F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

laik1981

#25126 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by laik1981 »

JohnnyS wrote: 12/12/2021 22:14
laik1981 wrote: 12/12/2021 22:06
I isto tako dvije trecine fanova f1 su i fanovi ferrarija. Jedina ekipa za koju se navija sirom svijeta. Kod ostalih ekipa su vozaci oni za koje se navija. Da vidim onog ko navija za RB ili za mecku ako izuzmemo drzave iz kojih dolaze, dok se tribine crvene od Brazila do Japana. Ferrari je institucija, RB limenka pica, a mercedes kao ekipa bi nam falio koliko i bmw. Ferrari je statusni simbol i mastarija iz djetinjstva svakog vozaca u f1.

Ma sve je manje takvih. Pa maštaju djeca i o Jaguaru pa je hladno propao u F1, sad je tu Aston Martin, otići će i on. Druga su vremena u odnosu na ranije, stasaju nove generacije, ne pokrene li se Ferrari, sve će manje imati njihovi navijači udjela u broju potrošača, a to je u doba kapitalizma jedino bitno.
Ali najvise ih opet masta o ferrariju. I ne govorim ja o bilo kojoj djeci vec o onoj djeci koja mastaju ili zele postati vozaci f1, racunajuci i 99% f1 vozaca koji su vozili u decenijama iza nas. Kako su stvari krenule za koju godinu svi ovi trenutni mogu biti nevazni jer bi pogonske jedinice vrlo lahko mogli poceti proizvoditi neke firme poput Rimca ili Tesle, ali dok se to ne desi ferrari ce biti najvece ime u f1. Tribine se mozda sad manje crvene ali sigurno se jos uvijek puno vise crvene nego sto se sive ili plave, a tako ce i ostati u godinama koje slijede. A kako rece vec vise od decenije nisu uzeli titulu. Zamisli sta bi bilo kada bi uzeli jednu dvije..
Leverage

#25127 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Leverage »

Sjećam se prije 20-ak godina nakon jedne pobjede Schumachera u Monzi neki lik prostro italijansku zastavu i klanja. To je bilo zlatno doba Ferrarija i vrijeme kada su se tribine crvenile. Ne sjećam se da sam tada vidio navijače nekog drugog tima. Prvi put sam vidio ozbiljnu masu navijača koji nisu Ferrarijevi na Magny-Coursu kada je Alonso, na opšte oduševljenje plavo-žutih Renaultovih navijača, ostvario novu u nizu pobjeda te prve šampionske sezone.

Zadnji Ferrarijev šampion bio je današnji vozač dana i to prije 14 godina. Nije ni čudo što novije generacije navijača ne bendaju Ferrari i što je sve manje crvenih navijača na tribinama.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#25128 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by konektovan »

Sad je sve nanđarasto,..crvenih je sve manje i manje...
Instagram i tik tok generacije preferiraju nešto drugo...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25129 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Sta reci sad nakon svega? Kad su se utisci koliko toliko slegli..... vala ne znam ni sam sta da mislim.

Meni je ovo sve ostavilo prilicno bljutav ukus u ustima.

Ovakva epska sezona nije zasluzila da se njenim konacnim ishodom bave advokati. Niti je Max zasluzio da njegova prva titula zauvijek bude obiljezena sudijskom lakrdijom.

Kada se pogleda sezona u cjelini, Max je bio bolji vozac i titulu je zasluzio u potpunosti. Ima tu raznih faktora zasto je to tako, ali sve u svemu za jednu nijansu jeste bio bolji. Ako nista nije imao nijedan off vikend kao Lewis u Monaku. Obojica su pravili greske, Lewis na pocetku sezone, Max na kraju, kad je poceo osjecati pritisak.

