Je li obrazovanje administracija? Poredis obrazovanje sa administracijom? Obrazovanje treba da je temelj drustva. Mislim da im je zadnji put osnovica povecana sa 305 na na 315,silno povecanje plate, od 30-40 km. Jedna medicinska sestra u UKC,pa i vozac sa nekim turnusima izađe više od profesora u srednjoj školi. Je li to uredu? Obrazovanje,policija, zdravstvo,itd. ne treba da budu svsrstavani u jebenu administraciju i uhljebe..Jako je bitno da ti sektori imaju dobre plate. Trebamo proizvesti jos korumpiranih policajaca, zdravstvenih radnika sa mizernim platama, a para ima i bit ce ih. Barem se ne mogu u obrazovanju korumpirati, ne vidim na koji način, ako imamo korumpiranih oolicajaca i med.radnika. Evo, ograničene pameti Poturak je na skupstini spomenuo da za transferzalu ima 50 miliona neutrošenih sredstava. Mislis da ces se nešto napraviti i naredne godine? Bum vidjeli, a pare ce se spiskati. Vecina ovih sindikata ima jake kolektivne ugovore i samo ce zatrpati kanton tužbama,pa ce o tvom i mom trosku i kamate naplatiti.mirza_15 wrote: ↑18/11/2021 17:27Plate treba povećati smanjenjem administracije. Povećanje budžeta i prihode treba iskoristiti za kapitalne projekte i investicije. Ako skrhaš 145 miliona na plate nema te nigdje. Kaže ona na press konferenciji da SSS ima 850 KM osnovnu platu. To je naravno, sa svim privilegijama, stepenicama i sl. značajno više od toga. Sa traženim povećanjem će prestići SSS u BH Telecom, a kao BH Telecom važi za dobru firmu. Start za SSS u BH Telecomu je ispod 1.000 KM. Kažu od 2018. im niko nije povećao plate. Tri godine prošle od povećanja. Mnogo brate. Treba im svake godine podići za 20% da ne bi štrajkovali. Ne treba raditi ni prugu, ni puteve, ne treba pomoći realni sektor koji stvara novu vrijednost. Treba čati u općini povećati platu svake godine i po mogućnosti dovesti još jednog da ima s kim kafu popiti.last mohicans wrote: ↑18/11/2021 16:26 Zajebi krimose kao Sivro,Beslic i comp.,samo rovare i traze pažnju. Obični placenici, ali zahtjevi su itekako opravdani. Budzet se puni kao na drogama, sve je otislo u nebesa s cijenama. Kolektivni ugovor prepoznaje inflaciju i troskove zivota, ako nesto ne dogovore imaju osnova za tužbe. Ko god misli da je pljačka obrazovanje i đabahlebarenje, gdje profesor ima start 1200, moze se prijaviti ako ima zadovoljavajucu spremu. Stalno ima konkursa.
Pored svega ovoga je na federalnom nivou zakon kojim se faktor za KS treba smanjiti sa 2 na 1,5 što će dodatno smanjiti budžet.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
last mohicans
#24926 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Roccohljup
#24927 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma sindikalci su se davno (ko i oni iz udr penzica) prodali vlastima. Sjetite se samo Bajramovica i afere za uposljavanje cerke u zamjenu da ne talasa niksicevu vladu. Sve je to bagra koju boli briga za one koje bi trebali predstavljati i od cijih se usta otkida za njihove pozamasne plate
-
mirza_15
#24928 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne mogu kamate naplatiti na nešto na što nemaju pravo. Dao bih ja profesorima više, ali onim pravim. Ima i tu svega. Neko ko radi par godina i predaje jedan predmet ne mora se puno trošiti na pripreme jer ih već ima spremne, učiti nove stvari... Odradi predavanja (norma je čini mi se nešto preko 20-tak časova) eventualno ispravak nekog kontrolnog rada. Slobodnog vremena na bacanje. Može još jedan posao da radi bez problema (freelancing npr.)...
