Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Capajebo
#55076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da mi je samo znati sta je to u covjeku pa da moze reci "crknite" zato sto se neko drugi nije zastitio/vakcinisao.
-
BlackRiver
-
biglebovski
#55078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Uvali se i Pfizer na budžet
SAD planira investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv covida-19, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je danas koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients.
Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da šalje veće količine cjepiva siromašnijim državama, piše Reuters.
Proizvodnja kreće za nešto više od pola godine
Zients je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA cjepiva ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja.
Jedini proizvođači mRNA cjepiva su američka tvrtka Pfizer i njemačka tvrtka BioNTech te američka Moderna. Zients je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih tvrtki.
Proizvodnja će krenuti u drugoj polovici 2022., dodao je.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sad ... 19210.aspx
-
Hakiz
#55079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neću ulaziti u to, naime, poznavao sam osobu koja je 4 mjeseca poslije 2. doze Sinofarma umrla od korone, ali možda je izuzetak. Doduše, po osobama za koje znam da u posljednje vrijeme oboljevaju, a vakcinisane su, ne bih rekao.ja71 wrote: ↑18/11/2021 16:22djelotovornost vakcine vremenom popusta. Vjerovatno i kroz bolest steceni imunitet vremeno pada.Hakiz wrote: ↑18/11/2021 15:53 Da je vakcina toliko dobra, ne bi Danska i druge države koje imaju više od 80% vakcinisanih išle u nove mjere, lockdowne itd. A i čemu covid pasoši ako ti je više od 80 % vakcinisanih, nije valjda da će ih 20 % ugroziti? Hajde kada je vakcinisanih malo pa da paziš, ili druge time prisiliš na vakcinisanje, ali znaš da su skoro svi, čemu traženje potvrda?
Da vakcina ne valja ostala bi smrtnost i poslije vakcinacije ista.
Vakcine smanjuju smrtnost i teske oblike bolesti
Interesantno je sljedeće, kada se raja počela vakcinisati, centri moći su odlučili da neće pratiti statistiku stvari na koje vakcina ne utiče. Na primjer, sve do vakcinisanja se pratio broj novozaraženih, i bio je veoma važan, mjere i lockdownovi su se proglašavali na osnovu povećanja broja zaraženih. Kako su krenule vakcine i kako se vidjelo da vakcine ne smanjuju drastično broj novozaraženih, odjednom broj novozaraženih više nije važan, preći će se "samo" na praćenje teških i hospitalizovanih.
A prestaće se pratiti i broj teških i hospitalizovanih ako se utvrdi da vakcine ni tu ne daju obećavane rezultate.
Tako da se brojevi mogu "namještati" kako kome odgovara. A sve tačni brojevi.
Ali, centri moći su odlučili da su vakcine spas, pa da ne kvarim, mogao bih nestati u mraku
I da, ja sam vakcinisan. Prije nego što pitaš.
- GandalfSivi
#55080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da stavimo stvari u kontest, to je 10 puta manje od onoga sto dobije NIH, ili oko 150 puta manje od onoga sto dobije vojska, ili, ako cemo ici do kraja oko 1000 puta manje od onoga sto je do sada americka vlada upumpala u privredu.biglebovski wrote: ↑18/11/2021 16:32Uvali se i Pfizer na budžet![]()
![]()
![]()
SAD planira investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv covida-19, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je danas koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients.
Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da šalje veće količine cjepiva siromašnijim državama, piše Reuters.
Proizvodnja kreće za nešto više od pola godine
Zients je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA cjepiva ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja.
Jedini proizvođači mRNA cjepiva su američka tvrtka Pfizer i njemačka tvrtka BioNTech te američka Moderna. Zients je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih tvrtki.
Proizvodnja će krenuti u drugoj polovici 2022., dodao je.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sad ... 19210.aspx
Ali ne, ko jebe te brojeve, vi sada imate finalni dokaz da je ovo sve bElosvetska zavEra...
-
biglebovski
#55081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je drago da je Pfizer napokon postao stavka u budžetu. Američki narod treba podržati jednu tako veličanstvenu firmu da napravi vakcine i spasi siromašno stanovništvo Botzwane, Malija i ČAD-a od ove globalne ugroze.GandalfSivi wrote: ↑18/11/2021 16:40 Da stavimo stvari u kontest, to je 10 puta manje od onoga sto dobije NIH, ili oko 150 puta manje od onoga sto dobije vojska, ili, ako cemo ici do kraja oko 1000 puta manje od onoga sto je do sada americka vlada upumpala u privredu.
