BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Capljina74

#76 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Pišete o Starom zavjetu i koje knjige su uvrštene, a koje nisu.
Za Hrišćane je Novi zavjet osnova. On je "isključio" Stari. Zato da li je neka knjiga uključena u Stari ili nije ni na koji način ne dotiče Hrišćanina
Bloo
Globalna šefica

#77 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Bloo »

apsidejzi wrote: 04/11/2021 19:32 Jebo me svak ako vas dvojicu mogu upratit. Jel moderator brise postove :D Imam osjecaj da fali jedno dva tri posta izmedju svakog napisanog. Nidje niti.
Sto je najtuznije, ne brisem.... :|
HAMZABUZIM

#78 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Bloo wrote: 04/11/2021 20:51
apsidejzi wrote: 04/11/2021 19:32 Jebo me svak ako vas dvojicu mogu upratit. Jel moderator brise postove :D Imam osjecaj da fali jedno dva tri posta izmedju svakog napisanog. Nidje niti.
Sto je najtuznije, ne brisem.... :|
:D :D :D :D :D :D
HAMZABUZIM

#79 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 04/11/2021 20:43 Pišete o Starom zavjetu i koje knjige su uvrštene, a koje nisu.
Za Hrišćane je Novi zavjet osnova. On je "isključio" Stari. Zato da li je neka knjiga uključena u Stari ili nije ni na koji način ne dotiče Hrišćanina
Ja i pisem najvise o novom zavjetu.
Last edited by HAMZABUZIM on 04/11/2021 21:51, edited 1 time in total.
HAMZABUZIM

#80 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

mirah wrote: 04/11/2021 19:36
Pa evo! Tema je BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO? Neka neko počne! Koji dio je iskrivljen?Na kom pismu je napisan Stari Zavet, a na kom Novi Zavet?
Ti si iz mjesovite famelije jeli? Nema veze. Necu da pisem o Bibliji ako nemam sugovornika. Sta te zanima u vezi sure Jusuf. Sta nije jasno?
Capljina74

#81 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 04/11/2021 21:44
Capljina74 wrote: 04/11/2021 20:43 Pišete o Starom zavjetu i koje knjige su uvrštene, a koje nisu.
Pa iz svega se vidi da nisi baš upućen.

Ne sumnjam da si potkovan što se Islama tiče, ali ne poznaješ ovo.
-Chesterfield-

#82 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by -Chesterfield- »

Capljina74 wrote: 04/11/2021 21:58

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Deset_B ... zapovijedi

Kako ti tumačiš prvu Božiju zapovijed?
Najviše me zanima ovaj dio.

nemoj imati drugih bogova osim mene.
Capljina74

#83 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

HAMZABUZIM wrote: 01/11/2021 13:10
mirah wrote: 01/11/2021 07:50
Imam prevod( Đura Daničić i Vuk Karadžić.) i ne znam sa kojom Biblijom da je uporedim da bih tvrdio da je iskrivljena.
Necemo je uporedjivati sa drugim Biblijama (Iako Katolici imaju 6 knjiga vise). Ja cu ti reci na osnovu historije, kontradiktnosti i logike.

Samo znaj jednu stvar. Ti kazes da je Muhamed lazov. Znam da vjerujete i da je pedofil i mnogo toga, sve sam ja to davno prosao, ali ti si pogrijesio sto si ucio negativno o Islamu iz anti-islamski izvora. (Nisi pogresio ako bas mrzis Islam closed mindendly) Ali da si upitao nekog Islamskog ucenjaka sta Islam uci o Muhamedu i njegovom putovanju kao trgovac i upoznavanju vjerovatno mnogo Krscane, ti si ucio o tome na pogresnom mjestu i ja cu ti ako otvoris temu prvi objasniti Islamsko objasnjenje.

Ja kada sam ucio o Bibliji jos kao kao djete nisam isao ljudima koji nevjeruju u vasu vjeru da ih pitam sta ovo zasto ono. Pricao sam sa Pastorom, ovdje su Protestanti vecina. Kada sam vidio da nemam odgovore na logiku i kontradiktnosti, citao sam knjige. Ali odgovora nije bilo. Ucio sam historijski i tek tada sam nasao Krscanske ucenjake-historicare od kojih su neki napustili vjeru a neki nisu ali svi zajedno priznaju da Biblija (tacnije Novi Zavjet) ne samo da je mnogo rijeci dodato da je Isus rekao a nije rekao, stvari koje je radio a nije radio nego da su mnoge knjige i pisma u NZ skovani. Ako se dobro sjecam 9 od 16 pisama koje su se pripisivale Pavlu, dokazane su da nisu od njega. TO STOJI U KRSCANSKIM UCENJACKIM DOKUMENTIMA i ja cu ti ih naci.
Ne postoji 16 poslanica apostola Pavla.
Capljina74

#84 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

I ne postoji ništa što se zove učenjaci ili učenjački dokumenti.

