interesantno, mada mene vise zanima sinteticko gorivo o kojem porsche prica
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#1801 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
auuu, koliko ce im dizne trajati to je pitanje, kao i kakvo ulje da moze podnijet to
-
lajkujMe
#1802 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Laplace wrote: ↑19/12/2021 20:04Već sam ovdje pisao: najbolje prelazno rješenje su plug-in hibridi - radije bih da se emisije stakleničkih plinova smanje prelaskom na plug-in hibride (uz povećanje snage automobila) nego downsizingom (uz smanjenje snage, tj. manje i nemoćnije motore). Jasno, razvijati i dalje klasične električne automobile, tražiti nove tehnologije za baterije koje se neće toliko oslanjati na litijum (koliko znam, radi se na tome).citroen xm wrote: ↑19/12/2021 19:25 Možda ne u smislu podsticaja, ali meni su puno bolji "plag in hibridi" od čistih električara. U gradu gdje i možeš relativno lako puniti voziš na struju i smanjiš troškove te emisiju, a na dugim putevima imaš klasičan auto koji nema ograničenja kakve el. auta itekako imaju.
To ti kažem, evropom vladaju totalni idioti. Birokratija koja pojma o životu nema, a uvodi neke zakone. Nije to obrok pa danas ću doručkovati u 8:00, sutra ču u 10:00, a prekosutra neću nikako. Donose nerezonske odluke, a nisu svjesni da se tako krupne promjene ne donose preko noći. To što će se napojiti panelom ili vjetroelektranom, to neka maštaju sa svojom djecom pred spavanje.
Isplativa fuzija (imamo već održivu fuziju, bar koliko sam u toku) bi otvorila mogućnost proizvodnje (za današnje pojmove) ogromne količine električne energije iz relativno male mase uz manje otpada nego kod fisijskih reaktora.
Energije vjetra i solarna energija neće moći dalje od ispomoći sve i da se primijeni super-grid.
Ne postoji odrziva Fuzija Jos uvijek.
Najviša reaktivna masa je bila malo duza od 1 minute.
Svi reaktori danas su neekonomicni na 1 jedinicu energije dobiju nazad 0.7. ITER eksperimentalni reaktor koji Kosta 30 milijardi necega Jos nece biti zavrsen do 2025 a tek krajem 2020tih ce i početi s radom.
A i tada nece proizvoditi struju nego je eksperimentalni reaktor za provjeru teorija.
A da bi takav reaktor uopste proizvodio struju moram imati odnos 1 naprema 4, 1 jedinica energije ulozena a 4 izvučena dalekooooo smo kao planeta od toga.
I pitanje je hoće li biti uopste finansijski profitabilni.
A ovamo tehnologija stara 75 godina lezi neiskoriscena i ne razvijena jer tamo neki zeleni se boje kontaminacije i otpada.
A da se razumijemo postoje dizajni nuklearnih reaktora koji koriste upravo taj otpad od postojećih nuklearki, i na kraju otpad koji ostane je opasan Jos 100 godina a puno je lakše skladistiti otpad 100 godina nego 20.000 godina s postojećim otpadom.
Sto se tice elektro auta za nekih 5 do 10 godina bice apsolutni mainstream a ICU auta ce do 2040 postati rijetkost
-
jelleMania
#1803 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Za 20 do 30 god. auto ce postati teski luksuz ... Kad se ukinu termoelektrane , a broj elektricni auta drasticno skoci kako misle da zadovolje sve te potrebe strujom ... daj Boze da gresim al mislim da ce i struja biti teski luksuz i da ce je bjeda samo koristiti u slucaju nuzne potrebe jer ce biti preskupa ..
-
ja71
#1804 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
struju ne nedostaje. problem je samo kako je skladistiti
najbolje ce profitirati hidroelektrane koje, kada ima viska struje, bacaju odozdo vodu nazad u jezero pa onda tu potencijalnu energiju iskoriste kada treba.
a posto nema dovoljno hidroelektrana vec postoje alternativni koncepti da se iskoriste stare napustene rudarske jame kao akumulaciona "jezera".
Ponavljam, jos uvijek nigdje na svijetu ne postoji zadnje odrediste za nuklearni otpad. on se trenutno vecinom u krugu postojecih nuklearki "skladisti" u kojekakva burad sa upitnom "dugotrajnosti". I ovi sto su pro nueklarne energije ne bi takvu deponiju vjerovatno htjeli imati u svom komsiluku.