Ali ne, ko jebe te brojeve, vi sada imate finalni dokaz da je ovo sve bElosvetska zavEra...
- GandalfSivi
#55082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hm, da. Stvarno je to problem. Ulagati u medicinu. Bas sramota. Ne valja kada se ne daje dovoljno vakcina ostatku svijeta, ne valja kada se grade kapaciteti da se prosiri pomoc, nista ne valja…biglebovski wrote: ↑18/11/2021 17:05Meni je drago da je Pfizer napokon postao stavka u budžetu. Američki narod treba podržati jednu tako veličanstvenu firmu da napravi vakcine i spasi siromašno stanovništvo Botzwane, Malija i ČAD-a od ove globalne ugroze.GandalfSivi wrote: ↑18/11/2021 16:40 Da stavimo stvari u kontest, to je 10 puta manje od onoga sto dobije NIH, ili oko 150 puta manje od onoga sto dobije vojska, ili, ako cemo ici do kraja oko 1000 puta manje od onoga sto je do sada americka vlada upumpala u privredu.
-
Dead Man Walking
#55083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakvu histeriju? Zasto ne odgovoris na pitanja?Capljina74 wrote: ↑18/11/2021 11:27Smanji histeriju, četvoro djece je ostalo bez oca.Dead Man Walking wrote: ↑18/11/2021 05:21
Zasto porodica ne postavlja? Je li radjena obdukcija? Zasto niste u medijima? Oni tvoji bi objavili sigurno.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#55085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izgleda i u Tuzli tako misle....Hakiz wrote: ↑18/11/2021 15:53 Da je vakcina toliko dobra, ne bi Danska i druge države koje imaju više od 80% vakcinisanih išle u nove mjere, lockdowne itd. A i čemu covid pasoši ako ti je više od 80 % vakcinisanih, nije valjda da će ih 20 % ugroziti? Hajde kada je vakcinisanih malo pa da paziš, ili druge time prisiliš na vakcinisanje, ali znaš da su skoro svi, čemu traženje potvrda?

-
biglebovski
#55086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pfizer nije medicina, iako, kako se stvari kreću, medicina nam neće ni trebati, trebat će nam samo apotekarke za kasom. Ulaganja u bolnice, aparate i osoblje za vrijeme pandemije - nula malaka. Ulaganje u Pfizer - milijarde malaka.GandalfSivi wrote: ↑18/11/2021 17:22Hm, da. Stvarno je to problem. Ulagati u medicinu. Bas sramota. Ne valja kada se ne daje dovoljno vakcina ostatku svijeta, ne valja kada se grade kapaciteti da se prosiri pomoc, nista ne valja…biglebovski wrote: ↑18/11/2021 17:05
Meni je drago da je Pfizer napokon postao stavka u budžetu. Američki narod treba podržati jednu tako veličanstvenu firmu da napravi vakcine i spasi siromašno stanovništvo Botzwane, Malija i ČAD-a od ove globalne ugroze.
- cvrčak_na_hedonizmu
#55087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro si, nebuloze su kada pisem i argumentujem da su recezenti svih jacih i uticajnijih medicinskih zurnala, doslovno, vecim dijelom finansirani od strane industrije koju navodno kontrolisu. Logika, zar neGandalfSivi wrote: ↑18/11/2021 03:35Bla bla bla bla.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/11/2021 23:21
Dobro, vakcine su ko sladoled, da skratimo. Zapravo je sladoled opasniji. To sto niko ne odgovara za eventualni problem je normalno kao sto su normalne represija, prisila i segregacija za ljude. Sta ima kod tebe u Kini
A postavljao sam prije, mogu opet ? pricu o medicinskim zurnalima i recezentima koji haman od toga zive, rade recenzije industruje koja ih placa, realno, zar ne ? Bivsi i glavni urednici su o tome javno govorili, a ti opet istu pricu verglas![]()
Dokazano je da paznja kod vecine ljudi traje vrlo kratko, poslije mozes sta hoces ovi veze nemaju sta se desava, sto vidimo iz prilozenog
Gdje se milijarde vrte nema zlatnog standarda, samo interes postoji.
