcine pomažu da pojačaju imuni sistem da se izbori sa virusom.
Da ali onda nagrađuješ vakcinisane slobodnim kretanjem koje širi virus.

Također većina zemalja je počela priču da i kombinacija 2 doze + bolest traži booster da bi se mogli normalno kretati. Misliš da ovo nije dovoljna zaštita? Bit će bolje ako bude rehabilitacija + 3 doze? Meni ovo ne štima.
jeza u ledja

#58115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ateista wrote: 22/12/2021 12:22
jeza u ledja wrote: 20/12/2021 15:24

I ovd vakcine bi bile puno efikasnije da nismo usred pandemije.

Nijedna vakcina nije bukvalno obavezna. Kao sto sam kazes, uvijek imas opciju da je odbijes. Druga je stvar sto ce ti ti potencijalno drasticno smanjiti mogucnosti normalnog zivota, bar dok ovo govno traje.
Kao sto sam kazes, od odstete nema puno koristi ako si mrtav.

No sve ovo ne mijenja fakat da si vec uslovljen od strane drzave sa mnostvom vakcina (a i drugih stvari) zbog kojih mozes nastradati. Rijetko se desava ali opet postoji mogucnost.

Stoga je to itekako usporedivo.
Najveca razlika je sto se ovdje radi o odraslima, a tamo o djeci. Ali djeca ne mogu da biraju jbg.
Glavno je pitanje koji smisao uslovljavanja vakcinom, koliko sam upoznat vecina ostalih obaveznih vakcina odrzava kolektivni imunitet tako da mi to ima nekog smisla, sa ovim nema.
Da bi se smanjilo sirenje zaraze. Da bi se smanjila mogucnost da ces nekoga zaraziti.
Point.

#58116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Trappist wrote: 22/12/2021 11:58
Point. wrote: 22/12/2021 11:46
"The NBA announced the postponement of five games on Monday amid a rising tide of Covid-19 cases around the league."In addition, Orlando’s game at Toronto scheduled for Tuesday and Washington at Brooklyn scheduled for Wednesday were postponed.

Pišeš gluposti kao i obično. Get a life Bog ti dao, pokušavaš dokazati ni sam ne znaš šta.

Bar milijardu puta je ponovljeno da vakcine ne stopiraju samu zarazu, nego teški belaj od covida.
BlackRiver

#58117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Point. wrote: 22/12/2021 14:05

Pišeš gluposti kao i obično. Get a life Bog ti dao, pokušavaš dokazati ni sam ne znaš šta.

Bar milijardu puta je ponovljeno da vakcine ne stopiraju samu zarazu, nego teški belaj od covida.
Pa stopiraju teski belaj mozda prvih mjesec dva...I onda sve sto imas je lazni osjecaj sigurnosti (https://www.deccanherald.com/internatio ... 63164.html)
Poslije toga nekima je OK uzimati boostere svakih 4-6 mjeseci, a neki tu vide problem.
Trappist

#58118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Tvoj komentar prije par sati: "63% igrača u EPL vakcinisano, u Italiji i Španiji preko 90%. Pogodite koja liga otkazuje utakmice zbog povećanog broja covida?"
A sad tvrdis da vakcine ne stopiraju samu zarazu :D
Trappist

#58119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Malo danasnje statistike: "Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije osobe – jedna žena stara 81 godinu i jedan muškarac star 75 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju."
"Preminule su dvije osobe; jedna muška osoba iz Blata (rođ. 1943.g.) i jedna ženska osoba iz Slivnog (rođ. 1930.g.)"
"Umrle su 2 osobe, ženska osoba stara 86 godina i muška osoba stara 74 godine."
"Preminule su tri osobe, 2 iz Osijeka i 1 iz Antunovca, u dobi od 65, 74 i 82 godine."
"U posljednja 24 sata je preminula jedna muška osoba (1944. godište)."
"Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije covid-19 pozitivne osobe (1936. i 1944. godište) s pridruženim kroničnim bolestima."
KraljicaIzJajca

#58120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

jeza u ledja wrote: 22/12/2021 13:43
Da bi se smanjilo sirenje zaraze. Da bi se smanjila mogucnost da ces nekoga zaraziti.
Ako virus dođe ili osobno dođeš iz Afrike, Tajvan, Indonezije i slicnih necijepljenih zona, tad je razina realizacije plana smanjenjivanja razine zaraze u cijepljenim geografskim zonama znacajno umanjena. Omicron je najbolji dokaz. Umjesto boostera, trebalo je poceti cijepljenje u necijepljenim dijelovima svijeta.
spinel_

#58121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Grube brojke te demantuju.
Belaj moze jedino biti od eksperimenta.
KraljicaIzJajca

#58122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

Edin H. wrote: 22/12/2021 12:39
sabanss wrote: 22/12/2021 12:28

Čuj razboljeli se. Pa znalo se od početka da se možeš razboliti ako si vakcinisan, međutim posljedice su kudikamo manje, zato su i rekli da se ostale mjere moraju poštovati poput držanja razmaka i kvalitetnih maski. Uostalom poput vakcine za gripu. Kada primiš vakcinu za gripu niko ne kaže da nećeš dobiti gripu, ali prođe brzo, bez da preboluješ u krevetu. Vakcine pomažu da pojačaju imuni sistem da se izbori sa virusom.
Isuse Kriste porediš ovu bolest i cijepivo sa gripom. :D
jeza u ledja

#58123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Point. wrote: 22/12/2021 14:05 Bar milijardu puta je ponovljeno da vakcine ne stopiraju samu zarazu, nego teški belaj od covida.
Vakcine itekako stopiraju zarazu.

Odnosno, smanjuju mogucnost zaraze, kao sto i smanjuju mogucnost hospitalizacije i smrti. Da nije tako ne bi 5 puta vise bilo pozitivnih nevakcinisanih nego vakcinisanih.
jeza u ledja

#58124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

sabanss wrote: 22/12/2021 13:26
Edin H. wrote: 22/12/2021 12:39 Čuj razboljeli se. Pa znalo se od početka da se možeš razboliti ako si vakcinisan, međutim posljedice su kudikamo manje, zato su i rekli da se ostale mjere moraju poštovati poput držanja razmaka i kvalitetnih maski. Uostalom poput vakcine za gripu. Kada primiš vakcinu za gripu niko ne kaže da nećeš dobiti gripu, ali prođe brzo, bez da preboluješ u krevetu. Vakcine pomažu da pojačaju imuni sistem da se izbori sa virusom.
Da ali onda nagrađuješ vakcinisane slobodnim kretanjem koje širi virus.
U mnogo manjem obimu nego kad bi pustio nevakcinisane.

Ma te propusnice su dusu dale za malverzacije. Jednostavno natjeras sve da nosaju maske u zatvorenom dok ne prodje belaj i cao.
Ateista

#58125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

jeza u ledja wrote: 22/12/2021 13:43
Vec sam govorio o tome da je ta razlika zanemariva, cak mozda vakcinisani u praksi i vise prenose jer imaju manje izrazene simptome pa manje idu u izolaciju kad se zaraze.
Locked