A cak i da postoji takva deponija ko ce garantovati da ce ona narednih 100.000 godina biti funkcionalno.
Vrijeme poluraspada plutonijuma je 24.110
najbolje ce profitirati hidroelektrane koje, kada ima viska struje, bacaju odozdo vodu nazad u jezero pa onda tu potencijalnu energiju iskoriste kada treba.
a posto nema dovoljno hidroelektrana vec postoje alternativni koncepti da se iskoriste stare napustene rudarske jame kao akumulaciona "jezera".
Ponavljam, jos uvijek nigdje na svijetu ne postoji zadnje odrediste za nuklearni otpad. on se trenutno vecinom u krugu postojecih nuklearki "skladisti" u kojekakva burad sa upitnom "dugotrajnosti". I ovi sto su pro nueklarne energije ne bi takvu deponiju vjerovatno htjeli imati u svom komsiluku.
A cak i da postoji takva deponija ko ce garantovati da ce ona narednih 100.000 godina biti funkcionalno.
Vrijeme poluraspada plutonijuma je 24.110
-
ja71
#1805 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
mozes li konkretizirati te probleme sa diznama i uljem ?Evolution_IV wrote: ↑19/12/2021 22:44 auuu, koliko ce im dizne trajati to je pitanje, kao i kakvo ulje da moze podnijet to![]()
problem je zbog veceg udjela bioloske komponenete goriva ili ?
- ElRe
#1806 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Bitno, od 37 min 50 sec
Hyundai i Kia najbolji
Interesantno je i koliko je električne energije baci pri punjenju baterije.
Rekli bismo da nas pumpadžije kraju
Last edited by ElRe on 20/12/2021 13:48, edited 3 times in total.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#1807 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sto ce ti brzi punjac? Da punis strujom/snagom og 150KWh ? Unistis baterije?citroen xm wrote: ↑19/12/2021 15:55 Fazon je što infrastruktura za klasična vozila već postoji, čak i u popriličnim zabitima. Za el. auta ne postoji u mnogo zemalja ni u gradovima, a da ne pričamo o manjim mjestima. Infrastruktura nije samo punjač. Kako ćeš postaviti punjač, ako nemaš dovedenu mrežu ili ako mreža nema dovoljan kapacitet da podnese snagu punjača. Nije baš sve tako jednostavno. Da jeste, drugačije bi se pričalo. Već svi proizvođači u ponudi imaju bar 2-3 el modela. Ne vidim da je baš stala prodaja klasičnih auta, a niti da će stati uskoro.
I na kraju kao najmanje bitnu stavku, ali ne nebitnu bih naveo cijenu. Nisam siguran da super brzi punjač koji jedini ima smisla na pumpama košta samo 3000 KM. Mislim da je prilično skuplji.
Obicni trofazni punjac kosta milju maruna. Punis snagom od 22 KW.
Sasvim dovoljno za jednog prosjecnog covjeka,koji ima el.vozilo sa autonomijom od 500 km ca.
-
citroen xm
#1808 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pričam o "pumpnim stanicama" za el. vozila. Ako misliš da na pola puta neka puni auto par sati, grdno se varaš. Ili ti misliš da će svi puniti auta samo u kućama?RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 13:30
Sto ce ti brzi punjac? Da punis strujom/snagom og 150KWh ? Unistis baterije?
Sasvim dovoljno za jednog prosjecnog covjeka,koji ima el.vozilo sa autonomijom od 500 km ca.
-
foxlife
#1809 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa vec pola europe ima izgradjenu infrastrukturu i za el vozila sa tim brzim punjacimacitroen xm wrote: ↑20/12/2021 17:10Pričam o "pumpnim stanicama" za el. vozila. Ako misliš da na pola puta neka puni auto par sati, grdno se varaš. Ili ti misliš da će svi puniti auta samo u kućama?RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 13:30
tehnologija brzo napreduje tako da za par godina ko zna hoce li se mozda puniti auta za par minuta od 20 do 80%
da nije bilo naftnog lobija mi bi vec 100 godina vozali elektricne koji imaju domet od par hiljada vjerovatno a infrastruktura da je takva gdje god postoji cesta i stub rasvjete da postoji i punjac
samo u zadnjih 10 godina ta tehnologija u svakom smislu je napredovala da je vise nego uduplalo sve u korist el auta i punjenje i domet i klinci i palci
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1810 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Gledam neki dan Ioniq 5 na Autogefuhl ako sam dobro razumio, preko 110 kw moze puniti samo ako dodjes sa zagrijanom baterijom, sto ce reci ako je malo prije toga bila pod opterecenjem
- RagibUzoriti
#1811 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa neces "pumpnu stanicu" kako je ti zoves, kuci instalirati?citroen xm wrote: ↑20/12/2021 17:10Pričam o "pumpnim stanicama" za el. vozila. Ako misliš da na pola puta neka puni auto par sati, grdno se varaš. Ili ti misliš da će svi puniti auta samo u kućama?RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 13:30
Ovi drugi koji koriste te brze punjace, svakako mogu da dobiju besplatno punjenje cijeli zivotni vijek automobila ili da za neku simbolicnu cijenu uzmu pretplatu punjenja od proizvođača.
