BHTelecom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dend

#6576 Re: BHTelecom

Post by dend »

GOLDZEN wrote: 26/12/2021 19:15 Kako ide ovo postavljanje nove mreže (mislim da li postoji neka planska gradnja (malo laički postavljeno pitanje ali eto))? Jer npr. u nekim većim mjestima nemaš BHT optike dok u daleko manjim mjestima, mogu slobodno reći selima, imaš optiku a u 3. slučaju kao kod mene npr. mreža je u totalnom rasulu što mi govore kako tehničari tako i ovi iz centrale gdje jednostavno ne mogu imati brzine veće od 5Mbps a o prekidima u snadbijevanju da ne govorim.
Po starini. Ako ti je bas davno rađeno onda su velike šanse da će ubrzo optika. Prednost je u samonosivim mrežama i podzemnim mrežama sa alkaten cijevima.
GOLDZEN

#6577 Re: BHTelecom

Post by GOLDZEN »

dend wrote: 26/12/2021 19:49
GOLDZEN wrote: 26/12/2021 19:15 Kako ide ovo postavljanje nove mreže (mislim da li postoji neka planska gradnja (malo laički postavljeno pitanje ali eto))? Jer npr. u nekim većim mjestima nemaš BHT optike dok u daleko manjim mjestima, mogu slobodno reći selima, imaš optiku a u 3. slučaju kao kod mene npr. mreža je u totalnom rasulu što mi govore kako tehničari tako i ovi iz centrale gdje jednostavno ne mogu imati brzine veće od 5Mbps a o prekidima u snadbijevanju da ne govorim.
Po starini. Ako ti je bas davno rađeno onda su velike šanse da će ubrzo optika. Prednost je u samonosivim mrežama i podzemnim mrežama sa alkaten cijevima.
Na prostoru opštine je nešto rađeno od strane telekoma direktno a nesto od privatnih kompanija koristeci kabal koji je doniran od USAID-a nakon rata tako da možeš samo zamisliti o kakvoj se kvaliteti ovdje radi.
dend

#6578 Re: BHTelecom

Post by dend »

GOLDZEN wrote: 26/12/2021 20:05
dend wrote: 26/12/2021 19:49

Na prostoru opštine je nešto rađeno od strane telekoma direktno a nesto od privatnih kompanija koristeci kabal koji je doniran od USAID-a nakon rata tako da možeš samo zamisliti o kakvoj se kvaliteti ovdje radi.
Znam za te "projekte" i donacije. Tu je zeznuto jer nema cijevi nego je kabl samo položen u zemlju. Kada se bude radila mreža moralo bi se raditi sve nanovo tj. iskop ,a to stvara probleme jer treba dozvola.
-Chesterfield-

#6579 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

Ima li neki rok u tim dugoročnim planovima Bhtelecom-a gdje je navedena godina završetka uvođenja optike u svaki objekat - zgradu - kuću..?
Android Knego

#6580 Re: BHTelecom

Post by Android Knego »

Godinu dana skupljam Bonus plus bodove. Svaki mjesec u ovoj godini na vrijeme platio račun. Čak i u mjesecu u kojem sam 21 dan bio u covid bolnici, a cijela moja porodica u izolaciji. U Telekomu mi dvaput (baš se sjećam - dvaput!) naglasili da je najbolje skupljati bodove do zadnjeg mjeseca i onda ih iskoristiti kod plaćanja zadnjeg računa u godini.
I uradim ja tako. Nabralo se finog popusta, 101 km...

Međutim, da bi meni radnica na šalteru rekla da ja mogu iskoristiti samo 80, a da će ostalo propasti. Iz razloga što mi račun nije veći od tog iznosa pa nemaju od čega odbiti. Naravno, ove njene kolege koje su me savjetovale da uradim kako sam opisao tu mogućnost nisu ni pomenule.

I šta sad vrijedi da nekom na šalteru objašnjavam kako je to prema mušteriji krajnje i ekstremno nekorektno i neprofesionalno?! Ili da pitam zašto se to nije drugačije riješilo, npr. da ti taj iznos priznaju kao da si preplatio svoj račun pa neka ga oduzimaju od jednog ili više narednih?

Da li je neko imao ovakav problem, a da ga je uspješno riješio?
kakaljin

#6581 Re: BHTelecom

Post by kakaljin »

Android Knego wrote: 26/12/2021 21:51 Godinu dana skupljam Bonus plus bodove. Svaki mjesec u ovoj godini na vrijeme platio račun. Čak i u mjesecu u kojem sam 21 dan bio u covid bolnici, a cijela moja porodica u izolaciji. U Telekomu mi dvaput (baš se sjećam - dvaput!) naglasili da je najbolje skupljati bodove do zadnjeg mjeseca i onda ih iskoristiti kod plaćanja zadnjeg računa u godini.

Međutim, da bi meni radnica na šalteru rekla da ja mogu iskoristiti samo 80, a da će ostalo propasti. Iz razloga što mi račun nije veći od tog iznosa pa nemaju od čega odbiti. Naravno, ove njene kolege koje su me savjetovale da uradim kako sam opisao tu mogućnost nisu ni pomenule.

