Politika Hrvata u BiH

Locked
ako te pitaju

#3251 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Aha, znaci pobjedjivale su druge stranke, ali su istovremeno propadale jer nisu birane vecinom...

Logicno.
U ZHŽ je HSP i HDZ 1999 uzeo vlast u kantonu,i onda bez HDZ1990 sa Lijanovićima pristali biti na slijedećim izborima u Platformi,iako je na državnom i fed.nivou izbor Hrvata bio HDZ.
Nakon toga, ove dvije stranke ne mogu više ni vijećnika imati i dooslovno su propale.

HDZ 1990. zbog nametanja predstavnika se "vratio HDZ-u".

Sve te opozicijske stranke su stvarale bazu,rezultate, dok se nisu priklonile negiranju izborne volje većine Hrvata na državnom nivou.

Tad su žestoko kažnjene od strane birača
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3252 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Truba »

Kas bosnjaci budu 20 godina imali putovnicu ko hrvati
I kad ih broj spadne procentualno kao danas hrvata
Kad odu svi nezadovoljnici ambiciozni nezaposleni
I kad ostanu samo oni kojima je svejedno ko je na vlasti i sdaovci
Onda cemo pricati o tome zasto hdz pobjedjije :mrgreen:
ako te pitaju

#3253 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Nakon daytona je hrvatska politika u Bosni trebala da preispita svoju pogrešnu politiku i skupa sa pro BiH politikom usmjeri na ispravljanje posljedica velikosrpske ideolgije na kojoj je nastala Karadžićeva tvorevina zatiranjem i progonom svog nesrpskog stanovništva i skupa sa reformatorskim politikama iz srpskog naroda urede BiH bez diskriminacija i po mjeri svih naroda i građana za bolju i sretniju budućnost.

Naprotiv vodila se i danas vodi ista ideolgij sa onom koja je očistila Hrvate, koja je uzrokovala dvostruku agresiju, sa istim ciljem etničke podjele RBIH i razbijanje BIH, u čemu veliku odgovornost snosi i izdajničko razbijačko podanička SDA kao njihov trodecenijski partner.

Ako je ta PRO BiH politika ovo što imamo danas u Federaciji, onda smatram da su Hrvati pogriješili što su pristali na takvu Federaciju.
Svrha Federacije je bio savez Hrvata i Bošnjaka, sa određenim balansom.

Sa nametanjem, postiglo se samo da su Srbi ujedinjeni kada je u pitanju opstanak RS-@ jer upru prstom u Hrvate i kažu "ovako bi i nama bilo da nema RS-a".

Ne znam o kakvim "reformatorskim " snagama Srba pričaš,pa u njih opozicija ekstremnija od pozicije.
BHCluster

#3254 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

:lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3255 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Truba »

Hdz je bojktotirao izbore u travniku
Kako to da je sda pobiejdila a ne neka gradjanska stranka

Jos se ujedinjili :lol: opozicionari i pppusalgic
crveni_makovi

#3256 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by crveni_makovi »

Novak20 wrote: 19/12/2021 01:10
crveni_makovi wrote: 19/12/2021 00:52 Negdje ovih dana vidjeh brojku o dugovanju SKB Mostar rame uz rame na vrhu liste s UKC Banja Luka najvećih dužnika zdravstvenih ustanova u BiH. 37 miliona eura ako je vjerovati izvoru.
Koliko bi samo sočna istraga bila i opsežni predmeti i predmeti šta se sve muze i iz jedne i iz druge ustanove.

Mene bi lično radovalo da se Hrvatima u BiH isključivo u kontekstu vještog isisavanja javnih finansija omogući zaseban entitet da se baškare i brčkaju koliko im je jorgan dug u samo njihovom javnom proračunu. Inače se oguglalo na privatne klinike i carstva izgrađena na silovanju zdravstvenog fonda ali sad akutno od srca za čestit Božić Hrvatima u BiH u kantonima gdje su većina želim da uživaju svoj zaseban entitet i troše samo onoliko koliko ih tako brojni kako jesu uspiju napuniti u svoj divni entitetski proračun.
Slažem se sa tobom što se tiče čistih računa, dugovanja i para.

Evo ja živim u ZDK. Ne bi vjerovao koliko su dužni samo rudnici Zenica, Kakanj, Breza. Pa svaki Dom zdravlja u 12 općina je mogao imati po tri CT i MR aparata da se nije kralo i izigravalo socijalnu ustanovu umjesto uplata u zdravstveni i fond PIO/MIO.