Ne kontam, sta si htio reći?
- ElRe
#1812 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Mediteran, centralne i istočne Evrope ima izrazito lošu pokrivenost punjačima i brzim punjačima. Mediteran ljeti muku muči da zadovolji potrebe domaćinstva i privrede i bez el vozila. Ali sve te zemlje izuzev Španije su u kanalu i vjerovatno čekaju da im EU izgradi infrastrukturu.foxlife wrote: ↑20/12/2021 17:53pa vec pola europe ima izgradjenu infrastrukturu i za el vozila sa tim brzim punjacimacitroen xm wrote: ↑20/12/2021 17:10
Pričam o "pumpnim stanicama" za el. vozila. Ako misliš da na pola puta neka puni auto par sati, grdno se varaš. Ili ti misliš da će svi puniti auta samo u kućama?
tehnologija brzo napreduje tako da za par godina ko zna hoce li se mozda puniti auta za par minuta od 20 do 80%
da nije bilo naftnog lobija mi bi vec 100 godina vozali elektricne koji imaju domet od par hiljada vjerovatno a infrastruktura da je takva gdje god postoji cesta i stub rasvjete da postoji i punjac
samo u zadnjih 10 godina ta tehnologija u svakom smislu je napredovala da je vise nego uduplalo sve u korist el auta i punjenje i domet i klinci i palci
- RagibUzoriti
#1813 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Uglavnom kod vecine je otprilike tako. Ako si iscjedio kapacitet baterije da je ostalo bas 0 ili 1%, onda neki od vrsta brzih punjaca u pocetku sporije pune.sime_cipol wrote: ↑20/12/2021 18:31
Gledam neki dan Ioniq 5 na Autogefuhl ako sam dobro razumio, preko 110 kw moze puniti samo ako dodjes sa zagrijanom baterijom, sto ce reci ako je malo prije toga bila pod opterecenjem
Ja trenutno imam Kiu i kod mene je barem tako. Narucio sam nedavno upravo ovog Ioniq 5 i cekam da ga isporuce svaki dan.
Kada ga istestiram, mogu napisati moje misljenje o istom.
-
foxlife
#1814 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
rekao sam pola europeElRe wrote: ↑20/12/2021 19:19Mediteran, centralne i istočne Evrope ima izrazito lošu pokrivenost punjačima i brzim punjačima. Mediteran ljeti muku muči da zadovolji potrebe domaćinstva i privrede i bez el vozila. Ali sve te zemlje izuzev Španije su u kanalu i vjerovatno čekaju da im EU izgradi infrastrukturu.foxlife wrote: ↑20/12/2021 17:53
pa vec pola europe ima izgradjenu infrastrukturu i za el vozila sa tim brzim punjacima
evo ja licno imam karticu za elektricne automobile i placas njom na punjacima itd
kad odes da vidis koliko ima punjaca sjebes se
u sarajevu ima 7 komada
cak i po manjim mjestima tipa travnik i sl imas punjaca a svaki veci grad na zapadu ukljucujuci i italiju ima vise od 100
evo gledam imas punjac u jebenom tarcinu
livno tomislavgrad na jahorini
onda neka sisava pretpostavljam na vlasicu neko mjesto
zenica 3 komada tuzla 2 prnjavor sanski most
banja luka ima 4 mostar 6 teslic gorazde
i to je sve u bih koja je 5000 godina u zaostatku za europom
u zagrebu ima 72
split 27 dubrovnik 15
beograd ima 22
bukurest 90
budimpesta ima preko 500
milan ima preko 1400 npr dok rim ima oko 250
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1815 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Imas max 22kW
Brzi DC na lepenici na kdmoristu, spanski, 50kW
Brzi DC na lepenici na kdmoristu, spanski, 50kW
-
foxlife
#1816 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ja sam govorio za punjace ne brzi spori
u sarajevu ima 7 stanica trenutno po najmanje 2 punjaca na svakom otprilike
gledam negdje u dzemala bijedica ce se graditi neka sa 12 punjaca
znaci i kod nas u vukojebini ima pofin broj punjaca da ne mozemo reci nije pokriveno ako znamo da mozda u drzavi imamo koliko el auta da su registrovani?
