ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#7301 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ne mogu vise. Citirao sam te maloprije, a evo imas i pravilnik o linijama pa vidi sta koja znaci.
foxlife

#7302 Re: ZOBS

Post by foxlife »

preludezalude wrote: 29/10/2021 00:15 Ne mogu vise. Citirao sam te maloprije, a evo imas i pravilnik o linijama pa vidi sta koja znaci.
citiraj post zbog kojeg si se javio
foxlife

#7303 Re: ZOBS

Post by foxlife »

foxlife wrote: 27/10/2021 17:20
nemezis wrote: 27/10/2021 17:18
Aha, znaci skontao si da prekazak preko pune nije kažnjiv? Ako jesi, možemo dalje.
Prelazak preko pune jeste kaznjiv samo sto ti ne kontas u kom kontekstu je ovdje u pitanju kaznjavanje
Jer tebe ne zaustavlja policajac zbog pune nego zbog preticanja
evo da pomognem
je li ovo zbog cega si se javio?
i sta je u postu napisano?

ps. sto si se usutio?
preludezalude

#7304 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

foxlife wrote: 29/10/2021 00:22
foxlife wrote: 27/10/2021 17:20

Prelazak preko pune jeste kaznjiv samo sto ti ne kontas u kom kontekstu je ovdje u pitanju kaznjavanje
Jer tebe ne zaustavlja policajac zbog pune nego zbog preticanja
evo da pomognem

ps. sto si se usutio?
Kratki odgovor... kaznit ce te policajac zbog preticanja ali ako je bio znak zabrane preticanja. Ako nije bio znak ne moze te kazniti zbog preticanja.

Evo da te opet upitam jer nisi odgovorio...

1. Naidjes na znak prestanka zabrane preticanja i poslije 30 metara naidjes na punu liniju...Da li je dozvoljeno preticanje?

2. Naidjes na znak zabrane preticanja i poslije 30 metara naidjes na isprekidanu liniju. Da li je dozvoljeno preticanje?
foxlife

#7305 Re: ZOBS

Post by foxlife »

preludezalude wrote: 29/10/2021 01:16
foxlife wrote: 29/10/2021 00:22

evo da pomognem

ps. sto si se usutio?
Kratki odgovor... kaznit ce te policajac zbog preticanja ali ako je bio znak zabrane preticanja. Ako nije bio znak ne moze te kazniti zbog preticanja.

Evo da te opet upitam jer nisi odgovorio...

1. Naidjes na znak prestanka zabrane preticanja i poslije 30 metara naidjes na punu liniju...Da li je dozvoljeno preticanje?

2. Naidjes na znak zabrane preticanja i poslije 30 metara naidjes na isprekidanu liniju. Da li je dozvoljeno preticanje?
kratki odgovor je razlicit od onoga sto ja pisem je u cemu?

kad skontas o cemu pisem onda cu ti odgovoriti na pitanja
preludezalude

#7306 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ako ti ne mozes ili ne zelis zakljuciti onda ti moram malo pomoci, ali kad odgovoris na ova pitanja na koja ocito izvrdavas odgovor jer se primicemo zakljucku.
foxlife

#7307 Re: ZOBS

Post by foxlife »

uletio si kao padobranac zakljucio svoje nesto i guras svo vrijeme a uopste nisam to napisao
al ne zelis reci da si pogrijesio
za pitanja koja si postavio jasno stoje odgovori ranije na temi u objasnjenjima al ti ne znas da ih nadjes
gori si ti od nemzesa koji skroz nesto drugo tvrdi sto nema nikakve veze sa tvojom pricu i koji bar zna o cemu pise
preludezalude

#7308 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ne ide ti izvlakusa nikako. Izgleda da si konacno shvatio o cemu pricam i vise ne zelis polemisati. Tvoja prica ima malo smisla i ,sto bi rekli, na tragu si necega...ali kad pricas o nekim stvarima onda moras biti potpun a ne djelomican.
nemezis

#7309 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vjeshalica wrote: 28/10/2021 23:39
nemezis wrote: 28/10/2021 23:31

Ovo ne pise niti u Zakonu niti u Pravilniku.

