Par puta mi je leglo preko paypala na račun u banci, na početku nije bilo problem, kasnije valjda neki novi zakon uvodili i žena mi rekla da isprintam taj izvod što su mi poslali ti preko interneta. Tako da bi sigurno i ti trebao samo isprintati i dostaviti to u banci. Nije to toliki problem koliko se čini
Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- shiljak
#14426 Re: Bitcoin & crypto svijet
Misliš neko ti da u kešu puno novca i ti da ga kući ne držiš hoćeš na svoj račun da prebaciš?
Par puta mi je leglo preko paypala na račun u banci, na početku nije bilo problem, kasnije valjda neki novi zakon uvodili i žena mi rekla da isprintam taj izvod što su mi poslali ti preko interneta. Tako da bi sigurno i ti trebao samo isprintati i dostaviti to u banci. Nije to toliki problem koliko se čini
Last edited by shiljak on 15/11/2021 14:47, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#14427 Re: Bitcoin & crypto svijet
Tako je, kako novac koji si prodao bez ikakvog ugovora uplatiti na račun. Koliko mi je poznato, šansa da unovčeni iznos koji si prodao putem oglasnika staviš na račun je ravna nuli, odnosno šanse su tačno 0%.
Ne mozes dokazati odakle pare, da si prodao upravo za to, nemas ugovor.
Ja ne vidim rješenje, mozda neko moze navesti? Da li je rješenje "kupoprodajni" ugovor za kripto, na koji ja platim porez? Pricamo o ciframa +30k.
- shiljak
#14428 Re: Bitcoin & crypto svijet
Evo odgovorio sam ti iznad (editovao).un1ted wrote: ↑15/11/2021 14:47Tako je, kako novac koji si prodao bez ikakvog ugovora uplatiti na račun. Koliko mi je poznato, šansa da unovčeni iznos koji si prodao putem oglasnika staviš na račun je ravna nuli, odnosno šanse su tačno 0%.
Ne mozes dokazati odakle pare, da si prodao upravo za to, nemas ugovor.
Ja ne vidim rješenje, mozda neko moze navesti? Da li je rješenje "kupoprodajni" ugovor za kripto, na koji ja platim porez? Pricamo o ciframa +30k.
Dakle dokazat možeš kad isprintaš dokument od binance što si povukao na račun.
E to da kažeš da si nešto prodao onako i da uplatiš ne znam je li može, ja mislim da sve može samo je njima bitno da kažeš odakle ti pa da oni evidentiraju.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#14429 Re: Bitcoin & crypto svijet
Nije to dokaz. Ti si nekome poslao, on ti uplatio. Gdje je ugovor, gdje su njegovi podaci? Barem ja tako mislim, jer banka ako bi prihvatila tu uplatu, to bi bio raj za pranje prljavog novca.
Opet kazem, neko ko ima vise iskustva u isplatama mozda da nevede. Ja sam 1000% siguran da kripto koji prodas licno, uzivo, za kes, a veci je iznos, ne mozes uplatiti tek tako da se pojavis u banci.
- shiljak
#14430 Re: Bitcoin & crypto svijet
Nije mi nikad trebalo pa ne znam, najbolje je da pitaš u banci. Moguće da imaš i neku caku, tipa ako uplatiš samo 1.000 KM da te neće peglati, pa možeš više puta da uplatiš po 1.000 KMun1ted wrote: ↑15/11/2021 14:53Nije to dokaz. Ti si nekome poslao, on ti uplatio. Gdje je ugovor, gdje su njegovi podaci? Barem ja tako mislim, jer banka ako bi prihvatila tu uplatu, to bi bio raj za pranje prljavog novca.
Opet kazem, neko ko ima vise iskustva u isplatama mozda da nevede. Ja sam 1000% siguran da kripto koji prodas licno, uzivo, za kes, a veci je iznos, ne mozes uplatiti tek tako da se pojavis u banci.
-
leventic
#14431 Re: Bitcoin & crypto svijet
Hvala na savjetima
A kako cu dobiti svoj novcanik na BCX? Hoce li on "sam od sebe" doci kada verifikujem profil?
I koliko je siguran? Citao sam nesto za hladne novcanike, ima li potrebe za time?
A kako cu dobiti svoj novcanik na BCX? Hoce li on "sam od sebe" doci kada verifikujem profil?
