mali_balon wrote: ↑15/12/2021 06:42 Moro sam i ja primit.....jbga
Primio u ponedjeljak rajfajzen, jucer bol na mjestu uboda isto da sam se malo jace udario, nista strasno, i sinoc temo. 37 i evo danas ok
Vakcine - iskustva
Moderator: O'zone
- warzone
#4451 Re: Vakcine - iskustva
Zna li iko hoce li i gdje biti organizovano vakcinisanje ovaj vikend 18. i 19.12.2021.g.?
- hadzinicasa
#4452 Re: Vakcine - iskustva
eh evo 2,5 mjeseca nakon prvog testa na antitijela i 5,5 mjeseci nakon druge vakcine - Fajzer ... nicega haman... u tragovima...splinter wrote: ↑27/09/2021 16:08Ne znam gdje si radila testove neutralizacije virusnog antigena sa prisutnim antitjelima u krvi. To je posebna metoda ali vidim da se pominje ACE 2 receptor tako da je fakat u pitanju reakcija neutralizacije antitjela.hadzinicasa wrote: ↑27/09/2021 15:54 gdje je onaj @splinter da ga nesto pitam:
nama su na poslu radili test na antitijela u kombinaciji s necim sto oni zovu "neutralizacija". U pojasnjenju vele slijedece (pokusacu prevesti s njemackog iako mi je terminologija nepoznata)
Potrebno je imati dovoljno veliku količinu antitijela kako bi bili u osnovi zaštićen. Neutralizacija pokazuje koliko dobro antitijela mogu ukloniti viruse ako prodru. To je sposobnost ubijanja vaših antitijela. Ako imate vrlo visoka antitijela i vrlo dobru neutralizaciju, mala je vjerojatnost da ćete se zaraziti unatoč cijepljenju. Iznad svega, ozbiljniji oblik COVID -a gotovo je nemoguć. Ako su antitijela dovoljno visoka, ali je neutralizacija umjerena, može doći do infekcije unatoč cijepljenju. Ako je količina antitijela preniska ili je neutralizacija preniska, tada nema potpune zaštite. U svim slučajevima u kojima pretpostavljam da zaštitni učinak nestaje, cijepljenje se također u nalazu preporučuje.
Ovaj nalaz baca kratki bljesak svjetla na vašu trenutnu situaciju i vašu trenutnu zaštitu od Corone - posebno varijantu delta. Antitijela s vremenom mogu oslabiti i izgubiti zaštitni učinak. To ovisi o pojedincu.
Eh sad - moj nalaz pokazuje visoka antitijela i visoku neutralizaciju a oni opet preporucuju dodatno cijepljenje i vele da imam umjereni imunitet
Umjereni imunitet: Postoji dovoljno antitijela, medjutim kapacitet nautralizacije nece pruziti adekvatnu zastitu protiv infekcije; COVID oboljenje ce biti ublazeno. Booster vakcinacija za 3 mjeseca preporucena.
ne kontam - pise visoka antitijela i visoka neutralizacija, a onda u objasnjenju nalaza kaze da nije dovoljno visoka neutralizacija, a u objasnjenju veli da kad je oboje visoko onda je imunitet ok...
jesam li ja nesto fulila ili oni? cini mi se da su mi zalijepili pogresnu interpretaciju. mislim zvacu svakako... no reko' da priupitam.
fala
Ne postoji podatak koja je to razina antitjela dovoljna da eventualno spriječi razmnožavanje i replikaciju virusa. Ide se logikom da veća razina daje veću zaštitiu, ali u suštini to ne mora uopće biti tako.
Na kraju Imunoglobulini G, odnosno antitjela kako ih popularno zovu nisu jedini vid mehanizma odbrane, postoji miulion slučajeva gdje ljudi sa niuskom razinom imaloi zavidan nivo zaštite.
Oni su se ogradili pa napisali da booster preporučuju za 3 mjeseca, kada očekuju da će nivo antitjela pasti, dakle kad čitaš između redova trenutna razina zaštite je dovoljna.

