INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#826 Re: Poskupljenja
Nisam stigao upratit, od kad idu poskupljenja struje za poslovne subjekte?
- Tesla Edison
#827 Re: Poskupljenja
E kad sve ode u 3 lijepe PM, ti fino idi u upravu Binga, Milkosa, Klasa, BH Telecoma, Vodovoda,... i objasni im "matematički, srednjoškolskim nivoom" da ne trebaju poskupiti, i zamoli ih da vrate cijene koje su i bile.Gefufna_13 wrote: ↑26/12/2021 10:11Ja sam dao osvrt na konkretan primjer sa strujom, a ne na sveukupni rast inflacije u svijetu, sto je posljedica x drugih faktora pored struje.spinel_ wrote: ↑26/12/2021 09:59 E cuj onaj gore pise bice poskupljenje 4%![]()
Pa kralju do sada je ulje poskupilo za 100% a cijena struje je ista.
Pekari digli isto za 100%. Gorivo malo poraste nema sve dizi. Malo pojeftini kao sada niko ne vraca cijene nazad. Ponovo poskupi gorivo ovi ce opet dici iako su na tu cijenu vec digli.
E cuj 4%![]()
Ovakva financijska nepismenost i elementarno neznanje i dovodi do toga da "gazde" mogu povecati cijenu proizvoda/usluge za 300%, jer mu je povecan trosak struje za 300%, iako je udio tog troska u cijeni proizvoda/usluge samo 2%.
Narod je glup. Takve kao ti, koji je zaboravio ili nikada nije ni savladao srednjoskolski nivo matematike, i treba doduse jebavat.
Imaš moju punu podršku u tome.
- -Chesterfield-
#828 Re: Poskupljenja
Griješiš sa tim mlijekom od 5 KM. Ako je domaće skuplje, ja ću kupiti uvozno.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:09Nije to baš tako. Možda u inicijalnoj proizdnji mlijeka to ne igra ulogu, ali tu imaš pakovanje (kojem je struja najveći trošak), zatim transport (gorivo koje će posklupjeti astronomski) i na kraju ako bude i 5 KM po litri, biće dobro.Gefufna_13 wrote: ↑26/12/2021 09:46
Ne moze ici cijena 300%, jer se ne povecavaju svi troskovi za 300%, vec samo trosak struje, koji je u mnogim firmama zanemariv, a i one koje najvise kukaju mogu bez problema amortizovati ovo povecanje. Rijetke su firme koje imaju udio troska struje u prihodu >10% i kojima bi 3x povecanje pojelo sav profit.
Naprimjer, firma recimo ostvaruje 1 milion KM prihoda godisnje i ostvaruje 100k KM, odnosno 10% profita. Neka joj je trosak struje 20k KM, odnosno 2%. Ako se trosak struje poveca 300%, on ce biti 60k KM. A ako prihod ostaje isti, profit pada sa 100k KM na 60k KM.
Znaci, da bi gazda ostvarivao isti profit, on mora povecati prihod, odnosno cijenu za 40k KM, tj. za samo 4%, a ne za 350%.
Kod proizvodnje mlijeka su marze ogromne, a udio troska struje u ukupnim troskovima skoro zanemarivi. Marza >30%, a trosak struje <3%.
![]()
Isto važi i za ostale proizvode, a o TK uslugama da i ne govorim, u kojima je struja sve. I esencijalno bitna, a i najveći trošak. Bez obzira koliko to zvučalo bezvezno u ovom poređenju, međutim TK usluge su odavno prestale biti luksuz, već prijeka potreba.
Mene iritira ovo poređenje, postavljanje tabela, opravdavanje ovakvih poteza, umjesto da se aktiviramo, bunimo, izrađeno na ulice, tražimo hitno usvajanje zakona koji će regulirati ovo divljanje. Umjesto toga mi tražimo opravdanja, pričamo o nekim gazdama, plitko razmišljanjmo, a ne gledamo širu sliku i konsekvence svega toga. A kada osjetimo direktne posljedice, tad će biti kasno.
@Ci-Nick mi je malo ulio optimizma da će se ovo regulirati, pa čekamo sad. Ako se ne reguliše, strah me i pomisliti šta nas čeka od 01.01.2022.
Tako da naši proizvođači jedino mogu zatvoriti firmu, ako se ne mogu takmičiti sa uvoznicima.