Auta su bila tu negdje, Mercedes je na kraju tek uhvatio ritam, a kad ganjas deficit onda ti jedan SC u pogresno vrijeme odnese sve. I da je Lewis osvojio, bilo bi potpuno zasluzeno. Ovo danas je bila voznja sampiona i zapravo je brutalan nacin na koji je izgubio titulu. Paralele sa 2008. stoje u emotivnom smislu, u svakom drugom su vrlo mrsave, on je tad vecinu trke drzao poziciju koja mu je dovoljna za titulu, a Max ju je danas drzao svega nekoliko krivina.

Za kraj, svima koji smatraju da je ovo fer i posteno (u razloge ne ulazim), porucio bih samo da zamijene uloge vozaca i da zamisle scenarij u kojem Lewis ovako uzima titulu. Bilo bi svega, od CIA do Vatikana i masona :D

Mislim da je argument o njegovoj povlastenosti kod sudija danas ipak sahranjen.

Kao neko kome je to struka, smatram da su pravni argumenti na kojima je zasnovana odluka o odbijanju prigovora, najblaze receno-diskutabilni. Ali pravo je na zemlji, pravda je na nebu.

A Max je prvak.

Kapa dole majstore.

Kapa dole i Lewisu. Veliki je sampion.
Samprotivsviju

#25130 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Samprotivsviju »

laik1981 wrote: 12/12/2021 22:06
JohnnyS wrote: 12/12/2021 21:55

Na svijetu već ima skoro milijardu ljudi koji se ne sjećaju da je Ferrari bio prvak, možda prije deset godina F1 ne bi preživjela odlazak Ferrarija, danas bi to skoro pa glatko prošlo
I isto tako dvije trecine fanova f1 su i fanovi ferrarija. Jedina ekipa za koju se navija sirom svijeta. Kod ostalih ekipa su vozaci oni za koje se navija. Da vidim onog ko navija za RB ili za mecku ako izuzmemo drzave iz kojih dolaze, dok se tribine crvene od Brazila do Japana. Ferrari je institucija, RB limenka pica, a mercedes kao ekipa bi nam falio koliko i bmw. Ferrari je statusni simbol i mastarija iz djetinjstva svakog vozaca u f1.
To je bilo u vremenu Sumahera, jedna kompletno drugacija era, znalo se ko je i sta je Ferrari, nazalost ovaj se Ferrari vratio tamo gdje su bili prije dolaska Sumahera, Brawna i Byrnea. Sto bi rekli krug je zatvoren. Ako nista imaju infraksturu. I ja sam bio Ferrarijev navijac, tamo do 2008. Poslje je Montezemolo unistio sve zelio je talijanski ferrari ne internacionalni, pa je tako forsirao talijanske inzinjere i sefove.

Sljedeca sezona

Pored Mercedesa i vjerovatno Red Bulla...Ferrariju a i Binottu je sljedeca sezona kljucna, mnogo su najavljivali, ako sljedece sezone ne budu kompetentni, Binotto ce vjerovatno letiti a Ferrarijeva agonija nastaviti. Dobili su i novi simulator, imaju dobar duo vozaca, batalili su skoro ovu sezonu zbog naredne... na papiru izgleda sve dobro sad kako ce to u praksi biti drugi je par cipela.

Mislim da bi trebalo isto pratiti Alpinu, i oni kao i Ferrari su batalili citavu ovu sezonu radi naredne. Alonso je svoj citav povratak uslovio 2022 godinom i svi mu se planovi odnose na nju.Dosta je i ostalih ekipa koje su batalile ovu sezonu radi sljedece, ali prednost nekako uvijek dajem fabrickim timovima, imaju kontrolu nad razvojem motora, a obzirom da ce razvoj istih biti zamrznut naredne 4 godine, ko sad uradi dobar posao...na konju je.
Last edited by Samprotivsviju on 12/12/2021 22:51, edited 2 times in total.
laik1981

#25131 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by laik1981 »