Političari imaju i 7 milja pa su korumpirani. Tužioci i sudije isto tako. Nije ti velika plata garancija da neko neće uzeti nešto sa strane. Nije ni svaki policajac isti. Malo ih radi zaista opasne poslove.
Da se razumijemo, volio bih ja da svi imaju boli glava plate, ali nije budžet da se samo njima daju plate, a ostatak socijalnim kategorijama. Za dvije godine će opet prijetiti štrajkom i tražiti novo povećanje plate. Osim ako SDA dođe na vlast. Ne grize se ruka koja te je uhljebila
Političari imaju i 7 milja pa su korumpirani. Tužioci i sudije isto tako. Nije ti velika plata garancija da neko neće uzeti nešto sa strane. Nije ni svaki policajac isti. Malo ih radi zaista opasne poslove.
Da se razumijemo, volio bih ja da svi imaju boli glava plate, ali nije budžet da se samo njima daju plate, a ostatak socijalnim kategorijama. Za dvije godine će opet prijetiti štrajkom i tražiti novo povećanje plate. Osim ako SDA dođe na vlast. Ne grize se ruka koja te je uhljebila
-
made_in_sarajevo
#24929 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Moze uciteljima, profesorima veca plata ali da pocnu uciti kako treba i da primjenjuju sto vise realnih stvari iz zivota. Npr izadjes iz srednje tehnicke skole i ne znas kako osigurac izgleda, a ne da ti sad nesto radis i svjetla obraza kazu ja te naucio.
Inace ovo sto raja sa biroa (sve vise sam ubjedjen da svrsavaju na SDA u tajnosti), sto prozivaju Stetu. Kao prvo covjek koliko je uradio apsolutno ima pravo uzeti slobodan dan i otici negdje. Kao drugo sda, hdz, snsd ne rade nista, a koriste sluzbena auta za sopinge, ispijanje kafa, vozikanje samo da bi se vozikalo, ispijanje kafa opcenito, odo ja kuci mrsko mi raditi ali pisi mi 8h i tako dalje. Ko god radi od kantona do drzave ima bar 5 ljudi oko sebe koji su ovakvi, a veliki su bosnjaci, hrvati i srbi.
Sram te bilo Steta, mi dok ratujemo ti se vozas
Inace ovo sto raja sa biroa (sve vise sam ubjedjen da svrsavaju na SDA u tajnosti), sto prozivaju Stetu. Kao prvo covjek koliko je uradio apsolutno ima pravo uzeti slobodan dan i otici negdje. Kao drugo sda, hdz, snsd ne rade nista, a koriste sluzbena auta za sopinge, ispijanje kafa, vozikanje samo da bi se vozikalo, ispijanje kafa opcenito, odo ja kuci mrsko mi raditi ali pisi mi 8h i tako dalje. Ko god radi od kantona do drzave ima bar 5 ljudi oko sebe koji su ovakvi, a veliki su bosnjaci, hrvati i srbi.
- Styling
#24930 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Moze kod zeta u Minkenu za 500 evrapici wrote: ↑18/11/2021 17:30Morel vratar na sex shopu za 500kmBlack swan wrote: ↑18/11/2021 16:14 Ja ne bih s djecom radio ni za 3000
A ljude lijecio ni za 4000
Nek svak radi sto voli
Radije bih u knjizari za 1000
-
mirza_15
#24931 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Koje je radno vrijeme ministru? A profesionalnim poslanicima? Recimo ovi što od 5 do 7k uzmu na višim nivoima? Rade li oni 8 sati? Gdje su kada nema sjednica? Nema ih ni na sjednicama. Ali da se vratimo na ministra. Koje je to njegovo radno vrijeme? Od 8:00 do 16:00? Vikend slobodan?made_in_sarajevo wrote: ↑18/11/2021 19:51 Moze uciteljima, profesorima veca plata ali da pocnu uciti kako treba i da primjenjuju sto vise realnih stvari iz zivota. Npr izadjes iz srednje tehnicke skole i ne znas kako osigurac izgleda, a ne da ti sad nesto radis i svjetla obraza kazu ja te naucio.
