Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Nivelacija
#55526 Re: Zeničani
6 godina mandata bez ijednog ispunjenog obecanja i ovdje dodju razni degenerici da ga brane, pa nisu ti ovo arnauti i pepelari da mozes manipulisati i spinovati kako to radite po selima sa nepismenim stanovnistvom gore.
Rekao mi rodjak od druga dobrog da radi toplana, gdje si Dino Pašaliću nisam te prepoznao. Svaka tvoja informacija je rekao mu tetak, rekao mi drug, rekao mi rodjak, iniznjer mi rekao. Baš si se uklopio u Vakufsku inicijativu, samo ublehe i supljaci.
CINJENICE GRIJANJA NEMA TOPLANA NE RADI.
NI JEDNO OBECANJE NIJE ISPUNJENO ZA PREKO POLA DECENIJE.
Rekao mi rodjak od druga dobrog da radi toplana, gdje si Dino Pašaliću nisam te prepoznao. Svaka tvoja informacija je rekao mu tetak, rekao mi drug, rekao mi rodjak, iniznjer mi rekao. Baš si se uklopio u Vakufsku inicijativu, samo ublehe i supljaci.
CINJENICE GRIJANJA NEMA TOPLANA NE RADI.
NI JEDNO OBECANJE NIJE ISPUNJENO ZA PREKO POLA DECENIJE.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#55527 Re: Zeničani
Kikibombona wrote: ↑11/11/2021 17:32Bio sam u prilici vidjeti kako funkcionise postrojenje za proizvodnju plinova u Slovackoj i još nekim zemljama. Iz željezare su uzimali 30-ak hiljada kubika amonijaka. Kada ubacis u kalkulator jasno je koliko možeš dobiti tona odredjenog plina. Medjutim, to NIKAD ne bude onako kako kaže kalkulator jer čitav niz faktora utječe na produktivnost postrojenja. Ako temperature nisu 100% (dakle, STO POSTO) uskladjene, dolazi do neželjenog otparavanja i gubitaka. Isto takvo postrojenje u Španiji radi potpuno drugačije (iako je izvedba IDENTICNA) jer su vanjske temperature drugačije, jer kod izrade takve grdosije mora biti makar centimentarskih odstupanja što rusi prvobitnu formulu. Izgradis isto takvo postrojenje u Rusiji i njega moraš setapovati na jedinstven način, nikako ne kopirajući parametre iz Slovačke i Španije.gentoo wrote: ↑11/11/2021 16:46 E cuj strucnjaci i inzinjeri racunaju koliko toplotne energije mogu dobiti od plina.. u jedinici vremena.
Nek im neko ja vi da se to uci iz fizike u 1. srednje.. plin ima svoju kaloricnost, ubacis gubitke (+-) i dobijes konacnu snagu u . Ima i online kalkulatora
Nije to inverter, jelte, da daje 4 kW za 1kW potrosenog
Ili ne znaju koristiti toplanu (doslovno). Jel doslo kakvo uputstvo za upotrebu od proizvodjaca ?
![]()
Za 5 mil. smo citavom gradu mogli kupiti bar po jedan Gree. Ne znam samo kako bi Kakanj onda to izdrzao.. mozda da ovi strucnjaci iz toplane to preracunaju![]()
I onda lijepo nadjes strane stručnjake koji će napraviti postavke na najbolji mogući način. I platiš ih brutalno. Radio sam sa čovjekom koji je imao 1000e dnevnicu.
Na ovoj našoj toplani rade stručnjaci iz Finske i Njemačke. Ali ako si ti mnogo pametan kao što misliš, možda bi mogao da im pomogneš. Ako ne radi njih onda makar radi gradjana Zenice.
Cime se ti bavis i sta si po struci ako nije tajna ? Jer ta prica ti bio u slovackoj i spaniji mi isto djeluje kao prica nekog "inzinjera"..
I ja sam inzinjer i rijesavam (iz perspektive tog nekog iz toplane) jako kompleksne probleme.