Prije Schumahera ferrari nije osvojio vozacku titulu citavih 21 godinu i to ih nije sprijecilo da citavo to vrijeme budu statusni simbol u f1. Imamo navijace vozaca i sad je to ili Max ili Lewis ili peti deseti. Sto se samih ekipa tice jedino ferrari ima planetarnu popularnost. Zuti se jedino u francuskoj, plavi jedino na rb ringu, mclaren i williams 90% fan baze ima na otoku, u Njemackoj se vise crveni nego sivi..
problemnatravunu

#25132 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by problemnatravunu »

Maxa Verstappena u porazu tješi, a u pobjedi s njim slavi njegova djevojka Kelly Piquet.
Kelly je devet godina starija od njega.
Ona je kći slavnog vozača Formule 1 Nelsona Piqueta.
shalla

#25133 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by shalla »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2021 22:46 Kada se pogleda sezona u cjelini, Max je bio bolji vozac i titulu je zasluzio u potpunosti. Ima tu raznih faktora zasto je to tako, ali sve u svemu za jednu nijansu jeste bio bolji. Ako nista nije imao nijedan off vikend kao Lewis u Monaku. Obojica su pravili greske, Lewis na pocetku sezone, Max na kraju, kad je poceo osjecati pritisak.
:thumbup:
A Max je prvak.
Kapa dole majstore.
:thumbup:
Evo ti 2 thumbup :mrgreen:
Napisao sam poslije Bakua, koliko god ga ja nešto ne volim, itekako respektujem sve što je postigao a onaj potez u Bakuu je potez tj instinkt šampiona. Jebo drugo mjesto, daj ili prvo ili ništa. Veliki je vozač, nema šta, ali eto kod mene će uvijek imati to "ali" jedino zbog neprikosnovenosti bolida u kojima je osvajao sve te titule...
Last edited by shalla on 12/12/2021 23:11, edited 1 time in total.
Leverage

#25134 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Leverage »

Ha slavila ha tješila, nije loše.
JohnnyS

#25135 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by JohnnyS »

Leverage wrote: 12/12/2021 22:38 Sjećam se prije 20-ak godina nakon jedne pobjede Schumachera u Monzi neki lik prostro italijansku zastavu i klanja. To je bilo zlatno doba Ferrarija i vrijeme kada su se tribine crvenile. Ne sjećam se da sam tada vidio navijače nekog drugog tima. Prvi put sam vidio ozbiljnu masu navijača koji nisu Ferrarijevi na Magny-Coursu kada je Alonso, na opšte oduševljenje plavo-žutih Renaultovih navijača, ostvario novu u nizu pobjeda te prve šampionske sezone.

Zadnji Ferrarijev šampion bio je današnji vozač dana i to prije 14 godina. Nije ni čudo što novije generacije navijača ne bendaju Ferrari i što je sve manje crvenih navijača na tribinama.

A i tad su slučajno osvojili :D
Leverage

#25136 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Leverage »

Bukvalno slučajno.

Ali su, da budemo pošteni, najmanje jednom slučajno izgubili sa Alonsom. I to je uglavnom kriv klaun Domenicali.
JohnnyS

#25137 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by JohnnyS »

laik1981 wrote: 12/12/2021 22:48 Prije Schumahera ferrari nije osvojio vozacku titulu citavih 21 godinu i to ih nije sprijecilo da citavo to vrijeme budu statusni simbol u f1. Imamo navijace vozaca i sad je to ili Max ili Lewis ili peti deseti. Sto se samih ekipa tice jedino ferrari ima planetarnu popularnost. Zuti se jedino u francuskoj, plavi jedino na rb ringu, mclaren i williams 90% fan baze ima na otoku, u Njemackoj se vise crveni nego sivi..

Druga su vremena danas. Drugačiji su ljudi danas. A vidimo po zadnjih par trka da je i drugačija formula danas.
studeni76

#25138 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by studeni76 »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2021 22:46 Sta reci sad nakon svega? Kad su se utisci koliko toliko slegli..... vala ne znam ni sam sta da mislim.

Ovakva epska sezona nije zasluzila da se njenim konacnim ishodom bave advokati. Niti je Max zasluzio da njegova prva titula zauvijek bude obiljezena sudijskom lakrdijom.