I šta sad vrijedi da nekom na šalteru objašnjavam kako je to prema mušteriji krajnje i ekstremno nekorektno i neprofesionalno?! Ili da pitam zašto se to nije drugačije riješilo, npr. da ti taj iznos priznaju kao da si preplatio svoj račun pa neka ga oduzimaju od jednog ili više narednih?

Pa fino piše do max iznosa pretplate se moze umanjiti racun. Ne može preko. Jedino za nesto druge dokupe uzmeš.

Zato ja uvijek planiram i gledam koliko imam i onda iskoristim za novembarski i decembarski racun.
zippoo87

#6582 Re: BHTelecom

Post by zippoo87 »

Android Knego wrote: 26/12/2021 21:51 Godinu dana skupljam Bonus plus bodove. Svaki mjesec u ovoj godini na vrijeme platio račun. Čak i u mjesecu u kojem sam 21 dan bio u covid bolnici, a cijela moja porodica u izolaciji. U Telekomu mi dvaput (baš se sjećam - dvaput!) naglasili da je najbolje skupljati bodove do zadnjeg mjeseca i onda ih iskoristiti kod plaćanja zadnjeg računa u godini.

Ako si se sada zeznuo,neces vise :D
Ti imas finog popusta,nakupilo ti se i trebao si dio iskoristiti prije a ostatak sada u zadnjem mjesecu.

Mozes i taj ostatak od 20-25 KM iskoristiti ali na nesto drugo,ne na umanjenje racuna...nego na neke druge njihove usluge,ono aktiviranje usluga i tako to...e sada da li tebi treba to nesto,to je drugo.
dend

#6583 Re: BHTelecom

Post by dend »

-Chesterfield- wrote: 26/12/2021 21:34 Ima li neki rok u tim dugoročnim planovima Bhtelecom-a gdje je navedena godina završetka uvođenja optike u svaki objekat - zgradu - kuću..?
I da ima ti podaci vrlo vjerovatno ne bi bili javno objavljeni

U normalnim okolnostima država bi vršila stimulaciju operatera preko regulatornih agencija za poboljšanje mreže ( kao što se radi sa 4G licencama )
hjasko

#6584 Re: BHTelecom

Post by hjasko »

Pozdrav društvo ! Ima li ovdje neki korisnika FritzBoxa 7490 BHT-a koji je uspio daljinski pristup mreži ? U lokalnoj mreži bez ikakvih problema mi rade 3 telefona na androidu i IOS-u, pristup USB ... Sve postavke su sređene i dozvoljen pristup izvana, odobren VPN itd ... Odobreni korisnici i njihova odobrenja za pristup putem interneta i VPN-a ... Znači nikako pristupiti svana na lokalnu mrežu odnosno FBox... Mislim da je u pitanju nešto oko IPv4 i IPv6 odnosno dual stack pa nemam pristupa IPv4 zbog dinamičke adrese, barem to sam objašnjenje našao na AVM stranici kao logično , ali ...

HJasko

P.S: Probao sam izvana pristupiti preko ADSL mreže BHTelekoma i preko mobilnog interneta BHTelekoma i HALOO mreže ...
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#6585 Re: BHTelecom

Post by heat »

Liga nacija i Euro 24 ✔️
Grom0X

#6586 Re: BHTelecom

Post by Grom0X »

heat wrote: 27/12/2021 13:24 Liga nacija i Euro 24 ✔️
?
Grom0X

#6587 Re: BHTelecom

Post by Grom0X »

hjasko wrote: 26/12/2021 23:15 Pozdrav društvo ! Ima li ovdje neki korisnika FritzBoxa 7490 BHT-a koji je uspio daljinski pristup mreži ? U lokalnoj mreži bez ikakvih problema mi rade 3 telefona na androidu i IOS-u, pristup USB ... Sve postavke su sređene i dozvoljen pristup izvana, odobren VPN itd ... Odobreni korisnici i njihova odobrenja za pristup putem interneta i VPN-a ... Znači nikako pristupiti svana na lokalnu mrežu odnosno FBox... Mislim da je u pitanju nešto oko IPv4 i IPv6 odnosno dual stack pa nemam pristupa IPv4 zbog dinamičke adrese, barem to sam objašnjenje našao na AVM stranici kao logično , ali ...

HJasko

P.S: Probao sam izvana pristupiti preko ADSL mreže BHTelekoma i preko mobilnog interneta BHTelekoma i HALOO mreže ...
Ne razumijem sta hoces, je li da pristupis modemu(Fritzboxu) ako nisi u kuci ili sta?
seoBIH

#6588 Re: BHTelecom

Post by seoBIH »

Android Knego wrote: 26/12/2021 21:51 Da li je neko imao ovakav problem, a da ga je uspješno riješio?
Ako piše da mozes iskorsiti, mozes. Ako ne pise, to sto ti se usmeno kaze NE VRIJEDI!