Da skratimo, dok se ti bavis nebulozama, ja zivim u gradu od 700 hiljada ljudi gdje je od Covida u zadnjih pola godine umrlo njih 53. Kada stavih sliku koncerta, svi uzese kao kurcenje a niko se ne zapita kako to puna dvorana moze da bude. Maski vise nema, nikakvih ogranicenja nema, zivot normalan.
Ali zato Gibraltar…
Kazes sve normalno, to nema covid pasosa u Washingtonu
Druze, meni se cini da ti se dobro poremetila definicija "nornalnog", sta ima kod tebe u Kini
- cvrčak_na_hedonizmu
- GandalfSivi
#55089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jebo Pfizer, imas bruku kompanija (i da, nije mi jasno zasto bi americka vlada samo u njihove kapacitete ulagala, cak nisam ni siguran da je tako, ali vidjet cemo. Po stoti put pogledaj odnos vakcinacije i umrlih (jos jedna evolucija kod mene, bitno je brojati zarazene zarad pracenja virusa, ali se prica svodi na hospitalizovane i umrle, puno bitniji brojevi).cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑18/11/2021 18:21Dobro si, nebuloze su kada pisem i argumentujem da su recezenti svih jacih i uticajnijih medicinskih zurnala, doslovno, vecim dijelom finansirani od strane industrije koju navodno kontrolisu. Logika, zar neGandalfSivi wrote: ↑18/11/2021 03:35
Bla bla bla bla.
Da skratimo, dok se ti bavis nebulozama, ja zivim u gradu od 700 hiljada ljudi gdje je od Covida u zadnjih pola godine umrlo njih 53. Kada stavih sliku koncerta, svi uzese kao kurcenje a niko se ne zapita kako to puna dvorana moze da bude. Maski vise nema, nikakvih ogranicenja nema, zivot normalan.
Ali zato Gibraltar…a ti spominjes zlatni standard
isto ko da si odrastao u Gornjoj Maoci pa ne razumijes da tamo gdje se vrte milijarde/trilioni zlatni standard ne postoji, postoji samo interes i nista vise. Ocam' ko da imas dionice u Fajzeru, koliko ih branis
![]()
Kazes sve normalno, to nema covid pasosa u Washingtonu
Druze, meni se cini da ti se dobro poremetila definicija "nornalnog", sta ima kod tebe u Kini![]()
Ulazem u bitcoine (svakodnevna trauma, svega mi) ostalo nemam pojma gdje mi fondovi (nije kurcenje nego standardni americki 401K) ulazu, a i to su vise teoretske pare, za peMzije)…
- GandalfSivi
#55090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja nikada ne bih rekao crknite, samo pazite se, svima nam je bolje…
-
RandomAndCasual
#55091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne trebash razmisljat i zamisljat.ja71 wrote: ↑18/11/2021 13:36zamisli trijaznu situaciju koja je npr. trenutno u Salzburgu u Austriji aktuelna.RandomAndCasual wrote: ↑18/11/2021 10:46 Ko zeli da se vakcinishe i zastiti daa su mu vakcine dostupne i besplatne.
Ko ne zeli neka se ne vakcinise, i to je to.
Nije komplikovano.
Imas prevelik broj zarazenih.
Imas jos samo jedan respirator slobodan.
Stizu ti 2 pacijenta.
Jedan je antivakser i uvijek je demonstrativno izjavljivao da se NIKADA nece vakcinisati.
Drugi se 2x vakcinisao ali spada u onih 10% kod kojih vakcina nije bila ucinkovita.
Kome treba prikopocati na taj posljedni slobodni respirator ?
Da li bi se problem izbjegao i da se onaj antivakser vakcinisao ?
Za zdravstveni sistem se izdvajaju sredstva i zdravstveni sistem treba da bude spreman zaa sve vandredne situacije ukoliko se dese.
Vakcina s tim nema nikakve veze.
Cak stavise, bilo ti je neki dan na klixu da je Evropa jedini region u kojem raste broj zarazenih (ukoliko vjerujes oficijelnim podacima)
Ujedno je evropa i jedan od dva najvakinisanijih regiona.
Ali opet, zdravstveni sistem dobija sredstva, treba da bude spreman.
PCR testovi treba da su besplatni i dostupni, za ranu detekciju i to je to.
-
Capljina74
#55092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Veći je problem što su brzi testovi nepouzdani.
- nosara
-
cassius
-
Trappist
-
Capljina74
- Raigor Stonehoof
#55097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da bi se dublje analizirale crkotine, potrebno je poceti iz vlastitog dvorista.