Naprotiv, u Pravilniku piše da se znakovi postavljaju neposredno na mjesto odakle počinje obaveza.
Ne izvrci
Napisala sam da u konkretnom slucaju zabrane preticanja linija oznacava preciznije dio puta gdje je preticanje zabranjeno znakom. I da linija prati znak i precizira ga.

Kako ces filozoficaru filozofski znati na kojem dijelu puta vrijedi znak ako nemas linije na kolovozu?
Linija ne "oznacava preciznije dio puta gdje je preticanje zabranjeno znakom" jer zabrana vrijedi tačno od znaka jer je tako propisano.
foxlife

#7310 Re: ZOBS

Post by foxlife »

preludezalude wrote: 29/10/2021 07:38 Ne ide ti izvlakusa nikako. Izgleda da si konacno shvatio o cemu pricam i vise ne zelis polemisati. Tvoja prica ima malo smisla i ,sto bi rekli, na tragu si necega...ali kad pricas o nekim stvarima onda moras biti potpun a ne djelomican.
Ti svoje gledaj a ja i vjesalica cemo nastaviti svoje sa nemezisom jer si ti sto bi pape rekao zalutao pa trazi izlaz bez nas
foxlife

#7311 Re: ZOBS

Post by foxlife »

nemezis wrote: 29/10/2021 08:31
vjeshalica wrote: 28/10/2021 23:39
Ne izvrci
Napisala sam da u konkretnom slucaju zabrane preticanja linija oznacava preciznije dio puta gdje je preticanje zabranjeno znakom. I da linija prati znak i precizira ga.

Kako ces filozoficaru filozofski znati na kojem dijelu puta vrijedi znak ako nemas linije na kolovozu?
Linija ne "oznacava preciznije dio puta gdje je preticanje zabranjeno znakom" jer zabrana vrijedi tačno od znaka jer je tako propisano.
I kakva je slika na tom znaku sto oznacava zabranu?
vjeshalica

#7312 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Znamo mi da zabrana vrijedi od znaka, ali dokle? 500m,250m, 1000m? Lahuris na cesti?

Linija ti jasno govori da preko nje prelaska nema, i itekako precizira na kojem dijelu puta vrijedi znak.
Laplace

#7313 Re: ZOBS

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 28/10/2021 22:56
foxlife wrote: 28/10/2021 22:51

ajmo mi na neku temu da se s tobom svadjam molim te
Nevjerovatno je da ljudima apsolutno nista ne znace oznake odnosno horizontalna signalozacija
I onda se cudimo sto u nedzaricima debosi idu pravo kad je ona oznacena privemeno kao skretanje za lijevo
Ili ne znaju kad trebaju poceti ili zavrsiti preticanje ili skretanje gdje je dozvoljeno
Neki dan sam se, a kako sam zaboravio ovu temu, zeznuo i na toj raskrsnici bio u toj traci iz koje može samo lijevo. Naravno, skrenuo sam lijevo i kasnije na jednoj od raskrsnica se vratio na glavnu cestu. Nije boljelo raditi po propisima.
Laplace

#7314 Re: ZOBS

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 29/10/2021 09:58
Znamo mi da zabrana vrijedi od znaka, ali dokle? 500m,250m, 1000m? Lahuris na cesti?

Linija ti jasno govori da preko nje prelaska nema, i itekako precizira na kojem dijelu puta vrijedi znak.
U stvari, ja podržavam ono što nemezis piše.

Što više ljudi posluša njegove savjete, više će ih biti kažnjeno i više će se napuniti budžet, a ja platu primam iz budžeta.

Znači, slobodno gazite punu liniju, biće para za naše plate.
vjeshalica

#7315 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ne znam koliko poznajete ulicu Kraljice Jelene, od Otoke gore prema Sudu.
Cijelim putem uz onu krivudavu cestu nema znaka zabrane preticanja ali ima puna linija? Pa nek se neko nadje da predje u onoj uskoj krivini na suprotnu stranu, heheheh
Laplace

#7316 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Samo neka pune budžet, podržavam.
nemezis

#7317 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Laplace wrote: 29/10/2021 13:15

Što više ljudi posluša njegove savjete, više će ih biti kažnjeno i više će se napuniti budžet, a ja platu primam iz budžeta.