Mislim da bonus mozes iskoristi za druge tipove usluge, npr mojatvweb.
arelinho

#6589 Re: BHTelecom

Post by arelinho »

Ako aktiviram opciju snimalice sa kojih kanala mogu da snimam sadržaj?
dend

#6590 Re: BHTelecom

Post by dend »

arelinho wrote: 27/12/2021 13:58 Ako aktiviram opciju snimalice sa kojih kanala mogu da snimam sadržaj?
Bilo koji kanal koji ima timeshift/zeleno u EPG
https://mojwebshop.bhtelecom.ba/INTERSH ... TIVACIJA=A
mulderm

#6591 Re: BHTelecom

Post by mulderm »

hjasko wrote: 26/12/2021 23:15 Pozdrav društvo ! Ima li ovdje neki korisnika FritzBoxa 7490 BHT-a koji je uspio daljinski pristup mreži ? U lokalnoj mreži bez ikakvih problema mi rade 3 telefona na androidu i IOS-u, pristup USB ... Sve postavke su sređene i dozvoljen pristup izvana, odobren VPN itd ... Odobreni korisnici i njihova odobrenja za pristup putem interneta i VPN-a ... Znači nikako pristupiti svana na lokalnu mrežu odnosno FBox... Mislim da je u pitanju nešto oko IPv4 i IPv6 odnosno dual stack pa nemam pristupa IPv4 zbog dinamičke adrese, barem to sam objašnjenje našao na AVM stranici kao logično , ali ...

HJasko

Izgleda da si na Dual Stack ! JAvna IPV4 adresa kako počinje sa 100.xxx.xxx.xxx
PajaELdin

#6592 Re: BHTelecom

Post by PajaELdin »

Zadnja je hefta u ovoj godini, ima li naznaka za novu platformu, i jos kakvih novih kanala?
dend

#6593 Re: BHTelecom

Post by dend »

PajaELdin wrote: 27/12/2021 15:13 Zadnja je hefta u ovoj godini, ima li naznaka za novu platformu, i jos kakvih novih kanala?
Nije deset dana prošlo kako su ubacili cinestar. :-)
arelinho

#6594 Re: BHTelecom

Post by arelinho »

dend wrote: 27/12/2021 14:10
arelinho wrote: 27/12/2021 13:58 Ako aktiviram opciju snimalice sa kojih kanala mogu da snimam sadržaj?
Hvala
dend

#6595 Re: BHTelecom

Post by dend »

arelinho wrote: 27/12/2021 15:32
dend wrote: 27/12/2021 14:10

Hvala
Imas na mom profilu u opisu punu listu tv kanala i svi koji imaju timeshift su oznaceni
PlusSA

#6596 Re: BHTelecom

Post by PlusSA »

PajaELdin wrote: 27/12/2021 15:13 Zadnja je hefta u ovoj godini, ima li naznaka za novu platformu, i jos kakvih novih kanala?
Manje cijene usluga :bih:
player_

#6597 Re: BHTelecom

Post by player_ »

Sta bi sa onim linkom za dostupnost optike??
mc-twin

#6598 Re: BHTelecom

Post by mc-twin »

Ocito nista. Mozda da su kontaktirali one sto imaju (mogucnost) optiku,pa da im eventualno ponude veci paket.
dend

#6599 Re: BHTelecom

Post by dend »

player_ wrote: 27/12/2021 15:59 Sta bi sa onim linkom za dostupnost optike??
mc-twin wrote: 27/12/2021 16:40 Ocito nista. Mozda da su kontaktirali one sto imaju (mogucnost) optiku,pa da im eventualno ponude veci paket.
Kontakt forma je bila za poslovne subjekte, odnosno link se pronalazio kroz internet tabelu na poslovnoj stranici bhtelecom.ba

Idalje se moze poslati email sa podacima na [email protected] gdje ce biti proslijeđen nadležnoj terenskoj službi
hjasko

#6600 Re: BHTelecom

Post by hjasko »

mulderm wrote: 27/12/2021 14:22

HJasko

Izgleda da si na Dual Stack ! JAvna IPV4 adresa kako počinje sa 100.xxx.xxx.xxx
Jeste , 100.82.XXX.XX je ta adresa ... Može li se ostaviti samo IPv4, kao što je nekada bila ?
Grom0X wrote: 27/12/2021 13:36

HJasko

Ne razumijem sta hoces, je li da pristupis modemu(Fritzboxu) ako nisi u kuci ili sta?

Kod kuće,znači unutar mreže Fritzboxa (LAN plus WIFI) sve radi, sve Fritz aplikacije uključujući i FritzFon koji je instaliran na tri mobitela i međusobno sve to radi ok, ali kada odem od kuće ne mogu sa druge mreže pristupiti svom Fritzboxu, iako bi trebalo da može, bilo kojom aplikacijom ili preko dyndns servisa,koji je instaliran i FB kaže da je online,uostalom i na reklamama BH Telekoma stoji da može ... Nekada davno sam na ADSLu BH Telekoma to uspijevao ali sada ne ide, vjerovatno zbog IPv4 i IPv6 zavrzlama :-)
Post Reply