Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Black swan wrote: ↑11/11/2021 11:55
kako je ujedinio ljude vidjelo se kasnije
1946. izbori su trebali biti demokratski i kraj priče
nisu bili... 45 godina nisu napravili sustav da valja
puko kvar
slucajno se poklopilo, da sam prije ove titove biografije cito "aleksandar od jugoslavije" vuka draskovica. iako je knjiga uglavnom romanticarski prikaz, moze se sklopiti nekih puzzlica zajedno sa ovom titovom biografijom. cini se da oni nisu bili mnogo razliciti kad je u pitanju jugoslavija i stvaranje zajednicke drzave.
u svakom slucaju, ja bi preporucio svakom ovu knjigu, naravno, koga tematika zanima..
janje_ wrote: ↑11/11/2021 10:26
trenutno citam neku titinu biografiju, ali koju je pisala stranjkinja.. ima poprilican emotivni otklon u odnosu na "domace" biografije i do sad je isplivalo (trenutno sam u periodu nakon desanta na drvar) mnostvo detalja koje se u bivsoj jugoslaviji ni spominjali nisu, da ne govorimo o izucavanja u skolama.
znam kakav je kraj, ali vidjecemo kako ce doci do njega.
Od te tematike čitao sam Titovu biografiju koju su napisali otac i sin Goldstein.
Prilično neutralna, gdje se ističu pozitivni aspekti njegove vladavine, ali se ne bježi ni od mračne strane.
Od nekih manje poznatih detalja sjećam se da su prilikom 4.ofanzive Titovi saradnici predlagali da se ranjenici ostave na Vlašiću, ali da Tito nije pristao; zatim da su već u Užicu 1941. partijski rukovodioci živjeli kao toliko prezrena buržoazija, sa sve ljubavnicama i posebnim stanovima; onda kako je Tito preživio Staljinove čistke dok je bio u SSSR- u 30-ih godina....
Last edited by doktor78 on 11/11/2021 12:13, edited 1 time in total.
Nierika wrote: ↑11/11/2021 11:12
Ja sam otprilike na polovini prve knjige. Girl road trip ne može biti dosadan. Trenutno sam preokupirana mišlju da li je..
to je manje bitan detalj. znas kako je moja 12 godisnja djevojcica dozivjela knjigu, veli, babo, ovo se ona svadja sama sa sobom..
Nije loše tumačenje, sve se odvija u glavi glavne junakinje.
Na razini ideje možda i nije toliko bitno, odnosno da se naslutiti rasplet obzirom na ozbiljnost ratne tematike, ali meni koja sam trenutno uživljena u priču (evo ih u Jajcu ) se čini kao bitna informacija.
puko kvar
slucajno se poklopilo, da sam prije ove titove biografije cito "aleksandar od jugoslavije" vuka draskovica. iako je knjiga uglavnom romanticarski prikaz, moze se sklopiti nekih puzzlica zajedno sa ovom titovom biografijom. cini se da oni nisu bili mnogo razliciti kad je u pitanju jugoslavija i stvaranje zajednicke drzave.
u svakom slucaju, ja bi preporucio svakom ovu knjigu, naravno, koga tematika zanima..
ja ovo sad čitam mada ovdje fali draža uglavnom zanimljivo štivo
sad sam se zainteresirao za knjigu o 27. martu
koliko je različita sudbina srbije i bih u dr. sv.ratu
zanimljivo za proučavanje
puko kvar
ja ovo sad čitam mada ovdje fali draža uglavnom zanimljivo štivo
sad sam se zainteresirao za knjigu o 27. martu
koliko je različita sudbina srbije i bih u dr. sv.ratu
zanimljivo za proučavanje
teska artiljerija.. pomalo je zastrasujuce da se taj neki istorijsko-nacionalisticki (da ne kazem fasisticki) tip licnosti svako malo ponavlja na ovim prostorima, pa trenutno imamo i luburica i mihajlovica i pavelica i svega.. brrr..
Pomalo čitam The Island of Missing Trees najnoviju od Elif Shafak. Naučih svašta o biljkama a drago mi što naučih prvi put u životu kako se stabla smokava "sahranjuju" pred zimu u zemljama s jakim mrazom.
Jako sam vezana za naša stabla smokava i od ove knjige ih još više volim i razumijem.
Iso sam maksuz da vidim, Marie-Janin Calic - Tito: Der ewige Partisan (Tito, vječni partizan).. Sad sam malo prosurfo, autorica je ipak porijeklom s naših prostora (iz Istre) pa sad više ne znam koliko ima emotivnog otklona u svemu tome..
500 strana priče o budućem narodu na sjeveru kalifornije i sve o njemu kroz priče pjesme povijest
ima i nepoznate riječi na kraju...narodne običaje kuhar...
A sve to ima za cilj predstavljanje (nam) jednog naroda budućnosti – naroda Keša koji će živeti u onom što posle nas i zemljotres-potopa ostane od Kalifornije. I u tom predstavljanju Legvinova je (opet) kako na tragu svojih ranijih, fascinantno zaokruženih civilizacija (u STALNO SE VRAĆAJUĆI KUĆI će to dovesti do potpunog kruga, slikanja svih delova života jer – to je i tema ove knjige), tako i na tragu opšte tendencije u istorijskim naukama, nazvane „totalna istorija“ koja se ogleda u težnji/htenju da se prošlost i sadašnjost (koja će – hvala Bogu – već sutra biti prošlost) proučava ne (samo) na nivou epohalnih događaja već (i) na nivou života (našeg) svagdašnjeg (što će reći: i kad se ujutru ustajalo i koji su se vicevi pričali u poverenju i koja je marka paste za zube bilja omiljena). O svemu tome možete čitati u STALNO SE VRAĆAJUĆI KUĆI jer Keši se, prosto muvaju po stranicama i rade sve što i inače rade svakog dana i noći, nedelje i godine. Oni će ispričati svoje živote, za njih i samo njih važne, presudne događaje, upletene u široku reku opšteg generacijskog i narodnog opstanka. (Ilija Bakić)
500 strana priče o budućem narodu na sjeveru kalifornije i sve o njemu kroz priče pjesme povijest
ima i nepoznate riječi na kraju...narodne običaje kuhar...
A sve to ima za cilj predstavljanje (nam) jednog naroda budućnosti – naroda Keša koji će živeti u onom što posle nas i zemljotres-potopa ostane od Kalifornije. I u tom predstavljanju Legvinova je (opet) kako na tragu svojih ranijih, fascinantno zaokruženih civilizacija (u STALNO SE VRAĆAJUĆI KUĆI će to dovesti do potpunog kruga, slikanja svih delova života jer – to je i tema ove knjige), tako i na tragu opšte tendencije u istorijskim naukama, nazvane „totalna istorija“ koja se ogleda u težnji/htenju da se prošlost i sadašnjost (koja će – hvala Bogu – već sutra biti prošlost) proučava ne (samo) na nivou epohalnih događaja već (i) na nivou života (našeg) svagdašnjeg (što će reći: i kad se ujutru ustajalo i koji su se vicevi pričali u poverenju i koja je marka paste za zube bilja omiljena). O svemu tome možete čitati u STALNO SE VRAĆAJUĆI KUĆI jer Keši se, prosto muvaju po stranicama i rade sve što i inače rade svakog dana i noći, nedelje i godine. Oni će ispričati svoje živote, za njih i samo njih važne, presudne događaje, upletene u široku reku opšteg generacijskog i narodnog opstanka. (Ilija Bakić)