Nije poenta u gaženju pune linije niti to podržavam. Ja apsolutno nikada ne pretičem tamo gdje je zabranjeno, apsolutno nikada ni u krivini ne siječem liniju, bilo puna bilo isprekidana.

Poenta je u ispravnom razumijevanju Zakona. Kada neko za nešto da argument "puna linija" ja moram reći da prelazak preko pune linije po trenutnom Zakonu nije kažnjiv. Žao mi je, ja nisam pisao Zakon. Uporedi malo zakone ostalih zemalja u okruženju pa ćeš vidjeti kako ima razlika. Vidjećeš da je u Hrvatskoj napisano drugačije mada su i oni napravili promašaj. U zakonu su rekli da u prometne znakove ulaze i oznake na kolovozu ali su onda u pravilniku opet izdvojili oznake na kolovozu iz prometnih znakova.

Ja ne znam namjeru zakonodavca ali prelazak preko pune ne mora biti kažnjiv zato sto postoje situacije gdje moraš preći preko pune i smiješno je govoriti "puna linija je zid". Bilo bi vjerovatno još komplikovanije pisati izuzetke kada smiješ preći preko pune. Ovako kako je sada, gdje god je puna imaš znak koji zabranjuje preticanje i preticati ne smiješ dok recimo vozilo koje iz nekog razloga stoji smiješ obići. Ili smatraš da ne smiješ jer "puna je zid"?

Ovdje pisu neki koji zakon nisu otvorili od polaganja, jos ako su polozili kada je neki stari zakon bio na snazi tek tada je cirkus. Kada neko kaže "puna je zid" sve je jasno sa kim pričaš.
vjeshalica

#7318 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

nemezis wrote: 29/10/2021 13:54
Laplace wrote: 29/10/2021 13:15

Nije poenta u gaženju pune linije niti to podržavam. Ja apsolutno nikada ne pretičem tamo gdje je zabranjeno, apsolutno nikada ni u krivini ne siječem liniju, bilo puna bilo isprekidana.

Poenta je u ispravnom razumijevanju Zakona. Kada neko za nešto da argument "puna linija" ja moram reći da prelazak preko pune linije po trenutnom Zakonu nije kažnjiv. Žao mi je, ja nisam pisao Zakon. Uporedi malo zakone ostalih zemalja u okruženju pa ćeš vidjeti kako ima razlika. Vidjećeš da je u Hrvatskoj napisano drugačije mada su i oni napravili promašaj. U zakonu su rekli da u prometne znakove ulaze i oznake na kolovozu ali su onda u pravilniku opet izdvojili oznake na kolovozu iz prometnih znakova.

Ja ne znam namjeru zakonodavca ali prelazak preko pune ne mora biti kažnjiv zato sto postoje situacije gdje moraš preći preko pune i smiješno je govoriti "puna linija je zid". Bilo bi vjerovatno još komplikovanije pisati izuzetke kada smiješ preći preko pune. Ovako kako je sada, gdje god je puna imaš znak koji zabranjuje preticanje i preticati ne smiješ dok recimo vozilo koje iz nekog razloga stoji smiješ obići. Ili smatraš da ne smiješ jer "puna je zid"?

Ovdje pisu neki koji zakon nisu otvorili od polaganja, jos ako su polozili kada je neki stari zakon bio na snazi tek tada je cirkus. Kada neko kaže "puna je zid" sve je jasno sa kim pričaš.
Sve to sto si ti napisao je kontradiktorno sa ovim:

Image
vjeshalica

#7319 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 29/10/2021 13:49 Samo neka pune budžet, podržavam.
Punjenje je najmanji problem njima je svejedno,ali je problem kad pocnu da pune crnu hroniku, kolike su razmjere gluposti koje pise ovaj nemezis pogledaj mu gore post, dakle on je protivnik, ne gazi punu,ali kad kaze neko da nije dozvoljeno i da je pravilnik rekao svoje krene frajer pisati obicna sranja kako je neko ucio po starom i da neko pise gluposti. Kolicinu njegovih sranja treba uokviriti na podforumu i potkrijepiti fotosima poput ove