Svako normalan ce ti reci da svaki "inzinjersko" problem koji nije rijesiv (ili nemas egzaktan plan kako da ga rijesis) kroz mjesec-dva.. je prop'o pos'o.
Da ne pricam o scenariu gdje si doveo nekog iz Finske, placas ga na dnevnicu i on ti "mjenja postavke" vec 3 mjeseca.
Eno bolan ja na Jaliji cujem kroz zatvoren prozor kako shishti dole.. Jel nova toplana shishti ?
- Not My Idea
#55528 Re: Zeničani
Sta kazu moderatori, smije li se ovdje pisati o grijanju
Gdje je granica cenzuri
Kakva je ovo buka, sta ovo huci u gradu?
Gdje je granica cenzuri
-
doff
#55529 Re: Zeničani
Ja koliko se sjećam, neko nam je govorio da ovi kotlovi što su kupili, na stotne ih je već proizvedeno, uhodana šema, najmoderniji, naj ovo naj ono....kad ono kurko.
Serijaki plinski kotlovi koji imaju problema sa plinom. Pa jel to onda prototip ili serijski?
I da, još uvijek nedostaje 1 kotao, još smo na dva. Koji đavo će nam, kad sa vrijeme na stare. Grijemo...
Serijaki plinski kotlovi koji imaju problema sa plinom. Pa jel to onda prototip ili serijski?
I da, još uvijek nedostaje 1 kotao, još smo na dva. Koji đavo će nam, kad sa vrijeme na stare. Grijemo...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55530 Re: Zeničani
Jes vala i ja htjedoh da pitamNot My Idea wrote: ↑11/11/2021 18:47 Sta kazu moderatori, smije li se ovdje pisati o grijanju![]()
Gdje je granica cenzuri![]()
-
Nivelacija
#55531 Re: Zeničani
Čujte huke iz Mittala pa sta je ovo jel ovo snimanje firma Černobil ili Mordor ?? Ovo nigdje nema u pm
-
artur morgan
#55532 Re: Zeničani
Nesto loze
I zagadjeno je vani dosta
I zagadjeno je vani dosta
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#55533 Re: Zeničani
Code: Select all
NAVIJAČI nogometne reprezentacije Finske nezadovoljni su što svojoj momčadi neće moći pružiti podršku u jednoj od odlučujućih utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine. Utakmica se igra u Zenici, a lokalne vlasti zabranile su ulazak Fincima zbog pogoršane epidemiološke situacije.
"Neki navijači su već otputovali u BiH, ali imaju probleme s ulaznicama. NSBiH je napravio problem jer nije dao našim navijačima ulaznice za ovu utakmicu i zbog toga smo poslali žalbu UEFA-i u koju su se uključili i navijači Ukrajine koji su u istoj situaciji", rekao je predsjednik Udruge navijača reprezentacije Finske Jussi Hartikainen.- Not My Idea
#55534 Re: Zeničani
Neko bi rekao Trazili ste,eto vam ga...
Štrajk,jel. sad slušajte buku i mrznite se.
Kakva je situacija,jos malo pa se nece smjet ni pričati o strajku il o toplani i grijanju
Jos cemo se zahvaljivat kad nam puste i topli režim
Štrajk,jel. sad slušajte buku i mrznite se.
Kakva je situacija,jos malo pa se nece smjet ni pričati o strajku il o toplani i grijanju
Jos cemo se zahvaljivat kad nam puste i topli režim
-
Nivelacija
#55535 Re: Zeničani
Imam sedmokomorne prozore ali ne cujem tv od buke.
-
tap3ah75
#55536 Re: Zeničani
Ček!
Ovo nije buka automobila nego iz Mitala?
Ovo nije buka automobila nego iz Mitala?
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#55537 Re: Zeničani
Mamicu im...