Druga je stvar ako u EU poskupi, pa da ih naši prate.
A znamo da je u EU već odavno struja tri puta skuplja.
-
Gefufna_13
#829 Re: Poskupljenja
Ne opravdavam ja nikoga i nista. Slucajno ugledao post i samo dajem komentar na tvoj netacan navod da povecanje nekog troska za 350% dovodi do povecanja cijene proizovda za 350%.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:09
Nije to baš tako. Možda u inicijalnoj proizdnji mlijeka to ne igra ulogu, ali tu imaš pakovanje (kojem je struja najveći trošak), zatim transport (gorivo koje će posklupjeti astronomski) i na kraju ako bude i 5 KM po litri, biće dobro.
Isto važi i za ostale proizvode, a o TK uslugama da i ne govorim, u kojima je struja sve. I esencijalno bitna, a i najveći trošak. Bez obzira koliko to zvučalo bezvezno u ovom poređenju, međutim TK usluge su odavno prestale biti luksuz, već prijeka potreba.
Mene iritira ovo poređenje, postavljanje tabela, opravdavanje ovakvih poteza, umjesto da se aktiviramo, bunimo, izrađeno na ulice, tražimo hitno usvajanje zakona koji će regulirati ovo divljanje. Umjesto toga mi tražimo opravdanja, pričamo o nekim gazdama, plitko razmišljanjmo, a ne gledamo širu sliku i konsekvence svega toga. A kada osjetimo direktne posljedice, tad će biti kasno.
@Ci-Nick mi je malo ulio optimizma da će se ovo regulirati, pa čekamo sad. Ako se ne reguliše, strah me i pomisliti šta nas čeka od 01.01.2022.
- Tesla Edison
#830 Re: Poskupljenja
Od 01.01.2022. i to 350% u prosjeku.Challenger_ wrote: ↑26/12/2021 10:13 Nisam stigao upratit, od kad idu poskupljenja struje za poslovne subjekte?
Ako Dom naroda FBiH usvoji izmjene zakona kojima vladi daje mogućnost reguliranja cijena, onda će biti 20%, što je prihvatljivo.
Ako HDZ bude blokirao taj zakon zbog izbornog zakona (čega me je i strah), ostaju nam jedino Bakije ili Njemačka. Treće opcije nema.
-
Gefufna_13
#831 Re: Poskupljenja
Opet ti ne shvatas. Ne zanima me uopste hoce li otici sve u 3pm, samo sam ugledao netacan podatak i imao potrebu da ukazem da si napravio previd. Nevezano za politicku i ekonomsku situaciju.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:14
E kad sve ode u 3 lijepe PM, ti fino idi u upravu Binga, Milkosa, Klasa, BH Telecoma, Vodovoda,... i objasni im "matematički, srednjoškolskim nivoom" da ne trebaju poskupiti, i zamoli ih da vrate cijene koje su i bile.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#832 Re: Poskupljenja
Pa ja, jesi citao onaj clanak na Klixu o peradarima, kazu doslovno "imamo evropsku produktivnost "-Chesterfield- wrote: ↑26/12/2021 10:15 Griješiš sa tim mlijekom od 5 KM. Ako je domaće skuplje, ja ću kupiti uvozno.
Tako da naši proizvođači jedino mogu zatvoriti firmu, ako se ne mogu takmičiti sa uvoznicima.
- Tesla Edison
#833 Re: Poskupljenja
Ja ću kupiti to uvozno mlijeko, nije problem, ali domaći proizvođač onda propade, i radnici na ulici.-Chesterfield- wrote: ↑26/12/2021 10:15Griješiš sa tim mlijekom od 5 KM. Ako je domaće skuplje, ja ću kupiti uvozno.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:09
Nije to baš tako. Možda u inicijalnoj proizdnji mlijeka to ne igra ulogu, ali tu imaš pakovanje (kojem je struja najveći trošak), zatim transport (gorivo koje će posklupjeti astronomski) i na kraju ako bude i 5 KM po litri, biće dobro.
Ne zna se šta je gore u toj situaciji. Mlijeko je samo jedan u moru drugih primjera
Sve u svemu, ostane li na ovome da struja bude ovoliko skuplja, nema optimizma ni za šta.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#834 Re: Poskupljenja
Kontam. Hvala za info.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:17Od 01.01.2022. i to 350% u prosjeku.Challenger_ wrote: ↑26/12/2021 10:13 Nisam stigao upratit, od kad idu poskupljenja struje za poslovne subjekte?
