SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#50676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

zdruzdjo wrote: 26/12/2021 10:44
mali_balon wrote: 26/12/2021 10:06

Evo ja sam vozac volva i lupas.....tek ove godine u standardnu opremu volvo uveo kameru na desnom retrovizoru koja se upali kada das desni zmigavac i na multimedijskom ekranu bude slika mrtvog ugla, tog istog ugla na kojem je stradao djecak......koliko god ti pomjeris retrovizor opet ostaje mrtvi ugao imas milion mrtvih uglova i samo si ti pametan i kazes da tioga nema a u citavoj eu kamioni moraju imati naljepnice pa vratima (u nivou vozaca) sa upozorenjem na mrtve uglove....istjerao si ga na cestu i posto si profesionalac i znas gdje je mrtvi ugao.....kada je auto 20cm od karambolke kamiona vozac vidi 30cm auta preko sajbe i to samo da gledas u to auto da znaa, da je tu a ne da pratis saobracaj i gledas na ostala ogledala ko sta radi......
Trebao je stati da djeca prodju ili ustati sa sjedista proviriti na desni prozor i oko kamiona i ici dalje.....ali nas jebe ta neka mantra nece mene i mogu ja to

A sto izbrisa ovo "lazes ko pas"?

NAGLASAVAM TEBI KAO STO SAM I DAMI prije tebe.
Nisam postao profesionalac nego sam rekao da ako ja, kao neko ko je prvi put sjeo za volan kamiona, nisam imao neke teskoce da prilicno dobro vidim oko sebe i izadjem sa dosta uske situacije oko firme, onda neko ko je veteran za volanom kamiona to moze od mene bolje za svjetlosnu godinu. A ovaj lik to sigurno jeste. Sigurno da je i u mom vidnom polju iz kamiona bilo mrtvih uglova. Ja ih naravno ne znam jer sam vozio nepuni kilometar. Medjutim, profesionalac/veteran tacno zna gdje su i kako ih tretirati, paziti na njih. I navodim da uz pomoc dodatnih retrovizora je to sigurno jos lakse i sigurnije. Eto sam kazes da su uveli i kameru.

Ne znam sta to lazem kao pas? naljepnice koje ja nisam ni spomenuo? Kameru nisam spomenuo niti znam o tome ista? broj ogledala? raspored?
Eto reci mi ti fakat jer si upoznat, jel ovo sto sam naveo neka "custom" izvedba retrovizora ili je to serijska ja fakat pojma nemam. jedino sto mogu sigurno reci je da je kod ovoga drugi retrovizor iznas sajbe(na strani vozaca) nesto sto je neko naknadno stavio.

I ovo na kraju sto si naveo je upravo ono sto sam i rekao. Ta mantra ili ona "ko ga jexx, ma moze i ovako".
Kad je klepio snijeg predprosle sedmice pa kolaps na nisicima, vozac kamiona stoji ne zna da stavi lance. gume ko glava jul brinera. I kad se desi neki belaj uvijek je neko kriv drugi a ne onaj u ogledalu.
da li sto si pijan, ne znas voziti, neobazriv, nestrucan, nisi zamjenio gume adekvatnim, ili u ovom slucaju makar stavio jos retrovizora da koliko toliko olaksas sebi zivot, ili kako ti rece "ustao sa sjedista".....Ne, kriv je mrtvi ugao i neosvjetljena cesta. sad ce staviti LED-ove pa ce biti super.

