Fiat Brava

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

traktor

#1 Fiat Brava

Post by traktor »

kupujem fiat brava (4 vrata) motor 1.6 ili 1.2 benzin 2000 ili 2001 godiste
vazno je da bude dobro ocuvan i da ne bude skuplji od 8000 KM
ako neko zna nekoga da prodaje...
milivoje

#2 Re: Fiat Brava

Post by milivoje »

traktor wrote:kupujem fiat brava (4 vrata) motor 1.6 ili 1.2 benzin 2000 ili 2001 godiste
Jaran mi ga ima. Spominjao je prodaju. Ako te zanima-salji pp ;-)
Lesli Eldridž

#3 Re: Fiat Brava

Post by Lesli Eldridž »

milivoje wrote:
traktor wrote:kupujem fiat brava (4 vrata) motor 1.6 ili 1.2 benzin 2000 ili 2001 godiste
Jaran mi ga ima. Spominjao je prodaju. Ako te zanima-salji pp ;-)
Ja sam ganjao između dosta kola i to auto, ali skuplji su tog godišta. Možeš naći nešto iz 97,98, ali su i ti auti često skuplji. Na ta godišta računaj na 8750-9500 KM ovisno od motora.
bpsang

#4 Re: Fiat Brava

Post by bpsang »

@traktor
ne kupuj to ni za zivu glavu, greska na motoru sa radilicom,ala skoro svi modeli koji su na trzistu polovnjaka u BiH.
Progoglaj malo po forumima pa se uvjeri
dr.iver

#5 Re: Fiat Brava

Post by dr.iver »

100_KA wrote:@traktor
ne kupuj to ni za zivu glavu, greska na motoru sa radilicom,ala skoro svi modeli koji su na trzistu polovnjaka u BiH.
Progoglaj malo po forumima pa se uvjeri
Za koji motor?
Greska je kod motora 1.4 12v, prebrza potrosnja bregaste, tj. izlize se.....

1.6 i 1.2 su provjereno dobri fiatovi motori....
traktor

#6 Re: Fiat Brava

Post by traktor »

ma evo guglam vec mjesecima... naletio sam nedavno na super auto, presao samo 80000 garaziran, salonski model, puno elektronike, folova

kad ono slucajno probam ono sto sam procitao na nekom od foruma... zaletim se preko 100 km i lagano pocnem kociti, kad ono nesto trese... a to je ko neka fabricka greska koja se ne moze popraviti... crnjak totalni

slusam tu pricu od svog starog, te golf, te skoda, vako nako... mislim da se ne mogu porediti sa bravom po udobnosti i eleganciji, kad sjedis za volanom imas osjecaj da vozis avion, ono sve nekako oko tebe ide u krug, sve ti je na dohvat ruke... meni je auto perfektan, jos otkad sam ga prvi put vidio u salonu fiata u sipadu na malti.. motor 1.6 16v proglasavan je nekoliko puta za motor godine, samo ne znam jel ovaj 1.2 16v ovaj novi motor koji se ugradjuje u punta?

ako neko vozi ovo auto neka napise svoje utiske... jesu li skupi dijelovi? gdje ga odrzavas?

ImageImageImage
bpsang

#7 Re: Fiat Brava

Post by bpsang »

zelim ti srecu u kupovini,jer kad sam ja htio mjenjati vozilicu interesovao me bas Fiat Bravo, medjutim od kolega koji su ga vozili ili voze, samo savjet pazi sta uzimas jer nisu pouzdani,mozda naletis na dobrog ali vrlo rijetko,
sa SREĆOM
dastonja

#8 Re: Fiat Brava

Post by dastonja »

LJudi svasta na ovom forumu pricaju, a sve tipa ima moj drug, ima moj komsija,... BLA,BLA! Jel' neko vozio od Vas? Jel' ga neko imao vise od jednog dana?
Ja imam bravo 1.2 16V (1999.) evo vec nekih godinu dana i naprosto sam odusevljen fiat-om, ovaj motor je predobar, potrosnja po gradu maksimalnih 8 litara ... I ovaj i motor 1.6 16 V su provjereno dobri motori i sa njima nema problema... Jedine boljke ovog fiata (dakle brava/bravo) su brave od vrata, jako su lose uradjene, motor zadnjeg brisaca se jako brzo sje**, takodje mjenjac kod motora 1.6 16V nije bas najbolje napravljen kao kod 1.2 modela, lose je uradjen auspuh tj. u nasim uslovima brzo progleda i takodje sjedista su katastrofa, tako da su to stvari koje trebas da gledas kad kupujes .. Ako ti sta treba jos od informacija javi se na PM!
Trazi da nije presao vise od 100 000, trazi da ima servisnu knjigu i trazo da nije nikada udaram, a za cifru od 8000 KM bi to trebao naci... Samo se moras malo potruditi i biti strpljiv!
johntra