Ako Dom naroda FBiH usvoji izmjene zakona kojima vladi daje mogućnost reguliranja cijena, onda će biti 20%, što je prihvatljivo.
Ako HDZ bude blokirao taj zakon zbog izbornog zakona (čega me je i strah), ostaju nam jedino Bakije ili Njemačka. Treće opcije nema.
Ama, čuo sam to ima dana, ali sam bio toliko pod pritiskom uoči okončanja ove godine da nisam zapamtio procenat i datum.
- Tesla Edison
#835 Re: Poskupljenja
Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.Gefufna_13 wrote: ↑26/12/2021 10:19Opet ti ne shvatas. Ne zanima me uopste hoce li otici sve u 3pm, samo sam ugledao netacan podatak i imao potrebu da ukazem da si napravio previd. Nevezano za politicku i ekonomsku situaciju.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:14
E kad sve ode u 3 lijepe PM, ti fino idi u upravu Binga, Milkosa, Klasa, BH Telecoma, Vodovoda,... i objasni im "matematički, srednjoškolskim nivoom" da ne trebaju poskupiti, i zamoli ih da vrate cijene koje su i bile.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#836 Re: Poskupljenja
Pa kvazi tajkune ne interesuju, ozbiljne kompanije koriste tabele u svom poslovanju. Evo vidi Čelija, sve čekao zadnji mjesec u godini da uradi nesto...nas to jebe, kampanjski rad, 11 mjeseci noge u zrak i zadnji mjesec aj pohiti sve sto se nije radilo i uradiloTesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:24 Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.
-
Gefufna_13
#837 Re: Poskupljenja
Ok.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:24 Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.
- Tesla Edison
#838 Re: Poskupljenja
Imaju oni tabele, znaju sve, ne brini, ali mlijeko će ti biti 5 KM, gorivo 8, hljeb 4, pa fino kad se to desi ti ćeš šta?Bobi wrote: ↑26/12/2021 10:29Pa kvazi tajkune ne interesuju, ozbiljne kompanije koriste tabele u svom poslovanju. Evo vidi Čelija, sve čekao zadnji mjesec u godini da uradi nesto...nas to jebe, kampanjski rad, 11 mjeseci noge u zrak i zadnji mjesec aj pohiti sve sto se nije radilo i uradiloTesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:24 Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško..
Otići u te firme i objasniti im kako su pogriješili? Objasniti im da po tabelarnom prikazu mogu ostvariti profit i bez da otpuštaju radnike i dižu cijene? Mogu razliku nadomjestiti jeftinijim vozim parkom?
Daj ba Bobi, pričamo ozbiljno.
-
Ci-Nick
#839 Re: Poskupljenja
Postoji nešto u racunovodstvu, sto se zove " kalkulacija".Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:24Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.Gefufna_13 wrote: ↑26/12/2021 10:19
Opet ti ne shvatas. Ne zanima me uopste hoce li otici sve u 3pm, samo sam ugledao netacan podatak i imao potrebu da ukazem da si napravio previd. Nevezano za politicku i ekonomsku situaciju.
Kad se određuje cijena gotovog proizvoda, onda se uzimaju svi troskovi u obzir, doda amortizacija i marža i to je to.
Da bi ispekao kruh od 700 Gr. treba ti npr. 0,2 KWh energije. Ako je to sad trošak od 0,03 KM onda sve i da plati tri puta više, opet je to samo 0,09 KM. Pa ne moze kruh sa marke na 3 marke zbog tog troska.
Last edited by Ci-Nick on 26/12/2021 10:35, edited 2 times in total.
- spinel_
#840 Re: Poskupljenja
Nevjerovatno da postoje likovi koji vjeruju da ce cijena mlijeka poskupiti 4% jer je udio troska struje manja od 3%. Pa kako tako naivan necu reci glup moras biti da vjerujes da u ovoj nasoj drzavi u kojoj svako gleda samo svoj interes da ce mlijeko poskupiti za cc 10-15 pf po litri? Mislim haloo? Koga briga za tabele kad ce svi situaciju iskorisiti i dizati cijene I na taj nacin jos veci imati profit nego prije poskupljenja.
