Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#7751 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

konektovan wrote: 11/11/2021 16:00
un1ted wrote: 11/11/2021 15:51muslimani?
Tako nas dodik zove....ali odosmo u off teški. :mrgreen:
Pa ne mora musliman biti Bošnjak. A ni Bošnjak ne mora biti musliman.
Tako da si se dobro izrazio, jer kurban je dio religijskog učenja, a ne nacije.
drug_profi

#7752 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

TomANDJerry wrote: 11/11/2021 15:56 Realno odgovornost je barem 50:50% ako neko te neko pretice dok ti vozis na samoj granici ogranicenja ...

Uvijek se sklonim i nije da dodajem gas --- ali pricati kako su oni nevine duse slatke, a ovi sto ih se prestize (iako voze na granici ogranicenja) krivi :-) .

Sta imas prestizati ako neko vozi 69 gdje je ogranicenje 60 ... ali mora se pokazat da "more moj Avdi" ... pa eto pokazi.

Kazem, uvijek se sklonim jer necu da gubim sekundu zivota na takve idiote --- ali ne mogu zamjeriti ljudima koji kazu da dodaju gas pa eto pretici.
Ma nek ide, boli te q. Sigurniji si i ti i svi na cesti ako tim trkačima ne praviš prepreke ili izazivaš na trkanje.
TomANDJerry

#7753 Re: Crna hronika BH cesta

Post by TomANDJerry »

drug_profi wrote: 11/11/2021 16:04
TomANDJerry wrote: 11/11/2021 15:56 Realno odgovornost je barem 50:50% ako neko te neko pretice dok ti vozis na samoj granici ogranicenja ...

Uvijek se sklonim i nije da dodajem gas --- ali pricati kako su oni nevine duse slatke, a ovi sto ih se prestize (iako voze na granici ogranicenja) krivi :-) .

Sta imas prestizati ako neko vozi 69 gdje je ogranicenje 60 ... ali mora se pokazat da "more moj Avdi" ... pa eto pokazi.

Kazem, uvijek se sklonim jer necu da gubim sekundu zivota na takve idiote --- ali ne mogu zamjeriti ljudima koji kazu da dodaju gas pa eto pretici.
Ma nek ide, boli te q. Sigurniji si i ti i svi na cesti ako tim trkačima ne praviš prepreke ili izazivaš na trkanje.
To je i moje misljenje ... ali znam ljudi koji su zivcani po prirodi --- ne mogu se strpiti na takve likove ... neki im j**u sve po spisku, neki im sviraju, neki dodaju gas iz ljutnje ...

Treba biti jaci od toga i sto ti kazes, neka ide ... ali neki ljudi to ne mogu, i onda kriviti te ljude zato sto ga majmun u raspalom golfu ili dobrom bmw-u koji mu je stari kupio prestize gdje ne treba ...
c0de

#7754 Re: Crna hronika BH cesta

Post by c0de »

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

George Carlin
black_adrian
Vozim: vjetar

#7755 Re: Crna hronika BH cesta

Post by black_adrian »

Često se desi da preteknem nekog na isprekidanoj a da on vozi po ograničenju ili do 10 preko ograničenja. Ne zato što sam trkač nego zato što taj isti nije sposoban održati dobar tempo i radi radnje koje mene usporavaju, npr. vožnja ispod ograničenja u zavojima i nekim mjestima, kočenje svako malo gdje je puna linija il krivina bez ikakvog razloga, kočenje pri nailasku auta u susret naročito noću.

Lijepo je to mk ultra opisao nedavno, pretičem onog ko takne kočnicu bez potrebe na otvorenoj :D
laik1981

#7756 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

I ti isfrustrirani su debili i predstavljaju vecu opasnost u saobracaju.. Eto neko ga pretekne i on pocne sa sizofrenim cijepanjima. Ako te nije ugrozio preticanjem nema nikakvog razloga za nerviranje. Pusti ga neka ide i cao.
TomANDJerry

#7757 Re: Crna hronika BH cesta

Post by TomANDJerry »

Opasnost predstavljaju i oni koji ne daju da ih se pretekne, ali izjednacavati krivicu :? ...

Ali po ovome forumu mozemo zakljuciti da je sasvim uredu ako neko vozi 70, gdje je ogranicenje 60 preteci ga (dakle voziti barem 90 na tom mjestu).

