Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
KraljicaIzJajca

#57301 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

https://www.cnbc.com/2020/12/16/covid-v ... wsuit.html

Pisali otvoreno o tome prije godinu dana

Under the PREP Act, companies like Pfizer and Moderna have total immunity from liability if something unintentionally goes wrong with their vaccines.
A little-known government program provides benefits to people who can prove they suffered serious injury from a vaccine.
That program rarely pays, covering just 29 claims over the last decade.

Kako će Austrijanci i druge države legalno opravdati obavezno cijepljenje? :-)
hadzinicasa

#57302 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 10/12/2021 18:41
splinter wrote: 10/12/2021 18:32

Ok, ali sad da li je odobrena i gdje tačno, npr ovisno da li to u USA radi FDA na preporuku CDC-a ili u Evropi neko drugo tijelo.
Međutim, odobrenje i dalje nije u skladu sa uputstvom o lijeku i to je činjenica.
Plus proizvođač ne daje odobrenje već neko nadležno tijelo, dakle proizvođač se jasno ogradio.
Možda to sada ne izgleda toliko upadljivo, ali da se ne daj bože desi neki belaj kod mlađe populacije, cjepivo se neće povući a proizvođač će ostati čist.
Tačno je da do izdavanja revizije uputstva, ono prvo izdato je i dalje važeće.
Ljepota, npr. u Austriji obavezno cijepljenje je donjela država, znači, kad netko nastrada, ni oni neće biti legalno odgovorni, niti imaju fond za kompenzaciju. :-)

@hadzinicasa
Vat? Cekam jos rezultate.
KraljicaIzJajca

#57303 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

hadzinicasa wrote: 10/12/2021 19:22

Ljepota, npr. u Austriji obavezno cijepljenje je donjela država, znači, kad netko nastrada, ni oni neće biti legalno odgovorni, niti imaju fond za kompenzaciju. :-)

@hadzinicasa
Još čekaš, to se odužilo :shock: :)

Tagirala sam te jer znam da morate primiti booster, ali se postavlja pitanje, da li država ima (naravno da nema) legalno pokriće za takvu odluku. :)
jeza u ledja

#57305 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

splinter wrote: 10/12/2021 19:08
jeza u ledja wrote: 10/12/2021 18:56

Cek, znaci na Pfizer vakcinama koje se proizvide danas, u Americi, pise da su namjenjene za upotrebu samo 16 godina i iznad?
Sve dok se ne revidira uputstvo proizvođača to je tako. Međutim, proizvođač je naveo tako, zbog provedenih ispitivanja završenih do vremena puštanja vakcine u promet.
Pisao sam davno da je s masovnim imunizacijama u pandemijama uvijek belaj. Osim toga i Faucija i direktora NIH-a tresu žestoke afere zadnjih mjeseci zbog saradnje sa EcoHealth Alliance i Peterom Daszekom oko nekih sumnjivih istraživanja, tako da oni ne znaju kud udaraju.
FDA je također na udaru javnosti i kritika oko mnogih pitanja.

@_BataZiv_0809 :thumbup: Živ bio.
Pa u pravu si, kad se sve radi nabrzaka kroz more agencija u raznim dijelovima svijeta, logicno je da ce biti nejasnoca. Ako dobro shvatih, FDA je odobrio 16+, a ovo ispod je i dalje under EUA..

Fauci me ne interesuje. Koliko znam niti on odobrava niti on preporucuje vakcine, tj. njegova agencija.
jeza u ledja

#57306 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

splinter wrote: 10/12/2021 18:32

Ok, ali sad da li je odobrena i gdje tačno, npr ovisno da li to u USA radi FDA na preporuku CDC-a ili u Evropi neko drugo tijelo.
Međutim, odobrenje i dalje nije u skladu sa uputstvom o lijeku i to je činjenica.
Plus proizvođač ne daje odobrenje već neko nadležno tijelo, dakle proizvođač se jasno ogradio.
Možda to sada ne izgleda toliko upadljivo, ali da se ne daj bože desi neki belaj kod mlađe populacije, cjepivo se neće povući a proizvođač će ostati čist.
Tačno je da do izdavanja revizije uputstva, ono prvo izdato je i dalje važeće.