To je Islamska terminologija. Nije primjenljiva na Hrišćanstvo
apsidejzi

#85 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by apsidejzi »

I to sve posmatrano kroz prizmu ateistickog svjetonazora ogranicenog unutar raznih religijskih pravaca.
Capljina74

#86 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

apsidejzi wrote: 04/11/2021 23:13 I to sve posmatrano kroz prizmu ateistickog svjetonazora ogranicenog unutar raznih religijskih pravaca.
Motamo kablove, idemo nas dvojica na Kraft pivu.
mirah

#87 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by mirah »

HAMZABUZIM wrote: 04/11/2021 21:50
mirah wrote: 04/11/2021 19:36

Pa evo! Tema je BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO? Neka neko počne! Koji dio je iskrivljen?Na kom pismu je napisan Stari Zavet, a na kom Novi Zavet?
Ti si iz mjesovite famelije jeli? Nema veze. Necu da pisem o Bibliji ako nemam sugovornika. Sta te zanima u vezi sure Jusuf. Sta nije jasno?
U jednom trenutku kažeš šta ti nije jasno a kada pitam šalješ me na tefsir,bez ikakvog objašnjenja.
Je li Jusuf a.s. bio najdraži svome ocu Jakubu? jeste.
Usnio je san ,zbog koga,kada je ispričao braći, oni ga još više zamrzješe.
Braća htedoše da ga ubiju,ali jedan od njih reče da ga ostave u zdenac,gde ga nađoše Ismailićani,koji ga prodadoše faraonu.
Žena faraona htede ga zavesti,ali on okrenu se ka vratima i htede pobeći,ali ga ona zgrabi za košulju koja posta dokaz da on nije poželio nju.
Faraon ga zatvori i on upozna dvojicu kojima protumači snove.
Jusuf jednom od dvojice kaza-spomeni me kod faraona.
kada faraon usni san,niko od njegovih dvorjana ne umede protumačiti snove.
Jusuf mu protumači snove.
Jusuf bi postavljen na položaj.
Njegova braća, zbog gladi odoše u zemlju misirsku da traže hranu.
Jusuf ih poznade ali oni njega ne.
Tada on stavi pehar u njihove torbe i oni beše optuženi da su kradljivci.
Jusuf traži od njih da dovedu brata Benjamina.................

Na kraju jusuf dolazi kod svog oca jakiba koji beše slep i koji progleda kada ču da je Jusuf tu
Capljina74

#88 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

Dok se prešaltam na Josifa i Jakova.
mirah

#89 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by mirah »

Capljina74 wrote: 04/11/2021 23:38 Dok se prešaltam na Josifa i Jakova.
nije problem.Znam da znaš da su to jedne te iste ličnosti...Josif,Jusuf,Josip,Josep...itd.
mirah

#90 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by mirah »

mirah wrote: 04/11/2021 23:54
nije problem.Znam da znaš da su to jedne te iste ličnosti...Josif,Jusuf,Josip,Josep...itd.Jakub,jakov,Jakob...preveo i prilagodio
mirah

#91 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by mirah »

nije problem.Znam da znaš da je to jedna ličnost..Josif,Jusuf,Josip,Josep...itd.
Capljina74

#92 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

nije problem.Znam da znaš da su to jedne te iste ličnosti...Josif,Jusuf,Josip,Josep...itd.
Ništa lično.

Rijetko pričam na ovakvim temama pa u trenutku stanem da povežem. Samo zbog toga citat.

Vidim gore da se pominje i Miroljub kao neka kuka i poznavalac. To samo pokazuje neznanje.

Miroljub je lutao po protestantizmu da bi na kraju osnovao neku svoju sektu, nešto što više naginje prefiksu judeo.

Čak nagovara sljedbenike da se obrezuju i uče hebrejski.