u sarajevu ima 7 stanica trenutno po najmanje 2 punjaca na svakom otprilike
gledam negdje u dzemala bijedica ce se graditi neka sa 12 punjaca
znaci i kod nas u vukojebini ima pofin broj punjaca da ne mozemo reci nije pokriveno ako znamo da mozda u drzavi imamo koliko el auta da su registrovani?
- RagibUzoriti
#1817 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Za ljude koji su u tranzitu sa el.automobilom, sve ispod 50 kw je malo vise neozbiljno 
Sa tim od 22kw,treba ti 2,5 sata da ti napuni baterije kod nekog standardnog el.automobila danasnjice.
Sa tim od 22kw,treba ti 2,5 sata da ti napuni baterije kod nekog standardnog el.automobila danasnjice.
-
citroen xm
#1818 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moram biti malo bezobrazan, ali ako ne možeš skontati prostu rečenicu šta se javljaš? Znaš li šta znači putna infrastruktura i šta sve treba da posjeduje da bi jedno putovanje proteklo bezbjedno i sigurno.RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 19:16
Pa neces "pumpnu stanicu" kako je ti zoves, kuci instalirati?
Ovi drugi koji koriste te brze punjace, svakako mogu da dobiju besplatno punjenje cijeli zivotni vijek automobila ili da za neku simbolicnu cijenu uzmu pretplatu punjenja od proizvođača.
Da ti pojednostavim. Ako kreneš na put od 400 km sa autom koje ima realni domet 250 km i dođeš na rezervu u vukojebini poput Tjentišta recimo, hoće li te utješiti to što imaš punjač instaliran u svojoj kući? Hoće li ti to pomoći na Tjentištu na kome nemaš punjač, a nemaš ni pumpu kako treba? Hoće li te utješiti što negdje u Foči ili u Gacku eto ima neki punjač na kome punjenje traje par sati? I moli Boga da se nije nakačio neko prije tebe. Jel uspjeh 300 km prevaliti za 10 sati. Za kočije sigurno jeste, ali za moderan svijet 21. vijeka nije.
Ovaj Foxlife kaže pola evrope pokriveno. Jeste ali u snovima. Znaš li ti koliko je evropa i koje je sve zemlje čine?
-
foxlife
#1819 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Geografiju sigurno znam bolje od tebecitroen xm wrote: ↑21/12/2021 00:11Moram biti malo bezobrazan, ali ako ne možeš skontati prostu rečenicu šta se javljaš? Znaš li šta znači putna infrastruktura i šta sve treba da posjeduje da bi jedno putovanje proteklo bezbjedno i sigurno.RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 19:16
Da ti pojednostavim. Ako kreneš na put od 400 km sa autom koje ima realni domet 250 km i dođeš na rezervu u vukojebini poput Tjentišta recimo, hoće li te utješiti to što imaš punjač instaliran u svojoj kući? Hoće li ti to pomoći na Tjentištu na kome nemaš punjač, a nemaš ni pumpu kako treba? Hoće li te utješiti što negdje u Foči ili u Gacku eto ima neki punjač na kome punjenje traje par sati? I moli Boga da se nije nakačio neko prije tebe. Jel uspjeh 300 km prevaliti za 10 sati. Za kočije sigurno jeste, ali za moderan svijet 21. vijeka nije.
Ovaj Foxlife kaže pola evrope pokriveno. Jeste ali u snovima. Znaš li ti koliko je evropa i koje je sve zemlje čine?
Da pola europe a i tu sam skroman
- ElRe
#1820 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
foxlife wrote: ↑20/12/2021 21:17
rekao sam pola europe
evo ja licno imam karticu za elektricne automobile i placas njom na punjacima itd
u sarajevu ima 7 komada
cak i po manjim mjestima tipa travnik i sl imas punjaca a svaki veci grad na zapadu ukljucujuci i italiju ima vise od 100
evo gledam imas punjac u jebenom tarcinu![]()
u zagrebu ima 72
split 27 dubrovnik 15
beograd ima 22
bukurest 90
budimpesta ima preko 500
[youtube]https://youtu.be/BKWK092KNZA[/youtube]
U Italiji (Torino) znatan broj punjača ne radi, ne prima karticu, nema brzih punjača...