@KraljicaIzJajca
- banjaluka078
- Moderator
#4453 Re: Vakcine - iskustva
brišem post, pogrešna tema
-
KraljicaIzJajca
#4454 Re: Vakcine - iskustva
Hvala hdzinicasa, moje razumijevanje da su radili analizu za potragu dva rezultata:hadzinicasa wrote: ↑15/12/2021 15:30eh evo 2,5 mjeseca nakon prvog testa na antitijela i 5,5 mjeseci nakon druge vakcine - Fajzer ... nicega haman... u tragovima...splinter wrote: ↑27/09/2021 16:08
Ne znam gdje si radila testove neutralizacije virusnog antigena sa prisutnim antitjelima u krvi. To je posebna metoda ali vidim da se pominje ACE 2 receptor tako da je fakat u pitanju reakcija neutralizacije antitjela.
Ne postoji podatak koja je to razina antitjela dovoljna da eventualno spriječi razmnožavanje i replikaciju virusa. Ide se logikom da veća razina daje veću zaštitiu, ali u suštini to ne mora uopće biti tako.
Na kraju Imunoglobulini G, odnosno antitjela kako ih popularno zovu nisu jedini vid mehanizma odbrane, postoji miulion slučajeva gdje ljudi sa niuskom razinom imaloi zavidan nivo zaštite.
Oni su se ogradili pa napisali da booster preporučuju za 3 mjeseca, kada očekuju da će nivo antitjela pasti, dakle kad čitaš između redova trenutna razina zaštite je dovoljna.
@KraljicaIzJajca
Prvi mjeri IgG antitijela protiv RBD, a drugi je snaga neutralizacije.
Prvi test je anti RBD IgG sa metodom EIA.
Drugi test semiq. je cilj da provjeri da li postoji reakcija antitijela, a test ima numeričku razinu imuniteta sa ciljem mjerenja razine imuniteta, ali ne daje se numerička vrijednost u rezultatima, vjerojatno jer se testira iskljućivo jedna vrsta antitijela, ili je numerička vrijednost nedovoljna jer je nepotrebna. Zato imaš rezultat da postoji, ili ne postoji neutralizacija. Moje razhmijevanje je da se mjeri rizik od zaraze postojećih sojeva virusa. Da li sad mjere u tom testu Omicron @splinter ?
Na donjem linku, ti si dobila rezultate za prvo dvoje:
https://www.thelancet.com/action/showFu ... %2900266-4
@splinter je spomenuo u ranijem pisanju ostatak mogućih mjerenja.
Moje razumijevanje je da se radi istovremeno mjerenje obje prve kategorije. Zaštita od zaraze jeste niža, ali test ne mjeri kako bi tijelo reagiralo na zarazu.
Ako sam nešto zabrljala u interpretaciji, narode, korigujte me.
- hadzinicasa
#4455 Re: Vakcine - iskustva
kako ja to laicki vidim:KraljicaIzJajca wrote: ↑16/12/2021 09:47 Hvala hdzinicasa, moje razumijevanje da su radili analizu za potragu dva rezultata:
Drugi test semiq. je cilj da provjeri da li postoji reakcija antitijela, a test ima numeričku razinu imuniteta sa ciljem mjerenja razine imuniteta, ali ne daje se numerička vrijednost u rezultatima, vjerojatno jer se testira iskljućivo jedna vrsta antitijela, ili je numerička vrijednost nedovoljna jer je nepotrebna. Zato imaš rezultat da postoji, ili ne postoji neutralizacija. Moje razhmijevanje je da se mjeri rizik od zaraze postojećih sojeva virusa. Da li sad mjere u tom testu Omicron @splinter ?
Moje razumijevanje je da se radi istovremeno mjerenje obje prve kategorije. Zaštita od zaraze jeste niža, ali test ne mjeri kako bi tijelo reagiralo na zarazu.