Prema tome nikakav autoritet.
HAMZABUZIM

#93 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 04/11/2021 21:58

Mislim da poznajem vise od tebe. Neznam jeli 16 pisama saul pisao nebitno to mogu provjeriti poenta je sto se 40% njih koji se njemu pripisuju nisu od njega. Nezna se ko je ih pisao. Logicki, kontradiktorno i historijski novi zavjet je skovan. Kao sto su skovana i pisma od Pavla. Cak i ucenjaci to znaju ali ti nemozes znati jer nisi ucio o tome. Ako si ista ucio to je ono sto svecenici propagiraju ali pokazacu ti ja i drugu stranu medalje. Kad su vidjeli da je novi zavjet pun gresaka onda su pokusali da to isprave ali neide. Onda kazu nema eze sto ima gresaka bitan je kontekst. Znaci u redu je da bozja rijec ima gresaka? NZ je pisalo, preva Krscanskimm izvorima 39 ljudi i to su pisali decenijama nakon Isusa. A zadnji "popravak" je bio u 16 ili 17 stoljecu. Sve to su priznali Krscanski ucenjaci i Krscanski historicati, Neki od njih se jos drze vjere, neki kazu da vjeruju 80% u Bibliju a neki vise nevjeruju. Cak kazu da mnogo toga sto se pripisuju Isusu u Bibliji Isus nikad nije rekao. Isus je govorio Hebrejski i Armaicki a Biblija je napisana na Grckom. Nezna se ko ju je pisao ni kada. Zna se da je Marko poceo nakon 30 godina poslije Isusa i Ivan 90 godina poslije i mnogo se razlikuju jedna od druge. Vas jedini izgovor je da je Biblija nadahnuta ali to su price za malu djecu jer i Timothy je jedna od knjiga koja se NE prepisuje Pavlu. I nemoj bjezati od starog zavjeta, bez njega nema ni novog, a on je pun cudnih stvari kao npr. gdje Bog naredjuje Davidu ili Mojsiju nisam siguran da udje u grad i ubije sve, i bebe i zivotinje ali da za sebe zadrzi djevice djevojke. Kakav bi to bog to naredio? ali to je samo mali dio sta svega jos ima u toj knjizi koju vi nazivate svetom. Ima stvari koje netreba citati izvan konteksta ali ja cu ti imenovati barem 100 za koje nema raciionalnog dogovora.
HAMZABUZIM

#94 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 04/11/2021 22:50 I ne postoji ništa što se zove učenjaci ili učenjački dokumenti.

LOL. Ne postoji jer neznas za to. Kako onda tumace vjeru i ko je tumaci? Ti ako nevjerujes u ucenjake ti si jedan od onih kojima je receno Isus je bog i gotovo ili si rodjen u Krscanskoj fameliji i slijepo vjerujes u to. Kao sto je Miroljub petroic rekao da je Armaicki jezik izmisljen.
HAMZABUZIM

#95 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

mirah wrote: 04/11/2021 23:29
HAMZABUZIM wrote: 04/11/2021 21:50

U jednom trenutku kažeš šta ti nije jasno a kada pitam šalješ me na tefsir,bez ikakvog objašnjenja.
Je li Jusuf a.s. bio najdraži svome ocu Jakubu? jeste.
Usnio je san ,zbog koga,kada je ispričao braći, oni ga još više zamrzješe.
Braća htedoše da ga ubiju,ali jedan od njih reče da ga ostave u zdenac,gde ga nađoše Ismailićani,koji ga prodadoše faraonu.
Žena faraona htede ga zavesti,ali on okrenu se ka vratima i htede pobeći,ali ga ona zgrabi za košulju koja posta dokaz da on nije poželio nju.
Faraon ga zatvori i on upozna dvojicu kojima protumači snove.
Jusuf jednom od dvojice kaza-spomeni me kod faraona.
kada faraon usni san,niko od njegovih dvorjana ne umede protumačiti snove.
Jusuf mu protumači snove.
Jusuf bi postavljen na položaj.
Njegova braća, zbog gladi odoše u zemlju misirsku da traže hranu.
Jusuf ih poznade ali oni njega ne.
Tada on stavi pehar u njihove torbe i oni beše optuženi da su kradljivci.
Jusuf traži od njih da dovedu brata Benjamina.................

Na kraju jusuf dolazi kod svog oca jakiba koji beše slep i koji progleda kada ču da je Jusuf tu
A sta je tvoje pitanje za to?
HAMZABUZIM

#96 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

HAMZABUZIM wrote: 05/11/2021 09:21
Capljina74 wrote: 04/11/2021 22:50 I ne postoji ništa što se zove učenjaci ili učenjački dokumenti.