Dakle, covjek u nekom polu-naselju vozi 70, ogranicenje 60 --- ja ga po gasu na 100 i zabijem se u traktora koji se prikljucuje cesti ... tko je kriv, pa ovaj "majmun" sto je vozio 10 preko ogranicenja, jer gdje ces voziti 10 preko ogranicenja, treba barem 40.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7758 Re: Crna hronika BH cesta

Post by un1ted »

Ogranicenje 30, on moze proletiti 120km/h jedino sto mogu uraditi je da nazovem policiju. Sta se vise moze uraditi? Da ubrzam? Da ga stignem? Sta?
TomANDJerry

#7759 Re: Crna hronika BH cesta

Post by TomANDJerry »

un1ted wrote: 11/11/2021 16:26 Ogranicenje 30, on moze proletiti 120km/h jedino sto mogu uraditi je da nazovem policiju. Sta se vise moze uraditi? Da ubrzam? Da ga stignem? Sta?
Nista, pusti ga ... ali ako neko mu neko j*** m**** na ovaj ili onaj nacin ... sigurno krivac za tu situaciju nije ovaj drugi.

Eto imas video snimak dvije-tri stranice iza ... gdje ovaj pise "je li i u Njemackoj tako dajes gas" ... covjek vozi po ogranicenju, kolona od 5 auta ispred + kamion ... nikakvog razloga za preticanje nema ... ali po naslovu videosnimka (i pojedinim komentarima) ispada jedini krivac je ovaj sto je dodao gas i nije dozvolio Miki Hakinenu da ga prestigne.

Problem je daj mentalni sklop. Prvo si djubre ako prestizes nekoga koga realno ne treba prestizati jer vec vozi na granici ogranicenja --- pa sve dalje (TI si taj koji prvi krsi zakon takvim prestizanjem i da nisi to uradi ovaj koji je dodao gas uopste nebi dosao u takvu situaciju) ..

Dakle, ne pricam ja da treba dodati gas, ali kada neko to uradi krivica je mnogo vise (90%) na strani onog koji prestize gdje nema potrebe.
hladan.preminger

#7760 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hladan.preminger »

U vezi te priče oko gasiranja kod preticanja.
Išao sam često načelnikom jedne općine u Sarajevo. Čim nas neko krene preticati on gasira i ne da. Kad je treći put to uradio natjerao sam ga da stane pored ceste i ja sam dalje vozio. Nikad više nije to uradio kad je sa mnom vozio.
laik1981

#7761 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

TomANDJerry wrote: 11/11/2021 16:24 Opasnost predstavljaju i oni koji ne daju da ih se pretekne, ali izjednacavati krivicu :? ...

Ali po ovome forumu mozemo zakljuciti da je sasvim uredu ako neko vozi 70, gdje je ogranicenje 60 preteci ga (dakle voziti barem 90 na tom mjestu).

Dakle, covjek u nekom polu-naselju vozi 70, ogranicenje 60 --- ja ga po gasu na 100 i zabijem se u traktora koji se prikljucuje cesti ... tko je kriv, pa ovaj "majmun" sto je vozio 10 preko ogranicenja, jer gdje ces voziti 10 preko ogranicenja, treba barem 40.
Ma jok. Ako ga taj nabere na stoju u polunaseljenom mjestu dok te pretice ti se iznerviraj pa ga i ti digni na stoju da mu onemogucis preticanje. Taj ishod je sigurno bezbjedniji po obojicu, kao i za zitelje tog polunaseljenog mjesta.
TomANDJerry

#7762 Re: Crna hronika BH cesta

Post by TomANDJerry »

Odustajem ...

nesposobnost da shvatite razliku izmedju "treba dodati gas" i "ne treba dodati gas, ali ako dodas veci je krivac (dakle implikacija da si i ti jednim dijelom) onaj koji bespotrebno prestize" jednostavno unistava raspravu.
Juliuscezar

#7763 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Juliuscezar »

laik1981 wrote: 11/11/2021 16:39
TomANDJerry wrote: 11/11/2021 16:24 Opasnost predstavljaju i oni koji ne daju da ih se pretekne, ali izjednacavati krivicu :? ...