#9 Re: Fiat Brava

Post by johntra »

stotka poserem ti se na izvor koji ti je to rekao, al baš se poserem, ono iskreno...
kako ljudi mogu biti tako jadni pa pričati besmislice?????
ja imam 1,6 mašinu i nikad nisam imao nikavih problema sa motorom i njegovom koncepcijom....motor je jeftin za održavanje i nisu skupi dijelovi...također zamjenski dijelovi ovjesa ili drugih stvari takođe nisu skupi...
evo ti nešto okvirno cijene dijelova:
- amortizer jedan komad 89 maraka- Monroe
- benzinska pumpa 100 maruna
- lafeta 60 maraka, na njoj kugla i krajnica
- bobina 130 maraka, sad su još jeftinije
- set kvačila između 170 i 190 maraka
ja bih ti preporučio 1,6 mašinu jer se u tu cijenu možeš uklopiti sa parama, takođe ni 1,8 nije problem samo što malo više troši od 1,6, ali se pokazao dugotrajnim motorom...mnogo ljudi griješi što bježi i od 1,4 mašine, ali to je ipak dobra mašina...ima problema sa bregastom, ali samo iz razloga što se ne koristi propisano Selenia ulje...što se održavanja tiče u gradu ti je trenutno najbolji Dino u Jukićevoj i mislim da bi te prvi servis sa rukama kod njega izašao oko 350 maraka, tako je bila za mog kolegu cijena još je kod njega JTD...potrošnja moje mašine se kreće oko 10 po gradu i sedam litara na otvorenom...hoće fino povući i jako je startno auto...pomalo mrtav na nižim obrtajima, kao i sve 16v mašine, ali kad se zavrti....po meni je samo mana što mu fali obrtnog momenta i malo je tromiji uzbrdo...ručke im jesu mana, ali eto sad se ima kupiti kod Hote komplet četiri šteke za 147 KM...
ako te još nešto interesuje dođi kod nas na forum:
http://www.bellamacchina.net
Gile Šampion

#10 Re: Fiat Brava

Post by Gile Šampion »

Ja bih Fiata samo dušmanu preporučio...Od problema sa radilicom,pa do benzinske pumpe,elektronike,uloška brava...ma čega sve ne...
johntra

#11 Re: Fiat Brava

Post by johntra »

nemate vi pojma...kratko i jasno...
Lesli Eldridž

#12 Re: Fiat Brava

Post by Lesli Eldridž »

johntra wrote:nemate vi pojma...kratko i jasno...
Ma bolan na temi o alfi popljuvaše sve živo, nemoj se paliti na provokacije. Neki su zlobni, neki neinformisani, a neki se samo zajebaju. Nećemo se sad svađati. Fina ti je priča skroz. I ja ću možda uzeti jednu sa 1,6 mašinom. Fin auto pravo.
schakal

#13 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

Auto super samo bjezi od 1.4 12v i od onih td 75 i td 100. Ako dizel onda ganjaj JTD a benzinca 1.6 16v ili 1.8 16v
Lesli Eldridž

#14 Re: Fiat Brava

Post by Lesli Eldridž »

Ne može se naći više 1,4 da se može uvesti. Proizvodio se do 99. I bogati šta mu fali? To su super motori vazda bili.
schakal

#15 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

nema snage a trosi ko 1.8 16v i cuo sam da mu mjenjac nije najbolji
Lesli Eldridž

#16 Re: Fiat Brava

Post by Lesli Eldridž »

schakal wrote:nema snage a trosi ko 1.8 16v i cuo sam da mu mjenjac nije najbolji
Mjenjači su isti. Samo su prenosni odnosi kod 1,8 malo duži. Potrošnja je po mojim informacijama, jer znam ljude koji to voze vrlo mala. Oko 8 po gradu i 6,5 na otvorenom. Miješano ne ide na više od 7 litara. Ja bih to kupio da ima do 7 godina staro. Zato ću 1,6 uzeti vjerovatno. Ili neku alfu.
boogy