Antitijela se bore protiv bolesti kad si vec zarazen
Neutralizacija se boriv protiv ulaska zaraze kad covjek dodje u dodir s bolescu (prva crta odbrane
Uglavnom ono sto sam ja s ovim htjela reci jeste kako rapidno opada br antitijela pri vakcinaciji Fajzerom u roku od 6 mjeseci (testirano na meni).
sto nista ne govori o mom imunitetu
-
KraljicaIzJajca
#4456 Re: Vakcine - iskustva
Uh, i mene je zaintrigirala ta neutralizacija. Razumjela sam da se istom testira reakcija na postojeće virusne sojeve.hadzinicasa wrote: ↑16/12/2021 11:39kako ja to laicki vidim:KraljicaIzJajca wrote: ↑16/12/2021 09:47 Hvala hdzinicasa, moje razumijevanje da su radili analizu za potragu dva rezultata:
Antitijela se bore protiv bolesti kad si vec zarazen
Neutralizacija se boriv protiv ulaska zaraze kad covjek dodje u dodir s bolescu (prva crta odbrane)
Uglavnom ono sto sam ja s ovim htjela reci jeste kako rapidno opada br antitijela pri vakcinaciji Fajzerom u roku od 6 mjeseci (testirano na meni).
sto nista ne govori o mom imunitetu![]()
A evo obrazloženja kako oni interpretiraju rezultate razine neutralizacije:
The neutralizing antibody test could be used to assess the protection of vaccination, but a positive result does not indicate
absolute protection, and a negative result does not necessarily indicate non-protection.
This was only used as a reference. It provides a reference for public health decisions, whether to advise supplementary vaccination, and the optimal time interval between doses to strengthen the immune system.
Položila si hadzinicasa
- pizarro
#4457 Re: Vakcine - iskustva
je li ovo at ili de?hadzinicasa wrote: ↑27/09/2021 15:54 gdje je onaj @splinter da ga nesto pitam:
nama su na poslu radili test na antitijela u kombinaciji s necim sto oni zovu "neutralizacija". U pojasnjenju vele slijedece (pokusacu prevesti s njemackog iako mi je terminologija nepoznata)
Potrebno je imati dovoljno veliku količinu antitijela kako bi bili u osnovi zaštićen. Neutralizacija pokazuje koliko dobro antitijela mogu ukloniti viruse ako prodru. To je sposobnost ubijanja vaših antitijela. Ako imate vrlo visoka antitijela i vrlo dobru neutralizaciju, mala je vjerojatnost da ćete se zaraziti unatoč cijepljenju. Iznad svega, ozbiljniji oblik COVID -a gotovo je nemoguć. Ako su antitijela dovoljno visoka, ali je neutralizacija umjerena, može doći do infekcije unatoč cijepljenju. Ako je količina antitijela preniska ili je neutralizacija preniska, tada nema potpune zaštite. U svim slučajevima u kojima pretpostavljam da zaštitni učinak nestaje, cijepljenje se također u nalazu preporučuje.Anbei übersende ich ihren Befund der Antikörper und der Neutralisation. Das sind zwei unabhängige Tests:
Eine ausreichend hohe Menge der Antikörper muss gegeben sein um grundsätzlich geschützt zu bleiben. Die Neutralisation zeigt an wie gut die Antikörper die Viren, wenn sie eindringen sollten, auch beseitigen können. Das ist die Killerkapazität Ihrer Antikörper. Hat man sehr hohe Antikörper und eine sehr gute Neutralisation, dann kann man nur mit geringer Wahrscheinlichkeit infiziert werden trotz Impfung. Vor allem ist eine schwere COVID-Krankheit fast nicht möglich. Sind die Antikörper hoch genug aber die Neutralisation mäßig, so kann es zur Ansteckung trotz Impfung kommen. Ist die Menge der Antikörper zu niedrig oder die Neutralisation zu niedrig, dann ist kein vollumfänglicher Schutz gegeben. In allen Fällen, in denen ich annehme, dass die Schutzwirkung nachlässt, wird auch im Befund die Impfung empfohlen.
