prodali nam muda pod bubrege
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- fox-69
#9851 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- banjaluka078
- Moderator
#9852 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
A možda je i dovoljno uz normalne mjere zaštite i "ne traženje vraga". Ja ne mogu da naletim na mišljenje šta s nama koji smo prije godinu imali koronu i u međuvremenu vakcinisani, ići na dalje doze ili ne.
Nisam ni mjerila AT, kontam da je tijelo valjda nešto naučilo i iz infekcije i od vakcine, da zna šta da radi. A nije da se nešto pretjerano izlažem riziku, svakako.
Nisam ni mjerila AT, kontam da je tijelo valjda nešto naučilo i iz infekcije i od vakcine, da zna šta da radi. A nije da se nešto pretjerano izlažem riziku, svakako.
-
kio01
#9853 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Vakcinisan sam u Srbiji u julu sa Sinopharm, mogu li bilo koju uzeti kao trecu dozu kada/ako je eventualno primim, i kome trenutno dozvoljavaju trecu dozu u BiH?
-
homer2go
#9854 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- Edin H.
#9855 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Dosta je ovo sve i individualno.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 21:47 A možda je i dovoljno uz normalne mjere zaštite i "ne traženje vraga". Ja ne mogu da naletim na mišljenje šta s nama koji smo prije godinu imali koronu i u međuvremenu vakcinisani, ići na dalje doze ili ne.
Mjerio sam nakon vise od cetiri mjeseca od drugog Pfizera i imao sam velik broj antitjela.
E sada da li rapidno padne poslije ne znam.
-
Hakiz
#9856 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
U martu prebolovao koronu. U septembru vakcinisan. U zatvorenom (tržni centri, prodavnice, tramvaj itd) maska. Ako je tramvaj "pun" čekam sljedeći. Ostalo, normalno. Doduše, ne hodam po noćnim klubovima.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 21:47 A možda je i dovoljno uz normalne mjere zaštite i "ne traženje vraga". Ja ne mogu da naletim na mišljenje šta s nama koji smo prije godinu imali koronu i u međuvremenu vakcinisani, ići na dalje doze ili ne.
Nisam mjerio AT, niti imam namjeru.
To bi bio moj proces.
- banjaluka078
- Moderator
#9857 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa nisu mogli reći da će zaštita trajati duže od XY mjeseci, kad nisu imali istraživanje koje je trajalo, bubam, 5 godina. To su znali svi koji su odlučili primiti vakcinu. A i čim se krenulo s vakcinacijom prošle godine, rečeno je da ne znaju koliko dugo će zaštita trajati i da se nadaju da će biti bar oko 8 mjeseci. Isto je rečeno i za zaštitu stečenu nakon infekcije.
- Edin H.
- banjaluka078
- Moderator
#9859 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa tako nekako i ja. Ja svakako ne volim gužve i nisam luda za ljudima, tako da...na posao pješačim ili autom ako je baš loše vrijeme, u kino idem u terminu kad znam da je manja gužva, maska gdje treba i nadam se da me ove zime zaobiđe.
-
homer2go
#9860 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To i jeste problem sa Coronom, sve je stvarno individualno. Problem je što su vakcine trebale to promijeniti. Na žalost kad je u pitanju zaštita od infekcije očigledno to nisu baš uspjele. Ostaje da se vidi dokle će trajati ova zaštita od težeg oblika bolesti, mada i ona kod starijih, opada puno brže, barem se tako čini.Edin H. wrote: ↑08/11/2021 21:49Dosta je ovo sve i individualno.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 21:47 A možda je i dovoljno uz normalne mjere zaštite i "ne traženje vraga". Ja ne mogu da naletim na mišljenje šta s nama koji smo prije godinu imali koronu i u međuvremenu vakcinisani, ići na dalje doze ili ne.
Mjerio sam nakon vise od cetiri mjeseca od drugog Pfizera i imao sam velik broj antitjela.
E sada da li rapidno padne poslije ne znam.
- banjaluka078
- Moderator
#9861 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne znam kakve su smjernice u Federaciji, u RS treću dozu primaju stariji od 65, imunokompromitovani, zdravstveni radnici,osoblje domova za stare i osobe vakcinisane prije 31.3.2021. Mogu primiti treću dozu i oni koji su vakcinisani van BiH. Preporučuje se primanje iste vakcine, kod Sputnika ponovo prva komponenta, a ljekar na vakcinalnom punktu može procijeniti/predložiti da se da neka s drugačijim mehanizmom djelovanja (npr. Pfizer poslije Sinopharma).