A pogotovo mi je degutantno "pravdati" smrt djeteta tim. Fuj.
Onda svaku smrt za koju ne mognemo vjestacenjem utvrditi 100% razloge, a izazvana je kamionom, zakacimo termin "mrtvi ugao" i mirna bosna.
Koliko sam shvatila roditelji ne zele da terete vozaca a da je vozac objektivno kriv jeste jer se NIJE UVJERIO DA moze rasnju bezbijedno uciniti i kao vozac morao je znati kad ulazi u mračno prkno da tu ima djece jer stalno prolaze i on tu stalno prolazi,jednostavno i druge okolnosti nisu isle mu na ruku,ali ga niko ne pokusava opravdati kao sto ti prezentiras,ali ti si samo iskljucivo tvrdio na osnovu svog iskustva sa tegljacem da ga je morao/mogao vidjeti sto je nonsens. Dijete je malo od 11 godina i nije visina tegljaca i kamiona obicnog ista itd...
skafiskafsnjak

#50677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skafiskafsnjak »

vjeshalica wrote: 26/12/2021 11:53
Koliko sam shvatila roditelji ne zele da terete vozaca ...
Ma sta imaju od.toga...dijete niko vratiti nece. A vozacu je, pored zakonske, dovoljna kazna sto na dusi nosi dijete.

Sjecam se, tamo nekad 2000 , roditelji imali udes... Debil iz suprotnog smjera pravo na njih..pijan ko letva...
Roditelji ga nisu privatno tuzili nit ista.... Rekla stara tad, ne znam ja sta se tebi moze desiti nekad... I vjeruj, desilo se....udarim covjeka, doduse 30 na sat isao... Covjek me nije tuzio nit ista...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#50678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ljudi, djecaka je zgazio kamion star 30+ godina.
Ima krivice vozaca, neka odgovara za to. Ali nesreća je splet nesretnih okolnosti. Veliki kamion, mrtvi ugao, uska ulica, slabo osvjetljenja, mrak, nema trotoara, betonski zid do same ulice.
Sta god sad da kazemo, dzaba je.
preselio na ahiret

#50679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by preselio na ahiret »

Ako je ulica slabo osvjetljena zar farovi od kamiona nisu dovoljno jaki da se vidi ko je ispred?
sime_cipol

#50680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Pritisnuo je djecaka uz zid prilikom skretanja, na krivini. Sve se namjestilo za tragediju.
preselio na ahiret

#50681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

sime_cipol wrote: 26/12/2021 12:33 Pritisnuo je djecaka uz zid prilikom skretanja, na krivini. Sve se namjestilo za tragediju.
Aha a znaci li to onda,samo pitam,da tu nije bio djecak da bi isti udario u taj zid kamionom pri skretanju?
sime_cipol

#50682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Ne bi, jer je taj covjek sa tim kamionom valjda jedno 5000x tuda prosao, jer zivi na dnu te ulice. Ali kad kamion prolazi, ne znam ima li 20cm prostora sa strana izmedju njega i zida/ograda
Last edited by sime_cipol on 26/12/2021 12:39, edited 1 time in total.
kabal1337

#50683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

da je srece svi bi proizvodili xenon farove. Mnogo bi bilo sigurnije. Halogen vs xenon se ne moze porediti koliko se bolje vidi.
preselio na ahiret

#50684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

sime_cipol wrote: 26/12/2021 12:38 Ne bi, jer je taj covjek sa tim kamionom valjda jedno 5000x tuda prosao, jer zivi na dnu te ulice. Ali kad kamion prolazi, ne znam ima li 20cm prostora sa strana izmedju njega i zida/ograda
ok hvala.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Krivi su i oni koji nisu dali pola metra zemlje kad je asfaltirsno
zdruzdjo

#50686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 26/12/2021 11:53
Koliko sam shvatila roditelji ne zele da terete vozaca a da je vozac objektivno kriv jeste jer se NIJE UVJERIO DA moze rasnju bezbijedno uciniti i kao vozac morao je znati kad ulazi u mračno prkno da tu ima djece jer stalno prolaze i on tu stalno prolazi,jednostavno i druge okolnosti nisu isle mu na ruku,ali ga niko ne pokusava opravdati kao sto ti prezentiras,ali ti si samo iskljucivo tvrdio na osnovu svog iskustva sa tegljacem da ga je morao/mogao vidjeti sto je nonsens. Dijete je malo od 11 godina i nije visina tegljaca i kamiona obicnog ista itd...