Dieser Befund wirft ein kurzes Blitzlicht auf Ihre aktuelle Situation und Ihren derzeitigen Schutz vor Corona – vor allem die Delta-Variante. Die Antikörper können über die Zeit sich abschwächen und an Schutzwirkung verlieren. Wie stark, das ist individuell unterschiedlich.
Ovaj nalaz baca kratki bljesak svjetla na vašu trenutnu situaciju i vašu trenutnu zaštitu od Corone - posebno varijantu delta. Antitijela s vremenom mogu oslabiti i izgubiti zaštitni učinak. To ovisi o pojedincu.
Eh sad - moj nalaz pokazuje visoka antitijela i visoku neutralizaciju a oni opet preporucuju dodatno cijepljenje i vele da imam umjereni imunitet
Umjereni imunitet: Postoji dovoljno antitijela, medjutim kapacitet nautralizacije nece pruziti adekvatnu zastitu protiv infekcije; COVID oboljenje ce biti ublazeno. Booster vakcinacija za 3 mjeseca preporucena.moderate Immunität: Es sind genug Antikörper vorhanden, aber die Neutralisationskapazität wird nicht vor einer Neuinfektion ausreichend schützen, eine COVID-Erkrankung wäre abgemildert. Eine Auffrischungsimpfung in drei Monaten ist empfehlenswert.
ne kontam - pise visoka antitijela i visoka neutralizacija, a onda u objasnjenju nalaza kaze da nije dovoljno visoka neutralizacija, a u objasnjenju veli da kad je oboje visoko onda je imunitet ok...
jesam li ja nesto fulila ili oni? cini mi se da su mi zalijepili pogresnu interpretaciju. mislim zvacu svakako... no reko' da priupitam.
fala
pitam zbog preporucenog vremena do boostera.
- hadzinicasa
#4458 Re: Vakcine - iskustva
At
postavljala sam poslije isti test 2,5 mjeseca poslije. nigdje nicega.
odradila booster prosle sedmice.
kaze na certifikatu vrijedi do 15.09.2022. pa cemo da vidimo.
subjektivni osjecaj nakon boostera - ruka me jos boli, evo cetvrti dan, od jucer sam se umirila da nece otpast' (def gore nego prva 2 puta) + crvena fleka velicine jajeta na mjestu uboda.
pratila sam dr - ispravno daje vakcinu (izvuce prvo da provjeri je li u krvnom sudu)
osim toga neka zima i blaga temperatura, malo curenje nosa.
menščini ću ostat'
- zubi
#4459 Re: Vakcine - iskustva
Koja ti je bila vakcina, a koji buster?hadzinicasa wrote: ↑20/12/2021 09:06 At
subjektivni osjecaj nakon boostera - ruka me jos boli, evo cetvrti dan, od jucer sam se umirila da nece otpast' (def gore nego prva 2 puta) + crvena fleka velicine jajeta na mjestu uboda.
pratila sam dr - ispravno daje vakcinu (izvuce prvo da provjeri je li u krvnom sudu)
menščini ću ostat'![]()
- hadzinicasa
#4460 Re: Vakcine - iskustva
sve Pfizer.zubi wrote: ↑20/12/2021 14:14Koja ti je bila vakcina, a koji buster?hadzinicasa wrote: ↑20/12/2021 09:06 At
menščini ću ostat'![]()
-
BlackRiver
#4461 Re: Vakcine - iskustva
Ja primio rajfajzen booster nakon dvije doze AZ ovog ljeta. Osim laganog bola na mjestu uboda nekih 24h, nikakvih drugih problema.
Supruga primila trecu dozu rajfajzena, 2 dana se raspadala.
U svakom slucaju, ne planiram se vise bosti taman isao na sud zbog toga (zivim u AT).
Supruga primila trecu dozu rajfajzena, 2 dana se raspadala.
U svakom slucaju, ne planiram se vise bosti taman isao na sud zbog toga (zivim u AT).
- pizarro
#4462 Re: Vakcine - iskustva
danas primio trecu, nema jos simptomahadzinicasa wrote: ↑20/12/2021 09:06At
menščini ću ostat'![]()
u de su malo iritantni po pitanju vremena od zadnje vakcine do boostera, prvo govorili 4 mjeseca pa onda 5.
