Politika Hrvata u BiH

Locked
daddy-kool

#2826 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by daddy-kool »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 19:09 Ne znam da li će pristati,ali to je jedina mogućnost izlaska iz krize.

Razumijem razočaranost onih koji su vjerovali da će sa nametanjem,preglasavanjem volje jednog naroda nešto postići, a jedini uspjeh takve politike je nazadovanje BiH i stjecanje neprijatelja.
Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, omogućavanje ostalima da se kandidiraju i budu birani na svim nivoima vlasti,i kriza rješena.

Čak mislim da je i jednostavno.
Koje krize? Ove sa secesijom?
plavi_E

#2827 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Zar ima i neka druga kriza.
fosna2014

#2828 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by fosna2014 »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 19:09 Ne znam da li će pristati,ali to je jedina mogućnost izlaska iz krize.

Razumijem razočaranost onih koji su vjerovali da će sa nametanjem,preglasavanjem volje jednog naroda nešto postići, a jedini uspjeh takve politike je nazadovanje BiH i stjecanje neprijatelja.
Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, omogućavanje ostalima da se kandidiraju i budu birani na svim nivoima vlasti,i kriza rješena.

Pa dobro evo riješenje. Idemo ukinuti kantone i uvodimo elektorsko glasanje a isto tako i za dom naroda. Nazvao bih to glasanje prividnih kantona. Dakle, glasanje po sadašnjim izbornim jedinicama + elektorsko glasanje za predsjedništvo i ukidanje kantona t.j. jačanje općina.

Šta veliš?
ako te pitaju

#2829 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

fosna2014 wrote: 14/12/2021 19:16

Pa dobro evo riješenje. Idemo ukinuti kantone i uvodimo elektorsko glasanje a isto tako i za dom naroda. Nazvao bih to glasanje prividnih kantona. Dakle, glasanje po sadašnjim izbornim jedinicama + elektorsko glasanje za predsjedništvo i ukidanje kantona t.j. jačanje općina.

Šta veliš?
ja sam i naveo primjer elektorskih glasova na temi '' Novi izborni zakon'' , prema popisu stanovništva, sa ciljem da se omogući konstitutivnim narodima da imaju legitimne predstavnike, i ''ostalima'' da imaju pravo da se kandidiraju, uz birsanje etničkih prefiksa.
fosna2014

#2830 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by fosna2014 »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 19:41
fosna2014 wrote: 14/12/2021 19:16

Šta veliš?
ja sam i naveo primjer elektorskih glasova na temi '' Novi izborni zakon'' , prema popisu stanovništva, sa ciljem da se omogući konstitutivnim narodima da imaju legitimne predstavnike, i ''ostalima'' da imaju pravo da se kandidiraju, uz birsanje etničkih prefiksa.
Dobro, sve to stoji. Nama su kantoni bitni. Nemoj preskakati.
Bossona

#2831 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bossona »

Franjevci su bili i ostali istinski čuvari Bosne i čuvari obraza katoličko hrvatskog naroda u Bosni za razliku HDZ-a koji je izdao Bosnu i svojom pogubnom politikom raselio većinu Hrvata Bosne.
Fra Ivo Marković poručio Čoviću: “Ti nisi na strani Karadžića, ti si na strani zla! Nećeš još dugo trajati”

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, mišljenja je da bi bilo dobro da haška presuda Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, ne ostane samo na nivou uzajamnog prebacivanja, već da bi trebalo da bude novi početak triježnjenja u BiH.

“Mislim da na svim stranama u BiH ima ljudi koji će tako početi”, rekao je fra Marković novinarima u Sarajevu.
Kako je istakao, presuda Karadžiću refleks je sadašnjeg stanja. Stoga bi, istakao je, bilo normalno i pametno da ljudi priznaju zločine i žrtvu, te da stvore kvalitetan i korektan odnose prema žrtvi.

“Na sve ovo gleda se iz perspektive prošlosti. Velikosrpska strana uglavnom traži da ostane na svom programu i za njih Karadžić ostaje heroj i junak. No, trebalo bi da dođe do kajanja. Tu religije mogu pomoći. Kada se čovjek stavi pred Boga, prvo se kaje, a onda se moli da bude živi kvalitetnijim i punijim životom. Mi to sada nemamo”, konstatovao je on, prenose “Vijesti.ba“.