Taman platio račun danas.....puuuuu
Taman platio račun danas.....puuuuu
- Crni cvijet
#55538 Re: Zeničani
Prvo mislim voz prolazi ali nikad proci
Ovo je stvarno dugo trajalo, sta god da je
Ovo je stvarno dugo trajalo, sta god da je
- Kikibombona
#55539 Re: Zeničani
Energeticar. O plinskim postrojenjima imam pofino znanje, kao hidroelektranama i sl. Medjutim, nikad se ne bih usudio komentarisati nešto u sto nemam direktan uvid jer iz iskustva znam da se pri izradi ovakvih postrojenja uvijek suocis sa gomilom problema, od kojih mnogi zahtjevaju dosta vremena za rješavanje. I posebno su osjetljivi počeci kada inzinjeri traže najbolju formulu, kada podesavaju postrojenje. Taj proces podešavanja NIKAD ne prestaje, ali je prva godina uvijek turbulentna.gentoo wrote: ↑11/11/2021 18:43Cime se ti bavis i sta si po struci ako nije tajna ? Jer ta prica ti bio u slovackoj i spaniji mi isto djeluje kao prica nekog "inzinjera"..
I ja sam inzinjer i rijesavam (iz perspektive tog nekog iz toplane) jako kompleksne probleme.
Svako normalan ce ti reci da svaki "inzinjersko" problem koji nije rijesiv (ili nemas egzaktan plan kako da ga rijesis) kroz mjesec-dva.. je prop'o pos'o.
Da ne pricam o scenariu gdje si doveo nekog iz Finske, placas ga na dnevnicu i on ti "mjenja postavke" vec 3 mjeseca.![]()
Eno bolan ja na Jaliji cujem kroz zatvoren prozor kako shishti dole.. Jel nova toplana shishti ?
I pored priličnog znanja potpuno sam svjestan da znam veoma malo. Da sam nekakav stručnjak radio bih za milju eura dnevno kao pojedini. A vjeruj mi, i oni se počesto hvataju za glavu i ne znaju kako da riješe odredjen problem.
Mi takvih kadrova, u cijeloj drzavi, APSOLUTNO NEMAMO. Nemamo nijednog stručnjaka za softversko podešavanje toplane i sličnih poatrojenja. I ovaj moj kontakt kaže da domaće snage nikad ne bi otklonile neke probleme bez Finaca, od kojih su neki radili onlajn a neki bili prisutni na licu mjesta.
Ukratko, nemamo stručnjake nizasta, duduci smo za napredne tehnologije, ali zato volimo mnogo pametovati.
PS
Ako si recimo IT stručnjak, ja se nikad ne bih usudio da nešto pametujem o tome i sudim o ljudima koji rade na nekom projektu. A svojevremeno sam pohađao CISCO akademiju i nije baš da sam totalni laik. Previše komentarisemo stvari o kojima malo ili nimalo znamo.
...
Sto se tice grijanja u Zenici, sve je plod siromaštva. Taman smo dobili koliko smo platili. 5 miliona. Sada nas Indijac ucjenjuje da će obustaviti grijanje ako ljudi budu tražili pristojne plate. Eto, to ti je to... bijeda!!!!!!
Last edited by Kikibombona on 11/11/2021 19:25, edited 1 time in total.
- N.N.
#55540 Re: Zeničani
Fudo i njegove toplinske vratolomije. 
Strpite se jos malo, samo dok se primi jos 34 osobe u firmu Zenica gas, cuj Zenica i gas, dan te jebo'
, onda cemo imati da izaberemo cime da se grijemo..hahahaha
Strpite se jos malo, samo dok se primi jos 34 osobe u firmu Zenica gas, cuj Zenica i gas, dan te jebo'
- Kikibombona
#55541 Re: Zeničani
Kada smo kod prirodnog gasa, radi se o neophodnom resursu za industriju. Važan je taman koliko autoput i moderna željeznica.
Potpuno je nenormalno što vlada F ne čini ništa da krak turskog toka dodje do BiH. To bi naročito značilo za industriju u Zenici, za privlačenje novih investicija...