Da sam nekakav hrvatski političar, tražio bih da se sa tom praksom konačno prekine bez obzira što je u "bošnjačkom kantonu". Zdravstvena usluga nam je uz kriminal slabija bez obzira kako se tko zove.
Ah oprostićeš mi za subjektivni doživljaj kako to moji Hrvati iz Hercegovine sve rade u puno većem stilu, glamuroznije. Posebno je to lijepo i gorko sad uz ljepotu ukrašenih jelki. Smrzavaš se kao djevojčica sa žigicama a oko tebe taj divni glamur i svuda duh vjere u Boga i dobro u ljudima.
Jednostavno je šteta da tako sposobni za stvaranje ugođaja i istančan ukus za luksuz i ljepše stvari nemaju svoju malu državicu da je urede tako gospodski i glamurozno ali sa sredstvima koji su sami u stanju stvoriti ili se zadužiti po mogućnosti bez mene. Da se ne prljaju s nama.
Nemate vi u ZDK ništa slično.
skafiskafsnjak

#3257 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by skafiskafsnjak »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 23:51
skafiskafsnjak wrote: 18/12/2021 23:47

To 1995 su bile zelje agresora... Nije bila nikada niti ce biti.
A znas dobro da su u svojim bolesnim glavama zabiljezili granicu na Ivan sedlu.
Tako je.bolesnici,kao i oni bolesnici koji su umislili da je BiH "samo njihova" odnosno tko misli kao i oni .
Slazem se da je svako bolesnik ko misli tako.
A et vidis...ne razlikuju se nesto.previse oni sto nas "vode"....

Nasu potencijalnu snagu pretvaramo u slabost...
tataćusak

#3258 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by tataćusak »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 01:19
Aha, znaci pobjedjivale su druge stranke, ali su istovremeno propadale jer nisu birane vecinom...

Logicno.
U ZHŽ je HSP i HDZ 1999 uzeo vlast u kantonu,i onda bez HDZ1990 sa Lijanovićima pristali biti na slijedećim izborima u Platformi,iako je na državnom i fed.nivou izbor Hrvata bio HDZ.
Nakon toga, ove dvije stranke ne mogu više ni vijećnika imati i dooslovno su propale.

HDZ 1990. zbog nametanja predstavnika se "vratio HDZ-u".

Sve te opozicijske stranke su stvarale bazu,rezultate, dok se nisu priklonile negiranju izborne volje većine Hrvata na državnom nivou.

Tad su žestoko kažnjene od strane birača
Nije istina, kažnjene su kad su poslali lijanovića u zatvor jer bi on poderao na izborima za predsjednika.
Čak je njegova stranak okupljala hrvate i bošnjake.
Bossona

#3259 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bossona »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 01:26
Nakon daytona je hrvatska politika u Bosni trebala da preispita svoju pogrešnu politiku i skupa sa pro BiH politikom usmjeri na ispravljanje posljedica velikosrpske ideolgije na kojoj je nastala Karadžićeva tvorevina zatiranjem i progonom svog nesrpskog stanovništva i skupa sa reformatorskim politikama iz srpskog naroda urede BiH bez diskriminacija i po mjeri svih naroda i građana za bolju i sretniju budućnost.

Naprotiv vodila se i danas vodi ista ideolgij sa onom koja je očistila Hrvate, koja je uzrokovala dvostruku agresiju, sa istim ciljem etničke podjele RBIH i razbijanje BIH, u čemu veliku odgovornost snosi i izdajničko razbijačko podanička SDA kao njihov trodecenijski partner.

Ako je ta PRO BiH politika ovo što imamo danas u Federaciji, onda smatram da su Hrvati pogriješili što su pristali na takvu Federaciju.
Svrha Federacije je bio savez Hrvata i Bošnjaka, sa određenim balansom.

Sa nametanjem, postiglo se samo da su Srbi ujedinjeni kada je u pitanju opstanak RS-@ jer upru prstom u Hrvate i kažu "ovako bi i nama bilo da nema RS-a".

Ne znam o kakvim "reformatorskim " snagama Srba pričaš,pa u njih opozicija ekstremnija od pozicije.
Da je pameti do kadije ko od kadije, nakon svih dokaza i presuda iz prošlosti ti nastavi sizisovati!

Vrijeme, biologija i majka priroda će pravdu donijeti onima koji su plemeniti i istrajniji u borbi za pravdu a ona je kao rijeka, možeš je pregraditi ali ne i zaustaviti.