I koliko je siguran? Citao sam nesto za hladne novcanike, ima li potrebe za time?
-
Sarlo Akrobata
#14432 Re: Bitcoin & crypto svijet
Tako su i oni u sjevernoj africi koristili lokalnu berzu, pa im se braca ispalila sa nekoliko MILIJARDI u BTC-u.
Binance, Kukoin, Coinbase, Crypto.com itd. Kakvi asi domaci hadalji.
Binance, Kukoin, Coinbase, Crypto.com itd. Kakvi asi domaci hadalji.
- un1ted
#14433 Re: Bitcoin & crypto svijet
Pitao, kaze bez ugovora nista (neka treca stvar prodavana). Mozes ti na vise puta, ali ces doci pod "alarm" i opet ces biti provjeren i/ili blokiran od banke.
Kada zavrsis verifikaciju, otvore se nočanici.
Rekoh, za isplatu, ili uplatu. Novac je na tvom računu, bio na "cold" walletu, ili na nekoj od berza. Razumite trading i isplatu/uplatu. Pricamo o Bosni i Hercegovini i nacinima koristenja kripta. Ne govorim o svakodnevnom trgovanju. Za to je bolji binance.Sarlo Akrobata wrote: ↑15/11/2021 15:22 Tako su i oni u sjevernoj africi koristili lokalnu berzu, pa im se braca ispalila sa nekoliko MILIJARDI u BTC-u.
Kao da bih ja koristio nesto lokalno, da sam u EU i putem SEPA transfera novac bude za pola sata na racunu. Hajd isplati s binance 10k
-
nekome
-
Diverse
#14435 Re: Bitcoin & crypto svijet
A ima li neko iskustva sa prebacivanje veceg iznosa sa BCX nazad na banku? A kako to moze kada kripto nije regulisan? Zar banka ne blokira tu transakciju, bez obzira sto je u pitanju domaca firma, koja ne znam ni kako se uspjela registrovati kada nema zakona o trgovanju kripto valutama? I kako spominjete placanje poreza na taj iznos kada kripto nije regulisan? Sve mi je to nejasno. Pa i BCX moze sluziti za pranje novca ako su transferi sa njihove platrforme nazad u banku dozvoljeni. Posaljes nazad na njihovu platformu, a kupio si ko zna gdje i prebacis na banku 
- un1ted
#14436 Re: Bitcoin & crypto svijet
Ma velika vecina ide na to daj samo da uplatim, da kupim, a ne razmisljaju kada bude isplata kako ce to uraditi. Eto bilo ko od nas zaradi 100k, dajte prijedloge kako to LEGALNO staviti na račun? To me zanima, jer se svi nadamo nekada nekoj zaradi koja ce se isplatiti...Ima onih koji vole da znaju sve podatke, a ne kako cemo - lako cemo kada dodje keš 

Ako predjes neku sumu sigurno da ce te pu istraziti, gdje ces morati dostaviti neke podatke koje pokazuju "investiciju".
Porez na dohodak, koliko ja znam mora se platiit. Na ostala pitanja ne znam odgovor
Pa zna se izvor novca, BCX. Ako prodas face - to - face, ko je izvor novca?
Ako predjes neku sumu sigurno da ce te pu istraziti, gdje ces morati dostaviti neke podatke koje pokazuju "investiciju".
- Dozer
#14437 Re: Bitcoin & crypto svijet
Welcome to Apsurdistan.Diverse wrote: ↑15/11/2021 15:38 A ima li neko iskustva sa prebacivanje veceg iznosa sa BCX nazad na banku? A kako to moze kada kripto nije regulisan? Zar banka ne blokira tu transakciju, bez obzira sto je u pitanju domaca firma, koja ne znam ni kako se uspjela registrovati kada nema zakona o trgovanju kripto valutama? I kako spominjete placanje poreza na taj iznos kada kripto nije regulisan? Sve mi je to nejasno. Pa i BCX moze sluziti za pranje novca ako su transferi sa njihove platrforme nazad u banku dozvoljeni. Posaljes nazad na njihovu platformu, a kupio si ko zna gdje i prebacis na banku![]()
Banke, na upit o tome zasto su blokirane transakcije prema crypto portalima, kazu - "U BiH je zakonom zabranjeno trgovanje crpto valutama."