LOL. Ne postoji jer neznas za to. Kako onda tumace vjeru i ko je tumaci? Jel mozda zato korumpirana? Ne, ucenjaci postoje u svakoj religijji a Ti ako nevjerujes u ucenjake mozda si jedan od onih kojima je receno Isus je bog i gotovo nema dalje, ili si rodjen u Krscanskoj fameliji i slijepo vjerujes u to. Neki pravoslavci negiraju i to da je postojao Armeicki jezik..
Capljina74

#97 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by Capljina74 »

LOL. Ne postoji jer neznas za to. Kako onda tumace vjeru i ko je tumaci? Ti ako nevjerujes u ucenjake ti si jedan od onih kojima je receno Isus je bog i gotovo ili si rodjen u Krscanskoj fameliji i slijepo vjerujes u to. Kao sto je Miroljub petroic rekao da je Armaicki jezik izmisljen.
To si pročitao koji pamflet nekog daije pa se prosipaš po forumu?

Hoće to. Idi provjeri da nije izašao još koji pa nam prenesi šta daija kaže.

Prvi put kada si spomenuo Novi zavjet lupio si kao pokvaren prozor.

Da si čitao Novi zavjet znao bi da postoji 14 poslanica.

Uporan si u guranju Starog zavjeta što pokazuje elementarno nepoznavanje.

Nema veze, prepiši nam još koji pamflet. Za toliko si pismen. Za više nisi

Miroljub nije Hrišćanin. On vodi svoju sektu sklepanu od svega i svačega. Najviše je uzeo od judaizma.

I tu pokazujes ne poznavanje čim njega uzimaš za primjera bilo čega.
HAMZABUZIM

#98 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 05/11/2021 09:28

To si pročitao koji pamflet nekog daije pa se prosipaš po forumu?

Hoće to. Idi provjeri da nije izašao još koji pa nam prenesi šta daija kaže.

Prvi put kada si spomenuo Novi zavjet lupio si kao pokvaren prozor.

Da si čitao Novi zavjet znao bi da postoji 14 poslanica.

Uporan si u guranju Starog zavjeta što pokazuje elementarno nepoznavanje.

Nema veze, prepiši nam još koji pamflet. Za toliko si pismen. Za više nisi

Miroljub nije Hrišćanin. On vodi svoju sektu sklepanu od svega i svačega. Najviše je uzeo od judaizma.

I tu pokazujes ne poznavanje čim njega uzimaš za primjera bilo čega.
Dobro ostavimo Miroljuba iako on nije jedini koji lupeta i Brani Bibliju na bizarne nacine. Tvrdis da ja googlam pamflete. Zasto to tvdis kada me ne poznas?
Ako sam pogrijesio koliko pisama se pripisuje Pavlu, mrsko mi je sad traziti ali cini mi se da sam napisao "nisam tacno siguran koliko ima njegovih pisama", jer da trazim po google onda bi sigurno znao. 14, 16 19, nije bitno koliko je lako je pronaci, poenta je da dobar dio vise se nezna ko je pisao. A naci cu ti ja tacno koja pisma nisu od njega. Sjecam se da Timotije 1 vise se ne prepisuje njemu. Nemoj se vaditi na to sto sam ja pogrijesio koliko se pisama njemu prepisivalo i ako sam ja pogrijesio. Slab ti je izgovor. Takodje vidim da zbog frustracije sto se moze dokazati da je tvoja vjera bajka, pokusavas vrijedjati i zvati me nepismenim. Ali sta god da mi napises nemozes me uvrijediti. Ja cu tebi napisati cinjenice a ti lupetaj i dalje.
HAMZABUZIM

#99 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by HAMZABUZIM »

Capljina74 wrote: 05/11/2021 09:28

1.Sta je to trojsko, kako ga objasnjavas? (Ja ga zaista nemogu shvatiti)

2. Ko je pisao Bibliju i kada?

3. Koje jevandjelje je trebalo uci u NZ ali je tijesno izglasano da se ne kanonizira i zasto je odbijeno?

4. Kako je napisana Biblija? (napisana i rasirena)

5. Koji je jezik Isus govorio a na kojem jeziku je pisana Biblija? (Govorim o NZ u ovom postu)

6. Ko je napisao 4 jevanjdzelja (Marko, Ivan, Matija i Luka)?

7. Kada su napisana ta 4 jevandjelja?

Ja cu ti malo olaksati.