#17 Re: Fiat Brava

Post by boogy »

Vidim kako pojedinci ovdje samo laprdaju. Rekao mu ovaj, rekao mu onaj, rekao mu drug, daidža ..... da fiata ne uzima ni za živu glavu. :-D
Ajde ti onda nastavi se vozati i dalje u svojoj dobroj provjerenoj golf trici za iste pare. Ja vozim Fiat Brava već tri godine i to model 1.4b, nikakvih problema nemam. Samo kad mjenjas ulje obavezno mora da ide Selenia i to je sve. Kao sto reče neko gore jedino im brave nisu cemu. Ne mislim na cilindar nego oblogu oko brave, ona je od neke gume i kasnije kad ispuca od sunca podere se, ali mislim da je to riješeno u novijim modelima. Udoban za vozit, ima dosta prostora, full oprema itd.
Lesli Eldridž

#18 Re: Fiat Brava

Post by Lesli Eldridž »

boogy wrote:Vidim kako pojedinci ovdje samo laprdaju. Rekao mu ovaj, rekao mu onaj, rekao mu drug, daidža ..... da fiata ne uzima ni za živu glavu. :-D
Ajde ti onda nastavi se vozati i dalje u svojoj dobroj provjerenoj golf trici za iste pare. Ja vozim Fiat Brava već tri godine i to model 1.4b, nikakvih problema nemam. Samo kad mjenjas ulje obavezno mora da ide Selenia i to je sve. Kao sto reče neko gore jedino im brave nisu cemu. Ne mislim na cilindar nego oblogu oko brave, ona je od neke gume i kasnije kad ispuca od sunca podere se, ali mislim da je to riješeno u novijim modelima. Udoban za vozit, ima dosta prostora, full oprema itd.
Ma jašta, mene rođak jedan vozio na more sa tim autom (1,4 SX), čovječe fantazija, udoban, ide k'o lud, malo troši (na povratku je bilo 5,6 litara potrošnja na 100 km), ne čuje se ništa unutra. Zaljubio sam se u to auto. Zakleti sam bio alfista godinama, ali brava je poslije duže vožnje genijalna. Skoro sam siguran da ću uzeti neku 1,6. :thumbup:
schakal

#19 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

Kao prvo vozim bravu JTD 2001g a kazem da je 1.4 najgori izbor jer da je motor valjao nebi ga izbacili 99 iz proizvodnje i zamijenili ga sa 1.2 16v
Mahalac

#20 Re: Fiat Brava

Post by Mahalac »

Ja sta je ovih sto prodaju braaaave :roll: :D .....cuj dobro auto :razz:

fiat............. :run: bjaaaaaaaazi
schakal

#21 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

da nije dobar nebi drugi proizvodjaci kupovali njihove motore i preuzimali njihovu tehnologiju
potpuni stranac

#22 Re: Fiat Brava

Post by potpuni stranac »

schakal wrote:da nije dobar nebi drugi proizvodjaci kupovali njihove motore i preuzimali njihovu tehnologiju
ma da, kao npr. Mercedes, VW, BMW, Porše i ostali proizvodjači fuš auta. :lol:
schakal

#23 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

kupuje suzuki,saab,opel a da znas da je commonrail fiatov sistem i sada ga svi koriste,i mercedes i vw(od nedavno borili se protiv toga)bmw, i da znas da trenutno bmw i fiat imaju najbolje dizel motore
Better Man

#24 Re: Fiat Brava

Post by Better Man »

schakal wrote:kupuje suzuki,saab,opel a da znas da je commonrail fiatov sistem i sada ga svi koriste,i mercedes i vw(od nedavno borili se protiv toga)bmw, i da znas da trenutno bmw i fiat imaju najbolje dizel motore
Za BMW ok, ali mislim da Peugoet-ov HDI je daleko bolji diesel motor od Fiatovog i da je jedan od najboljih diesel motora.
schakal

#25 Re: Fiat Brava

Post by schakal »

Znam samo da fiat daje 500000km ili 5god garancije na svoja auta mislim da to dovoljno govori
Post Reply