-
kuli1961
#9862 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kao i dodatna kategorija gradjanstva- prosvjetni radnici.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 22:03Ne znam kakve su smjernice u Federaciji, u RS treću dozu primaju stariji od 65, imunokompromitovani, zdravstveni radnici,osoblje domova za stare i osobe vakcinisane prije 31.3.2021. Mogu primiti treću dozu i oni koji su vakcinisani van BiH. Preporučuje se primanje iste vakcine, kod Sputnika ponovo prva komponenta, a ljekar na vakcinalnom punktu može procijeniti/predložiti da se da neka s drugačijim mehanizmom djelovanja (npr. Pfizer poslije Sinopharma).
U pogledu preporuke- koja kao treca- iz nekoliko izvora sam saznao da se preporucuje i Pfizer, nakon npr Sputnik, AZ.
Vakcinisan sam u Srbiji, 17.6., i veceras sam Institutu Batut, tj e-upravi Srbije poslao upit da li mogu doci po trecu dozu, mogu li birati koju vakcinu zelim, i da l idolazim po pozivu ili bez.
U domace zdravstvene institucije nemam povjerenja- ne zbog same vakcine, vec zbog ocajno lose logistike. Naime, poznajem neke osobe koje su putovale u inostranstvo, konkretno Češka Republika, potpuno vakcinisani, domaci (Republika Srpska) COVID certifikat- hladno su ih vratili sa Č. granice, jer nas certifikat nije validan. A zasto nije validan- kako sam cuo (dekle, prenosim informaciju, koja ne mora nuzno biti tacna)- ocitanje QR koda ukazuje samo na proizvodjaca sofware-a za izdavanje certifikata, a NE o zdravstvenoj ustanovi, vrsti, seriji,vakcine, datumima vakcinisanja???? Nevjerovatno! Posredno priznavanje ovoga sam dobio na vijestima, nesto kao - "Institut za javno zdravstvo RS u narednom periodu (???) preduzima mjere da se na nivou BiH ovaj problem riješi, bla bla.." Izgleda da nam se desava deja vu situacija- nemamo neku jedinstvenu instituciju na nivou BiH koja bi bila mjerodavna i legitiman predstavnik u Evropi, tako da nasi certifikati (bilo entitetski, bilo drzavni) budu prihvaceni u Evropi. A mozda je i imamo, a ona se, kako je to vec obicaj, brine o sebi a ne o gradjanima BiH??
Ne znam da li ce se u skorijoj buducnosti za slobodno kretanje traziti dokaz o trecoj vakcinaciji, a u narednih par mjeseci predstoje mi neka putovanja. Znajuci nase vlasti, potrajace rjesavanje ovog zaista ozbiljog logistickog problema. Jednostavno, ne zelim biti zrtva lezilebovica u Bosni i Hercegovni!
- banjaluka078
- Moderator
#9863 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Dio zvaničnoG saopštenja IJZ RS.

Problem s našim QR kodovima kod putovanja je, naravno, nepostojanje jedinstvenog sistema na nivou države. Tako da, ako ti slijede putovanja, obavi revakcinaciju u Srbiji ili Hrvatskoj. Ja s kodom nisam imala problema za ulazak u Hrvatsku, ali kako je s drugim zemljama stvarno ne znam.

Problem s našim QR kodovima kod putovanja je, naravno, nepostojanje jedinstvenog sistema na nivou države. Tako da, ako ti slijede putovanja, obavi revakcinaciju u Srbiji ili Hrvatskoj. Ja s kodom nisam imala problema za ulazak u Hrvatsku, ali kako je s drugim zemljama stvarno ne znam.
-
kuli1961
#9864 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Izgleda da nisam puno pgrijesio kodp itanja- koja kao treca doza- eto, za vakcine osim ruske i kineske, i zvanicno se (istina ograniceni izvori, ma sta to znacilo) preporucuje razlicita- ono- vektorska na mRNA..(mozda i lupam, ne zamjerite, pored svog redovnog zanimanja ne zelim postati
i Google/drustvene mreze biolog, epidemiolog i srodnih grana strucnjak za molekularnu biologiju
).
Svakako sam revakcinisan, ovo je razmisljanje o trećoj dozi. Najvjerovantije- opet Beograd. Sto je ziher, ziher je!
Moja iskustva sa putovanja od ljetos- CRO- temeljito pogledase papirni certifikat, a smorili me pitanjima o kolicini cigareta koje nosim; Slo-nista, Austrija -ni pasos ni certifikat ne pogledase. U oktobru, kćerka mi reče - na češkoj granici sa Austrijom- NIKOGA, pa niko nije ništa ni gledao.