Ne opravdava ga niko ovdje: ti, peti, deseti. ....Ali sam ovih dana cuo na 100 mjesta, komentara na fb, crne hronike, ljudi onako uz pricu..... da je znas bio u mrtvom uglu pa eto znas ok je jer nije ga mogao vidjeti.
Evo covjek sofer objasnio da i uprkos mrtvim uglovima i retrovizorima opet ima jos nekih mrtvih uglova. Pa na kraju krajeva ako nisi siguran, nagnes se, ustanes sa sjedista pa pogledas.
ja samo kazem ako je kamion star kao sto neko rece, pa samim tim nije to ta danasnja sigurnost i ugodjaji kakva je na modernim kamionima, onda makar potrudi se da sebi olaksas zivot kad svaki dan po povratku ulazis u tu usku ulicu i nakaci retrovizora, ili bolje farove, nesto.... ili jednostavno digni guzicu sa sjedista. Nije ti prvi put da ulazis u tu ulicu, niti je neko maloprije bacio skolu i djecu tu.
Znaci malo samo manje one : "ma valjda nece, ko mu jexx mater".
Uradi sve sto mozes da ne dodje do toga.
vjeshalica

#50687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Black swan wrote: 26/12/2021 12:41 Krivi su i oni koji nisu dali pola metra zemlje kad je asfaltirsno
Krivi su oni sto je dopustena pećinska gradnja i pravljenje rovova
vjeshalica

#50688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

kabal1337 wrote: 26/12/2021 12:39 da je srece svi bi proizvodili xenon farove. Mnogo bi bilo sigurnije. Halogen vs xenon se ne moze porediti koliko se bolje vidi.
Seljon
mali_balon

#50689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Drzava indirektni krivac za smrt djecaka....vozacu kamiona se poklopile karte i jbga desilo se sto se desilo ali to ga kao preofesionalca vozaca ne bi trebalo osloboditi niti umanjiti krivicu.....kada radis sa stvarima koje mogu da nanesu stetu povredu ili smrtni ishod tu nema zurbe i lako cu mogu ja....u zeznutim situacijama provjeris situaciju 10000x ako treba, kosta 5min vremen a moze zivot spasiti
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#50690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

kabal1337 wrote: 26/12/2021 12:39 da je srece svi bi proizvodili xenon farove. Mnogo bi bilo sigurnije. Halogen vs xenon se ne moze porediti koliko se bolje vidi.
xenon na kisi se odlicno vidi ,ne moze se porediti sa halogenim :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

vjeshalica

#50692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Tomic je prekardasio u svojim izjavama. Tako su kalasima pucali po policiji u par navrata, a u obracunu na Termama su i konkretno dobili po kicmi i celu. :mrgreen:
Razumijem da brani klijenta al previse odstupa od profesije,cak i pravda kriminal. Ne sumnjam da se sikira oko Marinkovica i salje mu poruku indirektno da bjezi. :mrgreen:
noviclan

#50693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Who is savaa
elk

#50694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elk »

Ofiran si i jos pritom bezobrazan tomicu. Ovom smradu macanu treba dati 30 godina.
NediM17

#50695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Pa sad mu je sigurnije u zatvoru, mog'o bi i njega biatlonac sava propucati kroz glavu.
aldinjo

#50696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by aldinjo »

mali_balon wrote: 26/12/2021 09:56
aldinjo wrote: 26/12/2021 02:05
Kako te nije stid čovjeka nazvati majmunom? :roll: Nikada ga nisi sreo a ovdje pišeš gluposti. :run: A o istom čovjeku svi imaju samo riječi hvale.
Sad bi ja ko tebi trebo nesta smisleno odgovorit i ubjedjivat se stobom sto je doticni majmun profi vozac teretnog vozila......odj...u skokovima....
Bravo primitivac! Šta drugo očekivati nego ovakav odgovor? Najlakše je psovati i kriti se iza profila. Fuj!
aldinjo