Zaboravi s tobom i takvima je uzalud vrijeme tlačiti, nema goreg otrova od otrovane duše a za taj otrov nema lijeka.
ako te pitaju

#3260 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@Bossona ja ne znam što sam naveo pa da smatraš da sam u nečemu pretjerao.
Evo navedi slobodno
ako te pitaju

#3261 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Nije istina, kažnjene su kad su poslali lijanovića u zatvor jer bi on poderao na izborima za predsjednika.
Čak je njegova stranak okupljala hrvate i bošnjake.
Pa Lijanović je prije hapšenja,2010 godine bio kandidat i dobio 8% .ništa značajno
p206

#3262 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by p206 »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 01:10
Chmoljo wrote: 19/12/2021 01:02 šta Hrvate spriječava da u većinskim hrvatskim kantonima ne biraju HDZ?

Željko Komšić?
Već sam pravio analizu.
HDZ je gubio kantone ( i sad nije na vlasti u Livanjsko ) ,imao ozbiljnu ko konkurenciju u HDZ 1999, NHI,Radom za B, HSP......

Sve ove stranke su propale kada su krenule praviti koalicije a da nisu imale većinsku volju i podršku Hrvata ( alijansa,platforma).

Ne tako davno na vlasti u ZHŽ je bio HSP i HDZ 1990, u Livanjskom HDZ 1990......
stranke su propale jer je HDZ strpao sve glavne ljude iz tih stranaka u zatvor Budimir, Lijanović... a ostale zastrašio da su se prestali baviti politikom... onako legitimno su ih se riješili. I osnovali HNS gdje se glas drugih i ne uvažava što je potvrdio i Raguž.
Doduše nije da nisu imali podršku braće iz SDA u ovom trpanju u zatvor političkih protivnika.
Manual

#3263 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Manual »

ako te pitaju

#3264 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@p206 svi su debakl doživjeli prije zatvora.
Budimir nije osuđen,za Lijanović se zna što je radio sa poticajima.
Cassius Longinus

#3265 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Cassius Longinus »

Pixel_879 wrote: 18/12/2021 20:20
Cassius Longinus wrote: 18/12/2021 15:16

Znam da je jučerašnji post ali na ovo vrijedi nešto napisati jer je baš promašaj "celog fudbala".

To nema veze sa islamom niti kršćanstvom. Hrvati se protive unitarizaciji BiH u ovoj konstelaciji nacionalnih stranaka gdje bi u takvom sistemu Bošnjaci, kao zaokružena politička grupacija imali 100% vlasti. Hrvati isto kao zaokružena politička grupacija bi bili svedeni na općinski i eventualno kantonalni nivo. Logično je i prirodno da se buniš jer te netko hoće degradirati. A 1995. se nije mislilo da će do toga doći tj. mislilo se da institucionalno NE MOŽE doći jer se mislilo da su ugovoreni zaštitni mehanizmi da do toga ne dođe.

Inače, Srbi, (kršćani!) su htjeli makinacijama sa državnim tijelima (Predsjedništvo, SAP-ovi, Ustavni sud sfrj) zavladati Jugoslavijom, pa su im svi, a Hrvati i Slovenci naročito dali odyeb. "Braća po Kristu". A da ne spominjemo 41-45.

Mađari (kršćani - ugl katolici) su opet yebali Hrvatsku neuvažavanjem Ug-hr nagodbe 1868. pa su Hrvati zbrisali prvom prilikom. Kada je 1848. Mađarska digla revoluciju Hrvati su skupili nekakvu vojsku sa koca i konopca i išli protiv njih zato jer su im Mađari yebali sistem, htjeli su više nego što je bilo dogovoreno.

Sasvim bi isto bilo da su Bošnjaci kršćani ili barem manje više isto. Povijest i kronologija tome govore u prilog.
Moze neki izvor za ovo ? puno sexa ovdje ali macevi su u koricama koliko vidim ...ljubavi ima, vidi se, ali rata nema u ovom postanju na vidiku, pa ti daj neki dokaz ili link , literaturu.... bilo sta. 1868 ?? 1848 ??
Opća povijesna literatura, ima u nakladi matice hrvatske zbirka autora "Povijest Hrvata" (filozofski fakultet) onda Jaroslav Šidak, Nada Engelsfeld, Dalibor Čepulo (literatura pravnog fakulteta predmeti opća povijest prava i države i hr pravna povijest). Onda stariji autori Raukar, Budak, Nada Klaić..

Imaš toga koliko hoćeš, dakle govorio sam na osnovu onoga što sam čitao kroz x godina a i onoga što sam morao naučiti htio ne htio za ispite.