- ExNihilo
#841 Re: Poskupljenja
Pa njihov interes je da mlijeko koje prodaju zapravo neko može i kupiti.spinel_ wrote: ↑26/12/2021 10:34 Nevjerovatno da postoje likovi koji vjeruju da ce cijena mlijeka poskupiti 4% jer je udio troska struje manja od 3%. Pa kako tako naivan necu reci glup moras biti da vjerujes da u ovoj nasoj drzavi u kojoj svako gleda samo svoj interes da ce mlijeko poskupiti za cc 10-15 pf po litri? Mislim haloo? Koga briga za tabele kad ce svi situaciju iskorisiti i dizati cijene I na taj nacin jos veci imati profit nego prije poskupljenja.
- Tesla Edison
#842 Re: Poskupljenja
Neshvatljivo mi je da ljudi opravdavaju poskupljenje struje u ovom astronomskom procentu, da se toliko zalažu za blagostanje unutar EP BiH, a sve na svoju štetu. To postavlja neke tablice, priča o nekoj društvenoj odgovornosti vlasnika firmi, kao da žive u nekom svom, nadrealnom svijetu, a kad se spomene poskupljenje struje to se opravdava, jer tobože, takvo je tržište.
Zaista smo naopak narod i treba nam onda ovo sve. Nismo ništa bolje ni zaslužili. Trebaju nas guzuti kako stignu, hard-core gangbang, a mi da govorimo "hoćemo još, hoćemo još".
Bravo narode
Zaista smo naopak narod i treba nam onda ovo sve. Nismo ništa bolje ni zaslužili. Trebaju nas guzuti kako stignu, hard-core gangbang, a mi da govorimo "hoćemo još, hoćemo još".
Bravo narode
- Haris.ba
#843 Re: Poskupljenja
Imas jednostavan izbor. Ili dopustiti elektroprivredi da zaradi, ili imati kolaps sistema ko na Kosovu.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:40 Neshvatljivo mi je da ljudi opravdavaju poskupljenje struje u ovom astronomskom procentu,
Jer najskuplje je kada nema struje. Kada nema struje tada onaj peradar fakticki moze samo zaklati pilice i dijeliti. Jer masina sto ih cerupa trazi struju, frizider trazi struju....
-
prof.
#844 Re: Poskupljenja
Čovjek ti doslovno nacrtao da to nije tako ti opet lupaš ko malo dijete. Čuj ako struja poskupi 2,5 puta ode sve 3,5 putaTesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:24Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.Gefufna_13 wrote: ↑26/12/2021 10:19
Opet ti ne shvatas. Ne zanima me uopste hoce li otici sve u 3pm, samo sam ugledao netacan podatak i imao potrebu da ukazem da si napravio previd. Nevezano za politicku i ekonomsku situaciju.
Pa ne pravi se mlijeko od struje druže, struja je tu minimalan faktor kao i kod većine prehrambene i uslužne industrije. Izuzetak je teška industrija ali i oni seru, Mittal bi jeftinu struju a prvi je poskupio svoj proizvod, svrati do skladišta pa pitaj koliko je armatura skuplja.
I po ovome se sad vidi koliko nas naši proizvođači ustvari kolju sa cijenama, imali su puno jeftiniju struju i radnu snagu a cijene su nabili na evropski prosjek. I sve to uz najniži PDV u Evropi.
I ne znam što lupate s tim poskupljenjima od 100-200% koja su kao već bila, kod nas poskupljenja idu od 10-30% što je uzrok inflacije na svjetskom nivou.
-
Gefufna_13
#845 Re: Poskupljenja
Ne uci svinju da pjeva. Gubis vrijeme i nerviras svinju.Ci-Nick wrote: ↑26/12/2021 10:34 Postoji nešto u racunovodstvu, sto se zove " kalkulacija".
Kad se određuje cijena gotovog proizvoda, onda se uzimaju svi troskovi u obzir, doda amortizacija i marža i to je to.
Da bi ispekao kruh od 700 Gr. treba ti npr. 0,2 KWh energije. Ako je to sad trošak od 0,03 KM onda sve i da plati tri puta više, opet je to samo 0,09 KM. Pa ne moze kruh sa marke na 3 marke zbog tog troska.
Ja sam radio u firmi koja ima promet 95 mil KM, ebitda 8%, sa godisnjim troskom struje cca 312k KM (odnosno jebenih 0,3%) i sada je ta firma jedna od predvodnika bunta protiv povecanja troska struje.