Delić radi puno duže od 8 sati. Nekada do kasno u noć. Radi i vikendom. A tako i treba. Za to dobijaš dobru platu i treba da daš sve od sebe da je opravdaš. Glupo je ministra stavljati u kalup radnog vremena. Druge stvari se ocjenjuju kada su ministri u pitanju.
- drug_profi
#24932 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sve je to fino, ali to se puni iz dzepova realnog sektora gdje je u vecini firmi 800 maraka nedosanjani san, uglavnom plafon za srednju spremu.
I niko da se pocese i da kaze ljudi ne moze se povecavati tako ad hoc plata po sektorima ako nije propisana minimalna satnica.
I sad ako se ona podigne na 750 maraka, onda ce recimo cistacici u skoli morati da se digne plata za recimo 20% da dobaci minimalnu, a onda ce svo ostalo osoblje traziti jos 20% da se zadrze rasponi.
Odakle ba?
I niko da se pocese i da kaze ljudi ne moze se povecavati tako ad hoc plata po sektorima ako nije propisana minimalna satnica.
I sad ako se ona podigne na 750 maraka, onda ce recimo cistacici u skoli morati da se digne plata za recimo 20% da dobaci minimalnu, a onda ce svo ostalo osoblje traziti jos 20% da se zadrze rasponi.
Odakle ba?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24933 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ima para samo ih treba preusmjeriti
-
Hakiz
#24934 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
https://www.klix.ba/biznis/privreda/kak ... /211119051
Da li posljednja rečenica znači da ni ovu vladu, drugačiju od prethodnih, ne interesuju odluke i mišljenja ombudsmena?
Da li posljednja rečenica znači da ni ovu vladu, drugačiju od prethodnih, ne interesuju odluke i mišljenja ombudsmena?
- Roccohljup
#24935 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
a zar te to čudi? Svaka vlada tjera po svomeHakiz wrote: ↑19/11/2021 12:25 https://www.klix.ba/biznis/privreda/kak ... /211119051
- _Reds_
#24936 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ovo je šuplja. Naravno da se može dati određene beneficije po godinama starosti.Hakiz wrote: ↑19/11/2021 12:25 https://www.klix.ba/biznis/privreda/kak ... /211119051
Sada nekoga nazivati mladim je drugi par opanaka.
-
made_in_sarajevo
#24937 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
tuziti onda svaku policiju u drzavi, vojsku jer i tamo uslove godinama, a tamo neko sa 45 godina se osjeca kao da mu je 20 tek
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Hakiz
#24939 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Smršao, jadan, nema da jede. Ne čudi što mu se štrajkuje, stomak ne pita...
-
mirza_15
#24940 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije mi samo jasno zašto traže 27% povećanje? Zašto ne traže 100% i zaprijete štrajkom? Klasična ucjena. Osnovna plata SSS (OSNOVNA) bi skočila sa 850 na 1080 KM. To naravno ne bi bila puna plata. Idu na to stepenice, staž, prekovremeni, noćni, dežure... Naravno, tu je i topli i prevoz. Da su oni došli sa prijedlogom 5%, pa i 10, ali 27%
Pa je li ikada nekome toliko povećana plata u jednom trenutku, a da nije napredovao ili promijenio posao? Ostaješ na istom radnom mjestu, a plata preko noći skoči za 27%
Ali nije povećana čitave tri godine
Nema veze, ima para. Napunit će realni sektor sa daleko manjim primanjima. Klasični bezobrazluk.
- Prpa.ba
#24941 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jos ispravili Fortine netacne navode putem sindikalnog Faktora, kazu nije trosak povisica dzabojedima 150 miliona KM za godinu, trosak je samo 120 miliona KM i taj novac postoji u budzetu, samo se smanje kapitalni projekti na koje se pocelo trositi previse..