1. Niko nemoze objasniti. (mozda moze sa jajetom, zemance, bjelance i kora) :D Oni vjeruju bog je 1 u 3 persone. Svaka persona je jednaka ali su razlicite. Kad je Isus na krstu molio se Bogu "Oce, Oce zasto si me ostavio" njihov izgovor je to je onaj ljudski dio molio se. A gdje je nestao onaj Bozanski dio? Kad je Isus ljecio bolesne (Bozjom voljom)kaze gledaj sta Bog radi. A kada ga je satan nosio nekoliko kilometara kao zeca, gdje je tada Bozanski dio? Ali za sve ima izgovor naravno jer se mora naci izgovor, pa makar i izmisliti ga.

2. Niko to nezna ko je napisao a pisana je 1600 godina.

3. Zavisi koju Bibliju citas. Uglavnom u oba slucaja glasanje je bilo tijesno.

4. Ovoo je najjaci dio na koji vecina krscana i ne pomislja. Kad je neko poceo pisati Bibliju tada je 10% stanovnistva u Palestini znalo citati, 3% prepisivati a jos manje pisati. Kad neko napise nesto sto je cuo od nekoga o Isusu, drugu kopiju posalje dalje pa onaj nesto izostavi nesto promasi nesto oduzme i doda i tako dalje, kkopija do kopoje do kopije od kopije do kopije, zato na kraju onakav brlog. Zato svadja na vijecu 325 godine u Nikeji. Postojala su evandjelja i jos uvijek postoje koja tvrde da Isus je treci Bog, neki su vjerovali da nije bio Bog, neki su vjerovali da je uvjek postojao a neki da nije itd.

5.Isus je govorio Armaiski i Hebrejski. Biblija se pocela pisati na Grckom. Pisali su je ljudi koji nikad nisu vidjeli Isusa. Pisali su ono sto cuju od drugih koji govore strani jezik. Isus nigdje u Bibliji nije rekao "Ja sam Bog". I njihov izgovor je da bi to sokiralo ljude. Pise da je rekao ako vidis mene vidio si ova, i prije Abrahama ja sam, ali ko zna jeli to i rekao i ako jest ko zna sta je mislio s tim. Skoro su izbacili iz nekih Biblija da je Isus bozji bioloski sin. A sto je ironicno, nemogu sada traziti, u SZ pise na nekoliko mjesta da je Izrael i jos neki da su Bozji bioloski sinovi. (A to pod bioloski sta znaci nek se Krscani dogovore).

6. Niko nezna ali nijedan od pravih njih to nije napisao. Neko je napisao i prepisao njima.

7. Od 20 d0 150 godina poslije isusa.

Ja sam od 8 do 17 godine prije 20 godina u crkvi ucio sve sto znam tamo sam naucio i sve je bilo dobro dok nisam poceo previse pitanja da pitam. Sjecam se prvog pitannja a to je, ako je Isus imao brata Jamesa zar taj brat nije Bozji brat i njegovoj djeci Isus dodje amidza jel, pa bi djeca mogla rec moj amidza je bog. To pitanje i pitanje u vezi trojstva su bila pocetak. Rekli su mi da ne pitam previse pitanja. Za ono sto je bog naredio da se bebe pobiju a djevice uzmu rekli su mi to bog hoce da se rijesi loseg sjemena. Samo neznam kako normalna osoba moze pomislit da beba moze bit lose sjeme. Da su te bebe uzeli i odgojili po svome, postali bi dio njih a ne da ih pobiju. Sta je sa eventualnim sjemenom onih djevica?

Da. jos sam ih pitao o tome sta je isus postigao sa svojim zrtvovanjem kada je ponovo ozivio i otisao u raj kod oca kao da nista nije ni bilo osim 2 dana fizicke patnje, tada su se posvadjali medjusobno. Ali opet nikad nisam trazio objasnjenje od Muslimana, ateista ili nekoga treceg jer takvi bi mi namjerno rekli lose o Bibliji.

Nemam nista ni protiv cije vjere. Jednako postujem sve ljude u sta god vjerovali ili nevjerovali. Ali ukazacu na ono sto ja mislim da trebam pa se nekom smetali ili ne, svejedno mi je.
Last edited by HAMZABUZIM on 08/11/2021 00:31, edited 1 time in total.
broj dva

#100 Re: BIBLIJA ISKRIVLJENA-KOJI DIO?

Post by broj dva »

Oni djelovi kurana i biblije što ih napisaše nesavršeni ljudi su pogrešni.
Oni djelovi kurana i biblije što ih napisa savršeni bog - ti djelovi ne postoje
Post Reply