Znaci, gazda ce umjesto 7 miliona KM ciste pare, sada uzeti malo jace od 6. Jadnik.
-
Ci-Nick
#846 Re: Poskupljenja
A zasto se ne bi zalagao za tržišnu cijenu?Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:40 Neshvatljivo mi je da ljudi opravdavaju poskupljenje struje u ovom astronomskom procentu, da se toliko zalažu za blagostanje unutar EP BiH, a sve na svoju štetu. To postavlja neke tablice, priča o nekoj društvenoj odgovornosti vlasnika firmi, kao da žive u nekom svom, nadrealnom svijetu, a kad se spomene poskupljenje struje to se opravdava, jer tobože, takvo je tržište.
Bravo narode![]()
Imam par hiljada dionica Elektroprivrede BiH.
Uložio sam prije 10 godina par desetina hiljada maraka koje i sada isto vrijede i nisam ostvario nikakav prinos jer je tržisna cijena struje u Europi bila jako niska.
U isto vrijeme Bingo, Feal, Madi, Hifa,.. su na svaku uloženu marku ostvarili 5 maraka zarade.
I sad bi kad su tržišne cijene dobre trebala Elektroprivreda da se odrekne zarade zbog tih firmi koje će i dalje imati dobru zaradu.
Ne ja im ne bi poklanjao struju.
Last edited by Ci-Nick on 26/12/2021 10:53, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#847 Re: Poskupljenja
Kapitalisto
- spinel_
#848 Re: Poskupljenja
Hajde nadamo se da nece biti nista od poskupljenja struje za privrednike u obimu u kojem se govore. Ako ipak bude pa cijena evo litra obicnog mlijeka konkretno o kojem pricamo bude preko 2 marke volio bih samo da budete tu i da nam objasnite zasto je to tako ako za istu minimalan trosak struje. Objasnite to vlasnicima mljekara kako ne treba tako jer im struja "ne treba".
- Tesla Edison
#849 Re: Poskupljenja
Neuporedivo. Struje ima. Čak je i izvozomo. Poremećaj na tržištu je nastao zbog nedostatka vjetra u sjevernoj evropi, koja se najviše napaja iz vjetroelektrana. Ta priča da ćemo mi ostati bez struje nema veze sa zdravom pameti. U ovom poskupljenju, interes imaju samo dioničari EP i zaposleni uhljebi. Niko više.Haris.ba wrote: ↑26/12/2021 10:45Imas jednostavan izbor. Ili dopustiti elektroprivredi da zaradi, ili imati kolaps sistema ko na Kosovu.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:40 Neshvatljivo mi je da ljudi opravdavaju poskupljenje struje u ovom astronomskom procentu,
Jer najskuplje je kada nema struje. Kada nema struje tada onaj peradar fakticki moze samo zaklati pilice i dijeliti. Jer masina sto ih cerupa trazi struju, frizider trazi struju....
- Tesla Edison
#850 Re: Poskupljenja
Pošteno.Ci-Nick wrote: ↑26/12/2021 10:52A zasto se ne bi zalagao za tržišnu cijenu?Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:40 Neshvatljivo mi je da ljudi opravdavaju poskupljenje struje u ovom astronomskom procentu, da se toliko zalažu za blagostanje unutar EP BiH, a sve na svoju štetu. To postavlja neke tablice, priča o nekoj društvenoj odgovornosti vlasnika firmi, kao da žive u nekom svom, nadrealnom svijetu, a kad se spomene poskupljenje struje to se opravdava, jer tobože, takvo je tržište.
Bravo narode![]()
Imam par hiljada dionica Elektroprivrede BiH.
Uložio sam prije 10 godina par desetina hiljada maraka koje i sada isto vrijede i nisam ostvario nikakav prinos jer je tržisna cijena struje u Europi bila jako niska.
U isto vrijeme Bingo, Feal, Madi, Hifa,.. su na svaku uloženu marku ostvarili 5 maraka zarade.
I sad bi kad su tržišne cijene dobre trebala Elektroprivreda da se odrekne zarade zbog tih firmi koje će i dalje imati dobru zaradu.
Ne ja im ne bi poklanjao struju.
Samo mi ostali, koji nemaju nikakve doticanje sa EP nisu jasni. Ali nikako.