-
mirza_15
#24942 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Još bahato izjavljuje kako nema školstva, nema policije itd. ako im se ne izađe u susret. To nije borba za prava. To je ucjena. Ma to je za krivične prijave. Ja tražim cifru i ako mi je ne isplatiš neće biti školstva, policije.... Tako može i sljedeće godine komotno 
-
Hakiz
#24943 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
U vojsci i policiji nema veze kako se osjećaš. Staviš ga na poligon i ko za zadani broj minuta ne savlada sve prepreke, ne može raditi. Kako god se osjećao. Pa ako 80 % onih sa 45 ne uspiju, onda je granica na 45 poštena. Pošalješ ga sa terena u činu kapetana u kancelariju u činu pukovnika.made_in_sarajevo wrote: ↑19/11/2021 15:13 tuziti onda svaku policiju u drzavi, vojsku jer i tamo uslove godinama, a tamo neko sa 45 godina se osjeca kao da mu je 20 tek
To nije isto kao reći dobićeš 10.000 jer ti je 38, a ti nećeš jer ti je 45 godina. Čime je ovaj od 38 zaslužio ili ovaj sa 45 onemogućio da mu se da tih 10.000 osim godine?
Last edited by Hakiz on 19/11/2021 21:00, edited 1 time in total.
-
zulfo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#24945 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Meni je ovdje simptomaticnije to sto bi uvazeni gospodin da radije niko ne dobije kad nije on. Po meni poprilicno supacka zalba.Hakiz wrote: ↑19/11/2021 12:25 https://www.klix.ba/biznis/privreda/kak ... /211119051
Inace, kod ovakvih javnih poziva mkze se iskoristiti i drugacija terminologija i onda se ombudsmen moze uhvatiti za nesto drugo, da ne kazem sta.
Poenta je: vlada moze davati sredstva na nacin na koji ocijeni da je svrsishodan. Da ne govorim da obzirom na realno stanje u drustvu, pitanje je da li bi se moglo skupiti 20 mladih da apliciraju, odnosno da su kupili stan do 30.
Ili da budem jos konkretniji: i tih 20 bi bila djeca onih privilegovanih kojima svakako nikakva pomoc drzave i ne treba.
-
made_in_sarajevo
#24946 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa valjda svugdje postoji neka zivotna granica za poslove, za subvencije, za pomoc... Drugo je sto se kod nas naviklo da covjek od 60 godina radi poslove kao momak od 25. Prvo mora.raditi da ima hljeba kupiti, a drugo sto nema omladine. Apsolutno ne vidim problem u ovom do 38 godina, isto kao sto ne vidim za policiju ili vojsku. Ako hoces meni prvom smeta da neko od 45 dobije 10 000, a da neko ispod 38 ispadne, a sa tim parama je mogao ublaziti dugove i djecu praviti. Ovaj sa 45 nece bas djecu praviti nego ce mozda skratiti godinu kredita, pa ga nece zavrsiti u 60 godini nego u 59 godini, ali mogao je i auto promijeniti, otici na more pa opet u istim kreditima. Inace u tim godinama 90% njih je nasljedilo neku nekretninu, kupilo prije, iznajmljuje jer nema uslova za kredit.Hakiz wrote: ↑19/11/2021 20:54U vojsci i policiji nema veze kako se osjećaš. Staviš ga na poligon i ko za zadani broj minuta ne savlada sve prepreke, ne može raditi. Kako god se osjećao. Pa ako 80 % onih sa 45 ne uspiju, onda je granica na 45 poštena. Pošalješ ga sa terena u činu kapetana u kancelariju u činu pukovnika.made_in_sarajevo wrote: ↑19/11/2021 15:13 tuziti onda svaku policiju u drzavi, vojsku jer i tamo uslove godinama, a tamo neko sa 45 godina se osjeca kao da mu je 20 tek
To nije isto kao reći dobićeš 10.000 jer ti je 38, a ti nećeš jer ti je 45 godina. Čime je ovaj od 38 zaslužio ili ovaj sa 45 onemogućio da mu se da tih 10.000 osim godine?