Mada mi nije jasno za što točno želiš dokaz ili izvor. Eto, ako te zanima hr pravna povijest 19.stoljeća onda možeš tu naći svašta.
Pixel_879

#3266 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Pixel_879 »

Cassius Longinus wrote: 19/12/2021 14:03
Pixel_879 wrote: 18/12/2021 20:20

Moze neki izvor za ovo ? puno sexa ovdje ali macevi su u koricama koliko vidim ...ljubavi ima, vidi se, ali rata nema u ovom postanju na vidiku, pa ti daj neki dokaz ili link , literaturu.... bilo sta. 1868 ?? 1848 ??
Opća povijesna literatura, ima u nakladi matice hrvatske zbirka autora "Povijest Hrvata" (filozofski fakultet) onda Jaroslav Šidak, Nada Engelsfeld, Dalibor Čepulo (literatura pravnog fakulteta predmeti opća povijest prava i države i hr pravna povijest). Onda stariji autori Raukar, Budak, Nada Klaić..

Imaš toga koliko hoćeš, dakle govorio sam na osnovu onoga što sam čitao kroz x godina a i onoga što sam morao naučiti htio ne htio za ispite.

Mada mi nije jasno za što točno želiš dokaz ili izvor. Eto, ako te zanima hr pravna povijest 19.stoljeća onda možeš tu naći svašta.
sta si fakutltet zavrsio?
i kako zavrsise ove bitke? koji je rezultat bio ove iz 1848 a koji ove iz 1868?
ne mislis valjda ozbiljno da cu ja traziti tvoje tvrdnje? zamisli da ja napisem da je Bosna ratovala protiv Japana 342 godine n. e. i kazem da ti da trazis u povijesti BiH ( pravni fakultet ) ...
Last edited by Pixel_879 on 19/12/2021 14:35, edited 1 time in total.
Cassius Longinus

#3267 Re: Politika Hrvata u BiH

Pixel_879 wrote: 19/12/2021 14:08
Cassius Longinus wrote: 19/12/2021 14:03

ne mislis valjda ozbiljno da cu ja traziti tvoje tvrdnje? zamisli da ja napisem da je Bosna ratovala protiv Japana 342 godine n. e. i kazem da ti da trazis u povijesti BiH ( pravni fakultet ) ...
Nemoj se glupirati čovječe.
1848. "bitka" je završila porazom Mađarske revolucije. Odn. serija bitaka.
1868. nije bilo nikakve bitke nego sporazum.

Nije mi jasan ovakav post, majke mi. Prvo "tražiš dokaze" pa onda se kao ismijavaš. Ne znam što si očekivao. To je bilo prije 150 godina a ne u 4. stoljeću n.e. to nije pseudo povijest. Završio sam fakultet, ali ne znam što to sad ima veze s ičim.
Pixel_879

#3268 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Pixel_879 »

Cassius Longinus wrote: 19/12/2021 14:27
Pixel_879 wrote: 19/12/2021 14:08

Nije mi jasan ovakav post, majke mi. Prvo "tražiš dokaze" pa onda se kao ismijavaš. Ne znam što si očekivao. To je bilo prije 150 godina a ne u 4. stoljeću n.e. to nije pseudo povijest. Završio sam fakultet, ali ne znam što to sad ima veze s ičim.
sve sto pises je cista improvizacija.masti na volju.nigdje nema argumenata, cinjenica, dokaza.samo politika i politikanstvo.uzas. katastrofa.
blago receno.
Cassius Longinus

#3269 Re: Politika Hrvata u BiH

Pixel_879 wrote: 19/12/2021 14:43

sve sto pises je cista improvizacija.masti na volju.nigdje nema argumenata, cinjenica, dokaza.samo politika i politikanstvo.uzas. katastrofa.
blago receno.
Ti bi "dokaz" da je izbila i poražena mađarska revolucija 1848. Ili da je sklopljena Ug-hr nagodba 1868. Ili to da je Hrvatska izašla iz Austro Ugarske iako joj je 1918. u svibnju nuđena veća autonomija ili to da je liberalna ugarska vlada sa Kossuthom htjela podčiniti sve Slavene u sklopu Ugarske u smislu mađarizacije i dokidanja njihovih institucija na što su Hrvati i Srbi u Vojvodini reagirali tako da su organizirali vojsku protiv tih istih Mađara..ili to da je Jelačić vodio borbe protiv generala Moge, Gyorgyja, Mor-Preczela kod Pakozda, Schwechata, Kapolne, Beča ili Budima.

I sve to poistovjećuješ sa pseudo-historijskim zezanjem (Bosna 342. n.e protiv Japana).
Bloo
Globalna šefica

#3270 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

Pixel_879 wrote: 19/12/2021 14:43

blago receno.
Trajni.
Trolanje.
nikad_vise

#3271 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:35 @sehohari ja samo tvrdim da treba otvoreno,i iskreno razgovarati ( mislim na političare).
Naravno da stavovi @nikad_vise ite kako pravdaju postojanje H-B.
Al to treba otvoreno reći,jeste to je stav većine Bošnjaka, a ne glumiti licemjere.