I mene zanima sta to treba da bude u covjeku pa da zeli krepavanje nekome ko ti pokusava pomoci, kada si vec previse glup da pomognes sam sebi.
-
ja71
#55098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
vakcina nema veze sa spremnoscu zdravstvenog sistema ?RandomAndCasual wrote: ↑18/11/2021 19:29 Za zdravstveni sistem se izdvajaju sredstva i zdravstveni sistem treba da bude spreman zaa sve vandredne situacije ukoliko se dese.
Je li ti to ozbiljno ?
Koliko puta treba ponoviti:RandomAndCasual wrote: ↑18/11/2021 19:29 Cak stavise, bilo ti je neki dan na klixu da je Evropa jedini region u kojem raste broj zarazenih (ukoliko vjerujes oficijelnim podacima)
Vakcine ne stite protiv zaraze nego protiv smrtnosti i teskog oblika bolesti.
Vakcina jeste oborila smrtnost.
Da i objasnim zasto je ovaj val jaci po broju zarazenih nego dosadasnji :
Evropa je vakcinisala veci broj ljudi. Uglavnom su to cifre oko 70%.
Istovremeno su popustili mjere, posebno za vakcinisane.
I time se povecao broj asimptomatskih slucajeva a time i broj prenosa zaraze.
Da Evropa prosle godine nije imala mjere imala bi ovakve visoke brojke zarazenih.
-
ja71
-
Trappist
#55100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto siris teorije zavjere da vakcine ne stite protiv zaraze? Gdje se obrazujes, na youtubeu i na fb-u ?ja71 wrote: ↑18/11/2021 21:31vakcina nema veze sa spremnoscu zdravstvenog sistema ?RandomAndCasual wrote: ↑18/11/2021 19:29 Za zdravstveni sistem se izdvajaju sredstva i zdravstveni sistem treba da bude spreman zaa sve vandredne situacije ukoliko se dese.
Je li ti to ozbiljno ?
Koliko puta treba ponoviti:RandomAndCasual wrote: ↑18/11/2021 19:29 Cak stavise, bilo ti je neki dan na klixu da je Evropa jedini region u kojem raste broj zarazenih (ukoliko vjerujes oficijelnim podacima)
Vakcine ne stite protiv zaraze nego protiv smrtnosti i teskog oblika bolesti.
Vakcina jeste oborila smrtnost.
Da i objasnim zasto je ovaj val jaci po broju zarazenih nego dosadasnji :
Evropa je vakcinisala veci broj ljudi. Uglavnom su to cifre oko 70%.
Istovremeno su popustili mjere, posebno za vakcinisane.
I time se povecao broj asimptomatskih slucajeva a time i broj prenosa zaraze.
Da Evropa prosle godine nije imala mjere imala bi ovakve visoke brojke zarazenih.
"All three COVID-19 vaccines authorized in the U.S. were designed to prevent severe infection, hospitalization and death. But experts and public health officials say the shots also protect people from contracting and spreading the virus.
"What we know is that individuals who are vaccinated are much less likely to be infected therefore much less likely to spread the virus," Dr. Amesh Adalja, a senior scholar at the Johns Hopkins Center for Health Security, said in an email.
Laryah Wakefield, 10, looks on as she receives a COVID-19 vaccine at Carter Traditional Elementary School during a vaccine drive Saturday morning. Nov. 13, 2021
Data from clinical trials indicate the vaccines from Pfizer-BioNTech and Moderna are about 95% effective at preventing symptomatic COVID-19 infections. Johnson & Johnson's shot was found to be about 72% effective at preventing moderate to severe disease. (That number is lower partly because of the higher volume of COVID-19 cases in the general population during the trial period.)
The vaccine rollout has affirmed those findings."
"Yes, it is true that vaccinated individuals can also be infected by and spread SARS-CoV-2 to others," Shweta Bansal, an associate professor of biology at Georgetown University, said in an email. "However, the evidence is crystal clear that risk of transmission for a vaccinated individual is significantly lower than for an unvaccinated individual."
"Bansal pointed to data from the United Kingdom, which shows the COVID-19 vaccines reduce the chances of getting infected by 50%-75%. A preprint study, also conducted in the U.K., found that two doses of the Pfizer vaccine are 80% effective against preventing all infections with the delta coronavirus variant."