#50697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by aldinjo »

zdruzdjo wrote: 26/12/2021 08:29 Poznajem oca od djecaka sto je nastradao i i bio sam na djenazi malom. Sta hocu reci je da uopste me ne cudi ovaj potez njega i majke malog. Otac je ljudina bas. Od njega bih se vise cudio da je nesto drukcije zatezao oko pustanja lika na slobodu.
Druga stvar.: ZA OVO JE KRIVA DRZAVA I KANTONALNA VLAST. i tu nema dileme. Napravi se skola(ne znam od kada je tu) a nema ni osnov za siguran prilaz djece skoli. Napravi se naselje, kuce najcesce bespravne, podignu se zidovi, ograde betonske..... Trotoari misaona imenica. Kao sto neko rece gore jednostavno. Neces da dadnes 40cm zemlje za trotoar da bi i tvoje djete, majka, nana....moglo sigurno otici po hljeb ili u skolu? Ok zabrana saobracaja za motorna vozila. Kraj.
I sad bacaju ublehe napravice oni rasvjetu bolju sa LED-ovima?!?!! Nabijem na kurxx i njih i led-ove. Jest im dobra mjera za sigurnost u pm.

Usput. Nek mi ne pricaju ljudi o nekim "mrtvim" uglovima kamiona bla bla. Na posao mi sedmicno dolazi sleper sa robom dva puta. Volvo. Ima na svakoj strani po 4 retrovizora od kojih su 3 zakrivljeni i koji pokrivaju svaki moguci ugao. Mrtvi i zivi. Vidis ispred prednje karambolke do zadnjih tockova prije prikolice sve. Ja koji imam b kategoriju i prilicno sam nizak sam jednom onako just for fun, izvukao slaleper sa prikolicnom bez ikakvih problema izvan firme na cestu a bez da sam zakocio ili popravljao se.
Znaci moze se i to osigurati ali to je ona nasa "ma moze i ovako. 'ta ce meni neko pricati sta trebam, ja vozim xy godina, mogu zmireci".
Eh eto sad moze. Zbog nekih xyz km koliko kostaju retrovizori, koji ti omogucavaju da sigurno svaki dan udjes u svoju ulicu pri povratku sa posla, trebas da svaku noc legnes u krevet sa mislju da si ubio necije djete i da svaki put na ulici ispred kuce osjetis poprijeke poglede.
Klasična "šuplja" forumska priča.
Qler

#50698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

bitanga_sa_otesa wrote: 26/12/2021 15:11
xenon na kisi se odlicno vidi ,ne moze se porediti sa halogenim :D
Sad sam iz Maglaja do Sarajeva po ovom kijametu sa xenon ima... Rekao sam sreća pa ih nemam :) kod brata intelligent lighržts bi xenon Mercedes sve extra sam pali duga skreće diže spušta svaki far posebno sve je to super, ali se baš loše vidi mrak/kiša kombinacija...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#50699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Qler wrote: 26/12/2021 18:01

Sad sam iz Maglaja do Sarajeva po ovom kijametu sa xenon ima... Rekao sam sreća pa ih nemam :) kod brata intelligent lighržts bi xenon Mercedes sve extra sam pali duga skreće diže spušta svaki far posebno sve je to super, ali se baš loše vidi mrak/kiša kombinacija...
znam sve ,zato sam i napisao,imao sam jedan auto sa fabrickim xenonima,bas je umor bilo voziti po kisi...
Gray

#50700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Gray »

Zato danas ne idu više xenon svjetla nego LED. Ja na novom autu imam LED, prije sam imao obična halogena, razlika nebo i zemlja. Mogu misliti kako je još sa nekim skupljim Matrix LED kao što ima audi ili Mercedes
Post Reply