Al jebo to, oko projekata ima puno mučnog posla, dok plata pada radio ili neradio.
-
Sydnor
#55542 Re: Zeničani
Najavljen štrajk, Mehta hitan sastanak sa Fudom, dan iza sastanka sasvim slučajno nema grijanja
sad tipujem da će Fudoni pogurat sudove da proglase štrajk nelegalnim, a i do ponedjeljka je 3 dana, sasvim dovoljno da se smutnja unese među radnike.
Nastavljamo radit za 720 maraka
Nastavljamo radit za 720 maraka
-
Nivelacija
#55543 Re: Zeničani
Ne treba odustati sve da cigan napusti Zenicu, vjeruj da bi 10 puta bolji investitor došao. Ovakav robovlasnik tesko da jos gdje ima.
-
channel10
#55544 Re: Zeničani
Dosad je bilo da prvo pishti pa tek onda nestane grijanja, a sad prvo nestalo grijanja pa tek onda zapista.
Kao da zivimo kakav naucnofantasticni horor film
..Sve jbt naopako. Vrijeme unazad ide 
Kao da zivimo kakav naucnofantasticni horor film
- Kikibombona
#55545 Re: Zeničani
Ne pisti samo toplana u mitalu već i visokotlačne turbine.
...
Inače, radnici Mittala traže 20% povećanje plate za ugovor na tri godine.
Mehta nudi 8% sad, naredne godine dodatnih 2% i trinaestu platu u visini federalnog prosjeka za ovu godinu.
...
Zahtjevi radnika su više nego realni jer uprava Mittala tvrdi da mogu potpisati ugovor isključivo na tri godine. 20% za tri godine, uz brutalna poskupljenja, dodje taman da pokriju inflaciju.
...
Vjerovatno Mehta zateže da bi potpisao 15% kao kompromisno rješenje.
- Kikibombona
#55546 Re: Zeničani
Plate ce ići gore kada padne stopa nezaposlenosti i kada radnici krenu masovno davati otkaze radi prelaska u druge firme.Nivelacija wrote: ↑11/11/2021 19:52 Ne treba odustati sve da cigan napusti Zenicu, vjeruj da bi 10 puta bolji investitor došao. Ovakav robovlasnik tesko da jos gdje ima.
Mittal je prošle godine mom drugu, inzinjeru masinstva sa solidnim radnim iskustvom, nudio platu od 1100km. Može im se jer ima bijede koja će raditi za bilo šta.
- Ja_Ja
#55547 Re: Zeničani
Realni su tebi i meni. Niti jednom vlasniku firme nisu realni. Niko u svijetu ne daje 20% povecanje plate radnicima koji su pokriveni kolektivnim ugovorima. Radio sam na dva kontinenta i u tuce drzava i jos uvijek radim. Osim ako se ne radi o specijaliziranom kadru koji sam sebi pregovara plate i povisice, sve sto sam do sada vidio a tice se povecanja za radnike se svodi na 2-3% godisnje. Amerika je npr. notorna po tom pitanju.Kikibombona wrote: ↑11/11/2021 20:20Ne pisti samo toplana u mitalu već i visokotlačne turbine.
...
Inače, radnici Mittala traže 20% povećanje plate za ugovor na tri godine.
Mehta nudi 8% sad, naredne godine dodatnih 2% i trinaestu platu u visini federalnog prosjeka za ovu godinu.
...
Zahtjevi radnika su više nego realni jer uprava Mittala tvrdi da mogu potpisati ugovor isključivo na tri godine. 20% za tri godine, uz brutalna poskupljenja, dodje taman da pokriju inflaciju.
...
Vjerovatno Mehta zateže da bi potpisao 15% kao kompromisno rješenje.
- -Chesterfield-
#55548 Re: Zeničani
Koliko se kreću karte za utakmicu kod švercera - tribina zapad?
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#55549 Re: Zeničani
80 KM
-
oruzana_pobuna
#55550 Re: Zeničani
hahahhahahaa sta ba 80km