- RagibUzoriti
#1821 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja kontam i prostu i prostoprosirenu recenicu,ali ti sastavljas glupe recenice tako da ih samo ti mozes desifrovati.citroen xm wrote: ↑21/12/2021 00:11Moram biti malo bezobrazan, ali ako ne možeš skontati prostu rečenicu šta se javljaš? Znaš li šta znači putna infrastruktura i šta sve treba da posjeduje da bi jedno putovanje proteklo bezbjedno i sigurno.RagibUzoriti wrote: ↑20/12/2021 19:16
Prica je bila o punjacu koji kosta 1000 ili 3000 maraka. I moja opaska je bila samo na to,i nista vise.
Ovog puta Fox je u pravu,to sto ti ne izlazis dalje iz svoje mahale to je tvoj problem.To sto nisi u fazonu sa elektricnim automobilima-isto tvoj problem.
Ali samo nemoj naprdjivati bezveze.
- madner
#1822 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nema veze sa naftnim lobijem, fosilna goriva su puno kompaktniji izvor energije.
Ova ulaganja u infrastrukturu su ogromna, ali to je zapravo najveci plus elektricnih automobila za drustvo. Bice svuda baterije.
Ova ulaganja u infrastrukturu su ogromna, ali to je zapravo najveci plus elektricnih automobila za drustvo. Bice svuda baterije.
- RagibUzoriti
#1823 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Imas svakodnevno da se desava da punjaci ispadaju iz sistema ( osim Tesle) odnosno ne rade u svim zemljama Evrope.To je sasvim normalna stvar koja je cinjenica.
Medjutim nikada neces imati pretplatu ili koristiti samo jedan punjac odnosno firmu . Ako ne radi Amko ti odes u Bingo i kupis sta ti treba.
Danas Tesla ima najbolju mrezu punjaca definitivno,i najvjerovatnije ce sledece godine da otvore mogucnost za punjenje svih vozila za T2 konektorom.
Kia takodje ima razgranatu mrezu ,tako da bez problema sa jednog kraja Evrope mozes da putujes do drugog kraja,bez bojazni da ces ostati bez punjaca.
Hyndai isto tako.
- Laplace
#1824 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
+ što već imamo električna auta sa autonomijom do 800 km, a da ne pričamo o autonomijama do 560 km.RagibUzoriti wrote: ↑21/12/2021 08:20Ja kontam i prostu i prostoprosirenu recenicu,ali ti sastavljas glupe recenice tako da ih samo ti mozes desifrovati.citroen xm wrote: ↑21/12/2021 00:11
Moram biti malo bezobrazan, ali ako ne možeš skontati prostu rečenicu šta se javljaš? Znaš li šta znači putna infrastruktura i šta sve treba da posjeduje da bi jedno putovanje proteklo bezbjedno i sigurno.
Prica je bila o punjacu koji kosta 1000 ili 3000 maraka. I moja opaska je bila samo na to,i nista vise.
Ovog puta Fox je u pravu,to sto ti ne izlazis dalje iz svoje mahale to je tvoj problem.To sto nisi u fazonu sa elektricnim automobilima-isto tvoj problem.
Ali samo nemoj naprdjivati bezveze.
-
foxlife
#1825 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
koliko ih radi koliko ne radi to ne znamElRe wrote: ↑21/12/2021 07:42foxlife wrote: ↑20/12/2021 21:17
rekao sam pola europe
u sarajevu ima 7 komada
evo gledam imas punjac u jebenom tarcinu![]()
u zagrebu ima 72
split 27 dubrovnik 15
beograd ima 22
bukurest 90
budimpesta ima preko 500
[youtube]https://youtu.be/BKWK092KNZA[/youtube]
U Italiji (Torino) znatan broj punjača ne radi, ne prima karticu, nema brzih punjača...
znam da je pokriveno i da mi to govori aplikacija i kad sam tamo vozio elektricni nisam imao problema sa tim iako se najvise punio na kucnom da kazem licnom punjacu preko noci
to da nema infrastrukture se moze reci samo za bih i mahom istocnu europu tj istocno od poljske sve ostalo je poprilicno pokriveno
e sad mozemo diskutovati koliko njih radi ili ne kao sto i u svijetu sus motora imas napustene benzinske i sl ako cemo gledati tu analogiju