Image
Laplace

#7320 Re: ZOBS

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 29/10/2021 14:52
Laplace wrote: 29/10/2021 13:49 Samo neka pune budžet, podržavam.
Punjenje je najmanji problem njima je svejedno,ali je problem kad pocnu da pune crnu hroniku, kolike su razmjere gluposti koje pise ovaj nemezis pogledaj mu gore post, dakle on je protivnik, ne gazi punu,ali kad kaze neko da nije dozvoljeno i da je pravilnik rekao svoje krene frajer pisati obicna sranja kako je neko ucio po starom i da neko pise gluposti. Kolicinu njegovih sranja treba uokviriti na podforumu i potkrijepiti fotosima poput ove

Image
Jasno.

Ne gazi on punu, on samo druge nagovara da gaze punu.
vjeshalica

#7321 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ova slika ti je pravi primjer pune i prekida o kojem smo drvili ko stoka na 83737474 stranica zadnjih
preludezalude

#7322 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Vjesalice, opet se ukopavas. Bolje da nisi nista rekla.
Evo i za tebe pitanje:
Nailazis na znak zabrane preticanja i nakon 30 metara nailazis na isprekidanu liniju. Da li je dozvoljeno preticanje?
nemezis

#7323 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vjeshalica wrote: 29/10/2021 14:46
nemezis wrote: 29/10/2021 13:54

Sve to sto si ti napisao je kontradiktorno sa ovim:

Image
I šta s time?
nemezis

#7324 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Laplace wrote: 29/10/2021 15:03
vjeshalica wrote: 29/10/2021 14:52

Image
Jasno.

Ne gazi on punu, on samo druge nagovara da gaze punu.
Lažeš, gdje sam to rekao?
Ateista

#7325 Re: ZOBS

Post by Ateista »

nemezis wrote: 28/10/2021 20:14
Ateista wrote: 28/10/2021 17:40
Nejasno je jer se spominje osim znakova brzine i onda clan koji nema veze sa tim. Mogli su samo napisati da se tom kaznom kaznjava ako ne postujes saobracajnu signalizaciju umjesto znakove, time bi sve pokrili, ne bi morali imati vise clanova, ovako i dalje nisam siguran da se to odnosi na to.
130.4 kaze da se mora poštovati sve.
"Učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu dužni su se pridržavati ograničenja, zabrana i obaveza/obveza izraženih saobraćajnom/prometnom signalizacijom i postupiti u skladu /sukladno sa njihovim značenjem."

238.36.kaze da ce se kazniti sa 40 KM:
"učesnik/sudionik u saobraćaju/prometu koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza/obveza izraženih pomoću postavljenih saobraćajnih/prometnih znakova, osim saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine (član/članak 130. stav/stavak (4));"

Tekst "član/članak 130. stav/stavak (4)" je tu jer je time navedeno gdje je propisana obaveza poštivanja znakova. To sto je u članu 130.4 navedena i neka druga obaveza nema veze sa ovom kaznom jer je ona navedena za tacno odredjenu radnju a to je nepoštivanje saobraćajnih znakova.

Dakle, onaj ko ne postupi po saobraćajnoj signalizaciji se nece kazniti po ovom clanu.

Znakovi ograničenja brzine su obuhvaćeni članom 130.4 u smislu da ih je obavezno poštivati a nisu u 238.6 zato sto postoje posebno navedene kazne za prekoračenje brzine u zavisnosti od prekoračenja.
I ja sam mislio sa se ono "osim znakova ogranicenja brzine pa clan taj i taj" odnosi na to da ce u tom clanu biti naznacene kazne za prekoracenje brzine definisano znakovima ali nije koliko se sjecam, ne da mi se traziti ali nema nikakve veze sa onim prije napisanim..
Post Reply