@hadzinicasa
Sad mi se upalila lampica. Pa ti si forumasica sa bivsim nickom Katarina Kosaca.

Isti stil, ista unikatna sposobnost sa mlacenjem prazne slame.

Is is od mene.
jeza u ledja

#57307 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

spinel_ wrote: 10/12/2021 16:59 Ovo je zvanicno upustvo proizvodjaca koje su sve drzave dobile.
Pfizer je jedini od 16 pa nadalje.
Ostale su od 18. ( Dvije kineske, ruska i AZ.).
Bogami ti ispade u pravu. Hajd da i to cudo vidim. :D

Necu bit supak pa presutati kad pogrijesim.
KraljicaIzJajca

#57308 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/12/2021 19:34

@hadzinicasa
Sad mi se upalila lampica. Pa ti si forumasica sa bivsim nickom Katarina Kosaca.

Is is od mene.
Nisam :kiss:

Bome, ti si primio boce, sad si dio eksperimenta. :kiss:
Edin H.

#57309 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

KraljicaIzJajca wrote: 10/12/2021 19:38

Is is od mene.

@KraljicaIzJajca nasao sam ti posao, valja li?
Britain starts recruiting for real-world COVID antiviral trial

https://www.msn.com/en-gb/health/medica ... ocid=ientp
jeza u ledja

#57310 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Is is od mene.

:lol: :lol:

Barem ne moras lagat ovako ofirno. :roll:

Nick KatarinaKosaca zadnji post 27/05/2021
Nick KraljicaIzJajca prvi post 02/06/2021

Citav forum je upoznat s tvojim kapacitetima. Gdje se gasis jbt. :zid:
KraljicaIzJajca

#57311 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Edin H. wrote: 10/12/2021 19:50

@KraljicaIzJajca nasao sam ti posao, valja li?
Britain starts recruiting for real-world COVID antiviral trial

https://www.msn.com/en-gb/health/medica ... ocid=ientp
Tablete :thumbup:
zubi

#57312 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Matzan wrote: 10/12/2021 17:27
:lol: :lol: :lol:
KraljicaIzJajca

#57313 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 10/12/2021 19:51

:lol: :lol:

Barem ne moras lagat ovako ofirno. :roll:

Nick KatarinaKosaca zadnji post 27/05/2021
Nick KraljicaIzJajca prvi post 02/06/2021

Citav forum je upoznat s tvojim kapacitetima. Gdje se gasis jbt. :zid:
Ti si na ovoj temi od početka pandemije. :D :lol:

Ćejf mi je da ti skaćem po živcima :D

Da li si ti uopće svijestan koliko nepravilno rezoniraš?
hadzinicasa

#57315 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hadzinicasa »

KraljicaIzJajca wrote: 10/12/2021 19:25
hadzinicasa wrote: 10/12/2021 19:22

Tagirala sam te jer znam da morate primiti booster, ali se postavlja pitanje, da li država ima (naravno da nema) legalno pokriće za takvu odluku. :)
Ma isla u utorak a rade testove cetvrtkom.

Vidi, ja sam pragmaticno celjade. Ne vidim svrhu lamentirati po ovom pitanju i to ovdje. Ne priznajem „argumentaciju“ Moja Ljudska Prava, brnjice, ogranicavanje kretanja i slicno.
Mislim da sam ovdje vec rekla da priznajem samo nauku a buduci da je kompletna ova situacija relativno nova, jos uvijek se istrazuje, skupljaju podaci, trial-error metod i learning by doing.
Pokusavam ukljuciti rezon, a odrasla sam uz medicinsku nauku na njenoj sam strani. I vakcine generalno smatram civilizacijskim dostugnucem.

Postavljala sam ovdje kad su donijeli taj propis argumentaciju nekoliko austrijskih pravnih strucnjaka koji vele da to moze. Daleko od toga da mislim da je drzava u kojoj zivim savrsena (vidi pod Kurz), ali je uredjena sa svim mehanizmima kako pravnim tako i demokratskim gradjanskog neposluha. A i struka ima rijec. Kako ekonomska tako i medicinska a i sve druge. Tako da se vjerujem da se tako biti i u ovom slucaju.

Ako donesu zakon ili mi ga je postovati ili otici. Treceg nema. Vrlo jednostavno.