- pizarro
#4463 Re: Vakcine - iskustva
a dvije prije, nista nije bilo?
-
BlackRiver
#4464 Re: Vakcine - iskustva
-
ja71
#4465 Re: Vakcine - iskustva
1. Pfizer: prvi dan ništa, izuzev vrlo blagog bola na mjestu uboda. Slijedeći dan jak bol u cijelom ramenu. Treći dan blagi bol u cijelom ramenu
2. Pfizer: samo prvi dan blagi bol na mjestu uboda
3. Moderna: prvi dan blagi bol na mjestu uboda, slijedeći dan blagi bol u cijelom ramenu.
Mislim da je ono "u cijelom ramenu" znak imune reakcije i nema veze sa fizičkom povredom igle nego sa cjepivom
2. Pfizer: samo prvi dan blagi bol na mjestu uboda
3. Moderna: prvi dan blagi bol na mjestu uboda, slijedeći dan blagi bol u cijelom ramenu.
Mislim da je ono "u cijelom ramenu" znak imune reakcije i nema veze sa fizičkom povredom igle nego sa cjepivom
- -Chesterfield-
#4466 Re: Vakcine - iskustva
Da li je jako potresla bočicu ili lagano?hadzinicasa wrote: ↑20/12/2021 09:06At
menščini ću ostat'![]()
- Edin H.
#4467 Re: Vakcine - iskustva
Priča mi malo starija žena jučer kad je bila variola vera otišla i vakcinisala se u klinici kao što joj je i rečeno i sutra poslovno na put u drugu republiku.
Sljedeći dan murija zaustavlja bus i zdravstveni radnici ulijeću: “Zavrći rukave da vidimo da li ste primili vakcinu!”
Kod nje nije bilo nikakve reakcije, otoka, ništa, tako da nije mogla dokazati da je već primila vakcinu.
I oni joj na licu mjesta, pored druma, udariše drugu vakcinu.
Naravoučenije: Lijepi Tito

Sljedeći dan murija zaustavlja bus i zdravstveni radnici ulijeću: “Zavrći rukave da vidimo da li ste primili vakcinu!”
Kod nje nije bilo nikakve reakcije, otoka, ništa, tako da nije mogla dokazati da je već primila vakcinu.
Naravoučenije: Lijepi Tito
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#4468 Re: Vakcine - iskustva
Pa dobro, to je bila vlast koja se starala o narodu. Ne možeš porediti njih ili kubansku medicinu sa ovim Rajfajzen and Co. kriminalcima kojima ne vjeruje ni rođena majka.Edin H. wrote: ↑20/12/2021 19:32 Priča mi malo starija žena jučer kad je bila variola vera otišla i vakcinisala se u klinici kao što joj je i rečeno i sutra poslovno na put u drugu republiku.
Naravoučenije: Lijepi Tito![]()
![]()
-
kuli1961
#4469 Re: Vakcine - iskustva
blagi offtopic na post@Edin H. :
prisjecam se nekih podataka o vakcinaciji protiv variole vere: za cca 8 nedjelja je vakcinisano oko 18 miliona (miliona!!!) gradjana, umrlih -35...
DRZAVA!
Moje porodicno iskustvo sa vakcinom v. Covid 19:
1.vakcina A/Z- bez ikakve reakcije, blaga, neznatna neprijatnost na mjestu uboda iglom
2. vakcina-A/Z isto, bez ove neprijatnosti
(dan pred revakcinaciju radio test na antitijela- stanje nula! dzaba krečio?)
3 nedjelje nakon revakcinacije- ponovi test antitijela- 6,74 titat Anititijela- okrečio samo hodnik, sobe nista??)