Kada se pogleda sezona u cjelini, Max je bio bolji vozac i titulu je zasluzio u potpunosti. Ima tu raznih faktora zasto je to tako, ali sve u svemu za jednu nijansu jeste bio bolji. Ako nista nije imao nijedan off vikend kao Lewis u Monaku. Obojica su pravili greske, Lewis na pocetku sezone, Max na kraju, kad je poceo osjecati pritisak.

Auta su bila tu negdje, Mercedes je na kraju tek uhvatio ritam, a kad ganjas deficit onda ti jedan SC u pogresno vrijeme odnese sve. I da je Lewis osvojio, bilo bi potpuno zasluzeno. Ovo danas je bila voznja sampiona i zapravo je brutalan nacin na koji je izgubio titulu. Paralele sa 2008. stoje u emotivnom smislu, u svakom drugom su vrlo mrsave, on je tad vecinu trke drzao poziciju koja mu je dovoljna za titulu, a Max ju je danas drzao svega nekoliko krivina.

Za kraj, svima koji smatraju da je ovo fer i posteno (u razloge ne ulazim), porucio bih samo da zamijene uloge vozaca i da zamisle scenarij u kojem Lewis ovako uzima titulu. Bilo bi svega, od CIA do Vatikana i masona :D

Kao neko kome je to struka, smatram da su pravni argumenti na kojima je zasnovana odluka o odbijanju prigovora, najblaze receno-diskutabilni. Ali pravo je na zemlji, pravda je na nebu.

A Max je prvak.

Kapa dole majstore.

Ne bas kratko ali jasno :D :thumbup:
Jedna strasna sezona se završila na jedan, ne bas sportski, nacin.
Lijepi MotoGP
laik1981

#25139 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by laik1981 »

Drugacija je bila i prije deset godina u odnosu na prije dvadeset, ali konstanta je jedna bar kad su popularnost i status u pitanju..
drndalo

#25140 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2021 22:46 Sta reci sad nakon svega? Kad su se utisci koliko toliko slegli..... vala ne znam ni sam sta da mislim.

A Max je prvak.

Kapa dole majstore.

Donekle cu se sloziti, ali ne i sa pravnim tumacenjem. Kako god okrenes ovakva situacija kao danas nije definisana, pa je sve bilo onako, kud koji mili moji... Od starta do kraja. I cijela sezona je bila “more bit bidne, a more bit i ne bidne”... Malo za jedne, malo za druge. Malo previse razgovora sefova tima sa direktorom. Cjenkanja, sranja... I kad je po njihovom tumacenju, onda je OK, kad je kontra onda isti ne valja... Bilo je tu sranja, raznih, ali na obje strane, pa ne mogu bas reci da je bilo jednostano ni za koga. Zlobnici bi rekli rezija amerikanaca. Moguce, ali necu ici u tom pravcu. Cim oba tima laju na Masija, nije nikome dobar. Da je srao i savijao se jeste, ali nekad im je bio dobar takav...

Bilo ko da je danas uzeo titulu bilo bi zasluzeno, jer su bili bolji u razlicitim dijelovima sezone. I ostrasceni navijci obojice mi se gade, jako... Ovdje ne mogu da vjerujem kakve upise citam, kao da im je otac sa Umre dosao cistunac, protiv sejtana...? :evil: Svi ovdje znaju da mi je tesko odluciti koji mi je od njih, Balo 1 ili Balo 2 manje drag, tako da sam vjerovatno jedan od najobjektivnijih izmedju njihA 2...

Kraj? 10 krugova prije kraja sam napisao da je gotovo. Vidju vraga... Latifi? Meni ni sad nije jasno kako se zabio u zid, necu reci sumnjivo ali ako su ameri rezirali, moguce je svasta... Nakon toga (sad je tu lako biti pametan) crvena zastava bi bila najmanje lose rjesenje. Za sviju. Pokusali su to izbjeci “zbog prica” i pojeli govno, sve dublje tonuci dok su se “vadilil...