Da je ovome stati u kraj, pa da ne moram brinuti hocu li svoje ikad vise vidjeti. I hoce li moj zagrljaj starog oca ili majku preranonu grob otjerati. Jer sve drugo u zivotu, osim trenutaka provedenih s voljenima bude i prodje. I rat i poplava i zemljotres. I pandemija ce.
Last edited by hadzinicasa on 10/12/2021 20:16, edited 4 times in total.
Thanos69

#57316 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Thanos69 »

jeza u ledja wrote: 10/12/2021 19:32

Sve dok se ne revidira uputstvo proizvođača to je tako. Međutim, proizvođač je naveo tako, zbog provedenih ispitivanja završenih do vremena puštanja vakcine u promet.
Pisao sam davno da je s masovnim imunizacijama u pandemijama uvijek belaj. Osim toga i Faucija i direktora NIH-a tresu žestoke afere zadnjih mjeseci zbog saradnje sa EcoHealth Alliance i Peterom Daszekom oko nekih sumnjivih istraživanja, tako da oni ne znaju kud udaraju.

Pa u pravu si, kad se sve radi nabrzaka kroz more agencija u raznim dijelovima svijeta, logicno je da ce biti nejasnoca. Ako dobro shvatih, FDA je odobrio 16+, a ovo ispod je i dalje under EUA..

Fauci me ne interesuje. Koliko znam niti on odobrava niti on preporucuje vakcine, tj. njegova agencija.
https://www.drugwatch.com/fda/approval-process/

The FDA’s approval process has garnered many criticisms over the years. For one, generic drugs and devices often make it to market simply because the manufacturers can demonstrate they are similar to products that were approved in the past — even if those products have known safety concerns. Although some drugs may have safety concerns, they were approved based on the FDA’s determination that the benefits outweighed potential risks of the drug.

Further, the FDA has an accelerated approval pathway for some drugs used for serious and life-threatening illnesses that do not have adequate treatment. A limitation of the accelerated approval pathway is that it allows an NDA to be approved before means are available to fully measure the drug’s effectiveness — a step that would usually be required.

“Instead, less traditional measures called surrogate endpoints are used to evaluate effectiveness,” according to the FDA. “These are laboratory findings or signs that may not be a direct measurement of how a patient feels, functions, or survives, but are considered likely to predict benefit.”
jeza u ledja

#57317 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Thanos69 wrote: 10/12/2021 20:02
jeza u ledja wrote: 10/12/2021 19:32

https://www.drugwatch.com/fda/approval-process/

The FDA’s approval process has garnered many criticisms over the years. For one, generic drugs and devices often make it to market simply because the manufacturers can demonstrate they are similar to products that were approved in the past — even if those products have known safety concerns. Although some drugs may have safety concerns, they were approved based on the FDA’s determination that the benefits outweighed potential risks of the drug.

Further, the FDA has an accelerated approval pathway for some drugs used for serious and life-threatening illnesses that do not have adequate treatment. A limitation of the accelerated approval pathway is that it allows an NDA to be approved before means are available to fully measure the drug’s effectiveness — a step that would usually be required.

“Instead, less traditional measures called surrogate endpoints are used to evaluate effectiveness,” according to the FDA. “These are laboratory findings or signs that may not be a direct measurement of how a patient feels, functions, or survives, but are considered likely to predict benefit.”
Jasno je meni kako to funkcionise, no to je agencija zaduzena za odobravanje. Nema nam druge.
Postoji i EU agencija, vjerovatno i oni imaju svoje probleme, ali vise odobrenja, vise razloga za povjerenje.

To je jedno, drugo je sto su sva svjetla svijeta uperena u pravcu ovih vakcina, a milijarde ljudi su ih vec primile. Samim time je i veca skrutinizacija, svih, od proizvodjaca pa do regulatorne agencije.
Thanos69

#57318 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Thanos69 »

jeza u ledja wrote: 10/12/2021 18:56

Cek, znaci na Pfizer vakcinama koje se proizvide danas, u Americi, pise da su namjenjene za upotrebu samo 16 godina i iznad?