Kazes im "Kako to, kad postoji bh. crypto mjenjacnica, bcx.ba?" - Nema odgovora.
Trazis im da ti daju izvod iz Zakona kojim je zabranjena ta trgovina - Nema odgovora.
Trazis im da ti daju odluku Agencije za bankarstvo, ili banke,kojom se zabranjuju ovakve transakcije 0 Nema odgovora.
Odes na Agenciju za bankarstvo da potrazis bilo kakvu odluku kojom se domacim bankama nalaze da obustave takve transakcije - Nema takve odluke.
Treba tuziti sve banke koje su ovo obustavile (RZB, UniCredit, Turskish), jer se tu sad radi o direktnom onemogucavanju gradjanima da raspolazu vlastitim sredstvima, a banke nemaju pravo na to.
-
Diverse
#14438 Re: Bitcoin & crypto svijet
Upravo tako, potpuno apsurdno. Znaci izvor novca je BCX i dobro.A zar ne pitaju sta ti je to BCX, cime se bave, otkud ti pare uopste kod njih, pokazi listu trgovanja na berzi, i jos to je kripto. Hocu da kazem, pojavili se neki normalan sluzbenik u banci u trenutku kada budes htio da prebacis pare sa BCX na racun, blokirace transakciju, jer kripto trgovanje nije dozvoljeno. Ja bih blokirao da radim u banci. To su muljaze teske, ne treba se osloniti na BCX. vrlo je moguce da ako padne vlast u RS da ce da se ugase, sve je to uvezano. Mimo zakona moze jer nekome odgovara. Katastrofa
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#14439 Re: Bitcoin & crypto svijet
Pa kako su to druge države riješile?
- un1ted
#14440 Re: Bitcoin & crypto svijet
Ako se ne treba osloniti na bcx onda manje na bilo koju drugu isplatu na račun.
Meni je lokalna bolja jer podliježe lokalnim zakonima, pa mogu doći do istih. Do binance ne mogu nikada i nikako.
Meni je lokalna bolja jer podliježe lokalnim zakonima, pa mogu doći do istih. Do binance ne mogu nikada i nikako.
-
Diverse
-
Diverse
#14442 Re: Bitcoin & crypto svijet
Slazem se u potpunosti. Ali me brine kako je to uopste zakonski pokriveno i samim tim, dugorocnost tog rjesenja. Da ne bude za godinu, dvije, a sad kupis kripto preko njih, e znas sta, mi se gasimo, ne daju nam da radimo, a ti vidi sta ces.
- shiljak
#14443 Re: Bitcoin & crypto svijet
Ispade najveći problem ako zaradiš 50-100k kako da povučeš, to vas brine
Ili povučeš na račun u banci i evidentiraju sve, ili sam prodaš i imaš keš. Ako imaš viška keša što bi da ti stoji u banci, što si onda prodao sve, prodaj samo što ti treba a drugo neka stoji u kripto dolaru pa prodaj malo opet kasnije..
-
nekome
#14444 Re: Bitcoin & crypto svijet
spekulise se da bcx ima politicku pozadinu, eto kakoDiverse wrote: ↑15/11/2021 17:05 Upravo tako, potpuno apsurdno. Znaci izvor novca je BCX i dobro.A zar ne pitaju sta ti je to BCX, cime se bave, otkud ti pare uopste kod njih, pokazi listu trgovanja na berzi, i jos to je kripto. Hocu da kazem, pojavili se neki normalan sluzbenik u banci u trenutku kada budes htio da prebacis pare sa BCX na racun, blokirace transakciju, jer kripto trgovanje nije dozvoljeno. Ja bih blokirao da radim u banci. To su muljaze teske, ne treba se osloniti na BCX. vrlo je moguce da ako padne vlast u RS da ce da se ugase, sve je to uvezano. Mimo zakona moze jer nekome odgovara. Katastrofa
-
nekome
#14445 Re: Bitcoin & crypto svijet
shiljak wrote: ↑15/11/2021 17:26 Ispade najveći problem ako zaradiš 50-100k kako da povučeš, to vas brineIli povučeš na račun u banci i evidentiraju sve, ili sam prodaš i imaš keš. Ako imaš viška keša što bi da ti stoji u banci, što si onda prodao sve, prodaj samo što ti treba a drugo neka stoji u kripto dolaru pa prodaj malo opet kasnije..
ufatili se ljudi za glavu kako ce lamborghinija da kupe
- un1ted
#14446 Re: Bitcoin & crypto svijet
Neko hoće, neko jeste
Vjerovatno nikome od njih se ne da tipkati na forumu.