Na pitanje novinara kako tumači činjenicu da se niko od vodećih političkih predstavnika Hrvata u BiH do danas nije oglasio povodom pravosnažne presude bivšem predsjedniku RS, fra Marković je poručio kako su “ovi iz Herceg-Bosne što ne reaguju i velikosrbi saradnici”.

“To je tužno stanje. Oni su na strani zla i ne mogu trajati. Oni su samodestruktivni i politički će vrlo brzo propasti”, smatra on.

Mišljenja je da se u BiH već rađaju revoltirane snage koje, malo po malo, preuzimaju dinamiku društvenog života.

Komentarišući konstataciju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kako su “Hrvati najstariji konstitutivni narod u BiH”, fra Marković se zapitao da li u kojem smislu je ova njena izjava – da li su biološki najstariji ili politički najstariji.

“Teži se tome da se razbije BiH. Tvrdi se da u BiH ne postoje bosanski Hrvati. Takođe, Milorad Dodik otvoreno govori da nema bosanskih Srba. To je totalno pogrešno i predstavlja udar na biće BiH. U ovoj državi žive Hrvati koji su bosanski Hrvati i samo takvi su dio hrvatskog korupusa. Isti slučaj je i sa Srbima. Bošnjački nacionalnizam takođe tvrdi da u BiH nema Hrvata i Srba, nego samo katolika i pravoslavaca. To je relikt prošlosti”, smatra fra Marković.

On zapaža kako sa strane hrvatske politike postoji neka superiornost u odnosu na druge.

“Oni će kao voditi u Evropu ostale kao primitivne narode. To je samo Čovićev hercegbosanski štos i vic. Oni se odupiru odlasku u Evropu govorom o vođenju u Evropu. Bilo bi pametno da se hrvatska politika okrene od uticaja Herceg-Bosne prema modernoj evropskoj politici u odnosu prema BiH”, zaključio je fra Marković.
https://boljabosna.com/vijesti/fra-ivo- ... uaOgKZxbwo
daddy-kool

#2832 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 14/12/2021 18:36 Uskoro očekujem potez HDZ/HNS kojim se negira legitimitet VP Šmita i OHR.
Neće dopustiti da se nametne budžet koji će omogućiti izbore.
I krećemo sa radikalizacijom...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hns-opt ... /211216044

"NAJVEĆA POLITIČKA KRIZA"
HNS optužio Bošnjake da su se pridružili blokadi: Dovode u pitanje državu BiH i održavanje izbora

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra kako su bošnjački politički dužnosnici i stranke predvođeni SDA-om, najavljenim napuštanjem pregovora ne samo doveli održavanje općih izbora 2022. godine u pitanje, nego i samu budućnost BiH i njenih institucija.

"Bošnjačka unitaristička ideologija utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika ne može se izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminirajućih postavki, a kako bi izgradili zajedničku domovinu - državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih stanovnika ove države", navode iz HNS-a.
DonieBrasco

#2833 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by DonieBrasco »

Samo sad da nam par branioca lika i djela, ovdje na fourmu objasne kako je Covic u pravu da bosnjaci ruse BiH.
mO k3

#2834 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by mO k3 »

DonieBrasco wrote: 16/12/2021 11:19 Samo sad da nam par branioca lika i djela, ovdje na fourmu objasne kako je Covic u pravu da bosnjaci ruse BiH.
Nego šta !!
Bošnjaci su počeli rat, da nije ubijen svat na bascarsiji sama bi bih bila Švicarska :)

Ah da …. Nekidan je ubijen jedan Turčin ovdje u Njemačkoj Turska objavila rat njemacima
daddy-kool

#2835 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by daddy-kool »

Image

Vidi Tuđmana iznad glava ovih bosanaca i hercegovaca.
skafiskafsnjak

#2836 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by skafiskafsnjak »

daddy-kool wrote: 16/12/2021 11:42 Image

Vidi Tuđmana iznad glava ovih bosanaca i hercegovaca.
Tako se pokazuje ljubav prema BiH.
daddy-kool