Ma jok. Ako ga taj nabere na stoju u polunaseljenom mjestu dok te pretice ti se iznerviraj pa ga i ti digni na stoju da mu onemogucis preticanje. Taj ishod je sigurno bezbjedniji po obojicu, kao i za zitelje tog polunaseljenog mjesta.
Šta je polunaseljeno mjesto :lol: :lol:
hladan.preminger

#7764 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hladan.preminger »

Može se i odustati od preticanja jednako kao što se ne mora dati gas kad te neko pretice.
Lice i naličje jedne kovanice.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7765 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

sta ba vi znate gdje neko zuri i zasto zuri i da li ''bespotrebno'' prestize? odakle ti pravo da blokiras nekoga i ne das mu da prodje? sta te boli q nek vozi 200,maknes se desno i nek ide...on ce odgovarati za svoj prekrsaj i brzu voznju...
Tananarive

#7766 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Tananarive »

bhnapoleon1 wrote: 11/11/2021 16:42
to su naselja u kojima žive u kućama čovjek i žena a nemaju djece :D
laik1981

#7767 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

Ma to se odnosilo na ovo polu-naselje iz posta koji sam citirao..
black_adrian

#7768 Re: Crna hronika BH cesta

Post by black_adrian »

Ne mogu da vjerujem da neko opravdava dodavanje gasa u slučaju kao što je Škoda na snimku to uradila.

Kako vi mislite tu utjerati pravdu? Da izazovete udes i ugrozite živote i svoje, a i živote iz dva ostala auta. Šta vi imate sa tim je li neko prešao 30, 40 il 50 preko ograničenja? Niste vi OSL pa da pišete kazne ili šta već.

Un1ted je u pravu. Nazovi policiju, prijavi, nastavi svoju vožnju. Al ugrožavat puno života radi toga što vam ugrožava ego kad vas neko pretekne je idiotski. Svako danas ima dozvolu.
Laplace

#7769 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

TomANDJerry wrote: 11/11/2021 16:32
un1ted wrote: 11/11/2021 16:26 Ogranicenje 30, on moze proletiti 120km/h jedino sto mogu uraditi je da nazovem policiju. Sta se vise moze uraditi? Da ubrzam? Da ga stignem? Sta?
Nista, pusti ga ... ali ako neko mu neko j*** m**** na ovaj ili onaj nacin ... sigurno krivac za tu situaciju nije ovaj drugi.

Eto imas video snimak dvije-tri stranice iza ... gdje ovaj pise "je li i u Njemackoj tako dajes gas" ... covjek vozi po ogranicenju, kolona od 5 auta ispred + kamion ... nikakvog razloga za preticanje nema ... ali po naslovu videosnimka (i pojedinim komentarima) ispada jedini krivac je ovaj sto je dodao gas i nije dozvolio Miki Hakinenu da ga prestigne.

Problem je daj mentalni sklop. Prvo si djubre ako prestizes nekoga koga realno ne treba prestizati jer vec vozi na granici ogranicenja --- pa sve dalje (TI si taj koji prvi krsi zakon takvim prestizanjem i da nisi to uradi ovaj koji je dodao gas uopste nebi dosao u takvu situaciju) ..

Dakle, ne pricam ja da treba dodati gas, ali kada neko to uradi krivica je mnogo vise (90%) na strani onog koji prestize gdje nema potrebe.
U pravilu me na svakoj (ili skoro svakoj) vožnji brzinom 10 km/h preko ograničenja neko pretekne. Nazovem ga idiotom, majmunom,ubicom i šta mi sve naumpadne ali nikad ne ubrzavam niti mu na bilo koji način ometam preticanje, i to iz najmanje tri razloga:
1. Time činim prekršaj za koji je propisana kazna, a i ugrožavam vozila iz suprotnog smjera.
2. Ukoliko dođe do sudara, i ja mogu u toku odbijanja vozila biti ugrožen pa i nastradati.
3. U slučaju sudara sam i ja krivac za sudar, a ne bih da na savjesti nosim porodicu koja je krenula na kafu kod rođaka i nastradala ni kriva ni dužna.

Ako baš hoću ganjati neku pravdu, instaliraću dashcam i snimke slati policiji. Sve drugo je ugrožavanje drugih i eventualno saučesništvo u ubistvu iz nehata.
laik1981

#7770 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/11/2021 16:43 sta ba vi znate gdje neko zuri i zasto zuri i da li ''bespotrebno'' prestize? odakle ti pravo da blokiras nekoga i ne das mu da prodje? sta te boli q nek vozi 200,maknes se desno i nek ide...on ce odgovarati za svoj prekrsaj i brzu voznju...
Ma sve i da bespotrebno pretice, ovaj sto gasa da bi onemogucio preticanje dovodi sve u veci rizik.. Normalno bi bilo da svako radi sve da bi se izbjegle i ublazile bilo kakve komplikacije, a ne obrnuto..
TomANDJerry