Kod sigurnosnog automobila, jel zaista Hamiltonovci misle da bi posteno i po pravilima bilo ono sto je prvo saopsteno, da se nece propustati zaostali? Nego da budu tampon placki? Bez obzira na prednost do tad. I kada su reakcije (ne samo RB) bile jasne kao potpuno izigravanje duha pravila, tj. cemu sluzi SC, da skupi redosljed, sto se desavalo ove godine vise puta, nekada i kada nije odgovaralo Maxu, ali ni Hami... Zasto bi se sada to izigralo...? U tom glupom “cekanju Godota” prodjose bar 2 kruga, dok ne skontase da ipak treba da puste “tampone”, tada je vec bilo malo kasno za propustiti sviju zbog broja krugova, i ovo sto su uradili je po meni bilo solomonsko rjesenje, tj. najmanje lose moguce u preostalom vremenu. Losa izvedba? Jako. Namjerno? Samo coravim hamiltonovcima to moze tako izgledati.

Jos jedna ispravka, Max koliko ja znam vise nije imao ni jedan set novih guma, posebno ne mekih iza kvalifikacija, tako da je isao na koristene meke gume, ne nove... Hamo? Hamo je usrao na restartu, iako ga je on diktirao, previse je ukocio ne bi li ga Max prestigao zbog kazne, izgubio je razdaljinu do starta kada je morao dodati gas, i nije se uobicajeno dovoljno odmakao na restartu. Max ga je tu poremetio, znoa je da tu vec negdje Hamo mora oplesti po gasu, je su se primakli ciljnoj ravnini, da ga je tu Hamo npr. 0.2 sek. uspio prestici u davanju gasa, ne bi ga stigao na pravcu preci kroz zavjetrinu...

Drago mi je zbog RB 1% vise od Mercedesa da malo promjene vidimo. De malo reset. Tota mi posebno nije zao, nisi Pegamber iako si umislio da jesi... S druge strane, mislim da ce ovo Hami biti podsticaj da se iduce sezone posveti F1 potpuno, da dokaze “nepravdu” a manje da se instagramise i influensira... On je u sezonu isto usao olako, na lovorikama... Mislim da ce kod njega inat cuda raditi...
studeni76

#25141 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by studeni76 »

Ima li gdje Latifia, oglasava li se?
Ono nije lik kriv, sranja se dešavaju. Al konsekvence pogreške su ogromne.
laik1981

#25142 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by laik1981 »

Hoce Masi glavnu ulogu u novoj sezoni dts :mrgreen: Vala je izrezirao moze ga netflix odmah angazovati da im kojeg oskara donese..
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#25143 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Evolution_IV »

Image
shalla

#25144 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by shalla »

I ja mislim da će Hamo pojesti sljedeću sezonu jer ga je ova uzdrmala i mislim da pripreme za 2022 kreću već sutra jer će htjeti da pokaže da je paket Mercedes plus on nešto što je nedodirljivo
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#25145 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Evolution_IV »

Dominacija njega i mercedesa ovime zavrsava, zivi bili pa vidjeli...nekome je u interesu da tako bude ;-)
ExNihilo

#25146 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ExNihilo »

A Max je prvak.

Kapa dole majstore.

Odavno je bilo jasno da će se advokati baviti ishodom, kako god da je trka završila. A kao što kažu Srle i Paja...Max nema veze s ovim, samim tim nema ni razloga da se na titulu gleda kao umrljanu. On je pošteno iskoristio prilike koje su mu se pružile, kao što je Hamilton koristio svoje prilike.

Max je bio konzistentniji i bolji tokom najvećeg dijela sezone. Mercedes je brutalan zadnje 4 utrke, a čovjeku utisak uvijek više formira ono što je recentno, pa smo pod dojmovima negdje i zaboravili koliko je brilijantan bio Max u prve 3/4 sezone.