3. vakcina- prosli petak, 17.12.2021- Rajfajzen/Pfizer- bez reakcije, do danas
supruga-iste vakcine; nakon prve vakcine jedan dan smrljava, povisena temp- do 37,5 C
- nakon druge- bez reakcije
- nakon trece- veče dana vakcinacije- malo povisena- 37,4 C, crvenilo veličine 5-obanke i lagani bol na mjestu uboda, umor, nedefinisani bol u misicima, nista strasno, od sinoc je ok
istovremeno kad i ja radila test: dan pred revakcinaciju, takodje nula bodova
3 nedjelje nakon revakcinacije -titar antitijela- 5,71, (ona okrecila kupatilce??)
prisjecam se nekih podataka o vakcinaciji protiv variole vere: za cca 8 nedjelja je vakcinisano oko 18 miliona (miliona!!!) gradjana, umrlih -35...
DRZAVA!
Moje porodicno iskustvo sa vakcinom v. Covid 19:
1.vakcina A/Z- bez ikakve reakcije, blaga, neznatna neprijatnost na mjestu uboda iglom
2. vakcina-A/Z isto, bez ove neprijatnosti
(dan pred revakcinaciju radio test na antitijela- stanje nula! dzaba krečio?)
3 nedjelje nakon revakcinacije- ponovi test antitijela- 6,74 titat Anititijela- okrečio samo hodnik, sobe nista??)
3. vakcina- prosli petak, 17.12.2021- Rajfajzen/Pfizer- bez reakcije, do danas
supruga-iste vakcine; nakon prve vakcine jedan dan smrljava, povisena temp- do 37,5 C
- nakon druge- bez reakcije
- nakon trece- veče dana vakcinacije- malo povisena- 37,4 C, crvenilo veličine 5-obanke i lagani bol na mjestu uboda, umor, nedefinisani bol u misicima, nista strasno, od sinoc je ok
istovremeno kad i ja radila test: dan pred revakcinaciju, takodje nula bodova
3 nedjelje nakon revakcinacije -titar antitijela- 5,71, (ona okrecila kupatilce??)
-
BlackRiver
#4470 Re: Vakcine - iskustva
Kolicina antitijela u organizmu nije jedini pokazatelj spremnosti istoga da se bori sa eventualnom infekcijom.
Barem se tako moze procitati i vidjeti u raznim clancima i YT klipovima.
Barem se tako moze procitati i vidjeti u raznim clancima i YT klipovima.
-
KraljicaIzJajca
#4471 Re: Vakcine - iskustva
Nakon otkrića uzročnika morbila 1958. je započet razvoj vakcine koja je prvi put 1963. bila dostupna za imunizaciju dece.Edin H. wrote: ↑20/12/2021 19:32 Priča mi malo starija žena jučer kad je bila variola vera otišla i vakcinisala se u klinici kao što joj je i rečeno i sutra poslovno na put u drugu republiku.
Naravoučenije: Lijepi Tito![]()
![]()
Klasićna tehnika
- pizarro
#4472 Re: Vakcine - iskustva
noc poslije boostera katastrofa.
povracanje, grcevi u nogama, krvave oci, blijed kao zombie - ali ok, sve je to za ljude
sto me malo brine je vrtoglavica koja jos uvijek traje.
kad lezim i glavu okrenem u stranu, pocne vrtoglavica i osjecaj kao kad se sanja da padas.
ovo nisam radio dok stojim, garant bi se polomio.
povracanje, grcevi u nogama, krvave oci, blijed kao zombie - ali ok, sve je to za ljude
kad lezim i glavu okrenem u stranu, pocne vrtoglavica i osjecaj kao kad se sanja da padas.
- Lily1234
#4473 Re: Vakcine - iskustva
Koje vakcine si primio, ako se smije znati?pizarro wrote: ↑21/12/2021 18:51 noc poslije boostera katastrofa.
povracanje, grcevi u nogama, krvave oci, blijed kao zombie - ali ok, sve je to za ljude![]()
- pizarro
#4474 Re: Vakcine - iskustva
3x biontech.
-
DonieBrasco
#4475 Re: Vakcine - iskustva
@pizarro
Koliko je proslo od druge vakcine do trece (bustera) ?
Koliko je proslo od druge vakcine do trece (bustera) ?