#7771 Re: Crna hronika BH cesta

Post by TomANDJerry »

bitanga_sa_otesa wrote: 11/11/2021 16:43 sta ba vi znate gdje neko zuri i zasto zuri i da li ''bespotrebno'' prestize? odakle ti pravo da blokiras nekoga i ne das mu da prodje? sta te boli q nek vozi 200,maknes se desno i nek ide...on ce odgovarati za svoj prekrsaj i brzu voznju...
Zadnji pokusaj objasnjenja. Prvo niko te ne blokira - to bi bilo da stavi auto ispred tebe u lijevu (ili traku gdje se nalazis) i ne da ti da prodjes ... samo nisi dovoljno brz.

Drugo, sta ti znas zasto ovaj daje gas, odakle ti pravo da ga prestizes ako vozi na granici ogranicenja, sta te boli q sto on dodaje gas -- dodaj ti jos vise na 250 i pretici ... on ce odgovarati za pokusaj zaustavaljnja preticanja --- je li vidis argumentaciju.

P.S. i ja nikad nisam dodao gas, ali jeste meni se jednom desilo --- i bilo je nezgodno ... i umjesto da krivim druge, kada sam se smirio shvatio sam da je covjek vozio na granici ogranicenja i da sam ga ja pokusao preteci ocekivajuci da ce on u svojoj velikodusnosti da uspori, skloni se desno i pusti mene Kimi Raikonena da ga prestignem ... kada se to nije desilo shvatio sam ... i da je krivica za tu situaciju bila moja. Ali naravno, najteze je sebi priznati gresku.

P.S.S. vi ovdje pisete pusti idiota, majmuna itd ... ali ponovo, imate snimak "je li tako i u Njemackoj dodajes gas" i niko da u komentarima ispod napise "a sta ti pretices kolonu i covjeka koji vec vozi na granici ogranicenje" ... nego su komentari uglavnom podrska trkacu i jos poziv da i Tajsona glumi (zasto nisi stao pa ga jos istuko, naravno, trkaci osim sto su brzi poznati su i po borackim sposobnostima)
Last edited by TomANDJerry on 11/11/2021 16:54, edited 1 time in total.
Laplace

#7772 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

TomANDJerry wrote: 11/11/2021 16:32 Dakle, ne pricam ja da treba dodati gas, ali kada neko to uradi krivica je mnogo vise (90%) na strani onog koji prestize gdje nema potrebe.
Dakle, on je počeo preticanje za koje je procijenio da će ga završiti bez ugrožavanja ostalih. Na stranu to da li je njegova procjena bila dobra,ali šta je ovaj uradio ubrzavanjem? Povećao potreban put pri preticanju, povećao potrebnu brzinu za preticanje, a uz to je i sam prekoračio brzinu preko tolerancije.

Time je napravio tri prekršaja + četvrti: ubrzavanje dok ga neko pretiče. Ovaj koji pretiče je napravio jedan prekršak.

Pogađaj kako će to policija i tužilaštvo tumačiti ako dođe do saobraćajne nesreće, a naročito ako bude sa smrtnim ishodom.
Laplace

#7773 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Naseljeno mjesto u kojem svaka kuća u garaži ima VW pola.

Priznajem, loša mi je fora.
black_adrian

#7774 Re: Crna hronika BH cesta

Post by black_adrian »

Tačno se vidi ko je iskusan vozač, živi na cesti, ima X pređenih kilometara, a ko je friško položio i ko od otvorene vožnje ima guslanje do Neuma jednom godišnje.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7775 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

TomANDJerry wrote: 11/11/2021 16:52
Zadnji pokusaj objasnjenja.
ne trebas ti meni nista objasnjavati,ja imam sigurno 2 mil km pod guzicom ,nagledao sam se svakakve marve i dzukela,spore debile koji mi smetaju i nece da se sklone preskocim prvom prilikom,one koji su brzi pustim da idu.malo je ovdje ljudi koji voze tecno i ne smetaju nikome,uglavnom idu iz krajnosti u krajnost ili gamizu 20 ili jure 120.meni licno vise smetaju ovi degenerici s nedostatkom agilnosti, koji gamizu,pipkaju kocnicu,ne znaju gdje ce sta ce ,drkaju po mobitelu,nego taj rejser sto me pretekne za 4 sekunde.
Post Reply