Vjerovatno nikome od njih se ne da tipkati na forumu.
-
Diverse
#14447 Re: Bitcoin & crypto svijet
Pa mogu ti reci da jeste najveci problem. Povukao bih na racun u banci da hoce da puste, jesu li tebi pustili, jesi li probao. Meni nisu, blokirali. Ne prodaje mi se, iskreno da ti kazem, na ulici. Frka mi od toga. Prodao bih sve da kupim nesto sto vrijedi koliko je sve. Koliko pitanjashiljak wrote: ↑15/11/2021 17:26 Ispade najveći problem ako zaradiš 50-100k kako da povučeš, to vas brineIli povučeš na račun u banci i evidentiraju sve, ili sam prodaš i imaš keš. Ako imaš viška keša što bi da ti stoji u banci, što si onda prodao sve, prodaj samo što ti treba a drugo neka stoji u kripto dolaru pa prodaj malo opet kasnije..
- shiljak
#14448 Re: Bitcoin & crypto svijet
Da ne kupuju Porsche, viđam ih dostanekome wrote: ↑15/11/2021 18:10shiljak wrote: ↑15/11/2021 17:26 Ispade najveći problem ako zaradiš 50-100k kako da povučeš, to vas brineIli povučeš na račun u banci i evidentiraju sve, ili sam prodaš i imaš keš. Ako imaš viška keša što bi da ti stoji u banci, što si onda prodao sve, prodaj samo što ti treba a drugo neka stoji u kripto dolaru pa prodaj malo opet kasnije..
ufatili se ljudi za glavu kako ce lamborghinija da kupe
- shiljak
#14449 Re: Bitcoin & crypto svijet
Jesam prije par godina, ne znam sad tačno šta sam sve trebao, možda mi nisu ništa ni tražili u banci, samo otišao kod njih da uzmem podatke za moj račun pa da mogu da pošaljem, ali je bilo ispod 500 KMDiverse wrote: ↑15/11/2021 18:19Pa mogu ti reci da jeste najveci problem. Povukao bih na racun u banci da hoce da puste, jesu li tebi pustili, jesi li probao. Meni nisu, blokirali. Ne prodaje mi se, iskreno da ti kazem, na ulici. Frka mi od toga. Prodao bih sve da kupim nesto sto vrijedi koliko je sve. Koliko pitanjashiljak wrote: ↑15/11/2021 17:26 Ispade najveći problem ako zaradiš 50-100k kako da povučeš, to vas brineIli povučeš na račun u banci i evidentiraju sve, ili sam prodaš i imaš keš. Ako imaš viška keša što bi da ti stoji u banci, što si onda prodao sve, prodaj samo što ti treba a drugo neka stoji u kripto dolaru pa prodaj malo opet kasnije..
![]()
Možda zavisi od banke, neka banka neće jer ne znaju ništa o tome.
Last edited by shiljak on 15/11/2021 18:55, edited 1 time in total.
-
Diverse
#14450 Re: Bitcoin & crypto svijet
Hvala za informaciju! Uglavnom ljudi nece da pisu o tome, razumljivo, tako da je tesko naci neki savjet. Nista, probacu opetshiljak wrote: ↑15/11/2021 18:52Jesam prije par godina, ne znam sad tačno šta sam sve trebao, možda mi nisu ništa ni tražili u banci, samo otišao kod njih da uzmem podatke za moj račun pa da mogu da pošaljem, ali je bilo ispod 500 KMDiverse wrote: ↑15/11/2021 18:19
Pa mogu ti reci da jeste najveci problem. Povukao bih na racun u banci da hoce da puste, jesu li tebi pustili, jesi li probao. Meni nisu, blokirali. Ne prodaje mi se, iskreno da ti kazem, na ulici. Frka mi od toga. Prodao bih sve da kupim nesto sto vrijedi koliko je sve. Koliko pitanja![]()
![]()