Jesu li afere vezane za istrazivanje Gain of Function? To bi kao treblo biti neko boostanje virulentnosti virusa? Daj nam vise informacija
Ateista

#57319 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

ja71 wrote: 10/12/2021 15:30
Ateista wrote: 10/12/2021 14:49

Zasto je tebi uopste bitno da se drugi vakcinisu? Pretpostavljam da si se vakcinisao i zastitio sebe, ko nije njegova stvar, sam odlucuje hoce li preuzeti neki rizik ili ne, kao sto pusaci odlucuju da se truju, gojazni ljudi da se prejedaju i slicno.
napisao sam vec gore: smanjenje smrtnosti od korone i smanjenje preopterecenja intezivnih odjeljenja

to nije samo pitanje pojedinca. pusenje nije prelazno. Vakcinisanjem se smanjuje vjerovatnoca sirenja virusa. Ali posto se ne moze iskljuciti 100% antivakseri trube "kako i vakcinisani mogu prenijeti virus".
Ja nisam antivakser jer sam se vakcinisao, a ovo zadnje je tacno da vakcinisani mogu prenijeti virus i da je smanjenje sirenja zanemarljivo, tako da nam nije bitno da li se drugi vakcinisu, cak u realnom zivotu i vise vjerovatno prenose jer imaju.slabije simptome i opusteniji su, pa se manje testiraju i manje idu u izolaciju, pogotovo sto nevakcinisanim traze testove za sve zivo u evropi a vakcinisanim ne traze nista.
Govoris o pretrpavanju bolnica, za dvije godine su mogle prosiriti kapacitete, a pusaci i srcani bolesnici isto tako pune bolnice iako im bolest nije prelazna.
splinter

#57320 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Thanos69 wrote: 10/12/2021 20:50

Jesu li afere vezane za istrazivanje Gain of Function? To bi kao treblo biti neko boostanje virulentnosti virusa? Daj nam vise informacija
Nekad kasnije il' ujutro. Previše je tu informacija pa kad uhvatim vremena.
Matzan

#57321 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

....
Last edited by Matzan on 25/01/2022 02:11, edited 1 time in total.
MUNAFIK

#57323 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Kako je krenulo svaka drzava ce imat svoju PREDPOSTAVLJA SE "moguce opasnu" varijantu virusa .
jeza u ledja

#57324 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Matzan wrote: 10/12/2021 23:06

Is is od mene.
Mislim da nije Katarina nego @Connaisseur Karlin. :wink:
Moguce da joj je to treci nick. :-)
KraljicaIzJajca

#57325 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

hadzinicasa wrote: 10/12/2021 20:01
KraljicaIzJajca wrote: 10/12/2021 19:25

Ma isla u utorak a rade testove cetvrtkom.

Vidi, ja sam pragmaticno celjade. Ne vidim svrhu lamentirati po ovom pitanju i to ovdje. Ne priznajem „argumentaciju“ Moja Ljudska Prava, brnjice, ogranicavanje kretanja i slicno.
Mislim da sam ovdje vec rekla da priznajem samo nauku a buduci da je kompletna ova situacija relativno nova, jos uvijek se istrazuje, skupljaju podaci, trial-error metod i learning by doing.
Pokusavam ukljuciti rezon, a odrasla sam uz medicinsku nauku na njenoj sam strani. I vakcine generalno smatram civilizacijskim dostugnucem.

Postavljala sam ovdje kad su donijeli taj propis argumentaciju nekoliko austrijskih pravnih strucnjaka koji vele da to moze. Daleko od toga da mislim da je drzava u kojoj zivim savrsena (vidi pod Kurz), ali je uredjena sa svim mehanizmima kako pravnim tako i demokratskim gradjanskog neposluha. A i struka ima rijec. Kako ekonomska tako i medicinska a i sve druge. Tako da se vjerujem da se tako biti i u ovom slucaju.

Ako donesu zakon ili mi ga je postovati ili otici. Treceg nema. Vrlo jednostavno.

Da je ovome stati u kraj, pa da ne moram brinuti hocu li svoje ikad vise vidjeti. I hoce li moj zagrljaj starog oca ili majku preranonu grob otjerati. Jer sve drugo u zivotu, osim trenutaka provedenih s voljenima bude i prodje. I rat i poplava i zemljotres. I pandemija ce.
Naravno, različito reagiramo jer smo u drugačijem položaju postojeće situacije. :thumbup:
Locked