#2837 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by daddy-kool »

Tuđmanov duh lebdi nad HNS-om.
ako te pitaju

#2838 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

DonieBrasco wrote: 16/12/2021 11:19 Samo sad da nam par branioca lika i djela, ovdje na fourmu objasne kako je Covic u pravu da bosnjaci ruse BiH.
Ne donošenjem izbornog zakona u skladu sa odlukama Europskog suda i Ustavnog suda, faktičkim negiranjem konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda z BiH,izigravanjem sporazuma o legitimnom predstavljanju, Bošnjaci,kao najbrojniji narod, umjesto razumnog dogovora , krenuli su ka rušenju BiH kao države ravnopravnih naroda,boreći se za imiganarnu,nemoguću,i osuđenu na propast građansku državu
Login77777

#2839 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

ako te pitaju wrote: 16/12/2021 12:00
Ne donošenjem izbornog zakona u skladu sa odlukama Europskog suda i Ustavnog suda, faktičkim negiranjem konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda z BiH,izigravanjem sporazuma o legitimnom predstavljanju, Bošnjaci,kao najbrojniji narod, umjesto razumnog dogovora , krenuli su ka rušenju BiH kao države ravnopravnih naroda,boreći se za imiganarnu,nemoguću,i osuđenu na propast građansku državu
Stranci su se povukli iz pregovora. Iz razloga sto klima nije povoljna za pregovore. Potezi Dodika itd.
Zahvalnost dugujete Dodiku. :thumbup:
BHCluster

#2840 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

Login77777 wrote: 16/12/2021 12:05

Stranci su se povukli iz pregovora. Iz razloga sto klima nije povoljna za pregovore. Potezi Dodika itd.
Pogledaj samo do koje mjere ide ova sizofrenija i demoniziranje Bošnjaka. Pored tako ocitog razloga njima su krivi Bošnjaci!
plavi_E

#2841 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Propalu gradjansku drzavu a Hrvatska u EU podrzala ukidanje konstitutivnosti.
:-)
Login77777

#2842 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

BHCluster wrote: 16/12/2021 12:12
Pogledaj samo do koje mjere ide ova sizofrenija i demoniziranje Bošnjaka. Pored tako ocitog razloga njima su krivi Bošnjaci!
Ne bi se ja puno bavio time sto oni misle o Bosnjacima i za sta ih krive. Sve dok nisu spremni i HDZ i SNSD da se dogovore da IZ za sviju na cijeloj BiH isti vazi nema popustanja.
Necete da popustite u DN e necemo ni mi. Sta imamo od toga da popustimo a oni nista ne nude sa svoje strane.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2843 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by pici »

ovo je laz, upravo europski sud je donio suprotno, da se po medjunarodnom pravu, mogu svi kandidovati i svi gradjani glasati za njih na nivou BiH a to sto ces ti u svojoj opŠČini il mjesnoj zajednici, zaboli nas tuki...

legitimno se bira od dejtona na ovamo, to sto stranke bez etnickih predznaka kandidiraju svog kandidata i on pobjedi je po medjunarodnom, europskom i zapadno civilizacijskom pravu demokratski... kome se nesvidja ima afrika, azija, grenland...
BHCluster

#2844 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

Login77777 wrote: 16/12/2021 12:16

Ne bi se ja puno bavio time sto oni misle o Bosnjacima i za sta ih krive. Sve dok nisu spremni i HDZ i SNSD da se dogovore da IZ za sviju na cijeloj BiH isti vazi nema popustanja.
Necete da popustite u DN e necemo ni mi. Sta imamo od toga da popustimo a oni nista ne nude sa svoje strane.
U potpunosti se slazem, samo sam se osvrnuo nja njegovu opasku gdje spominje Bosnjake.
howdy