Sve u svemu, ako se iko može oporaviti od ovakvog poraza, to je Hamilton. Frajer je mentalna stijena. Bio je danas bolji, Mercedes je bolji tim, ali Max je zaslužio titulu.
sve_ovo_ja

#25147 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by sve_ovo_ja »

Masi je jedini krivac. Da je odmah rekao idemo svi koji su prestignuti za krug, redaj se nazad, stiglo bi se odraditi sve za 2-3 kruga. Jok on prvo par krugova niko se ne pomjera, pa poslije nema vremena da se svi vrate daj polovicno rjesenje.
Red flag nije bio opcija jer su na treningu poslije sudara Kimija cini mi se rascistili da ako se desi u toku utrke ista situacija da neće biti red flagy nego samo SC.

Masi je svjesno išao na zabavu i popularnost u zadnjem krugu, iako je bilo jasno da Hamilton nema šanse sa starim gumama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25148 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Ha cujte :D

U mojoj pravnoj egzegezi "ko god je...." i "svi koji su...." znace isto. Dozvoljavam da kolege koje svoje pravnicko znanje naplacuju 100x skuplje od mene mogu imati razlicito misljenje, ali ja tako tumacim sustinu napisanog. Kog god je zaobidjen za cijeli krug/svi koji su zaobidjeni za cijeli krug imaju se pravo vratiti. Da se to ispostovalo, zavrsio bi se zadnji krug pod SC i to bi bilo to.

Ako je te, sada vec, mitske 2012. trka koja odlucuje o prvaku mogla zavrsiti pod SC, sta je sad razlicito? :D

Najpravicnije rjesenje je bila crvena zastava pa kud koji mili moji. Sprint utrka od 5 krugova i to je to. Iako bi tu Verstappen imao ogromnu psiholosku prednost jer bi prakticno ni iz cega dobio jos jednu ogromnu sansu, a Lewis iz prakticno dobijene utrke bi se morao ponovo braniti, to bi bilo fer jer je povod van bilo cije kontrole (niko nije od njih kriv sto se Latifaga razbio, valjda :lol: )

Ovako je MM potezom pera odlucio prvaka.

Diskreciono pravo nije i ne smije biti neograniceno jer se pretvara u svoju suprotnost.
moee

#25149 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by moee »

video wrote: 12/12/2021 20:11 I pored Bozijeg poklona madmax pred odlazak SC gotovo pa prolazi ispred sminkera (vristim po sobi, gdje ces idiote, kazniti ce te :shock: ) pa onda poslije u zadnjem krugu ide u preticanje PRIJE drs zone :shock: i tako omogucava sminkeru da se vrati jer ima dvije drs zone cistine, ubile se za prericanje.
Glupost na kub od madmaxa. Trebao je sacekati pa uci u prvu drs zonu i glat sve odraditi. A on odmah poletio ko junfer na onu stvar.
Mogao je glat zijaniti poziciju.
Sreca na kraju i za to.
Nakon SC-a se ne moze koristiti DRS, tako da je mjesto preticanja nebitno po tom pitanju. Ravnica i zavjetrina da, ali DRS ne.

Pratim F1 od 1996.g. i odgledao sam preko 90% utrka svake sezone. Nekad je to bilo na RTL-u (Krombacher reklame od 5 min), nekad BHT, HRT, Mreža plus, SK, razni stream-ovi... Mogu reći da je ovo najbolja borba za prvaka u zadnjih 25 god i da je Max ipak malo više zaslužio titulu (barem statistički).

Što se tiče ukupne zanimljivosti i kvalitete F1, ona je u konstantnom padu jer je vrlo malo sezona koje su imale manji broj pobjednika neke utrke, a utrka je sve više. Nadam se da će promjene pravila iduće sezone pomiješati karte i da nas čeka zanimljiva borba za titulu, sa ipak malo više pobjednika.

Čestitke Maxu, Mercedesu i njihovim navijačima.
Grazzie Kimi!
Post Reply