Ja sam već naveo, što bi trebala biti službena politika Hrvata u BiH, a to je da se provedu odluke Eur. i Ustavnog suda,i da se krenu rješavati gorući problemi u državi.
Cuj ti price svega ti :D
Moji stavovi pravdaju stvaranje Herceg Bosne?
Ciji su stavovi pravdali pravljenju Dogovora Cvetkovic Macek,kao i planovi Tudjmana i Milosevica o podjeli BiH?
I tad su vas ugrozavali Bosnjaci?
Moji stavovi su jedini stavovi koji ce sacuvati ovu drzavu koja je maticna drzava mog naroda i koja treba da stiti Bosnjake kako u BiH tako i sirom svijeta.

Ja razumijem i ljude koji su iskreno gradjanski orjentisani,to su ljudi koji imaju siroko shvatanje i to i jest najbolji model za ovu drzavu.
Usljed okolnosti gdje dvije susjedne drzave imaju instalirane svoje proxy politike u BiH koji rade na rusenju ove drzave zadnjih 100 godina,ja nisam iluzionista da smatram da ce se jednog jutra ljudi u ovoj drzavi probuditi i da ce Srpska i Hrvatska politika odustati od svojih 100godisnjih ciljeva, nego zastupam stav da Bosnjaci kao narod da bi opstali i da bi sacuvali ovu drzavu u ovim granicama moraju da proaktivno rade na tome,a nece sigurno raditi tako sto ce sanjati bajke kako ce Srbi i Hrvati zavoljeti BiH,nego sto ce njihovu politiku dovesti do bezizlasnosti i nemogucnosti provodjenja.

Da bi se to ostvarilo,postoje nacini za takve stvari i Bosnjaci kao narod tome i trebaju teziti.
Samo ekonomija,demografija i jacanje drzave u svakom smislu.
Od zadnjeg rata do danasnjeg dana,imamo mrcvarenje od velikosrpske i velikohrvatske politike,i ako treba sacekat cemo jos 25 godina ali cilj mora biti jaka BiH koja ce stititi interese svih gradjana ove drzave a ne drzava preko koje ce Srbija i Hrvatska da ucjenjuju moj narod.

Bosnjaci su bukvalno ispod noza dobili drzavu,kakva je,takva je ,al je u granicama.Danas su u toj drzavi Bosnjaci oko 60%,i tendencija je da ce se taj postotak povecavati.Ono sto je zadatak buducih generacija Bosnjaka jest da izgrade jaku BiH i Bosnjake kao politicki faktor u njemu.To se desava sporim koracima,ali se desava ako pogledamo da su recimo u velikoj vecini BiH gradova Bosnjaci zbacili nesposobnu SDA zbog ukorjenjene korupcije i nesposobnosti.

Bosnjacima u sustini odgovara svaka politika koju vode Hrvati i Srbi.Sireci mrznju prema BiH,oni porucuju svojim gradjanima da ovo nije njihova zemlja,i usljed i onako teskog ekonomskog stanja jos uz to i ne vole ovu drzavu,ta dva naroda ce se i dalje raseljavati.Prihvatajuci BiH kao svoju drzavu i radeci na njoj da bude sto bolja,Srpska i Hrvatska politika ce pomoci i svom narodu ali i Bosnjacima da imaju sto bolju i jacu drzavu.
Bloo
Globalna šefica

#3272 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

nikad_vise wrote: 19/12/2021 21:24 Bosnjaci oko 60%,
Odvadi malo paša...
video

#3273 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by video »

Bloo wrote: 19/12/2021 21:31
nikad_vise wrote: 19/12/2021 21:24 Bosnjaci oko 60%,
Odvadi malo paša...
Mislis?
Bloo
Globalna šefica

#3274 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

video wrote: 19/12/2021 21:33
Bloo wrote: 19/12/2021 21:31

Odvadi malo paša...
Mislis?
OStalih i Kineza - par miliona.
Palmalma

#3275 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Palmalma »

Obzirom na trendove u demografiji, od popisa do danas, negdje oko 55% stanovnistva cine Bosnjaci. Sto je jos vaznije, jedino njihov broj raste u odnosu na druge.
Zasto je to vazno?
Zato sto opstojnost i buducnost BiH zavisi samo i iskljucivo o broju Bosnjaka u BiH.
Locked