Dakle, pravila su (relativno) jasna, a u praksi- kako koji granicni policajac i vojnik postupi (u Austriji je vojska zaduzena za ove poslove).
i Google/drustvene mreze biolog, epidemiolog i srodnih grana strucnjak za molekularnu biologiju
Svakako sam revakcinisan, ovo je razmisljanje o trećoj dozi. Najvjerovantije- opet Beograd. Sto je ziher, ziher je!
Moja iskustva sa putovanja od ljetos- CRO- temeljito pogledase papirni certifikat, a smorili me pitanjima o kolicini cigareta koje nosim; Slo-nista, Austrija -ni pasos ni certifikat ne pogledase. U oktobru, kćerka mi reče - na češkoj granici sa Austrijom- NIKOGA, pa niko nije ništa ni gledao.
Dakle, pravila su (relativno) jasna, a u praksi- kako koji granicni policajac i vojnik postupi (u Austriji je vojska zaduzena za ove poslove).
-
rodjeni_95
#9865 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Moram pitati, u slučaju da se prvom dozom vakcinišem ovdje u BiH, da li drugu dozu mogu primiti u Hrvatskoj recimo i da poslije dobijem potvrdu opet u BiH da sam vakcinisan? Jer ne znam koliko je vremenski period između prve i druge doze Pfizera, a u četvrtak mogu primiti jednu. Ipak zbog putovanja nisam siguran, pa zato pitam.
-
akcija007
#9866 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Prvi dio pitanja: zavisi od vakcinacijskog punkta u HR hoce li te htjeti vakcinisati
Drugi dio pitanja: ako se vakcinises u HR , nasi ce ti izdati potvrdu ( zavisi koji dio BiH)
Kod nas Pfizer ide na 3 sedmice a u HR na 6 sedmica .
Drugi dio pitanja: ako se vakcinises u HR , nasi ce ti izdati potvrdu ( zavisi koji dio BiH)
Kod nas Pfizer ide na 3 sedmice a u HR na 6 sedmica .
- DaffyDuck
#9867 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.nature.com/articles/s41467-021-26479-2
Vjerujte malo i prirodi ljudskog tijela, kao i njegovoj prirodnoj sposobnosti da se bori te pamcenju tog istog imunog odgovora...
Vjerujte malo i prirodi ljudskog tijela, kao i njegovoj prirodnoj sposobnosti da se bori te pamcenju tog istog imunog odgovora...
- fox-69
#9868 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
za zaštitu nakon infekcije su slagali.. ljudi koji su imali kovid, nikad ga vise ne dobiju...banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 21:51Pa nisu mogli reći da će zaštita trajati duže od XY mjeseci, kad nisu imali istraživanje koje je trajalo, bubam, 5 godina. To su znali svi koji su odlučili primiti vakcinu. A i čim se krenulo s vakcinacijom prošle godine, rečeno je da ne znaju koliko dugo će zaštita trajati i da se nadaju da će biti bar oko 8 mjeseci. Isto je rečeno i za zaštitu stečenu nakon infekcije.
dok vakcinisani padaju ko muhe
što je i logično , kada se uzme u obzir, kako funkcioniše prirodni imunitet, a kako vakcina.. vakcina je obična ad hoc, jeftini fix, koji cilja spike protien.
Dok prirodni imunitet stvara odbrambene T i B memorijske ćelije u koštanoj srži.
Sve oni to znaju bolje od nas, samo lažu, da ti uvale vakcinu.
- banjaluka078
- Moderator
#9869 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ko kaže da preboljeli ne dobiju kovid?! I obole i imaju izražene simptome i pri reinfekciji.fox-69 wrote: ↑09/11/2021 12:00
za zaštitu nakon infekcije su slagali.. ljudi koji su imali kovid, nikad ga vise ne dobiju...
što je i logično , kada se uzme u obzir, kako funkcioniše prirodni imunitet, a kako vakcina.. vakcina je obična ad hoc, jeftini fix, koji cilja spike protien.
Dok prirodni imunitet stvara odbrambene T i B memorijske ćelije u koštanoj srži.
- fox-69
#9870 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
kažu studije.. kažu imunolozi.. kažu doktori koji rade u covid centrima... kaže logikabanjaluka078 wrote: ↑09/11/2021 12:39Ko kaže da preboljeli ne dobiju kovid?! I obole i imaju izražene simptome i pri reinfekciji.fox-69 wrote: ↑09/11/2021 12:00
za zaštitu nakon infekcije su slagali.. ljudi koji su imali kovid, nikad ga vise ne dobiju...
- banjaluka078
- Moderator
-
biglebovski
#9873 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pregled više od 9.000 američkih pacijenata s teškom infekcijom COVID-19 pokazao je da se manje od 1% ponovno zarazilo bolešću, s prosječnim vremenom reinfekcije od 3,5 mjeseca nakon početnog pozitivnog testa. Ovo su nalazi iz studije koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju i MU Health Care.