Ma u konacnici glupa prica se potegla likova koji su vazda nesto ugrozeni. Jebat cemo majku i vladi sto svi sa spiska nisu dobili za laksu kupovinu stana, sto ne moze svako u policiju, sto je korona, sto je zima... Besposlicari u vidu ovih iz sindikata, hajmo srati pa bilo sta, a kurcem necemo mrdnuti da bilo sta uradimo korisno.
-
mishic
#24947 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vlade KS se ponašaju po istoj matrici. Bore se da osvoje mandat, da opstanu i ostanu što je moguće duže u foteljama ne mareći što iza sebe prave potop. Njih ni jedne nije bilo briga šta će biti poslije njih. Čak kao da se trude da svojim nasljednicima ostave što je moguće težu situaciju. Njih građani, njihov standard i budućnost jednostavno ne zanimaju. Zanimaju ih samo politički poeni pa makar i lažni, namješteni, imaginarni i nestvarni.
Ono što jedna drugoj te vlade ostavljaju u amanet jesu višemilionski dugovi, što oni od kredita što oni od neisplaćenih obaveza i tužbi koje se gomilaju i na koje rastu kamate. A Sivro bi o tome trebao štošta reči. Ali jok, on dila s nekima više s nekima manje. Ali nimalo sa onima koje bi trebao da predstavlja.
Ono što jedna drugoj te vlade ostavljaju u amanet jesu višemilionski dugovi, što oni od kredita što oni od neisplaćenih obaveza i tužbi koje se gomilaju i na koje rastu kamate. A Sivro bi o tome trebao štošta reči. Ali jok, on dila s nekima više s nekima manje. Ali nimalo sa onima koje bi trebao da predstavlja.
- ultima_palabra
#24948 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Zasto lazes i izmisljas?mishic wrote: ↑19/11/2021 21:29 Vlade KS se ponašaju po istoj matrici. Bore se da osvoje mandat, da opstanu i ostanu što je moguće duže u foteljama ne mareći što iza sebe prave potop. Njih ni jedne nije bilo briga šta će biti poslije njih. Čak kao da se trude da svojim nasljednicima ostave što je moguće težu situaciju. Njih građani, njihov standard i budućnost jednostavno ne zanimaju. Zanimaju ih samo politički poeni pa makar i lažni, namješteni, imaginarni i nestvarni.
-
Login7777
#24949 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Fina nagrada za pišanje po Bošnjacima.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#24950 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Umjesto da cekaju donirane raspale trolejbuse iz turske, oni nas zaduzuju za potpuno nove. Bas su uzasni ovi.mishic wrote: ↑19/11/2021 21:29 Vlade KS se ponašaju po istoj matrici. Bore se da osvoje mandat, da opstanu i ostanu što je moguće duže u foteljama ne mareći što iza sebe prave potop. Njih ni jedne nije bilo briga šta će biti poslije njih. Čak kao da se trude da svojim nasljednicima ostave što je moguće težu situaciju. Njih građani, njihov standard i budućnost jednostavno ne zanimaju. Zanimaju ih samo politički poeni pa makar i lažni, namješteni, imaginarni i nestvarni.
Umjesto da malo zakrpe koju rupu i puste da tramvaji nastave vozit, oni nas zaduzuju za nove sine. Kao da po starim sinama vise ne moze vozit tramvaj. Sine su sine.
Umjesto da probaju izvuci kakvu donaciju ili zakrpe one tramvaje, oni nove kupuju, i zaduzuju nas bespotrebno.
Sta mialis ti, je li vrijeme za smjenu ove vlade? Je lu forto treba otici?
Ne znam sta @Hakiz ima reci, on je uvijek bio neutralan kad su politicke stranke u pitanju, njwgovo misljenje je uvijek bilo realno. Hakize jesul ovi isti kao prethodni, ili su gori?