#2845 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by howdy »

nema izbornog :)
bice hapsenja
ocekujem kmečanje uljudbe
BAK-eV

#2846 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BAK-eV »

ako te pitaju wrote: 16/12/2021 12:00...izigravanjem sporazuma o legitimnom predstavljanju, Bošnjaci,kao najbrojniji narod, umjesto razumnog dogovora , krenuli su ka rušenju BiH kao države ravnopravnih naroda,boreći se za imiganarnu,nemoguću,i osuđenu na propast građansku državu
Kako smo to mi Bosnjaci izigrali sporazum o legitimnom predstavljanju?
BHCluster

#2847 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

"Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine. Jednako važno, još jednaput ističemo kako ne odustajemo ni od borbe za Ustavom zagarantiranih prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH. Naš stav je jasan, precizan i nepromjenjiv. Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu. Reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačni epilog i održivo rješenje gdje će biti stvoreni uvjeti za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije", zaključuje se u saopćenju HNS-a.
Kad govore o funkcionalnoj Bosni i Hercegovini onda sigurno misle na njihovo blokiranje imenovanja Vlade "fbih" 3 godine, ili imenovanja u Ustavni sud iste. Kad je rijec o njihovoj borbi Ustavom zagarantiranih prava i ravnopravnosti sva tri naroda onda sigurno misle na Kantonalne Ustave gde neki narodi nisu ravnopravni u vidu svoje konst. ili prava na naziv jezika da ne pricamo o pravima Ostalih koje oni i ne spominju.

Kad je njihov stav u pitanju u pravu su on je jasan precizan i nepromjenjiv a izgleda ovako. "Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet... Krenuli smo dosta osjetljivo jer smo svjesni da smo napravili bilo kakav oštriji potez u početku, da bismo prošli jednako kao što smo prije..." ili kad je najavio izmjenu Izbornog zakona, tvrdeci kako se nece na tome ostati, vec da ce 'Hrvati u reorganizovanoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je oslobodio i odbranio HVO'. „Ono što mi tražimo je da se promijeni Ustav Bosne i Hercegovine i na tom se danas do kraja radi i u Bosni i Hercegovini i mnogo dalje od Bosne i Hercegovine. I u tim rješenjima sva ona područja koje je čuvala Herceg Bosna, koja je odbranio HVO, biće sastavnica prostora u kojem će živjeti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. U to ne sumnjajte“

Jos da uzmemo u obzir onaj Covicev u najmanju ruku nedolican, amoralan i sebican potez kad je htio ponistiti Inzikovu dopunu krivicnog zakona. Samo budala i izdajnik moze sa ovakvim pregovarati i ocekivati epilog.
ako te pitaju

#2848 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

pici wrote: 16/12/2021 12:17

ovo je laz, upravo europski sud je donio suprotno, da se po medjunarodnom pravu, mogu svi kandidovati i svi gradjani glasati za njih na nivou BiH a to sto ces ti u svojoj opŠČini il mjesnoj zajednici, zaboli nas tuki...

legitimno se bira od dejtona na ovamo, to sto stranke bez etnickih predznaka kandidiraju svog kandidata i on pobjedi je po medjunarodnom, europskom i zapadno civilizacijskom pravu demokratski... kome se nesvidja ima afrika, azija, grenland...
nisi dobro pročitao tj, djelomično si pročitao.
Konstantno se ponavljam(o).
Dakle, ja sam za izborni zakon, da se svi mogu kandidirati, ja sam protiv toga da pripadnici konstitutivnih naroda, u pogledu Europske konvencije imaju veća prava od ostalih.
Ja sam za odluke Ustavnog suda BiH, koje jasno naglašavaju da konstitutivnost podrazumijeva legitimne predstavnika onog naroda čije interese predstavljaš i štitiš.

Dakle, izborni zakon se MORA mijenjati.
meridiyan

#2849 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by meridiyan »

plavi_E wrote: 16/12/2021 12:12 Propalu gradjansku drzavu a Hrvatska u EU podrzala ukidanje konstitutivnosti.
:-)
Ne bi se bas reklo

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatsk ... inunacija/
DonieBrasco

#2850 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by DonieBrasco »

Jos im EU rekla da nema nista od legitmnosti i konstituivnosti, naravno bosnjaci krivi.

Eto vam Dodika pa zajedno pod ruku.
Locked