Istraživači su se udružili sa MU Institutom za nauku i informatiku o podacima i Tiger institutom za zdravstvene inovacije kako bi pregledali podatke iz 62 zdravstvene ustanove u SAD. Otkrili su da su 63 od 9.119 pacijenata (0,7%) s teškom infekcijom COVID-19 drugi put zarazili virusom, sa srednjim periodom reinfekcije od 116 dana. Od 63 koja su ponovo zaražena, dvoje (3,2%) je umrlo. Pacijenti kategorizirani kao nebijelci bili su pod većim rizikom od reinfekcije od bijelih pacijenata.
"Naša analiza je također otkrila da su astma i ovisnost o nikotinu povezane s ponovnom infekcijom", rekao je vodeći istraživač Adnan I. Qureshi, MD, profesor kliničke neurologije na Medicinskom fakultetu MU. "Međutim, uočena je značajno niža stopa upale pluća, zatajenja srca i akutne ozljede bubrega s reinfekcijom u usporedbi s primarnom infekcijom."
Qureshi je definisao reinfekciju sa dva pozitivna testa razdvojena intervalom dužim od 90 dana nakon povlačenja početne infekcije, što je potvrđeno sa dva ili više uzastopnih negativnih testova. Analizirao je podatke pacijenata koji su prošli serijske testove između decembra 2019. i novembra 2020.
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 132103.htm
Istraživači su se udružili sa MU Institutom za nauku i informatiku o podacima i Tiger institutom za zdravstvene inovacije kako bi pregledali podatke iz 62 zdravstvene ustanove u SAD. Otkrili su da su 63 od 9.119 pacijenata (0,7%) s teškom infekcijom COVID-19 drugi put zarazili virusom, sa srednjim periodom reinfekcije od 116 dana. Od 63 koja su ponovo zaražena, dvoje (3,2%) je umrlo. Pacijenti kategorizirani kao nebijelci bili su pod većim rizikom od reinfekcije od bijelih pacijenata.
"Naša analiza je također otkrila da su astma i ovisnost o nikotinu povezane s ponovnom infekcijom", rekao je vodeći istraživač Adnan I. Qureshi, MD, profesor kliničke neurologije na Medicinskom fakultetu MU. "Međutim, uočena je značajno niža stopa upale pluća, zatajenja srca i akutne ozljede bubrega s reinfekcijom u usporedbi s primarnom infekcijom."
Qureshi je definisao reinfekciju sa dva pozitivna testa razdvojena intervalom dužim od 90 dana nakon povlačenja početne infekcije, što je potvrđeno sa dva ili više uzastopnih negativnih testova. Analizirao je podatke pacijenata koji su prošli serijske testove između decembra 2019. i novembra 2020.
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 132103.htm
- fox-69
#9874 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
čuj, teoretičar ?banjaluka078 wrote: ↑09/11/2021 13:29Upiš. Što ne reče odmah da si s one teoretičarske teme da ne trošim vrijeme na kucanje odgovora?
Pa na forumu imaš raje koja je imala reinfekciju.
ja imao koronu kad je niko nije imao. 9 mjeseci kasnije primao 2 pfizera.. u periodu od 12 mjeseci mjerio IGM i IGG 12 puta svaki mjesec, i kad sam imao koronu i vakcinu, za nauku.
I onda me ti napamet zoveš teoretičarem. APSOLUTNO SMIJEŠNO. ti mora da si milenijalac ili gen Z,koji vjeruej sve što vidi na reklami.
DODATAK : reinfekciju imaju i covidaši i vakcinaši, ali vakcinaši je imaju češće i žešće...
sve dok ne preboliš covid, nisi siguran... vakcina je samo privremeno rješenje. na kraju ćemo svi morati preboliti covid.
-
mirza_15
#9875 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
I vakcine stvaraji dugoročnu "memoriju" u B i T čelijama.fox-69 wrote: ↑09/11/2021 12:00za zaštitu nakon infekcije su slagali.. ljudi koji su imali kovid, nikad ga vise ne dobiju...banjaluka078 wrote: ↑08/11/2021 21:51
Pa nisu mogli reći da će zaštita trajati duže od XY mjeseci, kad nisu imali istraživanje koje je trajalo, bubam, 5 godina. To su znali svi koji su odlučili primiti vakcinu. A i čim se krenulo s vakcinacijom prošle godine, rečeno je da ne znaju koliko dugo će zaštita trajati i da se nadaju da će biti bar oko 8 mjeseci. Isto je rečeno i za zaštitu stečenu nakon infekcije.